Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
|
2765
0

Місія здійсненна. Як Ньюкасл нейтралізував Мбаппе в матчі з ПСЖ

The Athletic – про оборонну роботу команди Едді Хау

Місія здійсненна. Як Ньюкасл нейтралізував Мбаппе в матчі з ПСЖ
Getty Images/Global Images Ukraine

Під час зустрічі з «ПСЖ» необхідно відповісти на два оборонних питання: як зупинити їхній атакувальний колектив і як зупинити Кіліана Мбаппе.

Це непросте рівняння, тому що навіть якщо порушити ритм гри «ПСЖ» і обмежити його шанси, один миттєвий проблиск таланту Мбаппе може переломити ситуацію. «Мені важко назвати у світі сильнішого гравця, ніж він, на даний момент», – сказав головний тренер «Ньюкасла» Едді Хау в інтерв'ю TNT Sports перед зустріччю з чемпіонами Франції в середу ввечері.

«Він володіє поєднанням технічних здібностей, чудового атлетизму і швидкості, а також здатністю забивати голи. Ми повинні зупинити його, але ми також повинні перерізати спроби забезпечити його м'ячем. Ми не можемо зосередитися тільки на одному гравцеві, навіть якщо знаємо, наскільки він сильний».

Як би важко не було вирішити це рівняння, «Ньюкаслу» це вдалося – але як?

Початок не був багатообіцяючим. Спочатку здавалося, що чотири нападники «ПСЖ» турбуватимуть оборону «Ньюкасла», а Рандаль Коло Муані та Мбаппе мінялися позиціями зліва.

На четвертій хвилині «ПСЖ» вдається пройти високий пресинг «Ньюкасла», Мбаппе відтягує Джамааля Ласселльса на себе...

...створюючи простір для атаки Коло Муані. Ласселльс змушений зосередитися на передачі Воррена Заїра-Емері на Мбаппе, що дозволяє Коло Муані атакувати простір...

...що змушує Фабіана Шера і Дена Берна (білі) переміститися на протилежний бік і опікати інших гравців. У результаті Усман Дембеле виявляється абсолютно вільним на правому фланзі...

...і Мбаппе знаходить свого партнера по збірній Франції...

... удар якого ледь не досяг мети.

Можливо, саме це й мав на увазі Луїс Енріке, коли розпочав гру з чотирма нападниками в розстановці 4-2-4.

Однак чисельна меншість у півзахисті проти тріо гравців «Ньюкасла» – Шона Лонгстаффа, Бруно Гімараеша та Сандро Тоналі – значно ускладнила завдання «ПСЖ», особливо з огляду на те, що лінія оборони «Ньюкасла» зручно захищалася у форматі персональної опіки.

Коли «Ньюкасл» опускався глибше в середній блок, такий підхід також допомагав зупинити Мбаппе. Коли французький нападник хотів опуститися в центр поля, «ПСЖ» не міг легко пройти через оборонний блок «Ньюкасла».

Щоразу, коли Мбаппе намагався опуститися, щоб віддати пас, Ласселльс слідував за ним по полю...

...обмежуючи час перебування Мбаппе з м'ячем доти, доки тріо півзахисників «Ньюкасла» не відновиться.

У цьому прикладі Лукас Ернандес передає м'яч на Бредлі Барколя, який вийшов замість Коло Муані в другому таймі...

...але через те, що Ласселльс висунувся вперед, Мбаппе вже не є можливим адресатом передачі для Барколя. Під пресингом Кірана Тріпп'є Барколя втрачає м'яч першим же дотиком, і «Ньюкасл» знову заволодіває м'ячем.

Після удару Дембеле на четвертій хвилині Ласселльс і Тріпп'є стали більш уважними під час зміни опікуваних гравців. Ось Мбаппе намагається зміститися на лівий фланг, щоб запропонувати себе як адресата пасу, але Лассельлс уже сигналізує про те, що хтось повинен опікати форварда «ПСЖ».

Потім Ернандес віддає м'яч на Мбаппе...

...Тріпп'є переключає увагу і залишає Коло Муані на Ласселльса. Пресинг англійського правого захисника призводить до того, що Мбаппе не може розвернутися і змушений віддати пас назад в оборону.

Схема «ПСЖ» 4-2-4 також зіграла на руку «Ньюкаслу», коли команда Хау оборонялася на своїй половині поля...

...тому що успіх захисників «Ньюкасла» під час виходу один на один означав, що один із півзахисників «Ньюкасла» міг опуститися в опорну зону, не турбуючись про двох гравців у центрі півзахисту «ПСЖ». Тут Лонгстафф переходить на правий фланг «Ньюкасла», щоб підтримати тиск на Мбаппе...

...і коли той намагається комбінувати з Коло Муані...

...Гімараеш опускається і відбирає м'яч, оскільки загрози з боку третього півзахисника «ПСЖ» чи гравця, що переміщається між лініями, немає.

В іншому прикладі Тріпп'єр і Ласселльс контролюють Мбаппе і Коло Муані, а «Ньюкасл» діє за схемою «три проти двох» у півзахисті, тому Лонгстафф (36-й номер «Ньюкасла») може переміститися на правий фланг оборони.

Коли Мбаппе і Коло Муані намагаються комбінувати на лівому фланзі, Лонгстафф опускається...

... і не дає Коло Муані завершити гру в стінку з Мбаппе.

У другому таймі Мбаппе зайняв більш центральну позицію, поруч із Гонсалу Рамушем, і було видно, як правий вінгер «Ньюкасла» – Мігель Альмірон або Джейкоб Мерфі – прагне перекрити прохід Мбаппе.

У цьому прикладі Мерфі розташувався між Вітіньєю та Ернандесом, коли Мілан Шкріньяр віддав пас на Вітінью.

Щойно Вітінья отримує м'яч, Мерфі швидко опускається, щоб перекрити лінію передачі на Мбаппе, навіть якщо це означає, що Ернандес виявиться вільним.

Після цього щільна опіка Ласселльса і додатковий гравець у півзахисті «Ньюкасла» в особі Гімараеша тиснуть на Мбаппе, коли той отримує пас від Вітіньї.

Мбаппе вдається заробити штрафний удар у центральному колі, але головне завдання «Ньюкасла» – обмежити його загрозу – виконано.

Усі ці особливості оборонних дій «Ньюкасла» можна підсумувати в одному епізоді на 70-й хвилині гри. Тут Альмірон озирається через ліве плече, щоб переглянути обстановку і дізнатися розташування гравців, які перебувають за ним. Коли Лонгстафф займає вищу центральну позицію...

... Альмірон зміщується у вужчу позицію, щоб перекрити лінію передачі на Мбаппе, замість того, щоб зміститися в ширину і пресингувати Ернандеса.

Парагваєць чекає, поки м'яч опиниться у лівого захисника «ПСЖ», а потім висувається в пресинг, перекриваючи кут передачі на Мбаппе. Ернандес віддає м'яч на Барколя...

... Лонгстафф відходить назад, а Ласселльс висувається вперед, щоб опікати Мбаппе. Знову ж таки, оскільки Гімараєш і Елліот Андерсон можуть протистояти двом центрхавам «ПСЖ» (чорний колір), Лонгстафф може опуститися і підтримати правий фланг, не побоюючись забігань хавбеків суперника йому за спину. Це дає змогу півзахиснику «Ньюкасла» бути агресивнішим під час повернення назад і виграти м'яч у цьому прикладі.

Як пояснив Хау перед грою, справа не тільки в тому, щоб зупинити Мбаппе, а в тому, щоб зупинити його, зберігаючи загальну організацію оборони й обмежуючи атаку «ПСЖ» загалом.

Зупинити колектив, нейтралізувавши загрозу з боку окремих гравців, – ось головне завдання футбольної оборони, і в переможному матчі проти «ПСЖ» (4:1) «Ньюкасл» його виконав.

Ахмед Валід, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.