Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 вересня 2023, 02:19
6628
8

Ротаньбол провалюється в Олександрії: не справляються ні тренер, ні клуб

Оглядач Sport.ua Ігор Яслик – про проблеми Руслана Ротаня в Олександрії

| Оновлено 27 вересня 2023, 02:19
6628
8
Ротаньбол провалюється в Олександрії: не справляються ні тренер, ні клуб
ФК Олександрія. Руслан Ротань

Минулої весни Руслан Ротань мав три посади одночасно. Наступного літа в нього може залишитися одна робота – короткочасна в олімпійській збірній України. Хоча його контракт із «Олександрією» дійсний до червня 2025 року.

Клубна кар'єра Руслана Ротаня розпочалася і продовжується погано

Якщо називати речі своїми іменами, то зараз підстав для звільнення Руслана Ротаня з «Олександрії» достатньо. Та що там, сам тренер поривався піти у відставку після моторошних 1:5 від «Чорноморця». А попереду в УПЛ гра з «Динамо», яке штампує голи в промислових об’ємах.

На початку червня Руслан Ротань завершив справу, розпочату навесні. А саме програв боротьбу за путівку до єврокубків, маючи апріорі виграшну позицію. «Олександрію» випередила в підсумку «Ворскла». Юрій Гура залишив Руслану Ротаню гандикап перед полтавцями у вигляді семи очок та одного матчу у запасі.

Якщо з попереднім наставником «Олександрія» у сезоні-2022/2023 набирала 61,5% очок, то за нинішнього цей показник впав до 39,2%. Навесні у представника Кіровоградщини було лише три поразки у 17-ти матчах, вдалося здобути дві нічиї з «Дніпром-1» та нічию з «Шахтарем». Але в тому й справа, що «Олександрії» було байдуже, з ким розписувати мир – хоч із чемпіоном та його конкурентом, хоч із «Металістом» і «Інгульцем», які вилетіли. А перемог назбиралося лише три. Руслан Ротань говорив, що командна ментальність перебуває на поганому рівні.

Також варто нагадати, що перед «Олександрією» на сезон-2022/2023 офіційно ставилося завдання не п'яте місце абияк утримати, а медалі взяти. Не впоралися ані Юрій Гура, ані Руслан Ротань. Але другий, скажімо так, не впорався більше. Набагато більше.

У сезоні-2023/2024 темп набору очок у «Олександрії» впав ще нижче. Вісім пунктів за вісім турів – це жалюгідні 33,3%, тобто рівень боротьби за виживання. Хоча після двох стартових перемог «Олександрія» на вершині таблиці поступалася «Динамо» і «Руху» лише за різницею м'ячів. Тепер Руслан Ротань уже говорить про суддівство та поганий газон, який не підходить під стиль гри, а не про ментальність. До речі, ще наприкінці квітня президент «Олександрії» Сергій Кузьменко проводив термінові збори та культурно питав у Руслана Ротаня – мовляв, а де хоч атакуючий футбол, звитяги ми почекаємо?!

Ні про який аномальний нефарт у випадку нинішньої «Олександрії» мова не йдеться. Дві поразки з чотирьох не викликали питань, оскільки були розгромними. Не дивіться, що «Полісся» забило три голи поспіль наприкінці матчу - житомиряни мали відкривати рахунок раніше. З «Шахтарем» ротаньбол був хорошим у другому таймі, але, по-перше, чемпіон ну дуже часто цього сезону дозволяє суперникам з УПЛ сильно виглядати після перерви, бо просідає фізично, по-друге, у першому таймі «Олександрія» могла програвати м’ячі в три. А проти «Ворскли» (0:1) команда Ротаня аж один удар у площину народила - і це був дальній удар.

Проти «Зорі» (0:0) «Олександрія» була трохи ближчою за суперника до перемоги, але це був матч, у якому хтось міг програти, тільки якби у футболі була можлива від’ємна кількість голів. Нічия з «Минаєм» за моментами була цілком закономірною. А у грі з «Кривбасом» «Олександрії» відверто пощастило – і з переможним голом (груба помилка Безкоровайного, фартовий для ротаньболу рикошет від Стецькова) та з вилученням суперника у першому таймі. Тобто «Олександрія» десь на 11 місце в таблиці і награла.

ФК Олександрія

Руслан Ротань мав розвивати молодь. Але в нього основним воротарем є 30-річний Микита Шевченко. Одним із стовпів захисту був до травми 33-річний Сергій Логінов. Найкращий креативний півзахисник - 30-річний Кирило Ковалець. Найкращий виконавець стандартів та взагалі кросів – 30-річний Владислав Калитвинцев. При цьому Шевченко і Логінов прийшли в команду якраз за Ротаня.

А що молодь? Класно розпочав сезон 22-річний Артем Шулянський - два переможні голи та асист за три тури. Але потім замовк - втім, вінгер старається і шукає шляхи для результативних дій, просто фарт зовсім зник. 19-річний Кирило Сігєєв прописався в основному складі. 20-річний Артур Микитишин встиг заробити пенальті у першому ж своєму матчі за «Олександрію» – проти «Минаю».

Водночас втратив місце в основному складі 21-річний Родіон Плакса. Інші гравці, в першу чергу, йдеться про 21-річного Данила Скорка та 19-річного Романа Савченка, одразу нагадують про свою нестачу досвіду на рівні УПЛ. Але головна проблема – це Андрій Кулаков, вірніше, його гра. Форвард, якого так хотіла «Олександрія», забив тут один гол за 21 матч. Нинішнього сезону Кулаков не має результативних дій. Більш-менш помітним він був лише проти «Минаю», тобто найслабшого суперника з тих, проти кого зіграла «Олександрія».

Керівництву Олександрії залишається або чекати, або визнавати помилку

Звичайно ж, валити всю провину на Ротаня – мовляв, він усе розвалив, буде неправильно.

Почнемо здалеку. 12 років тому попередній бос «Олександрії» Микола Лавренко припустився грубої помилки, коли замінив Володимира Шарана (залишав команду над зоною вильоту після 20-ти турів УПЛ сезону-2011/12, хоча за можливостями команда в тій зоні вильоту мала бути) на іменитого Леоніда Буряка, який, втім, давно виїхав з ярмарку. Підсумок - достроковий виліт з бездарною грою, причому виліт уже без звільненого Буряка.

Можливо, нинішнє керівництво «Олександрії» знову припустилося помилки і просто повелося на ім'я, нехай на момент призначення Руслан Ротань ще не встиг вивести молодіжну збірну України до півфіналу чемпіонату Європи, а з ним і на Олімпіаду. Тому що не дуже віриться, що результати Юрія Гури були настільки незадовільними – дивіться вище.

Ну а що, керівництво «Олександрії» не знало, що Руслан Ротань поєднує посади? Чи не сумнівалося, що тренер чітко клацає тумблером – тут клуб, тут молодіжка? При цьому у березні Ротань відволікався ще й до національної збірної. Початок передсезонки він пропустив через згадане молодіжне Євро.

Надії на те, що прогресивний тренер поставить сучасний футбол і розвиватиме молодь, явно натякають на розрахунок, у тому числі отримувати прибуток від продажу футболістів. Але «Олександрія» вирішила не чекати та заробляти вже зараз. На сьогодні сумарні більш ніж 1,3 млн євро за трансфери Дениса Мірошниченка, Максима Третьякова, Владислава Бабогла і Валентина Гороха - дуже солідні гроші для УПЛ.

Інша річ, що рівноцінної заміни Мірошниченку на правому фланзі немає й близько. А Владислав Бабогло, хоч і дозволив на прощання забити з-під себе форварду «Полісся» Пилипу Будківському, був безумовним лідером оборони та гравцем, втрата якого дуже засмутила Ротаня - це ж по ходу сезону сталося.

І подивіться, на який прохідний двір перетворився захист «Олександрії», коли на додаток до відходу Бабогла ще й Сергій Логінов травму отримав. Матч із «Чорноморцем» був дуже показовим – одесити за великого бажання могли забити не п'ять, а всі десять, а новачок «аграріїв» Антон Кравченко (дуже молодий – 32-річний, саме час почати розвиватися) виглядав у тій грі абсолютно розгубленим. Так, він забив гол, але за рахунку 0:4, та й від досвідченого захисника не це в першу чергу потрібно.

Руслан Ротань хотів, щоб у його розпорядженні був Олександр Назаренко, але той вибрав «Полісся» і забив переможний гол «Олександрії» у п'ятому турі. Не вдалося втримати в команді Еміля Мустафаєва – дуже цікавого 21-річного атакуючого півзахисника.

Треба було закрити позицію лівого захисника (там доводилося Євгену Смирному грати) – Ротаню привезли Хосе Ернандеса. Але еквадорця навіть не відразу після оренди заявити змогли, а коли він почав грати, то думки про селекційний провал з'явилися одразу і переслідують досі. Коли розкриються і чи розкриються взагалі інші легіонери (Джеованні і Хуан Альвіна) – велике питання.

Дивлячись на таку кадрову роботу, на те, як новачки масово приходять не раніше за другу декаду серпня, можна подумати, що керівництво «Олександрії» сказало про мету пробитися до єврокубків виключно декларативно.

Чи є перспективи в цього союзу?

ФК Олександрія

Важке питання. Результати Руслана Ротаня погані, тут сумнівів немає. Таку фору, яка в нього була минулого сезону, ще треба було примудритися втратити. Але ж знали, що він прийде міняти все докорінно. А ростер «Олександрії», незважаючи на наявність ряду провідних досвідчених гравців, входить до трійки наймолодших у лізі.

Керівництво клубу продає лідерів, за такої ситуації не можна вимагати від тренера серйозного результату тут і зараз. Тому з Ротанем уклали тривалий контракт.

Але ось загвоздка. Якщо Руслан Ротань виправить ситуацію, а молодь таки почне прогресувати, то й сезон-2024/2025 в плані роботи у клубі у нього буде зім'ятим. Адже його початок збігається із Олімпіадою. А підготовка до неї принаймні з моральної точки зору для Ротаня розпочнеться раніше. «Олександрія» точно готова стільки терпіти тренера, який розривається на два фронти, особливо якщо не буде хороших результатів?

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Реакція Усика на несподівану перемогу Берінчика над Наваррете
Бокс | 19 травня 2024, 08:19 1
ВІДЕО. Реакція Усика на несподівану перемогу Берінчика над Наваррете

Олександр та його команда не очікували такого результату, Денис завоював титул WBO у легкій вазі

ВІДЕО. Усик відправив Ф'юрі у нокдаун у кінці дев'ятого раунду!
Бокс | 19 травня 2024, 02:27 7
ВІДЕО. Усик відправив Ф'юрі у нокдаун у кінці дев'ятого раунду!

Відбувається супербій за абсолют

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Перець
Ну як фізкультурник може бути тренером
Lev17.
Нажаль, ніякого стилю не має. И гри теж не має.
Нічого не має.
Gargantua
футбол это не только тактика. Это очень много факторов: и мотивация, и селекция, и интуиция. Много факторов. А почитать что такое прогрессивная тактика и с умным видом расставить фишки на теории это многие могут. Но тренерами становятся не многие.
BekXan
Свою позицію не змінив ще з того року ,якби не Ротань молодіжка пройшла б далі.Він тоді вже завалил Олександрію яка мала всі шанси вийти в еврокубки,але як потрібно було спромогтися вбити команду за останні 5 турів і втратити еврозону..Але безліч хвалили цього фізрука.А тепер вже і до тих хто хвалили дійшло що його тренерство це жах він і надалі вбиває команду.
Фанькин кот
Зато в кубке прошли в четвертьфинал.
orakin29
Звільняти як можно скоріше.Нічого з цього союзу не вийде.Мені навіть здається,що у Ротаня і далі ніде нічого не вийде,у який би він клуб не перейшов.Це не тренер.А за молодіжку нехай скаже пацанам дякую,що вони такий результат видали.Добре,що він не зміг їм помішати.
Lex Aries
Ротаньбол?
_____________________________
Це такий новий термін в сучасному українському футболі?