Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 16 вересня 2023, 15:26
7941
10

Він вже рветься в еліту. Де Дзербі – лідер нового покоління тренерів

ESPN підбиває підсумки першого року екс-тренера «Шахтаря» на чолі «Брайтона»

| Оновлено 16 вересня 2023, 15:26
7941
10
Він вже рветься в еліту. Де Дзербі – лідер нового покоління тренерів
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

У тому, щоб бути майбутньою зіркою тренерського цеху, є багато важких моментів – спитайте у Грема Поттера, Юліана Нагельсманна і Стівена Джеррарда. А ось Роберто Де Дзербі має всі шанси пройти цей шлях до кінця.

Колишній тренер донецького «Шахтаря», «Сассуоло», «Беневенто», «Палермо» і «Фоджі», призначений торік на посаду наставника «Брайтона», був висміяний колишнім тренером «Ліверпуля» Гремом Сунессом.

«Я думаю, що це ризик», – сказав Сунесс. «Ви приводите людину, яка не знає нашої гри. Пол Барбер [генеральний директор «Брайтона»] сказав, що вражений його знаннями про «Брайтон», про те, що вони зробили, і про те, як вони намагаються грати, але він міг би почерпнути це з Інтернету. Я думаю, що це ризик – брати людину з її резюме, сім місць роботи за дев'ять років. Якщо ти видатний тренер, то люди хочуть утримати тебе».

Через рік можна припустити, що «Брайтон» дійсно хоче утримати Де Дзербі, але як довго вони зможуть це робити?

Цими вихідними виповнюється рік з моменту його призначення на посаду головного тренера «Брайтона» після відходу Поттера в «Челсі» у вересні минулого року. У суботу 44-річний фахівець відсвяткує свій ювілей поїздкою в гості до «Манчестер Юнайтед», а разом із нею і перспективою закінчити тур у четвірці найкращих команд АПЛ.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Саме цей же матч минулого сезону послужив поштовхом до призначення Поттера в «Челсі». У день відкриття сезону, в першій грі Еріка Тен Хага на чолі «Юнайтед», «Брайтон» Поттера переграв, випередив і перемудрив господарів поля, здобувши перемогу з рахунком 2:1, яка дала можливість оцінити потенціал «чайок».

Те, що в минулому сезоні «Брайтон» реалізував свій потенціал, уперше у своїй історії потрапивши до єврокубків, було пов'язано з приходом Де Дзербі. За час свого керівництва італієць набирав у середньому 1,70 очка за гру проти 1,28 у Поттера, але саме його характер – жорсткий і різкий – надав «Брайтону» жорсткішого характеру порівняно з його м'яким і вихованим попередником.

Поттер заклав фундамент і вирушив у «Челсі», але вже за сім місяців втратив роботу на «Стемфорд Брідж», а успіх Де Дзербі в перетворенні «Брайтона» на потужнішу атакувальну команду забезпечив йому найвищий результат в історії у чемпіонаті та вихід до півфіналу Кубка Англії, і саме він тепер є тренером, який став наступною великою подією.

Після закінчення минулого сезону Де Дзербі відхилив пропозиції «Тоттенхема» і «Наполі», незважаючи на те, що під час літнього трансферного вікна «Брайтон» втратив півзахисників Алексіса МакАллістера і Мойсеса Кайседо, які перейшли до «Ліверпуля» і «Челсі» відповідно.

В один прекрасний момент можна опинитися в центрі уваги і прославитися, але один невірний поворот може рознести репутацію на шматки. Можливо, Де Дзербі оцінив загальну картину в «Шпорах» і «Наполі» і вирішив, що більш підходяща, а можливо, і вагома можливість з'явиться швидше незабаром.

Поттер ніколи не відмовлявся від можливості очолити «Челсі», але він був занадто недосвідченим для цієї роботи, і йому не вистачало індивідуальності, необхідної для керівництва таким великим клубом. Те ж саме можна сказати і про Нагельсманна, який покинув «РБ Лейпциг» і став тренером «Баварії» у віці лише 34 років, але його звільнили за 18 місяців через погані результати і чутки про заворушення в команді.

Джеррард, у свою чергу, позиціонував себе як можливий наступник Юргена Клоппа в «Ліверпулі» після того, як привів «Рейнджерс» до першого за десятиліття титулу чемпіона Шотландії. Але колишній капітан «Ліверпуля» занадто рано пішов в «Астон Віллу», щоб отримати можливість виступати в АПЛ, і менш ніж за рік опинився не при справах. Після того, як влітку Джеррарда не прийняли на роботу тренером у «Лестер» і «Лідс», він намагається відновити свою репутацію в Саудівській Аравії в команді «Аль Іттіфак» – навряд чи це очевидна сходинка для повернення в АПЛ.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Однак Де Дзербі вже встиг виконати вражаючу роботу в кількох клубах, тому його сходження до популярності було поступовим. Він заслужив похвалу за стиль футболу, який він впровадив у «Беневенто» і «Сассуоло», з останніми він двічі поспіль фінішував у вісімці найкращих у Серії А, а потім його роботу в «Шахтарі» перервали після вторгнення росії в Україну у 2022 році.

«Брайтон» розглядав Де Дзербі як потенційну заміну Поттеру ще до переходу італійця до «Шахтаря», оскільки його тактична філософія передбачає створення високоенергетичних атакувальних команд. Тому, коли Поттера переманили в «Челсі», у клубу був тільки один вибір, навіть якщо його призначення стало несподіванкою для багатьох за межами стадіону «Амекс».

«Прихід Роберто був просто приголомшливим», – сказав цього тижня власник «Брайтона» Тоні Блум в інтерв'ю клубному сайту. «Він – елітний головний тренер. Його послужний список, коли ми вивчали його дуже докладно, був винятково гарний останніми роками в донецькому «Шахтарі» і в «Сассуоло», але я не до кінця розумів, який вплив він матиме, коли прийде.

Я думаю, що це дуже складно для будь-кого, чи це гравець, чи тренер, коли він приходить у новий клуб. Він справив величезний вплив на багатьох гравців, і він настільки ефективний у вдосконаленні окремих гравців. В цілому, всі вони були дуже хорошими гравцями. Грем [Поттер] також виконав величезну роботу з підвищення рівня і стандартів гравців, але Роберто зробив ще один крок вперед.

Якість гри, вміння ризикувати в потрібний момент і створювати можливості, а також його тактичні здібності просто чудові, так що нам дуже пощастило, що він працює в клубі. Нам подобається, що він у клубі, тож нехай так буде і надалі».

Бачачи, як МакАллістер і Кайседо йдуть цього літа в більші клуби, втім, як і Марк Кукурелья («Челсі»), Ів Біссума («Тоттенхем»), Леандро Троссард і Бен Уайт («Арсенал»), Блум і «Брайтон» знають, що їхній тренер буде бажаним для всіх великих клубів Європи.

У якийсь момент відкриється вакансія в команді, що виступає в Лізі чемпіонів, і зараз у Європі немає жодного більш «гарячого» кандидата, ніж Де Дзербі. Пеп Гвардіола, Юрген Клопп і Томас Тухель – тренери, які перебувають на вершині дерева, з трофейними шафами, що підтверджують це, але Де Дзербі може стати тим, хто очолить наступну хвилю елітних тренерів.

Марк Огден, ESPN

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Олег Дідух Джерело: ESPN
Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Микола Захарченко
Де Дзербі безумовно талановитий та прогресивний тренер . З Шахтарем він міг досягти високих результатів навіть в Лізі чемпіонів , але завадило вторгнення рашки в Україну ... Якби Мудрик ще рік чи два побув під керівництвом цього тренера і разом з ним перейшов до АПЛ ( а так часто буває , коли приходить коуч та підтягує своїх гравців ) , то шансів розкрити свої найкращі якості в нього було б набагато більше . Цікаво буде подивитись на Де Дзербі у справді великому і топовому клубі ...
John Week
Фізрук казали фанатики динамо) 
T-800
плюс есть немцы вроде Нагеля ... Тухеля, да и Клопп скорее новое поколение, чем старое (Венгер, САФ, Моур ... Анчи)
T-800
ЧУШЬ
Скалони уже чемпион мира
еще один аргентинец гегемон на клубном уровне
а это кто?
FootFun1
Київська сміттєва ботоферма зараз подавляться своєю отрутною слиною
Хоча ні, зараз вони будуть доводити, що ESPN це не авторитет, і взагалі це донецька контора
BekXan
Фізрук про якого пишуть вже 5 років якого чомусь возносять і який  нічого не виграв окрім УПЛ.Таке враження що час від часу реально хтось робе вкид щоб нагадати про його геніальність.