Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 вересня 2023, 19:15
3096
1

Чого чекати від Максимова у Дніпрі-1

Блогер Sport.ua оцінює прихід Юрія Максимова в Дніпро-1

| Оновлено 17 вересня 2023, 19:15
3096
1
Чого чекати від Максимова у Дніпрі-1
СК Дніпро-1. Юрій Максимов

Дніпряни провалили старт сезону, не вийшовши до групового турніру жодного з трьох єврокубків. До того ж, справи в УПЛ йдуть не найкращим чином: у команди тільки 5 очок після чотирьох матчів. Головне завдання Максимова очевидне – покращення атмосфери всередині команди та покращення результатів.

Не так давно у Максимова була дуже схожа історія з «Ворсклою», яка почала відверто сипатися після вдалого сезону та виходу в Лігу Європи. Команда досягла піку та потребувала змін. З відставкою Василя Сачка полтавці тоді трохи запізнилися. У «Дніпрі-1» була десь схожа ситуація із Олександром Кучером, який дав команді навіть більше, ніж міг. Влітку потрібно було прощатися та тиснути один одному руки, а не завалювати ще старт сезону. У «Ворсклі» Максимов дуже швидко повернув команду до тями. Клуб із Полтави не тільки почав стабільно набирати очки, але і дійшов до фіналу Кубка України.

Зараз у «Дніпра-1» дуже хороший склад за мірками УПЛ. Потрібно гравцям тільки додати емоцій, струсонути команду зсередини. У Максимова це завжди було головною чеснотою.

Дніпряни втратили майже всіх іноземців. Якось потрібно компенсувати ці втрати. Тут важливим стає вміння Юрія Вільйовича працювати із молодими гравцями. Свого часу у «Оболоні» він дав дорогу у великий футбол Миколі Морозюку, Денису Бойку, які у «Динамо» ніяк не могли підійти до першої команди. У «Ворсклі» відразу став довіряти нинішньому воротарю «Шахтаря» Дмитру Різнику.

Чесно кажучи, не бачу нічого особливого у юнацькій команді «Дніпра-1». Навряд чи там є багато футболістів, які досягнуть дорослого футболу. Але тут важливий погляд Максимова. Він щось зможе побачити своє, особливе. Рівень футболу в Україні не дуже високий, тому все може бути. Ніхто рік тому не міг навіть припустити, що заграє Валентин Рубчинський. Уродженцю Луцька ніколи не видавали великих авансів. Щось своє побачив у ньому тодішній тренер команди Кучер.

В першу чергу, мова про футболістів, які вже дотичні до першої команди. Великі сподівання, що врешті розкриє свій талант Даніель Ківінда. Цьому хлопцю видавали великі аванси, але поки він не може їх підтвердити. Однією із головних причин є травми. Максимов любить швидких нападників. Даніель якраз гравець такого стилю, який добре використовує простір. Після початку війни агенти возили його у «Бенфіку» та «Базель», але проблеми зі здоров'ям не дозволили там залишитися.

СК Дніпро-1. Юрій Максимов

Великі аванси видають Данилу Хану. Але це футболіст 2006 року. У такому віці дуже непросто грати в середині поля. Ще потрібно фізично зміцніти. Напевно, що це перспектива вже наступних сезонів.

Максимов має допомогти вийти на новий рівень молодим гравцям, які вже зараз грають за першу команду. Рубчинський показує гарний прогрес. Новому тренеру дуже важливо забезпечити його подальше зростання. Аналогічно десь по Якову Кінарейкіну. Свого часу Юрій Вільйович дав дорогу у футбол молодим воротарям Бойку та Різнику, можливо, зараз вийде все повторити з Кінарейкіним. Хоча конкурент в особі Євгена Волинця виглядає дуже грізно.

Вміння Максимова знайти підхід до гравця може також знадобитися у «Дніпрі-1». Свого часу Владислав Кулач ніяк не зміг себе знайти, ні в Україні, ні закордоном, а потім у «Ворсклі» став найкращим бомбардиром та перейшов у «Динамо». Зараз у «Дніпрі-1» також є цілий ряд талановитих гравців, які себе повноцінно розкрити не можуть.

В першу чергу, мова про Богдана Леднєва. За «Динамо» у нього не вийшло зачепитися. В Угорщині також нічого не показав. Я думаю, що такий футболіст буде дуже близький до принципів футболу Максимова завдяки своєму вмінню віддати пас та поставленому удару.

В Бельгії зовсім загубився Олександр Філіппов. Тепер потрібно повертати йому впевненість у власних силах. Тут скоріше потрібно працювати не з фізичними кондиціями, а з психологією нападника.

Я думаю, що до таких футболістів можна віднести Ігоря Когута. Десь за стилем гри він схожий на самого Максимова під час кар'єри. Такий само непоступливий, емоційний, наполегливий. Поки кар'єра Когута особливо не пішла вгору. Він все досі подає сподівання.

Дуже серйозно зміниться селекція. Максимов працює з агентом Максимом Кагордіним. Фактично він відповідав за трансфери у Полтаві, коли там працював Юрій Вільйович. Я припускаю, що свій погляд на селекцію та відносини із Кагордіним стали головними причинами, що Максимов не затримався у «Поліссі».

Поява молодих футболістів з Африки чи вже більш-менш сформованих балканців не стане несподіванкою для «Дніпра-1». Можлива поява тих гравців, з якими безпосередньо працює Кагордін. У «Динамо» без шансів сидить Навін Малиш. Можливо, Максимову довірять перехід у дорослий футбол Матвія Пономаренка.

Я б не виключав появи у Дніпрі колишніх гравців «Ворскли», які разом працювали із Максимовим. Поява у команді Владислава Кулача виглядає дуже можливою. Особливо на фоні недавньої інформації, що він міг повернутися до Полтави з Азербайджану.

У ігровому плані Максимов – це швидкий футбол. Команда не потребує контролю м'яча. В атаці ставка робиться на активність та індивідуальну майстерність флангів. Я можу припустити, що у такій системі координат виявиться не дуже потрібним один із лідерів команди Олександр Піхальонок. Недарма навколо нього зараз стільки чуток. У Максимова на першому місці – працездатність, вміння виконувати багато бігової роботи, а не тонке розуміння футболу.

Я вважаю, що Юрій Вільйович відразу зможе покращити гру та результати «Дніпра-1». Нижче 4 місця команда за підсумками сезону не опуститься. Проблема в тому, що Максимов – тренер не далекоглядної перспективи. Він дуже гарно вміє працювати у кризових умовах, а коли команда покращує свої справи й потрібно розвиватися далі, то виникають проблеми. Пригадайте «Ворсклу». Вони відразу почали набирати очки та навіть були близькі до перемоги у Кубку України. У наступному сезоні від команди чекали вже багато, але «Ворскла» почала явно пробуксовувати.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Перець
Звісно перемог