Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 16 вересня 2023, 18:58
10542
0

Роналдо розпродав Вальядолід. Фанати вимагають, аби Зубанчик забирався геть

У бразильської легенди проблем стає дедалі більше…

| Оновлено 16 вересня 2023, 18:58
10542
0
Роналдо розпродав Вальядолід. Фанати вимагають, аби Зубанчик забирався геть
Getty Images/Global Images Ukraine. Роналдо

У вересні 2018 року власником контрольного пакету акцій іспанського «Вальядоліда» став легендарний у минулому форвард «Барселони», «Інтера», «Реала» та збірної Бразилії Роналдо. Ця подія тоді надихнула багатьох оглядачів Прімери, і у пресі було легко знайти аналітичні огляди, які закінчувалися прогнозами на кшталт того, що через 3-5 років «Вальядолід» стане серйозним бійцем у чемпіонаті як мінімум за місце у зоні Ліги чемпіонів.

І ось пройшли 5 років, проте «Вальядолід» і близько не має подібних успіхів, хоча за цей час Роналдо лише зміцнив свою владу у клубі, збільшивши частку володіння акціями до 82%. Спортивні результати «біло-фіолетових» виглядають, м'яко кажучи, гнітюче: за Роналдо в статусі власника та президента команда вже двічі вилітала з Прімери, і в цілому не фінішувала в елітарному дивізіоні вище за 13-ту позицію. Про Лігу чемпіонів, як і решту єврокубків, фанатам «біло-фіолетових» залишається тільки мріяти, хоча прямо зараз вони, здається, спантеличені куди більш приземленими питаннями – тут як би не вилетіти вже й із Сегунди…

Getty Images/Global Images Ukraine

***

Сезон-2022/23 «Вальядолід» проводив у Прімері. Туди команда під керівництвом Пачети, котрий нещодавно очолив «Вільярреал», вийшла завдяки фінішу на другому місці у Сегунді-2021/22. Проте одразу ж закріпитися в елітарному дивізіоні «біло-фіолетовим» все-таки не вдалося.

За керівництва Пачети «Вальядолід» балансував на межі зони вильоту, але все-таки зберігав шанси залишитися у Прімері й надалі. Проте 3 квітня 2023 року іспанського наставника таки було звільнено. Сталося це після оглушливої, але аж ніяк не доленосної для команди поразки від мадридського «Реала» (0:6). У той момент «Вальядолід» буквально завис над зоною вильоту, від якої клуб Роналдо відокремлювало одне очко, і це, вочевидь, здалося для бразильського власника «біло-фіолетових» слушним моментом, щоб спробувати струснути колектив.

Але заміна головного тренера наприкінці сезону, як метод підвищення мотивації та покращення морального стану гравців, не спрацювала. Призначений коучем «Вальядоліда» молодий уругвайський фахівець Пауло Пеццолано, котрий незадовго до цього пішов із бразильського «Крузейро» (ще одного клубу, співвласником якого є Роналдо), виправити ситуацію не зміг. При ньому «біло-фіолетові» на початку видали безпрограшну серію з трьох матчів, яка допомогла команді дещо покращити турнірні позиції, але потім були п'ять поразок поспіль (від «Валенсії», «Атлетіко», «Райо Вальєкано», «Севільї» та «Кадіса»), які фактично поховали надії фанатів на збереження прописки в еліті.

Не врятувала ситуацію навіть несподівана перемога над «Барселоною» (3:1) у 36-му турі. Після неї «Вальядолід» розкатав дві нульові нічиєчки проти «Альмерії» та «Хетафе» і зі спокійною душею знову вирушив туди, звідки ледь-ледь вибрався – до Сегунди…

***

Черговий виліт до нижчого дивізіону був вкрай негативно сприйнятий фанатами «Вальядоліда». Ще навесні вони відновили масові акції протесту проти Роналдо, закликаючи «Зубанчика» негайно покинути клуб, продавши його іншому власнику, за якого справи зможуть покращитися не лише з точки зору економіки, а й у плані спортивних результатів.

Бразильській легенді шанувальники «Вальядоліда» й раніше неодноразово дорікали в тому, що той вкрай неефективно керує їхнім клубом, якщо й зовсім не приділяє йому менше уваги, аніж стороннім проектам. Наприклад, фанати вивішували банер, де було написано: «Роналдо захищає «Реал» Мадрид? «Вальядолід»! 84». Це була реакція на те, що «Зубанчик» публічно не виступав на захист інтересів «біло-фіолетових», коли того вимагала ситуація, проте опинився ледве не на усіх передовицях газет в момент, коли підтримав співвітчизника Вінісіуса Жуніора, котрий виступає за «бланкос», у питаннях, пов'язаних із расизмом.

Фото: @Valladolid1984

Декілька років тому шанувальники «біло-фіолетових» також відзначилися досить резонансним банером на адресу свого президента, на якому було написано: «Роналдо: - теніс + робота. Серхіо вже пішов». Тим самим фанати закликали «Зубанчика» менше часу віддавати на гру в теніс, а більше фокусуватися на справах клубу, який на той момент відчував серйозні проблеми й попрощався із головним тренером Серхіо Гонсалесом, а невдовзі вперше за правління Роналдо спікірував у Сегунду.

Фото: @DiarioAS

Наразі фанати «Вальядоліда» знову активізувалися та вимагають відходу Роналдо. Зокрема, на останньому матчі команди проти «Ельче» (1:1), який відбувся 11 вересня в рамках 5-го туру Сегунди-2023/24, найактивніші вболівальники «біло-фіолетових» як скандуванням, так і банерами дали «Зубанчику» зрозуміти, що вони про нього думають.

Зокрема, окрім співів «Роналдо, йди геть», на трибунах було помічено полотно, на якому красувався напис: «П'ять років брехні, на краю прірви. Досить».

***

Зараз побоювання та гнівна реакція фанатів «Вальядоліда» виглядають як ніколи обґрунтованими. Справа в тому, що за 11 днів до старту нового сезону у Сегунді керівництво «Вальядоліда», отримавши на це схвалення з боку Роналдо, відправило у відставку з посади спортивного директора клубу Франа Санчеса. Цей 34-річний фахівець провів у стані «біло-фіолетових» два останні роки й готував команду до нової спроби штурму другого дивізіону професійного іспанського футболу, але раптом «Зубанчик» зважився на кадрові перестановки.

На місце Франа Санчеса прийшов 51-річний Домінго Катойра, котрий до цього встиг здобути погану славу в «Еспаньолі». У сезоні-2022/23 саме Катойра обіймав посаду спортивного директора клубу з Барселони, і невдале планування, а також кадрова робота цього фахівця багато в чому призвели до того, що «папуги» фінішували на 19-му місці в Прімері-2022/23, та вилетіли з еліти. Після цього Катойра завершив свою співпрацю з «Еспаньолом», і якийсь час залишався безробітним, доки його до себе вирішив покликати Роналдо.

Getty Images/Global Images Ukraine

Погіршує ситуацію те, що після вильоту з Прімери Роналдо, очевидно, вирішив максимально капіталізувати колишній склад команди, вважаючи, що такого рівня виконавців для досягнення успіху в Сегунді «біло-фіолетовим» не буде потрібно. В результаті за літо «Вальядолід» продав вісім футболістів, виручивши на цьому понад 36,5 мільйонів євро. Для скромного клубу, яким нині є іспанський проект Роналдо, це не просто великі, а величезні гроші. Для кращого сприйняття та розуміння: аналогічну суму раніше «Вальядолід» від продажу своїх гравців отримав за 12 попередніх сезонів, причому сумарно! Такі рішення керівництва дозволили суттєво покращити фінансовий стан «Вальядоліда», проте призвели до відвертого «вимивання» кадрового потенціалу першої команди, та банального скорочення кількості футболістів у ній (в певний момент у Пауло Пеццолано в стані «біло-фіолетових» було під рукою всього 15 футболістів).

Літнє трансферне вікно в Сегунді закрилося 1 вересня, однак, попри очікування, «Вальядолід» особливої ​​активності так і не виявив, навіть незважаючи на невдалий початок сезону з огляду на спортивні результати. Зокрема, клуб Роналдо витратив лише 4,5 мільйони євро на новачків, підписавши за гроші трьох виконавців: 26-річного бразильського центрфорварда Маркоса Андре (з «Валенсії» за 1,8 млн євро), 28-річного канадського нападника Кайла Ларіна (з « Брюгге» за 1,5 млн євро) та 21-річного центрбека Енцо Байомо (з «Альбасете» за 1,2 млн євро).

Як мінімум по двом із цих гравців є питання. Кайла Ларіна «Вальядолід» підписав у липні, а вже через місяць перепродав за 7,5 мільйонів євро до «Мальорки», що ще більше налаштувало фанатів «Вальядоліда» проти Роналдо, оскільки продемонструвало, що клуб для «Зубанчика» є не більш ніж бізнес-проектом, який дозволяє заробляти гроші, і що легше, то краще. Що ж до Маркоса Андре, то цей форвард раніше вже виступав за «Вальядолід», але після продажу до «Валенсії» за 8,5 мільйонів євро (ще один приклад успішної роботи менеджменту Роналдо саме в економічному аспекті) всерйоз здав і нині не демонструє ознак бомбардирської величі (забив 2 м'ячі за «кажанів» у 46 поєдинках Прімери (сумарно провів 1319 хвилин на полі) за останні два сезони).

Не дивно, що старт сезону-2023/24 у Сегунді видався для «Вальядоліда» вкрай невдалим. У шести турах команда Пеццолано розжилася лише 4 очками (1 перемога та 1 нічия), забивши у ворота суперників скромні 3 м'ячі, та пропустивши у свої вдвічі більше. Тепер «біло-фіолетовим», вочевидь, доведеться задуматися про доцільність проведення коригування амбіцій та планів – замість боротьби за вихід до Прімери мова може зайти про збереження прописки у Сегунді. Хоча на що ще міг розраховувати Роналдо, розпродавши майже всіх цінних та реально затребуваних на ринку футболістів свого клубу? Може, це й зовсім своєрідний «дембельський акорд» для бразильця, котрий усвідомив всю безперспективність свого перебування у «Вальядоліді», а тому перед відходом просто вирішив «зрубати» у власні «засіки» побільше грошей, принагідно ще раз «підклавши свиню» фанатам «біло-фіолетових», які здебільшого його терпіти не можуть? Звучить, звичайно, мерзенно, проте у бізнесі, яким є «Вальядолід» для Роналдо, трапляється ще й не таке…

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.