Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 22 вересня 2023, 20:27
20015
6

13 футболістів, яким вдавалося оформити пента-трик у КЄЧ/ЛЧ. Хто вони?

В цьому списку є як зірки першої величини, так і практично ноунейми…

| Оновлено 22 вересня 2023, 20:27
20015
6
13 футболістів, яким вдавалося оформити пента-трик у КЄЧ/ЛЧ. Хто вони?
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Нарешті в європейський футбол повернулася Ліга чемпіонів. Цей турнір, який був заснований у 1955 році під назвою Кубок європейських чемпіонів та реорганізований у 1992 році в Лігу чемпіонів, багато десятиліть поспіль залишається ключовим та, мабуть, найулюбленішим для шанувальників клубного футболу Старого континенту.

За 68 років у КЄЧ/ЛЧ оновилося чимало рекордів, але деякі лише приростають, так і залишаючись неперевершеними. Серед таких – кількість забитих м'ячів в окремому матчі одним гравцем. На поточний момент ніхто й ніколи не забивав у матчі КЄЧ/ЛЧ більше п'яти м'ячів. А от по п'ять (у футболі це визначається терміном "пента-трик") забивали одразу тринадцять різних футболістів. Про те, хто вони, та коли їм вдавалося досягти такого, прямо зараз і поговоримо.

Уве Ульссон

Шведському нападнику Уве Ульссону вдалося стати першим в історії футболістом, котрий записав на свій рахунок п'ять забитих м'ячів у матчі Кубка європейських чемпіонів. Відбулася ця знаменна подія у сезоні-1959/60, тобто в рамках п'ятого розіграшу найпрестижнішого клубного турніру європейського континенту. У матчі-відповіді попереднього раунду КЄЧ, в якому Гетеборг грав проти Лінфілда з Північної Ірландії, Ульссон допоміг шведській команді рознести в пух та прах опонента - 6:1. Два м'ячі форвард провів у першому таймі, а ще три – після перерви. Ця перемога допомогла Гетеборгу вийти у перший раунд турніру, адже в першому матчі шведи на виїзді програли Лінфілду з рахунком 1:2.

Щоправда, шлях Гетеборга у КЄЧ-1959/60 припинився вже у першому раунді. Шведська команда вилетіла від роттердамської Спарти, із якою обмінялася домашніми перемогами (по 3:1), але потім у додатковому матчі все одно програла – 1:3.

Уве Ульссон грав за Гетеборг до 1965 року, ставши одним з кращих бомбардирів в історії цієї команди. Потім перебрався до АІКа, а кар'єру закінчив у Стокгольмі в 1974-му. Згодом протягом кількох років був тренером Стокгольма, а також працював із юнаками в АІКу, але дуже скоро закинув цю справу. Нині Ульссону вже 85 років.

Бент Левквіст

Данському форварду Бенту Левквісту пощастило стати другим гравцем, котрий записав на свій рахунок пента-трик у Кубку європейських чемпіонів. Сталося це також на етапі попереднього раунду у сезоні-1961/62. Данський клуб Б 1913 на цій стадії жереб звів із командою Спора з Люксембургу, яка нині вже не існує, будучи розформованою у 2005-му.

Б 1913 в обох поєдинках розгромив опонентів – 6:0 на виїзді та 9:2 вдома, а Левквіст став героєм цих матчів. У першому Бент відзначився дублем, а ось у другому – п'ятьма голами, чотири із яких забив у другому таймі. Але, як і у випадку з Гетеборгом, про який йшлося вище, Б 1913 завершив свій турнірний шлях вже у наступному раунді, коли був просто знищений мадридським Реалом за сумою двох матчів – 0:3, 0:9.

Бент Левквіст грав за Б 1913 до 1962 року, а потім перебрався у французький Мец. В 1966-му форвард повернувся на батьківщину, ставши гравцем Оденсе, а вже через два роки оголосив про завершення кар'єри. Згодом один сезон відпрацював коучем фарерської команди Б-68, але не досяг успіху в цьому ремеслі.

14 квітня 2022 року Бент Левквіст помер у данському Оденсе. Йому було 86 років.

Жозе Алтафіні

Getty Images. Жозе Алтафіні

Бразильський форвард Жозе Алтафіні є досить відомою особистістю у футболі. В 1958 році він у лавах «селесао» ставав чемпіоном світу, що допомогло йому перебратися до Європи та стати зіркою Мілана (150 голів у 235 матчах), а також не без успіху пограти за Наполі та Ювентус.

У попередньому раунді КЄЧ-1962/63 Мілану довелося зіграти проти Уніона з Люксембургу, який «россонері» просто знищили за сумою двох зустрічей – 14:0 (8:0, 6:0). У першому поєдинку, який виявився для італійців домашнім, Алтафіні оформив пента-трик (чотири голи у першому таймі, один – у другому), а в зустрічі у відповідь показав себе вже скромніше, забивши тричі.

У тому сезоні Мілану пощастило дійти до фіналу КЄЧ та обіграти у вирішальному матчі Бенфіку з рахунком 2:1, причому автором обох м'ячів «россонері» став саме Алтафіні. Також Жозе виявився у сезоні-1962/63 кращим бомбардиром турніру – на його рахунку опинилося 14 голів.

Кар'єру гравця Алтафіні завершив у 1980 році у швейцарському Мендрізіостарі. Нині відомому екс-форварду збірних Бразилії та Італії 85 років.

Рей Кроуфорд

Був у сезоні-1962/63 ще один футболіст, котрий записав на власний рахунок пента-трик, також на попередньому раунді змагання. Англієць Рей Кроуфорд виступав у ті роки за Іпсвіч, який розгромив мальтійську Флоріану за сумою двох матчів із рахунком 14:1. У першому матчі англійці на виїзді виграли 4:1, а Кроуфорд відзначився дублем. А у грі у відповідь Іпсвіч не залишив супернику навіть шансів зберегти обличчя – 10:0, і п'ять голів (три – у першому таймі, два – у другому) на рахунку Кроуфорда.

Вже в першому раунді КЄЧ-1962/63 Іпсвіч поступився дорогою Мілану. «Россонері» виграли вдома із рахунком 3:0, а у матчі-відповіді поступилися 1:2. Тоді, до речі, Кроуфорд забив один із м'ячів, а от Алтафіні серед авторів голів не було в обох зустрічах.

Ігрову кар'єру Кроуфорд завершив в 1971 році у Дурбан Сіті з ПАР. Згодом кілька років працював тренером молодіжних команд у різних клубах Англії, але невдовзі відійшов від справ, сфокусувавшись на написанні мемуарів та участі у світських заходах. Нині Рею Кроуфорду 87 років.

Нікола Котков

Наступного автора пента-трику шанувальникам КЄЧ довелося чекати до сезону-1964/65. Тоді у попередньому раунді турніру софійський Локомотив обіграв шведський Мальме за сумою двох матчів із рахунком 8:5. Болгари спершу розгромили суперника на власному полі (8:3), коли п'ятьма голами за них відзначився форвард Нікола Котков (три м'ячі – у першому таймі, два – у другому), а вже потім програли матч-відповідь на виїзді (0:2).

У першому раунді турніру Локомотив знову видав неймовірну перестрілку, поступившись угорському Вашашу із рахунком 7:8 (3:5 – на виїзді, 4:3 – вдома). Котков відзначився дублем у першій грі.

За Локомотив Котков грав до 1969 року. Потім ненадовго перейшов у Славію із Софії, а після ще два сезони провів у Левськи. В 1971 році Нікола загинув разом зі своїм товаришем Георгієм Аспаруховим в автокатастрофі на перевалі Вітіня у Балканських горах на шляху до Враци. Автомобіль Альфа Ромео, за кермом якого був Аспарухов, рухаючись на великій швидкості головною дорогою, врізався у вантажівку. Шансів вижити в обох футболістів не було.

Флоріан Альберт

У КЄЧ-1965/66 героєм-автором пента-трику виявився форвард угорського Ференцвароша Флоріан Альберт. П'ять м'ячів цей нападник відвантажив у ворота ісландського Кефлавіка на попередній стадії турніру. Тоді Ференцварош за сумою двох матчів обіграв суперника 13:2 (4:1 – на виїзді, 9:1 – вдома), а Альберт відзначився одним м'ячем у першій зустрічі та п'ятьма – у другій, причому чотири голи забив у другому таймі.

У першому раунді Ференцварош обіграв ще й Панатінаїкос (0:0, 3:1), а Альберт став автором одного з м'ячів своєї команди. А ось у чвертьфіналі угорці вже без варіантів згоріли міланському Інтеру – 0:4, 1:1.

Усю кар'єру Альберт провів за Ференцварош, а згодом працював тренером юнаків цього клубу. 31 жовтня 2011 року Флоріана Альберта не стало у 70 років. За чотири роки до цього домашній стадіон Ференцвароша було перейменовано на честь Флоріана Альберта, проте у 2013 році ця арена в Будапешті пішла під знесення.

Поль Ван Хімст

Вже у сезоні-1966/67 в КЄЧ з'явився новий щасливчик, який забив п'ять м'ячів в одному матчі. Ним виявився бельгійський форвард Андерлехта Поль Ван Хімст, котрий є однією із легенд брюссельського клубу.

14 вересня 1966 року Андерлехт проводив перший матч у рамках першого раунду турніру проти фінської Хаки й на виїзді здобув перемогу із рахунком 10:1. Ван Хімст відзначився п'ятьма голами, три з яких забив у першому таймі. В грі у відповідь бельгійці виграли вже куди скромніше – 2:0, а Поль записав на свій рахунок лише один гол. Вже у другому раунді Андерлехт завершив свій шлях у турнірі, програвши чеській Дуклі (1:4, 1:2), а Ван Хімст більше не забивав.

Кар'єру футболіста Ван Хімст завершив в 1977 році у Ендрахті. Згодом працював тренером в Андерлехті, із яким виграв Кубок УЄФА-1982/83 та чемпіонат Бельгії-1984/85, а також у Моленбеку та зі збірною Бельгії (з 1991 по 1996 роки). Нині Ван Хімсту 79 років.

Герд Мюллер

Неперевершений форвард Баварії та збірної ФРН Герд Мюллер за свою кар'єру виграв безліч трофеїв, серед яких, безумовно, виділяється тріумф на чемпіонаті світу-1974. Кубок європейських чемпіонів Герд із мюнхенцями вигравав тричі, а кращим голеадором цього турніру ставав чотири рази.

П'ять м'ячів в одному матчі Мюллер у ворота суперника Баварії відправив 24 жовтня 1972 року. Тоді мюнхенці у першому матчі другого раунду КЄЧ на власному полі розбили кіпрську Омонію (9:0), а Герд двічі забив у першому таймі та тричі – у другому. Після цього Баварія дісталася чвертьфіналу, де програла Аяксу (0:4, 2:1).

Герд Мюллер завершив кар'єру у 1981 році в США в рядах Форт-Лодердейл Страйкерс. Після цього в його житті настали важкі часи – екс-футболіст пристрастився до алкоголю, яким заливав депресію. В старості Мюллер потрапив у будинок для людей похилого віку, страждаючи хворобою Альцгеймера.

15 серпня 2021 року Герд Мюллер помер. Йому було 75 років.

Клаудіо Сульсер

Швейцарський нападник Клаудіо Сульсер вписав своє ім'я в історію у сезоні КЄЧ-1978/79. Його Грассхопперс в першому раунді турніру розбив за сумою двох матчів мальтійську Валетту (13:3). У першому поєдинку цих команд, який завершився із рахунком 8:0, Сульсер відзначився п'ятьма голами (чотирма – у другому таймі), а в матчі у відповідь (5:3) забив вже лише одного разу, та й то із пенальті.

Грассхопперс у другому раунді зумів обіграти ще й мадридський Реал (1:3, 2:0), а Сульсер став автором усіх трьох м'ячів своєї команди у тому протистоянні. Але вже у чвертьфіналі швейцарців зупинив майбутній тріумфатор турніру Ноттінгем Форест – 1:4, 1:1. Щоправда, Клаудіо Сульсер із 11 голами в активі все одно став кращим голеадором того розіграшу КЄЧ.

Виступати Сульсер продовжував аж до літа 1989 року, коли й вирішив зупинитися. Його останньою командою у кар'єрі виявився Лугано. Згодом Клаудіо працював на адміністративних посадах у Грассхопперсі, Лугано та у збірній Швейцарії. Нині йому 67 років.

Серен Лербю

Данський півзахисник Серен Лербю у сезоні-1979/80 виступав за Аякс, в лавах якого й відвантажив п'ять м'ячів у ворота кіпрської Омонії. У першому раунді амстердамці за сумою двох матчів розбили фінський ХІК (16:2), а Лербю відзначився 3 голами у цих поєдинках. А ось у другому раунді Серен допоміг Аяксу знищити згадуваних кіпріотів у домашньому матчі – 10:0 (три голи данець провів у першому таймі), після чого нідерландський повпред дозволив собі згоріти у гостях із рахунком 0:4.

Аякс в тому розіграші дістався півфіналу, де поступився майбутньому тріумфатору Ноттінгем Форест (0:2, 1:0). Що стосується Лербю, то він із 10 голами в активі став кращим бомбардиром КЄЧ-1979/80.

Згодом Лербю пограв за Баварію, Монако та ПСВ. У лавах останнього у 1990 році і завершив кар'єру. В сезоні-1991/92 очолював Баварію, але успіху на тренерській ниві не досяг, і далі вирішив цією справою не займатися. Наразі Лербю 65 років.

Ліонель Мессі

Після Лербю довгі роки нікому не вдавалося забити п'ять м'ячів у матчах Кубка європейських чемпіонів та Ліги чемпіонів, що прийшла йому на заміну. Змінити ситуацію в сезоні-2011/12 зміг аргентинський геній сучасності Ліонель Мессі. У 1/8 фіналу турніру Барселона, за яку виступав Лео, не залишила шансів на успіх Баєру – 3:1, 7:1. У першому матчі на виїзді Мессі забив німцям один м'яч, але в поєдинку у відповідь поклав Леверкузен на лопатки, оформивши пента-трик (два голи – у першому таймі, три – у другому).

Згодом Барселоні вдалося дістатися півфіналу, де її зупинив майбутній тріумфатор турніру Челсі – 0:1, 2:2. Мессі ж із 14 голами в активі став кращим бомбардиром турніру.

Влітку нинішнього року Мессі перейшов із Парі Сен-Жермен до Інтер Маямі зі США. 36-річний аргентинець оформив контракт на 2,5 роки.

Луїс Адріано

Getty Images. Луїс Адріано

Нового героя довелося чекати не так довго, як Мессі. Ним виявився форвард Шахтаря Луїс Адріано, зіркова година якого припала на поєдинок групової стадії проти БАТЕ. 21 жовтня 2014 року "гірники" на виїзді розгромили білоруського чемпіона – 7:0, а Луїс Адріано оформив пента-трик (чотири голи бразилець провів у першому таймі). За два тижні, 5 листопада, Шахтар і на власному полі знищив БАТЕ – 5:0, проте цього разу бразильський форвард донецької команди обмежився хет-триком.

Незважаючи на вісім м'ячів, забитих БАТЕ, Луїсу Адріано так і не вдалося стати кращим снайпером того сезону в ЛЧ. Він із 9 голами в активі посів друге місце, пропустивши вперед неймовірне тріо в особі Мессі, Неймара та Роналду, кожен із яких відзначився по 10 разів. Щодо турнірного шляху Шахтаря в тому сезоні, то він перервався у 1/8 фіналу, погромом від Баварії (0:0, 0:7).

36-річний Луїс Адріано наразі продовжує кар'єру та є футболістом рідного для нього Інтернасьонала, із яким має контракт до кінця календарного року.

Ерлінг Холанд

Поки що останнім гравцем у цьому списку є норвезький голеадор Манчестер Сіті Ерлінг Холанд, котрий і досі продовжує виступати за англійський клуб. Він записав у свій актив п'ять забитих м'ячів в одному матчі у 1/8 фіналу ЛЧ-2022/23. 14 березня цього року "містяни" у матчі-відповіді цієї стадії розбили на власному полі Лейпциг (7:0) після виїзної нічиєї (1:1), а Холанд оформив пента-трик (три голи – у першому таймі, два – у другому).

Чекатимемо на нових героїв…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Костюк з нового тижня дебютує в топ-20 світового рейтингу
Теніс | 02 травня 2024, 18:53 3
Костюк з нового тижня дебютує в топ-20 світового рейтингу

Марта невдало виступила в Мадриді, але конкурентки в рейтингу були не набагато кращими

Руслан КОСТИШИН: «Чи повернувся б у Колос? Так, адже це своє, рідне»
Футбол | 03 травня 2024, 07:30 0
Руслан КОСТИШИН: «Чи повернувся б у Колос? Так, адже це своє, рідне»

Екс-головний тренер «Колоса» розповів про те, чим зараз займається

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
мог быть и Шева в этом списке.Когда он забил 4 фенеру кажется за милан-я помню ту игру.Был момент забить пятый но петушара жадина Зеедорф не отдал ему верняк на пустые ворота и сам не забил .
luceorius
 Цікаво, що із 13-ти авторів цього досягнення тільки троє є володарями ЗМ - Альберт, Мюллер та Мессі, причому тільки у Мессі рік пентатрику співпав із одним із років отримання ЗМ. Переважна більшість цих досягнень припадає на ранні етапи турніру, коли рівень суперників значно нижчий.
OKs100
А кто забивал 6 мячей? Холанд может забить и 6-7.
Андрей Залищук
наступний герой це Супряга