Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 19 жовтня 2023, 21:43
1725
1

Страшне падіння Кюнга, «вічно другий» Ван Арт. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 19 жовтня 2023, 21:43
1725
1
Страшне падіння Кюнга, «вічно другий» Ван Арт. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine

Гонки тижня

Чемпіонат Європи, Нідерланди

20 вересня – гонка з роздільним стартом, чоловіки, 28,7 км

Цього року чемпіонати світу та Європи фактично помінялися місцями в календарі, і європейська першість проходила наприкінці вересня, відразу після Вуельти. І, варто зазначити, що склад учасників був помітно скромнішим, ніж на мундіалі в Шотландії.

Філіппо Ганна цього разу пропускав розділку заради групової гонки (на чемпіонаті світу все було рівно навпаки), Ремко Евенпул на чемпіонат Європи взагалі не приїхав, і боротьба за перемогу в розділці вийшла дуже відкритою. У підсумку золото завоював юний британець Джошуа Тарлінг, який підтвердив невипадковість своєї сенсаційної бронзи на чемпіонаті світу.

До того ж, за загалом дуже високої щільності результатів і досить скромної дистанції, Тарлінг переміг з величезною перевагою в 42 секунди над другим місцем. Схоже, у Великій Британії виріс новий топовий роздільник, хоча про головну проблему Тарлінга ми говорили ще після його успіху на мундіалі: Джошуа – вузькоспеціалізований роздільник, а такі в сучасному велоспорті не дуже затребувані.

Срібло виборов швейцарець Штефан Біссеггер. Загалом він є майстром насамперед прологів і коротких розділок, але тут зумів відмінно проявити себе і на досить довгій дистанції.

Скромний склад учасників, відсутність Ганни і Евенпула – все це створювало ідеальні умови для перемоги Воута Ван Арта, але бельгієць вкотре підтвердив своє реноме «вічно другого» і задовольнився лише бронзою. А що буде в груповій гонці...

Головною драмою розділки стало важке падіння Штефана Кюнга, який разом із Ван Артом вважався топ-фаворитом гонки. Швейцарець у, здавалося б, абсолютно безпечному місці врізався в огорожу і дуже неприємно приклався до асфальту – зокрема й головою. Кюнг дістався до фінішу весь закривавлений і з розбитим на друзки шоломом – моторошні кадри.

Медобстеження після гонки виявило у нього множинні переломи руки, перелом вилиці і легкий струс мозку. Тут уже виникли питання до керівництва збірної Швейцарії – згідно з протоколом, прийнятим у 2020 році, з такими ушкодженнями вони були зобов'язані зняти гонщика з дистанції.

24 вересня – групова гонка, чоловіки, 199,8 км

Маршрут групової гонки був дуже цікавим, але при цьому, на відміну від чемпіонатів світу, не наддовгим – лише 200 км. Що підвищувало шанси топ-фаворита Воута Ван Арта, який якраз втрачає свою різкість на дистанціях 250+ км, до яких ми звикли на чемпіонатах світу і Монументах. Воут був дуже близький до перемоги, але в підсумку лише додав ще один пам'ятний пункт до списку гонок, через які до нього дуже міцно причепилося тавро «вічно другого» і невдахи найбільших одноденок.

На передостанньому колі відразу після вершини передостаннього підйому атакував лідер збірної Франції Крістоф Лапорт. Втекти він не зумів, але одна доленосна для гонки подія за цим послідувала. Стався великий завал, який фактично знищив усі шанси збірної Італії, хоча «Скуадра Адзурра» до цього виглядала дуже сильно.

Відмінну гонку проводив Філіппо Ганна, який виглядав абсолютно реальним претендентом на перемогу. Для нього те падіння стало вже другим за гонку, і цього разу воно остаточно вибило його з боротьби – за 25 км до фінішу, коли всі вже їдуть на 100%, відіграти більш ніж 50 секунд важко навіть володареві такого видатного індивідуального ходу, як Ганна. Вся решта збірної Італії опинилася в другій групі, і наздогнати формування лідерів вже не зуміла, багато в чому тому, що в тій групі, окрім Італії, в переслідуванні ніхто не був зацікавлений, а ось охочих зруйнувати роботу підопічних Даніеле Беннаті було більш ніж достатньо.

Атаку Лапорта зуміли закрити, але на останньому колі він її повторив буквально в тому ж місці. І цього разу від’їхати йому вдалося. Француз зумів заробити перевагу, яка дуже довго трималася в діапазоні між 9 і 12 секундами.

На останньому, фінішному підйомі другий номер збірної Бельгії Арно Де Лі видав фантастичну зміну під атаку Ван Арта, і той зумів наздогнати Лапорта буквально на фінішній прямій. Наздогнати, але не обійти – француз таки втримав перше місце.


Getty Images/Global Images Ukraine

Багато в чому це було зумовлено конфігурацією фінішних метрів дистанції – за 50 м до фінішу був різкий поворот вліво на 90 градусів. Там усім доводилося пригальмовувати, і заново прискорюватися часу вже просто не було. Ймовірно, якби замість того повороту була пряма, то Ван Арт встиг би обійти Лапорта, а так – французу вдалося втриматися. Ще під час попередніх проходжень фінішної розв'язки наявність повороту за 50 м до фінішу здавалася дуже небезпечною витівкою, і в голові проскакувала думка «краще б тут не було спринту з великої групи, в ідеалі – якби хтось переміг у сольному стилі». У підсумку завалу на фініші уникнути вдалося, але така дивна і не зовсім вдала розв'язка свою істотну роль у боротьбі за перемогу зіграла.

Так чи інакше, Ван Арт знову другий. У 12 стартах за збірну Бельгії на топових міжнародних змаганнях (чемпіонати світу та Європи, а також Олімпіади) у Ван Арта 8 (!!!) медалей і ще три потрапляння в топ-6. І жодного золота!

Бронзу завоював господар змагань, Олав Коой, а це означає, що гонщики «Jumbo Visma» забрали всі три медалі. І це лише через тиждень після повної окупації подіуму Вуельти і перемоги на всіх трьох Гран турах у сезоні. Вражаюче домінування.

Дайджест новин

– Однією з головних інтриг у світі велоспорту в останні місяці було майбутнє Марка Кевендіша. І, за інформацією GCN, легендарний британець таки продовжить кар'єру ще на рік і зробить ще одну спробу побити рекорд Едді Меркса за перемогами на Тур де Франс.

«Астана» збирає під Кевендіша дуже потужний спринтерський поїзд. Кеес Бол уже в командному ростері, підтверджено підписання Давіде Баллеріні та Макса Кантера. Також чутки пов'язують з «Астаною» одного з найкращих розганяльників світу, Мікаеля Моркова. З таким поїздом шанси у Кева дійсно дуже непогані.

– Натан Ван Хойдонк, який два тижні тому пережив серцевий напад за кермом автомобіля, завершив кар'єру. Ситуація та сама, що була у Сонні Кольбреллі: йому встановили кардіостимулятор, і продовжувати кар'єру з ним не можна.

– «Cofidis» офіційно повідомив про підписання контракту з Горкою Ісагірре. А це означає, що після 2-річної паузи брати Ісагірре знову виступатимуть в одній команді.

– Чорна смуга в житті Мігеля Анхеля Лопеса триває. Зірковий колумбієць, який зараз відсторонений від гонок через допінг, став жертвою пограбування в Колумбії. Троє злочинців утримували його в заручниках протягом трьох годин, і в підсумку вкрали автомобіль Лопеса, його телефон і 800 тисяч євро готівкою. Правоохоронні органи департаменту Бояка ведуть слідство.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мігель Анхель Лопес

– Організатор найбільших бельгійських велогонок на чолі з Туром Фландрії, компанія «Flanders Classic», з 2025 року стане організатором найпрестижнішої гонки Нідерландів – Амстел Голд Рейс. Посилення третього за силою гравця на ринку організаторів велогонок на противагу двом китам, французькій ASO та італійській RCS Sport, можна тільки вітати.

– Справжня інформаційна бомба вибухнула в неділю ввечері. За інформацією ЗМІ, «Jumbo Visma» і «Soudal Quick Step» ведуть переговори про злиття з 2024 року. При чому нібито цю ідею почали обговорювати ще в червні. Це дуже добре поєднується з інформацією про те, що мережа супермаркетів «Jumbo» припинить фінансування команди наприкінці 2024 року.

Фактично ж дане злиття полягатиме в тому, що «Jumbo Visma» посилиться Ремко Евенпулом та ще низкою топових гонщиків «Soudal Quick Step». Таке масштабне посилення і без того домінуючої сили сучасного велоспорту навряд чи піде на користь самому спорту. Ну і загалом важко собі уявити, як такий набір зірок, як Вінгегор, Рогліч, Евенпул, Ван Арт, Кусс, Лапорт, Асгрен і компанія, зможуть ужитися в одній команді та розподіляти капітанські повноваження на найбільших гонках календаря.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sid_dgin
дякую за змістовний дайджест, все що не відслідкував, прочитав тут