Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
|
15954
8

Немає Мессі та Неймара – немає проблем. ПСЖ став сильнішим із Луїсом Енріке

The Athletic аналізує гру парижан на старті сезону

Немає Мессі та Неймара – немає проблем. ПСЖ став сильнішим із Луїсом Енріке
Getty Images/Global Images Ukraine

У футболі все змінюється напрочуд швидко.

Минулої п'ятниці (15 вересня) ввечері виникли серйозні питання про придатність Луїса Енріке як тренера «ПСЖ». Поразка з рахунком 3:2 від «Ніцци», яка глибоко оборонялася і розривала команду на контратаках, призвела до найгіршого початку сезону – вісім очок у п'яти матчах Ліги 1 – з моменту купівлі клубу катарською компанією Sports Investment у 2011 році.

Однак чотири дні потому на тому ж полі «ПСЖ» виглядав комфортно і контролював гру, коли розпочав свій черговий похід за титулом у Лізі чемпіонів із переконливої перемоги над дортмундською «Боруссією» з рахунком 2:0. Цей результат вивів «ПСЖ» на перше місце в групі F після одного туру, а наступним матчем стане зустріч 4 жовтня з «Ньюкаслом», який зіграв унічию 0:0 з «Міланом».

Луїс Енріке провів із «ПСЖ» лише шість офіційних матчів, але вже зараз можна провести паралелі між його новою командою та попередньою, збірною Іспанії. Обидві команди демонструють бажання грати в домінуючий футбол із високим відсотком володіння м'ячем, але при цьому потребують струсу як команди, які останніми роками тільки регресували.

Після поразки у фіналі Ліги чемпіонів 2019/2020 «ПСЖ» пішов на спад, і Луїс Енріке, який відкрито говорив про «одержимість» клубу цим змаганням, схоже, намагається побудувати щось стійке – на відміну від підписання 34-річного Ліонеля Мессі два роки тому, яке було спробою вирватися вперед у Європі.

Цей підхід «галактікос» із Кіліаном Мбаппе, Неймаром і Мессі в якості нападників у схемі 3-4-3 призвів до того, що «ПСЖ» виявився дуже вразливим. «ПСЖ» забивав багато голів, але практично нічого не пропонував в обороні, перемагаючи завдяки індивідуальній майстерності, а не тактиці, і послідовно вилітав із Ліги чемпіонів в 1/8 фіналу.

Минулий сезон у Лізі 1 став найгіршим для «ПСЖ» за останні вісім років за різницею забитих і пропущених м'ячів (хоча команда все одно фінішувала з показником «+49»), а в 38 матчах було пропущено найбільшу кількість м'ячів (40) із сезону 2011/2012. Поразка в останньому турі від «Клермона» стала однією з 10 поразок у 28 матчах у всіх турнірах у другій половині сезону, після паузи на ЧС-2022. «ПСЖ» зберіг за собою титул, випередивши «Ланс» лише на одне очко – усі п'ять попередніх чемпіонств у Лізі 1 були завойовані з розривом не менше ніж у 12 очок.

Набрані очки, забиті та пропущені голи «ПСЖ» за сезонами в Лізі 1:

Однак ситуація може змінитися.

Після матчу у вівторок головний тренер дортмундської «Боруссії» Едін Терзич сказав, що «ПСЖ» дуже згуртований», що є вагомим компліментом з огляду на те, що Луїс Енріке все ще визначається зі своїм оптимальним стартовим складом.

У перших шести матчах Луїса Енріке до стартового складу команди входили 17 різних гравців, але тільки шестеро – центральний захисник Мілан Шкріньяр, воротар Джанлуїджі Доннарумма, флангові захисники Лукас Ернандес і Ашраф Хакімі, а також центральні півзахисники Воррен Заїр-Емері та Вітінья – виходили на поле в кожному матчі. Вік останніх трьох не перевищує 25 років, а Рандаля Коло Муані Луїс Енріке зробив третім за рахунком центрфорвардом «ПСЖ» у нинішньому сезоні, раніше випускаючи на цій позиції Гонсалу Рамуша і Марко Асенсіо в ролі хибної дев'ятки.

«Я бачу нескінченний набір можливостей в атаці з цими гравцями: всі вони іноземці, всі молоді, всі мають високу якість, різноманітність варіантів», – сказав Луїс Енріке після поразки від «Ніцци». «Ми, як тренерський штаб, маємо знайти оптимальні поєднання, які дозволять гравцям показувати найкращі результати, знати, хто з них найкраще ладнає один з одним на полі».

Ці поєднання почали працювати проти Дортмунда, який виставив схему 5-3-2 зі швидкими захисниками, щоб позбавити «ПСЖ» простору, персонально опікати центральних півзахисників і звести нанівець швидкість Мбаппе та Усмана Дембеле:

Атака «ПСЖ» була побудована на змінах позиціями, зокрема, лівий захисник Ернандес залишався позаду, зміщуючись у центр, тоді як на протилежному фланзі Хакімі висувався високо вперед. Мбаппе грає інсайда, а Вітінья відтягується широко вліво. У грі багато широких трикутників, а її форма зазвичай нагадує 3-2-5.

Проти Дортмунда це виглядало так...

А ось приклад із першого тайму того, які деталі Луїс Енріке прищеплює команді.

Вітінья отримує пас уперед від Шкріньяра і опиняється під пресингом дортмундського півзахисту. Коли він віддає пас назад Ернандесу...

...Луїс Енріке, перебуваючи в правій із двох технічних зон, жестом показує йому, щоб той біг у коридор для отримання пасу у відповідь...

Але він стоїть на місці, не залишаючи Ернандесу жодних можливостей для просування вперед, і Луїс Енріке зрештою виходить із технічної зони, підказуючи центральному півзахиснику.

Обидва голи «ПСЖ» стали результатом широких комбінацій справа.

У моменті з пенальті, з якого було відкрито рахунок на початку другого тайму, Хакімі віддав пас уперед на Дембеле, зробив забігання, але вінгер пішов у дриблінг проти Юліана Рюерсона, прокинувши м'яч уздовж бічної лінії...

Домігшись успіху, Дембеле грає в стінку з Хакімі, проникаючи за спину дортмундцям і виходячи на небезпечну позицію...

Мбаппе не встигає забігти в штрафний, і рух Коло Муані виявляється самовідданим, відтягуючи центральних захисників до воріт. Мбаппе неточно б'є, чомусь відкриваючись для удару лівою ногою, а не робочою правою...

Але м'яч потрапляє в руку Нікласа Зюле, і призначається пенальті. Мбаппе його чітко виконує.

Другий гол, що відбувся через 10 хвилин, був ще кращим.

У «ПСЖ» повільно будував атаку лівим флангом, відібравши м'яч за допомогою успішного контрпресингу, і коли навіс Мбаппе не пройшов, Вітінья опинився на куті штрафного майданчика.

Вітінья йде в дриблінг, потім віддає передачу на Хакімі, і вони грають у стінку...

Хакімі зберігає самовладання, проривається всередину, саджає центрального захисника Ніко Шлоттербека і пробиває повз Грегора Кобеля:

«Найголовніше в тактичному плані – бути організованим, тому що за дрібниці й тактичні помилки суперник може покарати тебе», – сказав після матчу півзахисник «ПСЖ» Мануель Угарте.

В обороні «ПСЖ» зіграв чудово: жодного серйозного моменту, лише один удар у площину воріт, а 8 із 14 ударів у бік воріт у виконанні «Боруссії» було завдано з-за меж штрафного майданчика.

Можливо, в цьому сезоні у «ПСЖ» ще не все виходить в атаці, але контрпресинг і високий пресинг працюють на повну котушку.

Їхній середній показник володіння м'ячем (71,6%) є найвищим у Лізі 1, але вони також посідають друге місце за кількістю повернень м'яча у високих позиціях (58). Дортмундці змінили схему 5-3-2 на 4-3-3, а Луїс Енріке знову застосував схему пресингу, орієнтовану на гравців.

«ПСЖ» здійснив сім повернень м'яча у високих позиціях (Дортмунд – тільки одне) – удвічі більше, ніж у середньому за матч у двох попередніх європейських кампаніях, зокрема шість – у перші 31 хвилину гри. Більше було тільки у двох матчах Ліги чемпіонів починаючи з сезону 2018/2019 (10 проти «Реала» в лютому 2022 року за Маурісіо Почеттіно і 8 проти «Галатасарая» за Томаса Тухеля в грудні 2019 року).

Ось один із прикладів, коли Дортмунд намагався проходити пресинг через центр поля.

Заїр-Емері пресингує Матса Хуммельса, і коли той віддає пас вперед на Юліана Брандта, центральний захисник «ПСЖ» Шкріньяр тисне на нього і змушує зробити передачу в один дотик на Емре Джана. Угарте відбирає м'яч у Джана, і на ньому фолять.

Сміливість такого підходу, особливо проти швидких дортмундців, видно в тій точці, де Угарте отримує удар по ногах. Центральний захисник Шкріньяр опиняється практично в атакувальній третині «ПСЖ», і вони залишають на лінії захисту двох своїх гравців проти двох суперників...

«Якщо говорити про результати, то ми не дуже добре почали, але скрізь, де я керував, було те ж саме», – сказав Луїс Енріке після гри з «Ніццою». «Я хочу, щоб мої гравці розуміли, як я хочу, щоб вони грали. Я також хочу домогтися результатів якомога швидше, але для цього потрібен час».

У сезоні 2011/2012 у «Ромі», першому клубі в дорослій тренерській кар'єрі Енріке, йому знадобилося шість матчів, щоб домогтися першої перемоги, а в сезоні 2013/2014 він здобув лише одну перемогу в дев'яти перших матчах із «Сельтою». Наприкінці 2019 року, коли він повернувся до роботи зі збірною Іспанії після чотиримісячної перерви з особистих причин, команда виграла тільки три з дев'яти перших матчів.

У неділю «ПСЖ» приймає «Марсель» у першому Le Classique сезону, лише через п'ять днів після перемоги над Дортмундом – достатньо часу для переоцінки перспектив.

Ліам Тарм, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 5
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
"ПСЖ" від "Ніцци" вдома програв, а ви стверджуєте, що вони стали сильніші. "Боруссія Д" не показник і не найсильніша команда. 
luceorius
 Ще закоротку дистанцію пройшов клуб із Луїсом Енріке, щоб робити такі висновки, поки що можна обережно стверджувати лише про позитивні тенденції, не більше.  
GloryUkraine
А в чому проявляється ця сила? Шосте місце після п'яти турів? Я не особливо слідкував за ПСЖ, але такого старту сезону щось не пригадаю. 
Умник
Я согласен приятно смотреть.
San4ig_73
Ви це серйозно?  Провальний старт в чемпіонаті, абсолютна імпотенція в атаці без моментів, бо тепер немає якісних плеймейкерів. Вся надія на Мбаппе, що він щось власноруч набігає, але в ЛЧ і це ніколи не працювало, а тепер ще й в лізі фермерів вони стають посміховиськом. Всі критикували Мессі і Нея, а вони були єдині, хто тягнув цей мішок лайна хоч до якихось перемог.
P.S. Тухель чудово впорався з тим, щоб змусити всіх зірок працювати однаково і на атаку, і на оборону. Це була чудова команда, в якої горіли очі до перемог, і фінал ЛЧ — найкраще підтвердження цьому. Але пришелепкуватим катарським верблюдарям це не сподобалось. Ну хай тепер вигрібають, що є, зі своїм черепашкою-гравцем-тренером-президентом.

За що боролись... 
Gargantua
Луиска слабый тренер.
а в плане состава да, они стали более сбалансированы.