Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 05 жовтня 2023, 20:05
6410
13

Моуріньо нічого не може виграти в Європі. Час йти?

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про майбутнє наставника «Роми»

| Оновлено 05 жовтня 2023, 20:05
6410
13
Моуріньо нічого не може виграти в Європі. Час йти?
Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Дуже схоже, що Жозе Моуріньо проводить свій останній сезон у європейському футболі. І не факт, що цей сезон буде повним, хоча його контракт із «Ромою» діє до літа 2024 року. Погані результати можуть призвести до звільнення.

А результати справді погані. Після шести турів Серії А «Рома» мала лише п'ять очок, що вже стало найгіршим стартом у кар'єрі Жозе Моурінью. Перемога над «Фрозіноне» трохи покращила становище, але «вовки», як і раніше, перебувають у другій половині таблиці, а саме на 13-му місці.

«Рома» цього сезону виграла лише три матчі з восьми. І в кого! У новачка «Фрозіноне» (втім, для цієї команди поразка на «Олімпіко» стала лише другою в сезоні, це не солодкий суперник), зовсім безнадійний на момент зустрічі з «джалороссі» «Емполі» та «Шериф» у Лізі Європи. До тираспольської команди завдяки Юрію Вернидубу приліпився ярлик аж самого переможця «Реала», але ж це було дуже давно!

Загалом результати так собі. І є повне відчуття, що Жозе Моурінью вже нічого серйозного в топовому європейському чемпіонаті досягти не зможе. Тобто далі або на пенсію йти, або приймати ту саму казкову пропозицію із Саудівської Аравії, про яку сам «Особливий» нагадав минулого тижня – мовляв, я залишився вірним «Ромі», хоча мені пропонували 30 мільйонів чистими на рік.

Просто факт. У 2015 році Жозе Моуріньо втретє виграв АПЛ із «Челсі», це був його шостий чемпіонський титул у топ-чемпіонатах. З того часу португалець на дистанції видав лише один пристойний результат – друге місце в АПЛ із «Манчестер Юнайтед» у сезоні-2017/2018, але без шансів на золото.

В інших сезонах Моурінью не піднімав свої команди вище шостого місця. І сказати, що «Особливому» заважали обмежені можливості, було б неправильно. Навіть Паулу Фонсека з «Ромою» у Серії А піднімався на п'яте місце – Моурінью таке не вдалося. А Антоніо Конте після Жозе дотягувався до четвертого місця в АПЛ, тобто лігочемпіонського. А минулого сезону через очковий штраф відпав як конкурент «Ювентус», але й це не допомогло Моурінью вивести «Рому» до Ліги чемпіонів. А Джанп'єро Гасперіні з куди скромнішим, ніж у римлян, бюджетом двічі пробився з «Аталантою» у плей-оф ЛЧ.

Про те, що Жозе Моуріньо став слабким на довгій дистанції чемпіонату, свідчать і претензії з боку гравців «Роми». Після матчу з «Міланом» у третьому турі Серії А вони дорікнули тренеру за недостатню кількістю ідей. Звісно, ​​можна посилатися на часті травми Пауло Дібали та інших провідних футболістів. На період адаптації Ромелу Лукаку. Але все виглядає так, що дивувати реально серйозних претендентів на скудетто Моурінью не здатний. І нав'язувати їм боротьбу весь сезон, а не іноді в окремих матчах.

У «Ромі» «Особливий» максимально пішов у бік репутації кубкового тренера. Навіть саме єврокубкового. Моуріньо виграв Лігу конференцій у 2022 році, а минулого сезону вивів «вовків» у фінал Ліги Європи. До Жозе «Рома» не мала трофеїв, здобутих у турнірах під егідою УЄФА (допотопний Кубок Ярмарків проходив під іншою юрисдикцією), та й фінал був лише один.

З одного боку, очевидно, що Моуріньо в єврокубках дав небачені для «джаллороссі» результати. З іншого ж, португалець аж ніяк не якогось ноунейма до топу підняв. Нагадаємо, що у 2021 році Паулу Фонсека виводив «Рому» до півфіналу Ліги Європи, а Еусебіо Ді Франческо у 2018-му – взагалі до півфіналу Ліги чемпіонів. У ЛЧ у Моурінью такого результату не було дев'ять років. Точно не буде десять років. Напевно, вже ніколи не буде, якщо йдеться про європейську, а не азіатську Лігу чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Вище ви прочитали про невдоволення футболістів «Роми» скромним набором ігрових ідей у ​​Моуріньо. Цей факт яскраво підсвічує два характерні моменти. По-перше, якщо ви пам'ятаєте, як «вовки» утримували перевагу, здобуту вдома, у гостьових матчах з «Реал Сосьєдадом» і «Баєром», то ті ігри у їхньому виконанні ідеально підходили під визначення «антифутбол» та «автобус». Такий футбол важко було дивитися, мабуть, навіть уболівальникам «Роми». У такий футбол не дуже приємно грати. І терпіти таке можна тільки заради результату, і то не повіки.

По-друге, підтверджується, що у Моуріньо та футболістів «хімія» вже не перебуває на такому рівні, як у праймові часи португальця – у «Порту», ​​у «Челсі» періоду його першої каденції, в «Інтері». Тоді «Особливий» переконав гравців у правильності своїх ідей, вони билися за тренера, а той приймав весь вогонь із боку ЗМІ та громадськості на себе.

Але ситуація давно інша. Ще на початку свого періоду в «Манчестер Юнайтед», а це було сім років тому, Моуріньо зізнавався, що погано знаходить спільну мову з новим поколінням футболістів, що вони сильно відрізняються від Лемпарда, Дрогба, Міліто або Снейдера. Жозе не побажав вчитися новому. Тепер куди частіше ви його бачите таким, що отримує дискваліфікації і захищає самого себе.

Просто згадайте дві його свіжі фрази. По-перше, про те, що «Рома» не програла «Севільї» фінал Ліги Європи. Або про те, що «Ромі» мав дістатись цей трофей у 2023 році, оскільки «вовки» виявилися найкращими з команд, які розпочинали шлях у сезоні саме в ЛЄ. За фактом Моурінью начебто й правий. Однак невже Жозе на повному серйозі стверджуватиме, що не знає регламент єврокубків? Що після нічиєї за підсумками 120 хвилин у фіналі б'ють пенальті? Що в Лігу Європи на різних етапах турніру опускаються команди з Ліги чемпіонів, зокрема дуже сильні команди?!

Великого попиту на Жозе Моуріньо в Європі зараз точно немає, а будь-де працювати він не буде. Тому продовження кар'єри португальця після «Роми» можливе лише у клубі, який дасть реальну мотивацію. Мотивація ця – великі гроші, а клуб – із Саудівської Аравії.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Український воротар забив божевільний гол через усе поле
Футбол | 05 травня 2024, 07:01 4
ВІДЕО. Український воротар забив божевільний гол через усе поле

Максим Воронов відзначився першим голом за «Атлетіко Паранаенсе»

Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа
Футбол | 04 травня 2024, 16:38 3
Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа

Завершено регулярний сезон у Чемпіоншипі, в АПЛ вийшли Лестер та Іпсвіч

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Челсі - 18-20 млн.,  Реал - 17, Челсі - 8, МЮ - 15, Тотенхем - 16. Це компенсація у фунтах стерлінгів. Просто людина - кидок. Зараз хоче такий ж фокус провести з "Ромою". Далі дорога або на пенсію, або в Саудівську Аравію - їм бабла не жалко.
hlib.kozak
По перше він з Ромою цією виграв Лігу конференцій, по-друге міг виграти Лігу Європи - був у фіналі. Зараз клуб за 1-2 роки може побудувати тільки великий капітал, якого в Ромі немає. По третє він досі один з найтитулованіших тренерів в історії світу. Того і ця стаття і ці коментарі критичні людей, якій нічого не досягли і не досягнуть варті нічого.
Raien
Як вболівальник Реала я з теплотою згадую його часи у Мадриді. Ото була веселуха! Да й як не крути – то він заклав фундамент, на якому потім Анчі та Зідан робили історію в ЛЧ. Але вже давно зрозуміло, що це "збитий льотчик" – без нових ідей, без того "особливого" впливу на гравців, та без перспектив. 
Максим Колісник
Моуріньо це вчорашній день. Тактика автобус в обороні зі швидкими контратаками вже нікого не дивує
Serhii P.
та він вже старий пердун, і так на компенсаціях за дострокові розриви контракту заробив більше 75 млн. фунтів. (це без врахування зарплат). Він завжди підписував контракти з великими сумами компенсації. Тренер з нього вже давно ніякий, він відстав від тенденцій сучасного футболу. Нехай вже засмагає десь на Мадейрі.