Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 вересня 2023, 07:51
5049
2

Бундестім у серйозній кризі. Перед домашнім ЧС-2006 ситуація була ще гіршою

Менш як за рік до Євро-2024 німці змінили тренера

| Оновлено 15 вересня 2023, 07:51
5049
2
Бундестім у серйозній кризі. Перед домашнім ЧС-2006 ситуація була ще гіршою
Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Німеччини з баскетболу виграла чемпіонат світу. Збірна Німеччини з хокею стала фіналістом останнього чемпіонату світу. Збірна Німеччини з футболу не входить навіть до топ-16 планети. Окей, входить, якщо вірити рейтингу ФІФА, але посідає там не дуже почесне для свого історичного статусу 15 місце.

Чому так сталося?

Хансі Флік провалився, але криза почалася ще до нього

Є думка, що в ДФБ (німецькому футбольному союзі) погарячкували, звільнивши Хансі Фліка виключно через невдачі в товариських матчах. По-перше, це неправда, тому що невдач було набагато більше. По-друге, а на що ще німцям звертати увагу, як не на результати спарингів? Між ЧС-2022 та домашнім Євро-2024 у них просто не буде офіційних матчів.

А результати товариських матчів 2023 року у збірної Німеччини були жахливими. 1:4 від Японії просто стали вінцем того, що і так виглядало катастрофою. Шість ігор принесли одну перемогу (2:0 над Перу – південноамериканським тепер вже аутсайдером, якого можна розчавити голим класом) та чотири поразки. Могло бути і п'ять поразок, але німці врятувалися з 1:3 у матчі з Україною. Команда Сергія Реброва також показала, наскільки збірна Німеччини вразлива в обороні.

У перших шістьох товариських матчах 2023 року бундестім пропустив 15 голів (і це ще був «сухар» з Перу). Таку статистику виключно відсутністю серйозно травмованого Мануеля Ноєра не поясниш, тим паче, інші німецькі воротарі на чолі з Марком-Андре тер Штегеном аж ніяк не ноунейми, незнайомі з великим футболом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ханс-Дітер Флік став першим тренером збірної Німеччини, якого звільнили

Про комплексні проблеми збірної Німеччини під час гри проти м'яча висловився француз Біксант Лізаразю, який чудово знайомий з німецьким футболом завдяки виступам за «Баварію»: «Коли я побачив німецьку команду в Катарі, я помітив, що вона діяла надто наївно, особливо в плані тактики. Вона грала дуже високо і залишала суперникам дуже багато місця, якщо втрачала м'яча. Вона відносно легко входила до штрафного майданчика суперника, але як тільки вона втрачала м'яч, при контратаці виникала паніка. Якщо грати так на найвищому рівні, то негайно будеш покараний».

Втім, не можна зводити все виключно до помилок в захисті. Адже німці у двох контрольних матчах із шести у 2023 році до відставки Фліка взагалі не змогли забити, а проти Японії ледь народили один гол. У вересні не вистачало травмованого Нікласа Фюллькруга, але загалом збірна Німеччини давно вже має проблеми з центрфорвардами. Просто раніше Мірослав Клозе і Лукас Подольські, у якому б вони стані не знаходилися у своїх клубах, ніби перероджувалася у бундестімі та забивали голи пачками. Нині таких снайперів (не обов'язково «дев'яток») збірна Німеччини не має.

Лізаразю згадав чемпіонат світу у Катарі. І саме цей мундіаль став першою великою невдачею для Хансі Фліка у збірній Німеччини. Німці не вийшли з групи, хоча й Коста-Ріку обіграли, і Іспанії не програли. Все вирішила поразка в стартовому турі від Японії – у матчі, в якому Німеччина відкрила рахунок і в потрібний момент втратила як інстинкт вбивці, який закриває всі питання заздалегідь, так і інстинкт самозбереження, який допоміг би бути пильними біля своїх воріт.

Але була у Фліка дрібніша невдача ще до катарського мундіалю. Мова про Лігу націй, де збірна Німеччини двічі програла угорцям і достроково втратила шанси на вихід до Фіналу чотирьох – ну хоч останнє місце залишила англійцям.

При цьому не можна сказати, що Хансі Флік промотав і зруйнував славну спадщину. Тому що не залишилося її, спадщини цієї. Флік приймав бундестим під час відбору до ЧС-2022 вже з поразкою від Північної Македонії, після чого виграв вісім матчів із загальним рахунком 33:2 і впевнено взяв перше місце у групі.

Попередник Хансі Йоахім Льов відверто пересидів і не мав 15 років тренувати збірну Німеччини. Адже Йогі - це не тільки титул чемпіона світу 2014 року, срібло Євро-2008 і шість поспіль великих турнірів (включимо сюди і ЧС-2006 - Льов був помічником Юргена Клінсманна, але за тактику та підготовку до матчів головним відповідальним був саме Йоахім). на яких німці виходили щонайменше до півфіналу. Це також і провал на ЧС-2018, який через чотири роки повторить Флик. Це й інфарктний вихід із групи на Євро-2020 та бездарна поразка від Англії у першому ж раунді плей-оф. Це заразом і два невдалі виступи в Лізі націй, один з яких – просто провальний.

Тобто, криза Бундестіму почалася ще до Фліка, але він з нею нічого вдіяти не зміг.

Флік не взяв команду під контроль

Перший самостійний тренерський досвід Хансі Флік отримав, очоливши «Баварію» протягом сезону-2019/2020. Той ремонт на ходу вдався йому ідеально. Флік у перший сезон виграв все, включаючи жадану Лігу чемпіонів.

Але «Баварія» восени 2019 року перебувала у значно кращому стані, ніж збірна Німеччини у серпні 2021 року, коли до бундестіму прийшов Хансі. Тут йому ремонт на ходу не вдався.

Є речі, які від Фліка якщо і залежали, то максимум побічно. Наприклад, мова про те, що збірна Німеччини помітно втратила у популярності та інтересі з боку німецького суспільства. Сам Флік говорив, що все це можна повернути гарними результатами, але саме результату він не дав.

Також очевидно, що нинішній збірній Німеччини не вистачає ментальних лідерів рівня Філіппа Лама і Бастіана Швайнштайгера – ватажків попереднього покоління, яке стало золотим. За час коротких зборів важко виховати лідерські якості у тих, хто до цього апріорі не схильний. Йозуа Кімміх, зі всіма своїми талантами, здатний почати сперечатися навіть із самим собою. Кай Хаверц дуже нестійкий морально і легко втрачає впевненість у собі. Лерой Сане та Серж Гнабрі у «Баварії» не змогли компенсувати ті голи, яких не вистачає після відходу Роберта Левандовського. Не виріс у справжнього топа і Тімо Вернер. Джамал Мусіала та Флоріан Вірц ще надто молоді. Томас Мюллер вже не такий ефективний, а Мануель Ноєр сам себе надовго виключив з футболу, вирішивши покататися на лижах після ЧС-2022.

Останнім серйозним рішенням Фліка у збірній Німеччини стало вручення капітанської пов'язки Ілкаю Гюндогану. Той ситуацію в команді після 1:4 від Японії описав так: «Треба визнати, що ми просто знаходимося не на одному рівні з такими командами, як японська. Ми недостатньо сильні зараз, така реальність. Можливо, ми вважаємо себе сильнішими, ніж є насправді. Думаю, можна відчути, що багато гравців ведуть психологічну боротьбу із самими собою. Немає впевненості, немає розуміння, коли ухвалювати рішення, і такі результати, звичайно, теж не допомагають. Ми відчуваємо, що кожен бореться із самим собою, і тому створити в команді правильну атмосферу не вдається».

Getty Images/Global Images Ukraine. Капітан збірної Німеччини Ілкай Гюндоган

І це ключове. Хансі Фліку не вдалося створити у команді правильну атмосферу. Гравці не розуміли мотиваційні промови та методи тренера, але й не бажали вступати в дискусії і здебільшого відмовчувалися – мовляв, ми все зрозуміли та усвідомили, хоча нічого такого насправді не було.

Втім, зі всіма своїми проблемами, цей склад збірної Німеччини має потенціал, аби більше забивати і менше пропускати. Аби більше вигравати та менше програвати. Але Флік цей потенціал не розвинув.

Тому й вийшло, що Хансі Флік став першим в історії тренером збірної Німеччини, якого звільнили. Попередники або йшли самі, або допрацьовували повністю контракт. Флік обіймав посаду в Бундестімі неповних 25 місяців - менше було тільки в Еріха Ріббека.

Збірній Німеччині знову доведеться призначати тренера, який ледь пішов з Баварії

Попри перемогу в товариському матчі над Францією (віце-чемпіони світу навіть в офіційних зустрічах далеко не завжди викладаються на всі сто, а тут якийсь спаринг), Руді Феллер, звичайно ж, не залишиться головним тренером збірної Німеччини. Цей варіант спрацює, тільки якщо не спрацюють усі інші.

Getty Images/Global Images Ukraine. Руді Феллер, попри перемогу над Францією, навряд залишиться біля керма Бундестім

ДФБ вже розпочав переговори з Юліаном Нагельсманном. 36-річний спеціаліст вважається головним претендентом на посаду. Але, по-перше, і він не дасть жодних гарантій. Тим більше, що у максимально системного тренера залишається менше року до Євро-2024, а більш-менш тривалий збір для змістовної роботи з командою у нього з’явиться лише напередодні фінального турніру. По-друге, не поспішайте підписувати контракт замість Нагельсманна. Якщо він вважав за ризиковані варіанти з «Тоттенхемом» і «Челсі», то збірна Німеччини - це ще страшніше. Адже додасться жахливий тиск громадськості рідної країни.

При цьому ДФБ доведеться розщедритися. Зарплату Фліку, яка становить 6,5 млн євро на рік (рекорд ЧС-2022 для тренерів, до речі), союз продовжить платити. А «Баварія», в якій Нагельсманн все ще на контракті, готова дозволити йому працювати в збірній Німеччини, але за умови, що ДФБ візьме на себе оклад Юліана. Який становить, до речі, майже 8 млн. євро на рік.

Але, насправді, інших варіантів немає. Якщо продовжувати ряд колишніх тренерів «Баварії», то Томас Тухель навряд чи швидко звільниться. Юрген Клопп відкритий до пропозицій не раніше 2026 року. Варіанти з Матіасом Заммером та Феліксом Магатом – це більше для фанатів динозаврів, а не із сучасного світу. Авторитетний Філіпп Лам навіть підтримав ідею з Луї ван Галом, проте до першого тренера-іноземця своєї національної збірної німці ще не готові.

Проблеми перед домашнім турніром – німецька традиція XXI століття

Все нове – це підзабуте старе. 17 років тому Німеччина приймала чемпіонат світу, і той Мундіаль німецька громадськість чекала з великими побоюваннями щодо рівня своєї збірної.

У плані результатів ситуація тоді була кращою, ніж зараз. Збірна Німеччини завалила Євро-2000 та Євро-2004, не вийшовши з групи. Але примудрилася взяти срібло на ЧС-2002 – багато в чому завдяки фарту з сіткою та неадекватному суддівству, яке подарувало бундестіму у півфіналі не Італію чи Іспанію, а Південну Корею.

Втім, якраз провали 2000-го та 2004-го років значно більше відображали тодішній справжній рівень німецького футболу. З ветеранами, які болісно сходили зі сцени. З нестачею молодих талантів. І особливо з відставанням усієї футбольної системи, яка і за схему гри з ліберо відчайдушно трималася, хоч та вже стала анахронізмом.

Цій збірній Німеччини вже не потрібний революціонер а-ля Юрген Клінсманн, який взяв на себе величезний пласт організаційних моментів та залишив безпосередньо футбол Йоахіму Льову. Але це не означає, що на Євро-2024 німці бодай повторять результат 2006 року, тобто проб'ються до півфіналу.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар встановив новий рекорд чемпіонатів України
Футбол | 05 травня 2024, 22:18 0
Шахтар встановив новий рекорд чемпіонатів України

Гірники 19-й раз виграли у «Чорноморця» з великим рахунком

УАФ ухвалила покарання захиснику Динамо перед матчем з Шахтарем
Футбол | 06 травня 2024, 18:53 10
УАФ ухвалила покарання захиснику Динамо перед матчем з Шахтарем

Тимчика покарано за грубу гру в матчі з Дніпром-1

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Сильная команда по сути костяк сейчас выпускники школы Штутгарда.
Гнабри Кимих Вернер это костяк.
Германия вернется на уровень с новым тренером.
В 2014 был пик потом спад.
Сейчас такое же с Италией происходит. Это нормальные вещи.
luceorius
 Зепп Гербергер, Гельмут Шьон, Франц Беккенбауер, Йоахім Льов - ці наставники збірної Німеччини в різні роки вигравали ЧС. Перші троє відразу після перемоги йшли у відставку, а Льова чомусь вирішили залишити навіть після провалу в 2018 році. Таке рішення, а також ліберізація положення щодо легіонерів і привели до нинішнього стану. Німцям тільки залишається тішитись, що в основних конкурентів - італійців ситуація ще гірша.