Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 жовтня 2023, 11:25
13273
17

Що Зінченко дає Арсеналу? Оцінка, проблеми українця перед грою з Ман Сіті

Українець зіграє проти своєї колишньої команди

| Оновлено 08 жовтня 2023, 11:25
13273
17
Що Зінченко дає Арсеналу? Оцінка, проблеми українця перед грою з Ман Сіті
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко

У неділю відбудеться топ-матч чемпіонату Англії між «Арсеналом» та «Манчестер Сіті». Журналіст відомого ресурсу The Athletic розмірковує про те, як роль Олександра Зінченка, який в «Арсеналі» діє на позиції лівого захисника, але регулярно переміщується до центру поля та часто контролює хід гри, впливає на лондонську команду.

***

Олександра Зінченка зачепили питанням. Хто кращий на позиції захисного хавбека: його нинішній партнер по «Арсеналу» Томас Парті чи колишній партнер по «Манчестер Сіті» Родрі? Українець обрав Парті, але все ж наголосив на важливості Родрі. «Родрі дуже добре вписаний в систему «Манчестер Сіті». Якщо його прибрати, це буде інша команда».

Це ж стосується самого Зінченка, чия роль універсального лівого захисника за Мікеля Артети стала надзвичайно важливою для стилю «Арсенала». Він провів 26 з 38 матчів команди в АПЛ минулого сезону та швидко покращив якість командної гри. Цього сезону Зінченко повернувся після травми і в матчі з «Фулхемом» одразу ж додав команді креативності, якої так не вистачало. Разом з тим, що Алекс допоміг перевернути гру, він припустився помилки під тиском на 89-й хвилині. Суперник заробив кутовий, а «Фулхем» зрівняв рахунок. Це демонструє ті ризики та переваги, які одночасно дає Зінченко на полі. І Мікель Артета зважуватиме всі за і проти перед матчем проти «Манчестер Сіті», якому у чемпіонаті лондонці програли 12 разів поспіль.

У недільному матчі тренер особливо ретельно обиратиме лівого захисника. Раніше наставник часто давав шанс Такехіро Томіясу для важливих матчів, бо гравець має хороші оборонні інстинкти та якісну гру 1 в 1. Якщо на поле вийде Зінченко, то йому потрібно показати зрілість у прийнятті рішень. Певні помилки можуть пробачати в рамках ситуації, коли Алекс якісно диктує темп гри, але проти топ-команд він має бути бездоганним.

Цінність Зінченка в тому, що він трансформується в ще одного півзахисника, і при цьому виглядає в центрі поля природно. Проблема в тому, що у нього трапляються втрати концентрації, коли слід стежити за своєю позицією в обороні. Пошук цього балансу добре знайомий Хосепу Гвардіолі. Можливо, з цієї причини Алекс так і не став основним у «МанСіті», але швидко знайшов ключову роль в «Арсеналі», де контролює гру.

Візьмемо матч з «Лансом» у Лізі чемпіонів. У цій зустрічі Зінченко видав дві неймовірні передачі. Одна була для Леандро Троссарда, який увірвався до штрафного майданчика.

The Athletic

А друга – класний закид на Кая Хаверца, чий удар воротар відбив.

The Athletic

Але є й інший бік монети. Гравці «Ланса» надто часто «ловили» Зінченка в центрі поля та використовували вільний простір зліва в обороні суперника. Саме так і було забито переможний м'яч.

The Athletic

Нестача інтенсивності у діях Зінченка не є чимось новим. У матчі проти «Борнмута» Артета вибіг до лінії поля, коли Алекс надто пасивно пресингував вінгера суперника. «Алексе, чорт забирай, зроби це!», – кричав Мікель. Схожа ситуація була у матчі з «Лансом». В одному з моментів Зінченко був надто пасивним, дозволив супернику обійти себе і зробити навіс, який призвів до голу. У команді немає Граніта Джаки, який допомагав згладити ці огріхи, а також немає травмованого Мартінеллі, який часто опускався на допомогу захиснику. Це дозволяє противнику експлуатувати слабкість українця.

Подібні епізоди були у зустрічі з «Тоттенхемом».

Проти «Манчестер Сіті», який використовує високий пресинг, Зінченко може бути ключовим гравцем для контролю м'яча і пошуку партнерів передачами між лініями. Без Родрі, який пропускає матч, це може бути перевагою «Арсенала». Саме Зінченко часто робить гострі передачі з центру поля. Він добре себе показує у цьому аспекті у збірній України. У матчі з «Евертоном» він двічі показав, які проникаючі передачі робить з центру поля.

The Athletic

Якщо прибрати Алекса з «Арсенала», то команда втратить у контролі м'яча та креативності, але водночас без Зінченка «Арсенал» позбавиться дірок на лівому фланзі, які гравець часто залишає, коли вимикається з гри. Зінченко дуже багато дає «Арсеналу», демонструючи бачення футболу Артети. Але наступне завдання Алекса – довести, що він елітний у всіх аспектах гравець, а не просто футболіст, у якого лише кілька крутих якостей, що йдуть разом з суттєвими вадами.

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
anacreon
Все просто. Перестати ставити Зінченко закривати одночасно дві позиції поставити його чисто в середину поля, а лівого захисника окремо. І подивитися як буде.
Зіна напевно ще жодного разу не грав чисто в середині в Арсеналі.
У Арсенала взагалі є погана риса, що коли команді не вдається, то ніяк не може викарабкатися. Є такі матчі, де літають і все летить у ворота. А є такі, де суперник закриється і вони бодаються, бодаються і навіть моментів нема. Корчать з себе Сіті і без кінця перепасовуються навколо суперника, який закрився в штрафній, намагаюсь "знайти момент" і так і не знаходять до кінця матча. А суперник ще і побіжить в контратаку і заб'є.Багато що залежить від Сака. Якщо його нема чи в нього гра не йде, то і забивати і створювати моменти нікому. В кінці минулого сезону Сака поплив і став тінню самого себе і команда розвалилася. Напевно просто втомився. З Ленсом Сака пішов і все. Атака забуксовала.
Алекс 19
Зінченко буде грати в основі Арсеналу.Він зв'язуючий гравець .добре бачть поле .бувають помилки як у всіх
Kovaleff
Нет идеальных игроков, если дело касается сразу двух, а то и трёх позиций сразу. Нужно налаживать качественную подстраховку, а не требовать супер качества и надёжности от одного игрока 
TarasTaras94
Він в будь-якому разі буде залишати діри обороні, по іншому неможливо. Як із за ролі, так і із за якостей. Просто в хороших матчах він цих дір практично не залишає, а у поганих їх багато. + зміна центра поля сильно повпливала на білдап та оборону Арсеналу і поки у не найкращу сторону. В деяких матчах Зінченко прям занадто багато грає у центрі бо Хаверц бігає в районі нападника і закривати одразу дві позиції це завжди ризик провалів, тому для таких систем треба не тільки дисциплінований гравець під роль, а й від злагодженості системи з якою зараз пробемки
igor shmuylo
тут если чесно шасов у арсенала нет . обратно проиграют ..мансити на голову выше .арсенал если не будет играть первым номером .то шанцы на конт р атаки будут.
AK.228
Чого ви доєб…сь к кращому українському гравцю
Tasha19
В Артети зараз все зав'язане на тому, що ЛЗ зміщується в центр, щоб при атаці створювати більшість. Звичайно, через це  прилітають атаки по лівому флангу, але Артета свідомо йде на цей ризик, і поки зається нічого міняти не збирається. Хоча проти Ман Сіті може і варто було би спробувати зіграти в щось типу "автобуса",
Lesovij7
Пеп слишком хорошо знает минусы Зинченко, а их достаточно, я бы не рискнул играть с ним в основе. Для арсенала ничья будет хорошим результатом
Batya
Два плюси -  емоційний заряд. гра вперед, однак гра проти м'яча усе це ПЕРЕКРЕСЛЮЄ, тому Пеп його сплавив.
luceorius
 Очевидно, що в цьому матчі Зінченку, незалежно від завдання Артети, доведеться дуже часто грати проти Альвареса, а це нічого доброго Арсеналу не обіцяє.Цікавим очікується також протистояння Деклана Райса та Йошко Гвардіола.- двох чи не найкращих на сьогодні опорників світу. А якщо ще й Холанд спроможеться хоча бю на один гол, то Арсеналу залишиться тільки сподіватись на виняткову хорошу гру Едегора та Саки.