Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 04 жовтня 2023, 19:04
1293
0

Прометей – Гамбург. Прогноз і анонс на матч Єврокубка

Підопічні Ронена Гінзбурга розпочинають свій шлях на міжнародній арені

| Оновлено 04 жовтня 2023, 19:04
1293
0
Прометей – Гамбург. Прогноз і анонс на матч Єврокубка
БК Прометей. Онджей Балвін

Зустріч «Прометей» – «Гамбург» відбудеться в середу, 4 жовтня, в Ризі. Початок поєдинку о 19.00 за київським часом.

Сьогодні слобожанський «Прометей» відкриє для себе новий єврокубковий сезон. «Титани» вдруге поспіль візьмуть участь у розіграші Кубка Європи, який є другим за статусом змаганням (щоправда, з мінімальною перевагою над Лігою чемпіонів ФІБА) в ієрархії європейських баскетбольних клубних турнірів.

Минулого сезону український клуб став головною сенсацією турніру, зумівши в дебютному для себе розіграші дістатись аж до півфіналу. У новому сезоні 2023/2024 зробити це буде ще складніше, оскільки кількість класних команд порівняно з минулим роком збільшилася, опоненти на «Прометей» налаштовуватимуться ще серйозніше, ніж раніше, а сама схема турніру стала трохи складнішою.

У Кубку Європи візьмуть участь двадцять клубів, поділених на дві підгрупи. Згідно з жеребкуванням, «титани» були розподілені до групи А, де їхніми суперниками стануть: «Бешикташ» (Туреччина), «Гамбург» (Німеччина), «Венеція» (Італія), «Вулвз» (Литва), «Ховентут» (Іспанія), «Лондон Лайонс» (Великобританія), «Париж» (Франція), «Хапоель Тель-Авів» (Ізраїль) та «Цедевіта Олімпія» (Словенія). Після досить довгого регулярного чемпіонату, який включатиме цілих вісімнадцять турів, шість найкращих колективів (торік було вісім) з кожної десятки вийдуть до плей-оф. Причому найкращі два клуби з кожної групи одразу потраплять до чвертьфіналу, а учасники, що посіли треті-шості місця, змагатимуться в додатковому раунді матчів на виліт. Варто зазначити, що чемпіон, а за певних розкладів і фіналіст Кубка Європи, отримають путівки до Євроліги – найсильнішого клубного турніру Старого Світу, потрапити до числа учасників якого дуже непросто.

Першим опонентом підопічних Ронена Гінзбурга на такому довгому ігровому шляху стане німецький «Гамбург». Баскетбольний клуб «Гамбург Тауерс» (саме так звучить повна назва команди) є досить молодим колективом. Його було засновано у 2013 році, а вже із сезону 2019/2020 він став учасником елітного німецького дивізіону. І якщо перший рік перебування серед найкращих «Гамбург» не зміг занести собі в актив (сімнадцяте підсумкове місце), то у два наступні сезони команда з сьомого місця виходила до плей-оф, де на стадії чвертьфіналу припиняла свій подальший турнірний шлях. Проте минулий розіграш Бундесліги суперник «Прометея» провів дуже невдало, фінішувавши на п'ятнадцятій позиції з вісімнадцяти можливих, і протягом сезону більше думав про збереження місця в еліті німецького баскетболу, ніж про плей-оф.

Цьогорічний сезон стане третім поспіль для «Гамбурга» в Кубку Європи. Обидва рази до цього німці фінішували внизу зони плей-оф на груповому етапі (сезон 2021/2022 – сьоме місце, 2022/2023 – восьме місце) і потім одразу ж вилітали у першому раунді постсезону. Варто зазначити, що минулого розіграшу турнірні шляхи «Прометея» та «Гамбурга» якраз перетнулися на стадії 1/8 фіналу. У поєдинку без права на помилку, який відбувся в Ризі 11 квітня, слобожанці обіграли свого опонента – 87:79 та завершили єврокубкову кампанію для німецького клубу.

Перед новим сезоном суперник «Прометея» приблизно наполовину оновив свій склад. Здебільшого зміни торкнулися легіонерської частини ростера. З минулого сезону в Гамбурзі залишився лише американський захисник Сет Хайнрік. З найпомітніших підписань варто виділити бігмена Александра Дзеву, який був одним із лідерів польського «Шльонська», а також американського захисника Марка Х'юза, який досить успішно відіграв минулий ігровий рік у другому іспанському дивізіоні за «Естудіантес». Також продовжують виступати за «Гамбург» ключові гравці німецької половини складу – бігмен Йонас Вольфарт-Боттерман (бронзовий призер Євробаскета-2022) та форвард Лукас Майснер.

Цьогорічний сезон «Гамбург» почав не найгіршим чином. Команда встигла провести вже три матчі та здобула в них дві перемоги. У першому поєдинку нового ігрового року (двадцять четвертого вересня) суперник «Прометея» в першому раунді Кубка Німеччини обіграв друголіговий «Дрезден» – 88:85, а після цього «Гамбург» вдало стартував у Бундеслізі, оформивши виїзну перемогу в матчі з дуже міцним «Людвігсбургом» – 87:79. Втім, перша поразка також не забарилася. У другому турі внутрішньої першості «Гамбург» вдома був розгромлений «Вюрцбургом» – 58:88.

На противагу німецькому клубу, «Прометей» поки що зіграв лише один офіційний поєдинок. Минулої суботи «титани» стартували в ЛЕБЛ із розгромної перемоги над естонським «Віймсі» – 106:61. Підопічні Ронена Гінзбурга справляють враження дуже добре готової та серйозно укомплектованої команди, але їх продовжує переслідувати проблема, яка тягнеться ще з минулого сезону – аномально велика кількість травм. Достатньо сказати, що більшість баскетболістів клубу за останній час зазнали різних пошкоджень, а литовець Арнольдас Кульбока взагалі вибув до кінця сезону, так і не зігравши за український колектив жодного офіційного поєдинку.

Для «Прометея» гра з «Гамбургом» стане першим серйозним випробуванням у новому сезоні. За складом слобожанці виглядають об'єктивно сильнішими, але частково зім'яте міжсезоння «титанів» через багаторазові ушкодження гравців, втрату профільного снайпера та фактор початку сезону, який завжди сприяє несподіваним результатам, роблять сьогоднішню зустріч дуже інтригуючою. Будемо розраховувати, що сенсації не станеться і «Прометей» вдало відкриє новий розділ в історії клубу, завершивши дебютний поєдинок у Кубку Європи 2023/2024 впевненою перемогою.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.