Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 17 вересня 2023, 18:43
3846
4

Що чекає на Поля Погба? Як працюють антидопінгові правила у футболі

The Athletic – про боротьбу з допінгом у світовому футболі на прикладі кейсу Поля Погба

| Оновлено 17 вересня 2023, 18:43
3846
4
Що чекає на Поля Погба? Як працюють антидопінгові правила у футболі
Getty Images/Global Images Ukraine. Поль Погба

Кар'єра Поля Погба висить на волосині після того, як він провалив допінг-тест після перемоги «Ювентуса» над «Удінезе» з рахунком 3:0 минулого місяця.

У понеділок вдень NADO (Італійська антидопінгова організація) оголосила про тимчасове відсторонення Погба від участі в змаганнях через несприятливий результат аналізу. За даними NADO, у пробі, яку було взято в Погба, було виявлено тестостерон, що не виробляється організмом. Півзахисник не брав участі в переможному матчі «Ювентуса» на «Стадіо Фріулі», але вийшов на заміну у двох наступних матчах проти «Болоньї» та «Емполі» до паузи на матчі збірних.

Це лише остання невдача в чорній смузі французького футболіста. Відтоді як влітку 2022 року Погба повернувся в «Ювентус» після закінчення терміну контракту з «Манчестер Юнайтед», він переживає не найкращі часи через травми. Але що буде далі? Яке покарання може понести Погба? Як гравці, звинувачені у вживанні допінгу, можуть довести свою невинність? І в чому різниця між пробами A і Б?

The Athletic розбирає ситуацію.

Що таке антидопінгові правила?

Антидопінгові правила існують у футболі для того, щоб ніхто не отримав несправедливої конкурентної переваги, а також для захисту здоров'я гравця. Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) встановлює кодекс, якого дотримуються більшість спортивних організацій по всьому світу.

На сайті ФІФА йдеться про те, що «гравець несе сувору відповідальність за те, щоб його організм не вступав у контакт із будь-якими забороненими препаратами чи методами», і що він повинен перевіряти кожен препарат або лікування, які він приймає.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) має список заборонених субстанцій і методів, який регулярно оновлюється. Спортсменам дозволяється використовувати заборонені субстанції та методи тільки за наявності законних медичних показань і дозволу на терапевтичне використання (TUE).


Getty Images/Global Images Ukraine. Бредлі Віггінс

Наприклад, британський велогонщик сер Бредлі Віггінс отримав TUE перед Тур де Франс 2012 року, що дало йому змогу приймати кортикостероїд триамцинолон для лікування астми – Віггінс виграв ту гонку. У 2014 році триамцинолон був включений до списку заборонених препаратів WADA, оскільки він також має властивості, що покращують спортивні результати, а саме дає змогу спортсменам знижувати вагу без істотного зниження потужності.

Що відбувається, коли гравець проходить тестування?

На змаганнях під егідою ФІФА, включно з чоловічими та жіночими чемпіонатами світу, тестування проводиться антидопінговим відділом організації. Але гравці також можуть бути протестовані представниками ФІФА, УЄФА або НАДО своєї країни або країни, в якій вони перебувають.

Тестування проводиться вибірково, тобто гравці не попереджаються про нього. Вони можуть проводитися після матчів, на тренуваннях або вдома. Після того як «Реал» обіграв «Ліверпуль» із рахунком 3:1 у фіналі Ліги чемпіонів 2018 року, Гарет Бейл, який забив два голи, не зміг відсвяткувати перемогу разом із товаришами по команді, оскільки його забрали на тестування співробітники УЄФА.

Під час проведення тестів після гри гравцям повідомляють, що їх обрано, і супроводжують їх у кімнату допінг-контролю. Потім офіцер допінг-контролю пояснює процес та інформує гравця про його права та обов'язки. Протягом усього часу тестування гравець має перебувати під наглядом супроводжуючого та/або офіцера допінг-контролю.

Гравець здає зразок сечі або крові, іноді потрібно і те, і інше, і йому дозволяється перевірити правильність запечатування зразків перед відправленням їх до акредитованої WADA лабораторії для аналізу. Під час здавання гравцем проби сечі об'ємом щонайменше 90 мілілітрів співробітник служби допінг-контролю має безпосередньо спостерігати за тим, як сеча витікає з організму в пробірку.


Getty Images/Global Images Ukraine

Проби перевірятимуть на наявність стероїдів, стимуляторів, ЕПО, гормонів росту, а також рекреаційних наркотиків, включно з канабісом і кокаїном. Усі результати тестів заноситимуться в біологічний паспорт спортсмена для обліку. Якщо гравець не здав або відмовився здавати пробу, ухилився від тестування або порушив його, то це вважається порушенням антидопінгових правил.

Як часто тестують гравців?

Через випадковий характер тестування гравці можуть проходити періоди своєї кар'єри, коли їх тестують часто або рідко.

Минулого року під час чемпіонату світу з футболу серед чоловіків у Катарі ФІФА провела 369 тестів, у результаті яких було взято 941 пробу. Згідно з офіційними даними ФІФА, кожен гравець був протестований щонайменше один раз за рік, що передує турніру. Гравці восьми команд, які вийшли до чвертьфіналу (Марокко, Англія, Франція, Бразилія, Аргентина, Хорватія, Нідерланди та Португалія), із січня 2022 року тестувалися в середньому 4,6 раза. Деякі члени цих восьми команд проходили тестування до 10 разів.

Що відбувається в разі позитивного результату тесту гравця?

Якщо в організмі гравця виявлено сліди забороненої речовини, його тимчасово усувають від участі в змаганнях на час проведення подальшого аналізу. У пробі «А» Погба було виявлено сліди тестостерону. Організм людини виробляє тестостерон природним чином, але екзогенний тестостерон можна виявити, вимірявши співвідношення тестостерону (Т) і епітестостерону (Е) в сечі спортсмена.

Тестостерон впливає на організм різними способами, зокрема регулює кісткову масу, розподіл жиру, м'язову масу і силу м'язів, тому його вживання в надмірних кількостях заборонено.

Що таке проба Б?

Коли гравець здає пробу, вона розділяється на дві частини, що позначаються як А і В. Якщо проба А виявляється позитивною на заборонену речовину, то як запобіжний захід перевіряється проба Б, що і сталося у випадку з Погба. Протягом трьох днів після позитивного тесту гравець може запросити перевірку проби B. Після того як запит буде зроблено, результат цього тесту має бути надано протягом семи днів.

Боксерський поєдинок Конора Бенна проти Кріса Юбенка-молодшого, який мав відбутися в жовтні 2022 року, було скасовано за два дні до його проведення. В організмі Бенна було виявлено речовину кломіфен. Кломіфен входить до списку заборонених препаратів WADA, оскільки може сприяти підвищенню рівня тестостерону в організмі спортсмена. Рішення про скасування поєдинку було ухвалено до того, як було проаналізовано пробу «Б» Бенна.


Getty Images/Global Images Ukraine. Конор Бенн

У лютому 2023 року WBC випустив заяву, в якій йшлося, що Бенн дав несприятливий результат аналізу через «підвищене споживання яєць» і що це «розумне пояснення». Бенн був відновлений у рейтингу WBC, а в липні Національна антидопінгова комісія скасувала його дискваліфікацію.

Однак Британська рада з контролю за боксом і Антидопінгова служба Великої Британії (UKAD) подали апеляцію на це рішення, що підкреслює, наскільки складними бувають ситуації, коли спортсмена звинувачують у застосуванні допінгу. Бій Бенна з Юбанком-молодшим досі не призначений повторно, а його репутації завдано значної шкоди.

Яке можливе покарання?

Гравцям може бути заборонено грати у футбол на строк до чотирьох років, якщо вони будуть визнані винними у вживанні допінгу. Для Погба, якому в березні наступного року виповниться 31 рік, настільки суворе покарання фактично означає завершення кар'єри на найвищому рівні. Термін дискваліфікації може бути скорочено, якщо гравці зможуть довести, що вони не порушували правила навмисно.

У вересні 2003 року Ріо Фердінанд пропустив допінг-тест, який він мав пройти на тренувальній базі «Манчестер Юнайтед». У грудні незалежний трибунал визнав Фердинанда винним у порушенні правил і наклав на нього восьмимісячну дискваліфікацію. Через це він не зміг зіграти за збірну Англії на Євро-2004 в Португалії.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ріо Фердінанд

Під час виступів за «Аякс» в організмі Андре Онана було виявлено сліди фуросеміду. Ця речовина містилася в упаковці таблеток, які були виписані дружині Онани після пологів, і воротар випадково прийняв їх. УЄФА прийняв версію Онани, але все одно призначив йому 12-місячну дискваліфікацію, яка в результаті апеляції була скорочена до дев'яти місяців.

Погба судитиме антидопінговий трибунал Олімпійського комітету Італії. У липні 2022 року захисник «Аталанти» Хосе Паломіно дав позитивний результат тесту на метаболіти клостеболу. Паломіно не міг грати протягом трьох місяців, поки чекав на результати, і в листопаді був виправданий у зв'язку з тим, що потрапляння препарату в організм було визнано випадковим. Однак NADO оскаржує рішення арбітражного суду в Спортивному арбітражному суді (CAS).

У своїй заяві агент Погба Рафаела Пімента сказала: «Ми чекаємо результатів проби Б і доти не можемо нічого сказати. Що ми можемо сказати точно, так це те, що Поль ніколи не хотів порушувати правила».

Джей Гарріс, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Jaime_Lannister
Співробітники антидопінгового агенства спостерігають, як сеча потрапляє з організму в пробірку ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))