Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 14 жовтня 2023, 01:47
12202
3

Повернення непереможної Свьонтек, титул Завацької, успіх Сіннера

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 14 жовтня 2023, 01:47
12202
3
Повернення непереможної Свьонтек, титул Завацької, успіх Сіннера
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Минулий тиждень для найкращих тенісисток планети минув на кортах останнього в цьому році обов'язкового турніру WTA 1000 у Пекіні. Великі змагання в Китаї розставили всі крапки над «і» в боротьбі за потрапляння на Підсумковий турнір WTA, а також подарували українським уболівальникам хороші емоції після кількох чудових матчів наших тенісисток. Також минулого тижня грали менші турніри, де у нас теж є привід для радості.

WTA 1000 Пекін

Змагання в столиці Китаю повернулися на ці корти через чотири роки. У 2019-му Наомі Осака у фіналі обіграла Ешлі Барті, а Еліна Світоліна дійшла до чвертьфіналу. Наступного року світ накрила коронавірусна пандемія, і Китай надовго закрили. У 2021-му спливла ще й історія з тенісисткою Пен Шуай, яка заявила про домагання з боку колишнього віцепрем'єра Китаю Чжана Гаолі. Тенісний світ обурила ця історія, а особливо її замовчування. WTA пообіцяла, що не поступатиметься своїми принципами і не збирається повертатися до Китаю, доки не буде доказів того, що Пен Шуай у безпеці, а її справа буде розслідувана.

У підсумку про долю тенісистки так нічого достеменно невідомо, але змагання в Китай все ж повернулися. За різними даними, WTA занадто сильно залежить від Китаю, який дає близько третини прибутку асоціації. Відхід жіночого тенісу з Піднебесної може коштувати жіночому тенісу десятків мільйонів доларів. Також не варто забувати, що раніше планувалося, що Підсумковий турнір буде 10 років проводитися в Шеньчжені. Наскільки проблемним виявився пошук нових місць для проведення в останні роки – навряд чи варто розповідати. Наприклад, цього року місце проведення знайшли всього за два місяці до його початку. Вибір Канкуна здивував логістично, адже їхати після Китаю знову в Північну Америку занадто важко для тенісисток. Але варіант із Саудівською Аравією викликав куди більше критики, тут уже з політичних мотивів.

Для українців змагання в Пекіні почалися з того, що Катерина Байндл успішно пройшла кваліфікаційний бар'єр. Спочатку Катя оформила реванш проти іспанки Ребеки Масарової, якій поступилася перед цим у Гуанчжоу, а у фіналі відбору розібралася з Яніною Вікмаєр із Бельгії. Перший матч в основі турніру в Пекіні виявився для Байндл не найвдалішим, у суперниці їй дісталася 10-та ракетка світу Каролін Гарсія, шанси були мізерними. Проте в другому сеті українка навіть першою зробила брейк, але після цього француженка довела, що сильніша (6:2, 6:4).

З яскравої і несподіваної перемоги стартувала в основній сітці Ангеліна Калініна. У першому раунді їй довелося змагатися проти 8-ї ракетки світу і чинної чемпіонки Вімблдону Маркети Вондроушової, яка вперше вийшла на корт після US Open. Чешка легко забрала перший сет і була близькою до того, щоб першою зробити брейк у другій партії, але в четвертому геймі українка відіграла три брейкпоїнти. Це стало поворотним моментом, після якого кращою на корті вже була українка. У підсумку Калініна оформила найбільш високорейтингову для себе перемогу на харді, а на Вондроушову вилився потік образ у соціальних мережах. Надто азартні люди – вони такі, незалежно від національності, віри і кольору шкіри. У другому раунді Калініна була очікувано сильнішою за представницю Австралії Дар'ю Севілл, а в третьому – вдруге за 7 днів програла Каролін Гарсії. Француженка і цього разу була кращою в усьому, це варто визнати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Марта Костюк, яка давно не радувала нас своїми успіхами, також провела вдалий турнір. Усе почалося з вольової перемоги над Елізабеттою Коччаретто. 22-річна італійка після успіхів першої частини сезону та дебютного титулу боролася з травмами і також вперше грала після US Open. Коччаретто відмінно почала матч, але сил тримати високий рівень гри у неї не вистачило, Марта скористалася цим і зробила камбек. У другому колі Костюк також пощастило з тим, що сьома ракетка світу Онс Жабер була втомленою після взяття титулу в Нінбо. У спортсменки з Тунісу були помітні проблеми з пересуванням кортом, а на голій майстерності обіграти українку не вийшло. Марта нав'язала боротьбу, поки Жабер була свіжішою, а щойно опонентка почала грати помітно гірше, не розслабилася і довела поєдинок до перемоги. До цього року у Марти були подібні шанси в грі з топами, але вона їх втрачала сама. У третьому раунді, який став для Костюк першим на такому рівні, була можливість уперше обіграти Людмилу Самсонову, але «нейтральна» тенісистка після 0:3 у фінальній партії раптово заграла на своєму високому рівні, і слід визнати, що на таких покриттях він вищий, ніж у Костюк. Недарма Самсонова після цього обіграла ще й Остапенко з Рибакіною, програвши у фіналі лише Свьонтек.

Також в основній сітці виступала і Леся Цуренко. У першому раунді з матчу з українкою знялася Чжу Лінь, зазвичай усе навпаки. Після 9 програних геймів китаянка відчула нездужання, проконсультувалася з медичним персоналом і прийняла це непросте рішення. Офіційна причина зняття: запаморочення. Матч другого раунду проти Вероніки Кудерметової починався для Лесі несподівано вдало, українка виграла перший з рахунком 6:3. А далі сталося те, що «нейтральна» спортсменка повністю переграла українку, повісивши їй два «бублики». За два останні сети на подачі Кудерметової боротьба була лише один раз.

Загальні баталії за трофей в одиночному розряді були інтригуючими. На відміну від змагань у Гвадалахарі, на які приїхали лише 3 представниці топ-10, у Пекіні грали всі, крім Кароліни Мухової. Найкраще від самого початку виглядала полька Іга Свьонтек, яка, ймовірно, вже остаточно відійшла від втрати статусу першої ракетки світу. На столичних кортах полька до фіналу програла лише один сет, поступившись на тай-брейку Гарсії. До речі, в тому матчі француженка подала 13 ейсів, рекордний показник для будь-якої тенісистки в матчах проти Свьонтек.

В іншому ж Іга впевнено розбиралася із суперницями, зокрема і з чемпіонкою US Open Коко Гофф. 9 перемог у 10 матчах проти такої суперниці – неймовірне досягнення. У фіналі була розібрана Самсонова, яка програла третій із трьох фіналів у поточному сезоні. До 23 років Свьонтек виграла шостий титул категорії WTA 1000, раніше подібне не вдавалося нікому. У Каролін Возняцкі також були 8 фіналів такого рівня, але представниця Данії виграла на один титул менше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Свьонтек підібралася до Аріни Соболенко на відстань у 465 очок. Нинішній лідер світового рейтингу програла в Пекіні на стадії 1/4 фіналу Єлені Рибакіній. До слова, представниця Казахстану виграла четвертий матч поспіль проти перших ракеток світу. У жіночому турі востаннє подібне вдавалося швейцарці Белінді Бенчич у період з 2015 по 2019 роки.

Важливо зазначити, що однією з ключових персон на турнірі була Марія Саккарі, яка після перемоги в Гвадалахарі всерйоз увірвалася в боротьбу за путівку на Підсумковий турнір WTA. У Пекіні вона дійшла до чвертьфіналу, де поступилася Коко Гофф. Після цього сформувалася остаточна вісімка учасниць: Іга Свьонтек, Аріна Соболенко, Єлена Рибакіна, Коко Гофф, Джессіка Пегула, Маркета Вондроушова, Онс Жабер і Кароліна Мухова. Цікаво, що третій рік поспіль чинна чемпіонка WTA Finals не виступить на турнірі. Минулого року трофей дістався Каролін Гарсії.

Що стосується парного розряду, то Надія Кіченок і румунка Моніку Нікулеску змогли пройти перший раунд, але далі програли Кудерметовій у дуеті з Беатріс Хаддад Майєю з Бразилії. Людмила Кіченок і Альона Остапенко поступилися ще на старті тандему з Китаю. У підсумку перемогу тут святкувала пара Марія Боузкова (Чехія) / Сара Соррібес Тормо (Іспанія).

ATP 500 Пекін / АТР 250 Астана

Чоловіки тільки цього тижня дограли змагання в Китаї та Казахстані. Переможцем Відкритого чемпіонату Китаю став італієць Яннік Сіннер, який у матчі за титул уперше в кар'єрі обіграв Даніїла Медведєва. А до цього Сіннер розібрався ще й із другою ракеткою світу Карлосом Алькарасом. Феноменальний виступ Янніка, недарма він входить до четвірки найсильніших тенісистів світу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

В Астані найкращим став досвідчений Адріан Маннаріно, який у фіналі виявився сильнішим за американця Себастьяна Корду. У 35 років француз підбирається до особистого рекорду у світовому рейтингу (у 2018-му був 22-м, зараз – 23-й), а також уперше в кар'єрі за один сезон виграв два титули АТР.

Титул Завацької

Проблеми зі здоров'ям Катаріни в цьому сезоні нікуди не зникли, але вона намагається якось повертатися на колишній рівень. Завацька неодноразово заявляла, що готова грати змагання будь-якої категорії, головне, щоб у неї була можливість змагатися. Минулого тижня українка виступила на ґрунтовому 40-тисячнику ITF у Лісабоні, і це принесло успіх. Катаріна виявилася однією з двох тенісисток із другої сотні на турнірі, інші були нижчими за рейтингом. У перших матчах українка обігрувала своїх суперниць у двох сетах, але в півфіналі та фіналі довелося досягати перемоги за рахунок бійцівських якостей, яких Катаріні не бракує. В 1/2 фіналу українка зуміла піти з рахунку 2:5 на тай-брейку фінального сету проти Францишки Жорже з Португалії. У матчі за титул у кінцівці вдалося зломити опір Гергани Топалової з Болгарії, взявши фінальну партію з рахунком 7:5.

Для Завацької це другий титул ITF у поточному сезоні. Раніше вона вигравала 60-тисячник у Брешії. Перемога Катаріни на турнірі в Португалії дозволить їй піднятися на 25 позицій у світовому рейтингу.

Інші турніри ATP Challenger та ITF

Олексій Крутих виступив на ґрунтовому челенджері в Лісабоні, почавши з кваліфікації. У стартовому раунді основи українець здобув вольову перемогу над корейцем Джерардом Кампана Лі, але вже в наступному поєдинку поступився другому сіяному Флавіо Коболлі з Італії (6:7, 3:6).

Віталій Сачко пройшов аналогічний турнірний шлях на хардовому челенджері в Муійрон-ле-Каптіф. Спочатку він обіграв канадця Габріеля Діалло, а потім поступився Антуану Ескофф'є з Франції. Ілля Марченко дуже швидко завершив виступи на цьому ж челенджері. У першому раунді він програв на двох тай-брейках Бенжамену Бонзі з Франції.

Ерік Ваншельбойм відмінно стартував на ґрунтовому 25-тисячнику в Болгарії, обігравши у двосетових матчах менш рейтингових суперників. На жаль, у півфіналі українець поступився 20-річному Мартіну Круміху з Чехії.

Дивна ситуація сталася на 25-тисячнику ITF у Реймсі. Експ'ята ракетка світу Луція Шафаржова, якій організатори видали вайлд-кард, виграла стартовий матч, після чого її відсторонили від змагань. Річ у тім, що 36-річна чешка не зареєструвала своє повернення до туру в ITF, оскільки планувала зіграти лише один турнір. Сама фіналістка Ролан Гаррос 2015 заявила, що не знала про таку процедуру.

Інші новини

Тільки зараз стала відома причина зняття Белінди Бенчич з турніру в Гвадалахарі. У швейцарки було важке харчове отруєння, через яке вона втратила близько десяти днів, коли не могла навіть тренуватися. Белінда пропустила турнір у Пекіні, не зіграє в Чженчжоу, також поки що під питанням її участь у решті змагань до кінця року.

До тренувань повернувся Рафаель Надаль. Напевно, іспанець цього сезону ніде вже грати не буде і зосередиться на повноцінному поверненні в наступному сезоні.

Організатори Відкритого чемпіонату Австралії повідомили, що з 2024 року турнір проводитиметься протягом 15 днів. На проведення матчів першого раунду відводитиметься не 2, а 3 дні. Загалом, непогана новина як для вболівальників, так і для тенісистів.

На фронті загинув колишній тенісний суддя Сергій Удовкін, який ще працював на матчах Еліни Світоліної, коли вона виступала на юніорському рівні. Удовкін пішов захищати Україну у 2014-му. У Сергія залишилися дружина, донька та син.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стародубцева не зуміла пробитися до фіналу турніру ITF W100 в Оейраші
Теніс | 27 квітня 2024, 17:26 2
Стародубцева не зуміла пробитися до фіналу турніру ITF W100 в Оейраші

Юлія у трьох сетах поступилася Яні Фетт у півфіналі змагань у Португалії

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vital
Хто крута так це Риба - спеціаліст по перемогам над діючою першою ракеткою світу.