Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 26 вересня 2023, 01:59
1570
1

Слідом за Тоуні. Скандал в АПЛ: бос клубу звинувачується у ставках на матчі

Президент «Брентфорда» Метью Бенхем робив ставки на ігри по всьому світу

| Оновлено 26 вересня 2023, 01:59
1570
1
Слідом за Тоуні. Скандал в АПЛ: бос клубу звинувачується у ставках на матчі
Getty Images/Global Images Ukraine. Метью Бенхем

Футбольна асоціація Англії зіткнулася зі звинуваченнями у подвійних стандартах після того, як розслідування Guardian показало, що власник клубу Прем'єр-ліги міг отримати вигоду від ставок на гру, зроблених від його імені.

Розкриття інформації стосується Метью Бенхема, власника клубу «Брентфорд», чий зірковий нападник Айван Тоуні відбуває восьмимісячну дискваліфікацію за порушення суворих правил азартних ігор ФА.

Бенхем – один із небагатьох обраних власників клубів-мультимільйонерів, які користуються непрозорою угодою з ФА, що дозволяє їм брати участь у ставках. The Guardian ознайомилася із доказами того, що Бенхем заробив гроші на ставках на футбол, зроблених від його власного імені через британський гральний синдикат MSPP Admin. Бенхем заявив, що дотримується всіх правил ставок ФА.

Керівний орган забороняє всім, хто займається футболом, робити ставки на будь-який матч у будь-якій точці світу відповідно до законів, покликаних захистити чесність спорту, що призводить до жорстких покарань для футболістів, включаючи нападаючого збірної Англії Тоуні.

Наразі ФА стикається із закликами розкрити повні умови угоди з власниками, що діє вже десять років. Серед інших власників, яким ФА дозволяє вести букмекерський бізнес, одночасно володіючи футбольним клубом – сім'я Коутс, що стоїть за Bet365 та Stoke City, а також власник «Брайтона» Тоні Блум. Немає жодних доказів, що хтось із них отримав вигоду від ставок, зроблених від їхнього власного імені.

Асоціація, яка контролює весь футбол в Англії, постійно відмовляється надати повну інформацію про винятки, що надаються деяким власникам футбольних клубів, але заявляє, що будь-хто, хто має «значний інтерес» до футбольного клубу, не повинен «безпосередньо брати участь» у такій діяльності, таких як встановлення коефіцієнтів чи розміщення ставок.

Інформація, яку побачила Guardian, викликає питання щодо характеру участі Бенхема у ставках на футбол.

Бенхем є основним спонсором і бенефіціаром MSPP Admin, крихітної лондонської компанії, яка робить ставки у Великій Британії та Гонконгу, де вона робить це через приватних контрагентів – людей, готових прийняти інший бік ставки.

Такі синдикати об'єднують гроші, вкладені кількома гравцями, і беруть єдину стратегію ставок для максимізації прибутку. Передбачається, що адміністратор MSPP робив ставки від імені Бенхем та інших неназваних осіб.

Голова клубу західного Лондона Кліфф Краун вважається одним із двох співвласників MSPP Admin поряд з колишнім директором «Брентфорда» та давнім другом та діловим партнером Бенхема Філіпом Уоллом.

За свідченнями, з якими ознайомилася газета Guardian, деякі ставки зроблено на ім'я Бенхема.

Окремі свідчення показують, що адміністратор MSPP часто робив ставки на футбольні матчі по всьому світу від імені своєї компанії, причому деякі з них були зроблені зовсім недавно, восени 2022 року. Жодна з них не була зроблена на матчі у Великій Британії.

Зазвичай адміністратор MSPP робить ставки через біржі, компанії, які стягують комісію, щоб зіставити когось, хто робить ставку з кимось іншим, готовим прийняти інший бік.

Передбачається, що ФА навела довідки про те, чи Бенхем робив ставки від свого імені на території Великобританії. Однак немає жодних припущень про те, що синдикат робив ставки на Брентфорд, Прем'єр-лігу чи змагання, в яких бере участь клуб.

Представник Бенхема заявив: «На Метью Бенхема, як і на інших власників клубів, які мають фінансовий інтерес у букмекерській компанії, поширюється політика ФА, яка, якщо її дотримуватись, гарантує, що їхні букмекерські компанії можуть продовжувати робити ставки на футбол.

Зокрема, ті, до кого застосовується ця політика, не повинні, серед іншого, брати безпосередньо участь у встановленні коефіцієнтів або розміщення ставок на футбол, а також передавати будь-яку інсайдерську інформацію. Ця політика існує майже десятиліття.

Меттью повністю дотримується цієї політики ФА. Він дотримується всіх його умов та обмежень, а також піддається регулярним перевіркам третьої сторони для підтвердження дотримання».

Представник не відповів на запитання про те, чи отримав Бенхем прибуток від ставок, зроблених від його власного імені, і як це відповідатиме вимогам ФА щодо прямої участі.

У 2014 році ФА оновила свої правила ставок, щоб посилити режим, покликаний запобігати корупції та захищати чесність гри. Він розробив політику, спеціально призначену для босів азартних ігор, які мають футбольні клуби, але неодноразово відмовлявся публікувати цю політику.

ФА вказала, що «зацікавлені сторони», такі як ліги та власники клубів, — єдині люди, яким потрібно бачити весь документ.

Депутат Клайв Беттс, який очолює багатопартійну парламентську групу з футболу, попередив про подвійні стандарти у правилах ставок і поставив під сумнів секретність, що оточує цю політику.

«Переслідування футболістів здається суперечливим і дуже несправедливим, і в багатьох випадках це цілком справедливо, але власникам, які обіймають вищі посади, сходить з рук те, що здається схожою діяльністю», — сказав він. «Прозорість – ось суть цього. Зацікавлені сторони у футболі – це вболівальники, і їм потрібно знати, що відбувається.

ФА має зізнатися та розповісти нам, які правила. Якщо люди дотримуються правил, нам потрібно побачити, яких правил вони дотримуються. Я не можу зрозуміти, чому ФА не публікує цю [політику]».

Нік Де Марко, провідний спортивний юрист, який представляв Тоуні у зв'язку із забороною на азартні ігри нападнику «Брентфорда», закликав ФА бути прозорою щодо своєї позиції щодо ставок футбольних босів:

«Уже кілька років повідомляється, що ФА має «неопубліковану політику», яка звільняє певних осіб від правил ставок.

Я вважаю, що важко виправдати збереження такої політики у секреті, якщо припустити, що вона існує, коли ФА регулярно звинувачує та банить гравців та інших осіб у футболі за ставки в ім'я «чесності». Прозорість та чесність припускають, що будь-яка така політика має бути опублікована».

У 2018 році ФА програла битву тодішньому власнику «Борнмута» Максиму Дьоміну після спроби звинуватити його у численних порушеннях правил ставок.

Адвокати Дьоміна успішно довели, що на нього не поширюються правила, оскільки він не брав участі у повсякденній діяльності клубу.

Тим не менш, передбачається, що з того часу ФА посилила свої правила, щоб забезпечити захист власників клубів, навіть якщо вони не відіграють оперативної ролі.

На веб-сайті футбольного клубу «Брентфорд» Бенхем описується як такий, хто має «значний інтерес» до клубу, і це ж позначення, яке, за словами ФА, регулює її правила ставок.

Представник ФА заявив: «У нас діє сувора політика щодо будь-якого учасника, який має значний інтерес як до футбольного клубу, так і до букмекерської компанії, що схвалено Управлінням з регулювання футболу.

Політика включає набір суворих умов та зобов'язань за звітністю і прямо забороняє цим особам будь-яку особисту участь або передачу інформації, пов'язаної із встановленням коефіцієнтів, визначенням ринків або вибором чи розміщенням окремих ставок.

Ми завжди вживатимемо відповідних дисциплінарних заходів, якщо ці правила будуть порушені».

За останні два десятиліття футбол і ставки стали ще тіснішими, чому сприяла легалізація реклами азартних ігор, поширення смартфонів та збільшення кількості ігор, що транслюються по телебаченню.

Це дозволило грі залучити потік грошей від спонсорів, а також інвестицій від підприємців, які отримали прибуток від бурхливого зростання онлайн-гемблінгу.

Бенхем раніше працював на Тоні Блума, перш ніж прокласти свій власний шлях у світі спортивних азартних ігор, заснованих на даних.

Повідомляється, що пара посварилася, але кожен із них після багатьох років вивів свої клуби до Прем'єр-ліги, використовуючи підхід, заснований на даних, який зараз застосовується більш авторитетними та багатими клубами.

Ділова хватка Бенхема у сфері статистики та азартних ігор дозволила йому накопичити особистий статок, який, як вважають, перевищує 150 мільйонів фунтів стерлінгів. Він є засновником та власником контрольного пакету акцій компанії Smartodds, яка використовує передові статистичні моделі, які клієнти можуть використовувати для інформування про ставки на спорт.

Одним із таких клієнтів є MSPP Admin, у синдикаті якого Бенхем є мажоритарним членом.

Багатство, отримане в основному за рахунок ставок, дозволило Бенхему купити «Брентфорд» у 2012 році та профінансувати вихід клубу до Прем'єр-ліги у 2021 році, часто застосовуючи складний аналіз даних, щоб відібрати перевагу у більш багатих клубів.

У 2014 році він також став основним акціонером датського клубу Суперліги «Мідтьюлланд».

На запити на коментарі на адресу Краун і Уолла, надіслані через «Брентфорд», не було відповідей.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Циганков оцінив перемогу над Барселоною, яка стала історичною для Жирони
Футбол | 05 травня 2024, 13:53 0
Циганков оцінив перемогу над Барселоною, яка стала історичною для Жирони

Каталонський клуб гарантував собі участь у Лізі чемпіонів

Дніпро-1 – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 06 травня 2024, 06:00 4
Дніпро-1 – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

У підопічних Юрія Максимова у разі перемоги ще збережуться шанси на бронзові нагороди

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pmelnik7788
поки дочитав до кінця забув, що було з початку