Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 вересня 2023, 23:08
2535
0

Олександр НАДЬ: «Прийшов час завершити кар'єру»

Відомий голкіпер повісив бутси на цвях

| Оновлено 28 вересня 2023, 23:08
2535
0
Олександр НАДЬ: «Прийшов час завершити кар'єру»
ФК Гонвед. Олександр Надь

28 вересня відомий український воротар Олександр Надь офіційно розпрощався з кар'єрою футболіста. Сьогодні він працевлаштувався тренером в ужгородській ДЮСШ №1, де свого часу й розпочинав свій шлях до вершин спортивної майстерності.

В розмові з кореспондентом Sport.ua Олександр Надь згадав, хто в його становленні футболіста зіграв найпомітнішу роль, поділився планами на майбутнє:

– Знаєте, завжди в житті щось буває вперше і в останнє. Треба просто не боятися собі сказати: «вистачить». Кілька місяців тому після завершення контракту з угорською першоліговою «Ньїредьхазою» у мене було запрошення до однієї з місцевих команд вищого дивізіону, але після дев'яти проведених сезонів за кордоном я вирішив, що час повертатися додому – в Україну. Але, коли відверто, то був переконаний, що, принаймні, рік ще зможу пограти вдома на високому рівні. Бо відчував, що є ще порох у порохівниці.

– І що твій агент не впорався з твоїм працевлаштуванням?
– По-перше, в мене ніколи не було агента, всі справи звик залагоджувати сам. Мене влаштовувала угода тільки з командами Прем'єр-ліги чи Першого дивізіону. Відразу з кількома вів перемовини, але в підсумку, на заваді ставав мій вік. Мені говорили, що 38 років у футболі-старість. А от в тій же Італії так не вважають. Та, повторюю, для мене головне було знову опинитися на Батьківщині. Бо загалом, я дуже задоволений тим, як склалася моя футбольна кар'єра.

– Коли переконався, що двері у відомі вітчизняні команди зачинені, на чому вирішив зупинитися?
– В мене були певні агентські навички, по моїй протекції більше десяти українських футболістів працевлаштувалися в Угорщині, отож, зв'язки були. Та поки що мене посередництво не цікавить. І оскільки досвіду та знань мені було не займати, то вирішив спробувати свої сили на тренерській ниві – в ужгородській ДЮСШ №1, в якій я свого часу навчався разом з Василем Кобіним, звідки й потрапив до головної команди краю - «Говерли». Було це, якщо не помиляюся, 25 років тому.

– В Україні ти захищав кольори тільки цієї команди, а хто в твоєму становленні як футболіста відіграв найпомітнішу роль?
– Якщо говорити про «Говерлу», то В'ячеслав Грозний, Михайло Іваниця, а також тренер воротарів Володимир Васютик. Це саме він навчив діяти на «другому поверсі», грати ногами. А в Угорщині я був вражений роботою керманича «Гонведа» Марко Россі з Італії.

– Це той Россі, який останніми роками очолює збірну Угорщини, яка зараз на видноті?
– Так, під його керівництвом я провів сезон в «Гонведі». Пригадується, тоді Россі часто запрошував взяти участь в тренувальному процесі уславлених в минулому італійських футболістів, зокрема, мені найбільше запам'яталися уроки Роберто Баджо. Збірній Угорщини дуже пощастило з наставником, в її успіхах велика заслуга Россі.


ФК Гонвед. Олександр Надь

– Якщо в Україні ти був вірний на протязі багатьох років «Говерлі», то підписавши річний контракт з румунським «Бихором», потім передислокувався до Угорщини, де вже часто змінював клуби.
– Я ніякий не пілігрим, просто відпрацювавши контракт, підписував новий з командою, в якої, на мою думку, було більше перспектив.

– Які періоди в угорській кар'єрі ти вважаєш найбільш успішними?
– Коли три сезони провів у «Дебрецені» і вболівальники двічі визнавали мене кращим гравцем команди. В 2019 році стали бронзовими призерами, грали в Лізі Європи, де, на жаль, в другому раунді поступилися «Торіно» з Італії.

– Чим ти можеш пояснити, що останніми роками збірні Угорщини різного віку нестримно додають?
– Передусім, підтримкою на державному рівні. Величезні кошти вкладаються в розвиток футбольної інфраструктури. Ось хоча б такий приклад: в сусідній з Ужгородом Кішварді, з 18-тисячним населенням, створили таку базу, що їй би позаздрили більшість українських клубів Прем'єр-ліги. Значна увага приділяється підготовці тренерських кадрів. На кожній віковій групі в спортшколах працюють три тренери, один з них відповідає за воротарів. З найсучаснішим інвентарем, вітамінізацією – жодних проблем.

– Тепер стає зрозуміло, чому після повернення в Україну ти зупинив свій вибір на підготовці підростаючого покоління.
– Під завісу своєї кар'єри в Угорщині я, справді, часто цікавився підготовкою резерву в таких іменитих клубах, як «Ференцварош», «Гонвед», «Вашаш», «Дебрецен». Можливо ще й тому, що мій син також захопився футболом, вирішивши піти моїми стопами. Отож, потрібна була достовірна інформація. Зате тепер мені є що розповісти і чому навчити.

– Але ж в Ужгороді далеко не така розвинена футбольна інфраструктура, як, зокрема, в сусідів з Угорщини.
– Мене це не лякає. На щастя, в Ужгороді вже знайшлися меценати, які гарантували підтримку, якщо чогось бракуватиме. Головне, щоб було бажання творчо працювати, а віддача обов'язково буде. Закарпаття ж футбольний край.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.