Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 01 жовтня 2023, 14:02
5916
2

І Карлсен, і сестри Музичук, й український клуб!

Блогер Sport.ua Олексій Рижков анонсує шаховий клубний Кубок Європи, який стартує 1 жовтня

| Оновлено 01 жовтня 2023, 14:02
5916
2
І Карлсен, і сестри Музичук, й український клуб!
clubcup2023.com

«…В України – потужна футбольна збірна!» – таксист, що віз мене з родиною від курортного містечка Шкембі і Каваєс до другого за кількістю населення міста Албанії – Дурреса, не скнарив щодо компліментів на адресу Олександра Зінченка та Руслана Маліновського. Зрештою, коли він забирав нас уже після прогулянки амфітеатром, набережною з пальмами й центром Дурреса, побажав, використовуючи суміш англійських і російських слів, щастя українцям і звитяг Україні на спортивній ниві. Звідтоді спливло два роки, які, на жаль, вмістили в собі чимало нещастя для нашого народу, проте були й певні спортивні звитяги, й на шаховій ниві зокрема. А тодішній Дуррес мені запам’ятався якоюсь надихальною атмосферою – водночас і спокійною (рідкість для курортів), просякнутою віковічною історією, і динамічною (чи то морське повітря впливає, чи завантаженість тамтешнього порту – головних морських воріт Албанії). А, може, далося взнаки безтурбоття довоєнного серпня? Хтозна… В усякому разі, це 150-тисячне місто, як на мене, є чудовим вибором для великих шахових змагань. А Кубок європейських клубів цьогорік вийде вельми представницьким.

Чоловічі клуби вийдуть на старт уже в 38-й раз, жіночі – в 27-й. Прикметно, що в складі радянської команди «Буревісник», що стала співпереможцем найпершого подібного змагання в далекому вже 1976 р. в німецькому Золінгені, неабияку роль відігравали уродженець Одеси Семен Палатник і 3-разовий чемпіон України Лев Альбурт. У радянські часи українські шахісти – Володимир Тукмаков, Василь Іванчук, Олександр Білявський, Володимир Маланюк, Адріан Михальчишин, Олег Романишин, Геннадій Кузьмін, Йосип Дорфман – неоднораз робили вагомі внески в перемоги клубів з однієї шостої частини світової суші на континентальних змаганнях. Приміром, у 1984 р. переможець – команда під назвою «Труд» – наполовину складалася з українців, а наполовину – із представників інших союзних тієї пори республік. У новітні часи в складах різних, проте не українських клубів європейський клубний кубок здобували Павло Ельянов, Олександр Мойсеєнко, Антон Коробов, Юрій Криворучко, Захар Єфіменко, Олександр Онищук (ще тоді, коли він виступав під українським, а не під американським прапором).

А от у жіночій секції у нас є здобуття жаданого Кубка. Сталося це в 1999 р. у словенському місті Нова Гориця. Очолювала тоді українську команду з Херсону під назвою «Школа Руденко» Наталя Жукова. Крім того, власне, сама Наталя, а також сестри Музичук, Інна Гапоненко перемагали в складах зарубіжних клубів. А торік Анна Ушеніна та Юлія Осьмак завоювали європейський трофей у складі австрійського клубу «ASVOe» (Памхаген).

Хто виступить фаворитом цьогоріч та які шанси українців й українок?

У відкритій секції одним із головних фаворитів є чинний чемпіон – чеський клуб «Нові Бор», в якого вийшло й зберегти кістяк торішньої команди, й навіть підсилитися. Зокрема лідером цього клубу в Дурресі буде талановитий німецький юнак-«семисотник» Вінсент Каймер. Ну, а про потугу Давида Навари, Нільса Гранделіуса й Маркуса Раггера, певно, годі й казати. Ці хлопці перебувають у розквіті своєї шахової снаги! Конкуренцію «Нові Бору» складе румунський клуб «Суперчесс», у складі якого – аж три «семисотники»: Вішванатан Ананд (!), Рихард Раппорт і Богдан-Даньєл Дяк. Привертає нашу увагу наявність у складі цього клубу ексукраїнця Кирила Шевченка. Та й Владімір Федосеєв і Йорден ван Форест – потужні бойові одиниці.

clubcup2023.com. Магнус Карлсен зіграє за норвезький клуб Оффершпіль Шакклуб

Колориту змаганням надає участь у них лідера світових шахів Магнуса Карлсена. Він очолить норвезький клуб «Оффершпіль Шакклуб». Цікаво, що в складі цього колективу – жодного «семисотника», адже Маг є «восьмисотником», а інші члени команди, включаючи Ар’яна Тарі, мають рейтинг нижче 2700.

Симпатії українських уболівальників у відкритій секції, певно, будуть на боці німецького клубу «Шахклуб Фірнхайм 1934», адже в його складі – одразу три наші співвітчизники: Антон Коробов, Юрій Криворучко та Сергій Федорчук. Цей колектив може втрутитися в боротьбу за найвищі місця, адже, крім українців, його кольори захищають такі потужні гросмейстери, як Шахріяр Мамедьяров, Бассем Амін і Денніс Вагнер. Капітаном цієї команди є досвідчений німецький шаховий організатор Штефан Мартін. Зовні він чимось нагадує нинішнього німецького канцлера Олафа Шольца, а капітан знає, коли та на які важелі слід натиснути, щоб команда заграла яскраво й переможно.

Андрій Волокітін гратиме в Дурресі за словенський СК «Тайфун Любляна». Разом із Саріном Ніхалом, Віктором Ердошем та Іваном Сарічем він цілком може витягнути цей колектив у призери, чому ні!

Також у відкритій секції у Дурресі зіграють наші співвітчизники Андрій Сумець (лідер команди «Шахфройнде Віртцфельд», Бельгія), Євген Рошка (в складі ШК «Явес Модра», Словаччина), Юрій Корсунський («Перфект», Молдова), Олег Губанов (є лідером «Енніс чесс клаб», Ірландія), Кароліна Броннікова («Голвей чесс клаб», Ірландія).

У жіночій секції маємо українську команду – «СП Газ Україна». Власне, підтримку цьому клубу надало «СП Газ Груп» (постачальник скрапленого газу, дизпалива та бензину), власником якого є Станіслав Пламадяло. Як зазначив сам бізнесмен на своїй сторінці в соціальній мережі: «Україна могла пропустити європейський клубний шаховий турнір – причин для цього більш ніж досить. Але ми в SP GAZ Group разом з Наталією Жуковою вирішили виправити цю прикрість. З радістю повідомляємо, що жіноча команда SP GAZ Ukraine їде на European Club Cup 2023… Зробимо все, щоб принести перемогу нашій країні!». Очолюваний тренером нашої жіночої національної збірної Михайлом Бродським колектив складається з Наталі Жукової, Анни Ушеніної, легіонерки з Грузії Лейли Джавахішвілі та легіонерки з Франції литовського походження Дейманте Дауліте-Корнетт. Наша команда, безперечно, нав’яже боротьбу за медалі, проте не виглядатиме в ній явним фаворитом. Натомість беззаперечним лідером букмекерських котирувань є шаховий клуб «Монте-Карло» – 7-разові переможниці жіночого Кубка європейських клубів. Від 2010 р. Анна та Марія Музичук регулярно захищали його кольори й зчаста діставалися найвищої європейської клубної вершини в його складі. Й цьогоріч Анна та Марія гратимуть за «Монте-Карло», а їхніми партнерками по команді будуть Сарасадат Хадемальшарех, Елізабет Петц і легендарна Піа Крамлінг, яка ще в 2007 р. разом із партнерками принесла «Монте-Карло» першу перемогу в європейському клубному змагу. Всі нинішні членкині цієї команди мають рейтинг 2450+. Прикметно, що українські сестри є найрейтинговішими шахістками з тих, що беруть участь у цьогорічному Кубку європейських клубів у жіночій секції: лише наші шахістки мають рейтинг вище 2500 одиниць.

clubcup2023.com. Сестри Музичук грають одна проти одної в Кубку європейських клубів за різні команди, а цього разу гратимуть за одну. Ліворуч - Марія, праворуч - Анна.

Суціль із «чотирисотниць» складається румунська команда «Суперчесс», в якій звертає на себе увагу присутність справжньої зірки сучасних жіночих шахів Ніно Баціашвілі, а також новоспеченої німкені Дінари Вагнер. Дівоче прізвище цієї шахістки калмицького походження – Дорджиєва, вона народилася в Елісті, навчалася в Гейдельберзькому університеті. Від початку повномасштабної російської агресії проти України перейшла під німецький прапор, вийшла заміж за німецького гросмейстера Денніса Вагнера й навіть устигла зіграти за Німеччину на тріумфальній для українок Шаховій олімпіаді-2022. Ну, й уродженка Молдови, яка нині репрезентує Румунію, Ірина Бульмага, власне, є єдиною володаркою румунського паспорта в цьому румунському клубі.

Має, безперечно, чемпіонські амбіції і угорська команда «Гаруда Айка БСК», в складі якої виокремлюються знана грузинка Белла Хотенашвілі та відкриття нещодавнього Кубка світу в Баку болгарка Нургюл Салімова.

Може піднести сюрприз основним фаворитам словенський ШК «Тайфун Любляна», кольори якого захищає українка Наталя Букса. Відзначу наявність у складі цієї команди ексросіянки, а нині польки Александри Мальцевської – чинної переможниці Кубка європейських клубів (торік разом з Ушеніною та Осьмак грала за австрійський «ASVOe» (Памхаген)).

Візьмуть участь у змаганнях й інші українки: Анастасія Рахмангулова («Гоктюрк», Туреччина), Інна Гапоненко («Аньєр - Лю Гранд Ешікʼє», Франція), Євгенія Долуханова («Паневежис», Литва, за цей самий клуб гратиме й ексукраїнка, яка нині репрезентує Литву, Олена Мартинкова), Діана Мац (лідер клубу ЮКД, Ірландія).

Додам, що головним арбітром змагань є італієць Марко Б’яджолі. Змагання пройдуть за швейцарською системою в 7 турів. Жодного вихідного дня не передбачено (це може бути, до речі, неабиякою проблемою для команд із неповною заявкою, без запасних). Контроль – 90 хвилин на 40 ходів + 30 хвилин + 30 хвилин (бонус). Змагання пройдуть у «Гранд Блю ФАФА Конференс Холле», який є складовою частиною фешенебельного 5-зіркового готелю «Гранд Блю ФАФА» – місця проживання учасників та учасниць. Уболіватимемо за наших!

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Korkust
Музичук!? Як на мене то для багатьох це вже не є якимось знаковим прізвищем після відмови у виступі за збірну!