Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 вересня 2023, 14:06
11033
12

Довга дорога в милях

Авторська колонка Валерія Василенка – про Артема Мілевського

| Оновлено 22 вересня 2023, 14:06
11033
12
Довга дорога в милях
ФК Динамо. Артем Мілевський

Бути знаменитим не лише некрасиво, а й клопітно. Бо впізнаваність багато до чого зобов'язує. Ну, хоч би, бути у формі. У прямому чи переносному значенні.

Не всім знаменитим дано впоратися зі своєю знаменитістю. Впоратися з гідністю. Тут не потрібно довго длубатися в пам'яті, щоб згадати тих, хто не змогли впоратися з підвищеним інтересом з боку до своєї персони. Навіть якщо брати лише досить тісний світ футболу.

Гаррінча, Бест, Гаскойн, Марадона – кар'єри цих та інших зірок світового футболу напевно були б яскравішими, якби вони впоралися з тиском. З тиском зовнішніх подразників – насамперед алкоголю.

Останні кілька днів у схожій «транскрипції» звучить прізвище Мілевський. Таке враження, що колишній форвард збірної України та київського «Динамо» зараз цікавіший і ближчий усім нам, аніж і сама національна команда, і київський клуб, разом узяті.

З цього приводу дозволю собі озвучити непопулярну думку. Скажу одразу, що як футболіст Артем Мілевський мені дуже імпонував. Я припускаю варіант, що якби Мілю відпустили пограти за кордоном раніше, а не тоді, коли він став збитим льотчиком, зараз ми говорили б про Мілевського в інших тонах і навряд чи з нотками жалю.

Але ситуація така, якою є. Після завершення ігрової кар'єри Мілевський увійшов до ступору. І досі з нього не вийшов.

Мені не з чужих вуст знайома ситуація, коли опиняєшся не при справах. Коли закінчується один життєвий етап, а наступний не починається. Тому я дуже розумію депресію Артема. Його синці під очима, його занадто надмірну вагу.

Я це все розумію. Бо щось схоже пережив сам.

Прозаїчність, нікчемність, несправедливість цієї ситуації в тому, що ти до печінкових колік хочеш, щоб було так, як раніше. Але як раніше ніколи не буде. І це «відкриття» прийняти дуже складно. Майже неможливо. Простіше не прийняти.

Мілевський не прийняв. Він, схоже, досі не розуміє, що відбувається і чому саме так, а не інакше.

Кидати камінь у город кентів Милі не потрібно за жодних обставин. Перевірено та доведено гірким досвідом. Невже хтось думає, що Пеле не хотів витягти Гаррінчу з п'яного чаду? Хотів, звісно. Я не сумніваюся, що і Алієв, і Селезньов, і Суркіс, і навіть Панков щиро хочуть допомогти закадичному товаришеві. Але вони не можуть зробити більше, ніж можуть.

Ну, ви пам'ятаєте фразу героя Леоніда Бикова із відомого воєнного фільму: «У житті бувають хвилини, коли людині ніхто, ніхто не може допомогти. Народжується сама – і вмирає сама».

Нині якраз така хвилина для Артема Володимировича Мілевського. Як би його не тягли «до світла» його кенти, як би не хотіли всі ми, хто пам'ятає його за фінтами на полі і поза полем, щоб він, хоча б, привів себе в порядок, але якщо в людини дірка в голові, заліпити її може лише вона сама.

Пам'ятається, коли був гравцем турецького «Газіантепспору», Мілевський розбив майже вщент своє дороге авто. Знайшлося багато тих, хто співчував футболістові. На що він сам відповів, що, мовляв, шкодувати мене не треба.

Нині – аналогічна ситуація. Не треба його шкодувати. Він має впоратися сам. Або не має.

Знаєте, зараз, у цей страшний і потворний час, ми чомусь дуже швидко забуваємо про нещасні жертви бомбардувань, людей, у тому числі дітей, які загинули від рашистських бомб і ракет. Напевно, це властивість людської пам'яті – рубцюватись, засувати подалі неприємності, шукати хоч щось позитивне в завтра. Тим більше, що завтра знову будуть і бомбардування, і жертви.

Але, з іншого боку, ми чомусь довго не можемо відпустити ситуації, подібні до історії нашого героя. Чого раптом?

Мене роздирає на шматки крик жінки, яка втратила свою дитину на руїнах багатоповерхівки. Ось від цього ніколи не можна оговтатися по-справжньому. Ніколи. Хоча й треба.

А вигляд депресивного гладкого алкоголіка, який нещодавно був зіркою футболу, мене так запекло не чіпляє. Тому що він сам винен у своєму становищі, у своєму горі. Сам.

Він нічим не кращий (і не гірший, зрозуміло) тих безіменних, хто не впорався з обставинами, з проблемами, з вибором, і залишився на узбіччі.

Тим не менш, і ті безіменні, і цей знаменитий все ще мають вибір.

У матері, яка втратила своє дитя в розбомбленому будинку, такого вибору немає.

Оцініть матеріал
(95)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа може несподівано залишити Реал. Тібо має спокусливі пропозиції
Футбол | 15 травня 2024, 06:55 0
Куртуа може несподівано залишити Реал. Тібо має спокусливі пропозиції

Зірковим воротарем цікавляться клуби із Саудівської Аравії

ВІДЕО. Як виглядає новий стадіон Інгульця за 3 тижні до ревізії УАФ
Футбол | 15 травня 2024, 14:21 8
ВІДЕО. Як виглядає новий стадіон Інгульця за 3 тижні до ревізії УАФ

Олександр Поворознюк робить все, щоб завершити основні роботи з благоустрою арени

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kravets_2010
Немає такої таблетки, щоб позбутися залежності від алкоголю. Лікарі можуть допомогти зменшити психоматичні болі, а решта вже все залежить від пацієнта. Це має відбутися на рівні самоусвідомленності.  
zhyr
Мені здається, що Суркісу потрібно не лікування йому оплачувати, а взяти його (наприклад) помічником тренера в дитячу школу, щоб в нього з"явився якийсь стимул в цьому житті. Звичайно з умовою зав"язки.
turist86
2019 рік.
Мілевський: Так, я прогуляв 12 мільйонів євро 
Alexx
Довга дорога в літрах
ManCity
Тема яйця виїденого не варта. Нічого його не врятувало від теперішнього стану. Пʼяниця і є пʼяниця. 
Лютый Кандибобер
Агент у него мудак просто... вместо того чтобы помочь правильно бабки проинвестировать, занимался тем что подыргывал ему в его понтах, а теперь когда бабки кончились слил его
umnuy2
да печально всё конечно,жаль мужика.Ведь он добрый и нежадный по натуре,этим пользовались.С другой стороны он погудел и получил впечатлений и удовольствия к своим 40 так как мы все вместе взятые коментаторы не получим за несколько жизней.Если смотреть правде в глаза---ему уже не помочь,таких в больничках уже привязуют к кровате и то не факт что поможет.Спасибо Миля за Спартак!!!
Микола Унгурян
п. Василенко вирішив на кожному моменті піаритись)))
Хоча, щодо статті - то все вірно. Єдине що можливо є такі ситуації коли вже без зовнішньої допомоги не можеш - дитина народжується також з допомогою акушера, повитухи чи просто мами. якщо їй не допомогти, то навряд чи довго проживе. 
mastorent
правильна статья. особенно ближе к концу. тут в жилые дома прилетает люди гибнут. смотришь видео хлопцев без конечностей с обезображенными лицами...а тут какой-то блатарёк сам сбыдлился, сам сбухался. на фронт не загребают по асфальту не тягают, как простых смертных. сурок готов лечит мальчика в 40 лет, тот не хочет. кто кому виноват? противно смотреть.
Alex T
О, миля бухнул и общество дрогнуло аж статейка подъехала, во инфоповод какой важный )