Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 28 вересня 2023, 04:36
24519
0

Юрай САНІТРА: «Шкода, що з Підручним трапилася така ситуація»

Наставник збірної України – про підготовку команди до нового сезону

| Оновлено 28 вересня 2023, 04:36
24519
0
Юрай САНІТРА: «Шкода, що з Підручним трапилася така ситуація»
Фото Суспільне спорт. Юрай Санітра

Головний тренер збірної України з біатлону в ексклюзивному інтерв’ю Sport.ua підбив підсумки літнього чемпіонату світу, розповів про збори в австрійському Рамзау та підготовку до першого етапу Кубку світу, на якому, на жаль, через травму не зможе виступити лідер збірної Дмитро Підручний.

– Юраю, пройшов майже місяць після літнього чемпіонату світу в Осрблі. Яке враження у вас залишилося від нього?
– Я дуже радий, що нам вдалося так виступити на ЛЧС, бо це був маленький тест нашої роботи під час літньої підготовки. Зрозуміло, що я не був задоволений тим, як виступили всі спортсмени, але на це були об'єктивні причини – не всі перебували в оптимальному стані, бо команда повернулася із серйозного збору, з висоти – з Пассо-Лаваце (Італія, - Прим. Sport.ua). Тому деякі мали проблеми з акліматизацією. Але, загалом, пройшло все так, як ми планували. Головне, що ми вибороли дві медалі – золоту та бронзову.

– Чи можете пройтися за персоналіями – чий результат вас порадував, а від кого ви очікували більшого?
– Звичайно ж, тішать медалі. Мене порадувало, що Тарас Лесюк провів такий старт. Дехто каже, що це випадковість. Але для мене, як тренера, це абсолютно не випадковий результат: я бачу, як він працює під час тренувань, як він багато віддає тренувальному процесу, як багато часу приділяє індивідуальній роботі. Тому ця медаль – це сатисфакція за виконану роботу. Думаю, це може бути хороша мотивація для нього і показник, куди потрібно рухатися.

Під час цього періоду передсезонної підготовки мені подобається, як виглядає Артем Тищенко. Його функціональні тести показали, що в порівнянні з минулим роком він піднявся. У період літньої підготовки не можемо стабілізувати стрільбу Антона Дудченка, тому 4 місце у спринті на ЛЧС було хорошим результатом.

biatlon.com.ua. Артем Тищенко

Більшого чекав від деяких спортсменів, які не змогли показати високих результатів з огляду на свою гарну фізичну форму. Особливо Артем Прима, який на підготовці був одним із найкращих в українській команді. Наразі практично повторюється минулий рік, коли він біжить, але не може показати себе під час літніх змагань. Але він дуже цікавий спортсмен перед сезоном – і для мене, і для команди. Тішить, що у нього все гаразд зі здоров'ям і він буде готовий до сезону і стартуватиме. Теж стосується Богдана Цимбала, бо його функціональні дані під час цієї підготовки піднялися. Є ще невелика нестабільність у стрільбі, яка не дозволила йому завоювати подіум на ЛЧС.

Кращого чекав від Дениса Насика – ні фізична, ні стрілкова форма не були такими, які я хотів би бачити. Проблема в тому, що він не встиг відновитися після завантаження в Пасо Лавацца. Тому на ЛЧС він не був у тому стані, в якому міг би боротися за топ-позиції. Але я довіряю Денису, і минулого року, коли потрібно було, він підтримав команду в естафетах.

Щодо Віталіка Мандзина, то вже на ЛЧС я помітив те, що він не був у своїй оптимальній формі (на ЛЧС Мандзин став 5-м, 3-м та 2-м. Прим. Sport.ua). До того ж, позначилася втома після великого завантаження на попередніх зборах. Але він молодець, у нього гарний характер, з яким він боротиметься до кінця. На цьому чемпіонаті він показав свій талант. Не слід сумніватися в тому, що Віталій на правильному шляху.

– На чемпіонаті України якраз не було Віталія Мандзина. Чи все з ним добре?
– Він провів дуже хорошу підготовку під час літнього тренувального періоду. Він мав важкий збір разом із Підручним у Норвегії, де він увесь час тягнувся за Дмитром. Він також мав багато стартів – пробіг 3 старти в Норвегії (Мандзин та Підручний брали участь у престижному літньому фестивалі Blink, Прим. Sport.ua), потім виступав у Вісбадені (на шоу-гонці City Biathlon у Німеччині, Прим. Sport.ua), а потім ще 4 старти на ЛЧС. До того ж, влітку він мав невеликі проблеми з коліном – думаю, це наслідок того, що він виконав дуже великий обсяг роботи. Тому після функціонального тестування у Сянках ми з лікарем прийняли рішення, що для Віталія краще підлікуватися і перейти на індивідуальну підготовку, щоб до сезону він був повністю готовий виконувати програму.

– Я правильно розумію, Віталій буде разом із командою, але працюватиме за індивідуальною програмою?
– Так, він буде з нами.

***

– Юраю, а як пройшов перший збір для команди після ЛЧС?
– Відразу після чемпіонату світу ми поїхали на збір в Рамзау, в Австрію. На ньому ми допрацьовували функціональний стан спортсменів. Хлопці провели важкий збір за обсягом роботи. Я радий, що погода дозволила нам виконати заплановану програму. Був лише один негативний момент – в останній день на тренуванні впав Руслан Ткаленко. На щастя, він не мав великих і серйозних ушкоджень. Тож на наступний збір він буде готовий, але це падіння не дозволило йому виступати на Чемпіонаті України.

– Наскільки я розумію, Руслан Ткаленко посів місце Дмитра Підручного (у середині серпня Підручний впав з велосипеда та зламав руку, Прим. – Sport.ua) і замість нього тренується з основною командою?
– Так, на цей час ми використали вільне місце у складі, його зайняв Ткаленко. На ЛЧС Руслан показав гарний фізичний стан, але треба попрацювати над його стрільбою, тому що саме вона лімітує його досягти хороших результатів.

Я знаю, що на початку сезону не зможу розраховувати на Дмитра Підручного, тому Ткаленко матиме можливість боротися за місце у складі на перший етап Кубка світу, який проходитиме у шведському Естерсунді.

biatlon.com.ua. Дмитро Підручний

– Тобто перший етап Кубка світу буде без Дмитра Підручного?
– Так. Якщо все буде гаразд і все відбуватиметься так, як я бажаю, то у Хохфільцені до нас уже міг би приєднатися Дмитро Підручний, який готуватиметься за індивідуальним планом окремо від команди. Ми вже обговорили це зі спортсменом, я вже підготував йому індивідуальну програму. Також ми обговорили це на рівні Федерації та Міністерства молоді та спорту. Планується, що в жовтні він буде готуватися в Сянках, а в листопаді поїде на вкатку в австрійський Обертілліах. Тому, якщо зійдуться всі зірки, Дмитро з'явиться на другому етапі Кубка світу в Хохфільцені.

Дмитро був дуже добре готовий. Я бачив його у Вісбадені, бачив його рухи, знав, як він відпрацював до цього… Дуже шкода, що з ним трапилася така ситуація. Зрозуміло, що фізично він трохи втратить, бо це серйозна травма. Але маючи досвід із минулого року, я впевнений, що якщо буде забезпечена та підготовка, яку ми запланували, то до сезону він буде готовим. Вже зараз я знаю, що в нього цього сезону буде один пік форми – на чемпіонаті світу в Нове Место.

– Разом із командою тренується Юлія Джима. Яку роль ви виконуєте у її підготовці до сезону?
– Так, Юля тренується з нами у групі. Але я, як тренер, не маю жодного впливу на її тренувальний процес. Ми тільки забезпечуємо організацію тренувального процесу. Вона самостійно все координує зі своїм особистим тренером (Урош Велепець – Прим. Sport.ua). А ми лише допомагаємо їй у реалізації цього тренувального процесу.

– Чи заплановані кардинальні зміни у складі збірних за результатами ЛЧС та ЛЧУ?
– Щодо головної команди – ми нічого не мінятимемо. Щодо команди Б та юніорської команди, то там заплановані зміни. Ми планували склад на цей сезон за результатами минулого. І цей період літньої підготовки показав деякі факти, тож потрібно було обговорити та ухвалити відповідні рішення.

Радикальне рішення, яке ми ухвалили – це те, що Степан Кінаш готуватиметься у юніорській команді. А з юніорської команди ми беремо Богдана Борковського до команди Б на заключну частину підготовки до сезону. Це не на базі результатів, це на базі ситуації, що виникла у комунікації між нами та Кінашем. Тому ми ухвалили таке рішення.

– Це було бажання самого спортсмена чи рішення тренерського штабу?
– Це було рішення тренерського складу і я взяв відповідальність за нього на себе. Це пов'язано з тим, що він не хотів погоджуватися з правилами команди Б: що буде один тренер, що є один план підготовки, який індивідуально коригуватиметься для кожного спортсмена. Через це ми ухвалили рішення, що поміняємо його та Борковськими місцями. Я думаю, що для Кінаша це крок назад, я хотів би його вже бачити на Кубках IBU в грудні. А Борковський показав себе дуже добре. Враховуючи перспективу його майбутнього прогресу, це може допомогти. Думаю, він перебуватиме на такій же позиції, як Мандзин минулого року.

– Перед початком підготовки обговорювалося те, що ви будете вибудовувати вертикаль підготовки спортсменів. Чи можете ви дати проміжну оцінку цієї роботи?
– Завжди, коли починається новий проєкт, відразу починаєш бачити і плюси, і мінуси. Зараз, після чемпіонату світу, ми аналізуємо, ухвалюємо деякі рішення, щоб усунути негативні моменти. Але все ж таки є більше позитивних моментів.

Я не став би говорити, що результати юніорів на цьому ЛЧС – це вже продукт цього проєкту (на ЛЧС юніори здобули 9 медалей – 1 золоту, 4 срібні та 4 бронзові нагороди - Прим. Sport.ua). Пройшло дуже мало часу. Але можу точно сказати, що зараз у чоловічому біатлоні є координація, це мені сподобалося. Є мета, видно напрямок, у якому ми працюємо. Проаналізувавши проміжні результати, ми далі продовжуватимемо працювати в цьому проєкті. Мене тішить, як ставляться до цього тренери, що поважають напрямок, який я приготував для розвитку чоловічого біатлону в Україні.

– Які подальші плани в основної команди?
– За планом, який ми розробили на початку сезону, всі хто здоровий – стартували та виступили на чемпіонаті України в Сянках. Далі на короткий час усі роз'їхалися додому, і на початку жовтня ми їдемо на командний збір до Німеччини. Там ми кататимемося на лижах у спеціальному тунелі в Оберхофі. Вкатка запланована цього року у Контіолахті, у Фінляндії, там хороші умови.

Цього року ми не робитимемо збір в австрійському Рамзау в жовтні, як у минулих сезонах. Тому що там є і проблеми зі снігом, і не все технічно з боку організації працює так, як потрібно для тренувального процесу. Тому пробуємо нову модель.

Це другий рік, який ми розпочинаємо в Олімпійському циклі. Тобто ми маємо можливість пробувати нові методи в тому числі і в тренувальному процесі. Подивимося, який із цього буде результат. Також нам потрібно вже починати готувати модель підготовки до Олімпійських Ігор – 2026, які будуть в італійському Антхольці. Цей центр ми чудово знаємо, знаємо умови. Але цього року ми ще не будемо цілеспрямовано працювати. Це у мене заплановано на третій рік Олімпійського циклу, якщо буде все так, як треба. Вже тоді випробовуватимемо модель підготовки до ОІ-2026.

– Куди на вкатку поїде команда Б та юніори?
– Спортсмени цих команд все літо готувались в Україні. Тому і команда Б, і юніори поїдуть на вкатку закордон. Юніори будуть в Австрії, а команда Б – у Скандинавії, тому що старт IBU буде у Скандинавії (Прим. - перший етап Кубка IBU пройде у фінському Контіолахті).

Разом із командою Б ми зустрінемося в Контіолахті, де я зможу побачити спортсменів із команди Б у роботі. І там 100% буде гран-прі Контіолахті, де плануємо, що усі спортсмени і з команди Б, і команди А могли виступити. Це не буде відбір між двома командами, але покаже мені рівень підготовки перед сезоном, щоб я міг правильно визначити склад на Кубок світу та Кубок IBU.

– Чи можете ви озвучити те, як відбуватиметься відбір на етапи Кубка світу та Кубка IBU?
– Старт сезону на Кубку світу буде у Скандинавії, як і всі три етапи Кубку IBU. Тому вже зараз потрібно думати про те, як ми забезпечимо старти у цих змаганнях. Тому ми будемо виходити з того, що команда Б у складі 3 або 4 спортсменів поїде на вкатку до Скандинавії. З команди А після вкатки ми визначимо 6 спортсменів на Кубок світу в Естерсунді, інші двоє вирушать на Кубок IBU. Перед Хохфільценом (Прим. - 2 етап Кубка світу) на Кубок IBU ми відправимо ще одного спортсмена з команди А. Тому 3 спортсмени виступатимуть на Кубку IBU з основної команди і ще додатково будуть спортсмени з команди Б. Це пов'язано з тим, що я розраховую на Дмитра Підручного у Хохфільцені, якщо все буде гаразд.

Cуспільне спорт. Дмитро Підручний і Юлія Джима на City Biathlon-2023

***

– На даний момент, чи всім забезпечена команда з огляду на війну в країні та складну ситуацію з фінансуванням в Україні?
– З урахуванням нелегкої ситуації в країні, наше забезпечення дозволяє реалізувати тренувальний процес. Федерація забезпечує і матеріальну, і технічну складову команди. Міністерство молоді та спорту в рамках своїх можливостей робить все, щоб ми також були всім забезпечені, тому що є багато питань щодо організації, виїздів. Ці люди багато роблять, я це бачу. Дякую їм, що до цього часу не було жодних проблем із організацією та забезпеченням наших зборів і в Україні, і за кордоном.

Зрозуміло, що ми не можемо зрівнятися з іншими командами, які готуються без стресу, без напруження, яке відчувають спортсмени та тренери під час перебування між зборами, коли повертаються назад до України. Це важливий момент, який я помічаю як тренер: після збору, перебуваючи вдома, спортсменам важко щось планувати та реально виконувати.

– Чи допомагає IBU матеріально?
– IBU нам дуже допомагає у забезпеченні цього літнього періоду. Вже Федерація біатлону може сказати, у якій саме якості та кількості. Але ми відчуваємо, що Міжнародна Федерація на нашому боці, і вони розуміють складну ситуацію.

До того ж, багато національних Федерацій нам допомагає – і Федерація біатлону Німеччини, і італійський центр у Пассо-Лаваце, і центр в Австрії, куди ми їздили на тренувальний збір. Нам завжди зроблять такі умови, щоб для нас не була великою фінансова сума.

– Команда дуже багато часу проводить у дорозі на збір/зі збору. Чи є це проблемою?
– Я не сказав би, що ці переїзди мають вплив. За минулі роки ми вже звикли до цього. Найбільше, як я казав, впливає саме повернення у реальне життя в Україні, коли хлопці приїжджають додому. Більшість хлопців живе в областях, де ситуація дуже складна – у Сумській чи Чернігівській області. Саме це має більший вплив. Але, я думаю, що у моїй команді хлопці добре з цим справляються.

Впливає і те, що більшість вже має свої сім'ї – дружин та дітей. І мені, як тренеру, треба дивитися на те, що я не можу робити тривалих тренувальних зборів без можливості побачити своїх близьких. Тому що це має психологічний вплив на їхні результати. А в біатлоні це дуже важливий фактор, адже треба бути готовим показати те, на що ти напрацював під час підготовки.

Дарія ВИРСТА

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 3
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 23
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.