Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ковзанярський спорт
| Оновлено 13 вересня 2023, 21:41
671
0

Рафал ТАТАРУХ: «Малішевська поводилася, як личить чесному спортсмену»

Президент Польської ковзанярської спілки – про звинувачення Наталії Малишевської

| Оновлено 13 вересня 2023, 21:41
671
0
Рафал ТАТАРУХ: «Малішевська поводилася, як личить чесному спортсмену»
wyborcza.pl. Рафал Татарух

Президент Польського ковзанярського союзу Рафал Татарух зробив офіційну заяву з приводу звинувачення колишньої чемпіонки Європи з шорт-треку Наталії Малішевської в порушенні антидопінгових правил.

«Пані та панове,

Посилаючись на заяву Польської антидопінгової агенції («POLADA») та подальші прес-релізи, ми підтверджуємо, що POLADA звинуватила пані Наталію Малішевську в порушенні антидопінгових правил через ненадання необхідних даних про місце проживання.

Хочемо чітко наголосити, що справа, яку веде POLADA, не стосується виявлення будь-якої забороненої речовини. За останні роки спортсменка здала кілька десятків антидопінгових тестів, які жодного разу не виявили наявність будь-якої забороненої речовини.

Пані Малішевська з 2017 року зареєстрована у так званій Зареєстрованій змагальній групі та зобов'язана надавати дані про своє місце проживання та вказувати щоденне 60-хвилинне вікно, протягом якого може бути проведений антидопінговий контроль. Життя професійного спортсмена передбачає часті поїздки на збори або спортивні змагання, включаючи досить динамічну зміну планів підготовки (не кажучи вже, що, як і на кожну людину, на спортсменів також впливають особисті, випадкові чи виняткові ситуації, що впливають на виконання щоденних обов'язків), що вимагає від спортсменів оновлення даних про місце проживання. Теоретично це звучить досить просто і прозаїчно, але на практиці у багатьох спортсменів виникає проблема зі своєчасним внесенням цих змін (у тому числі з технічних причин, оскільки вони часто залишаються за кордоном).

Так було тут. У зв'язку з тим, що справа пані Наталії Малішевської була оприлюднена в засобах масової інформації до її остаточного вирішення ми вважаємо себе зобов'язаними надати вам докладну інформацію про помилки, які їй закидають, щоб громадськість, крім яскравого заголовка про порушення антидопінгових правил (яке поки не підтверджено жодним органом), також могла б дізнатися подробиці справи та оцінити, чи виправдане подання пані Малішевської, як «особи, яка вживає допінг». За всю свою спортивну кар'єру спортсменка жодного разу не порушила антидопінгових правил, а результати антидопінгового контролю є свідченням її чесності.

Нашу чемпіонку звинувачують у двох помилках під час введення даних про місце проживання — однієї у листопаді 2021 року, іншої — у жовтні 2022 року.

Перша з цих помилок пов'язана з участю спортсменки в Кубку світу в Дордрехті, про яке всі знали (зокрема міжнародні та національні антидопінгові організації). Цими днями вона, звичайно, була повністю доступна для допінг-контролю. Така обставина, у світлі застосовних антидопінгових правил, може бути винятком, що виправдовує не оновлення даних.

Друга помилка пов'язана з відсутністю зміни даних, коли вона була на спортивному зборі в Канаді та оновлення не було можливе з технічних причин. Про проблеми з отриманням необхідних кодів для оновлення вона повідомила свою команду і POLADA.

Проте третя справа, в якій її зараз звинувачують, стосується так званого «уникнення антидопінгового контролю», яка нібито мала місце 19 листопада 2022 року. В такому випадку – беручи до уваги обставини цієї ситуації та згадку про неї в повідомленні POLADA – ми змушені надати вам набагато більше подробиць, адже тепер виявляється, що запізнення на кілька хвилин може спричинити дуже серйозні наслідки на кшталт дискваліфікації на 2 роки.

17-20 листопада 2022 року змагання ISU Junior Challenge пройшли на спортивній базі в Бялистоку, де тренується спортсменка, а це означає, що тренування збірної Польщі мали змінний графік через необхідність адаптуватися до графіку змагань. Були ситуації, коли тренування переносилися на інший час. Пізно ввечері 18 листопада 2022 року спортсменка дізналася, що наступного дня години тренувань змінені та вона тренуватиметься рано-вранці. Місцем її перебування в цей день, з 7:00 до 8:00, було місце її проживання, що знаходиться в 5 хвилинах їзди від спортивного об'єкта. Не маючи впевненості, що тренування відбудеться, вона не стала змінювати свої дані. Як тільки вона зрозуміла, що до неї додому прийшов антидопінговий контроль, а вона в цей час перебувала на спортивному об'єкті, вона зв'язалася з контролером телефоном і за кілька хвилин після 8:00 з'явилася за місцем проживання (що підтверджується протоколом антидопінгового контролю). Потім, після підтвердження цього у POLADA, антидопінговий контролер провів процедуру контролю та взяв пробу у пані Малішевської. Цей антидопінговий контроль також не виявив наявності будь-яких заборонених речовин. Потім після цієї ситуації його перевірили ще раз – і в цьому випадку взяті проби виявилися «чистими».

У зв'язку з цією ситуацією у грудні 2022 року спортсменка надала до POLADA та Дисциплінарної комісії всі необхідні пояснення.

POLADA встановила відсутність підстав констатувати порушення з її боку. WADA оскаржило це рішення у CAS. Розглянувши справу, CAS вирішив скасувати рішення і заявив, що описана вище ситуація є порушенням з боку пані Малишевської. Однак тепер це дало привід POLADA звинуватити її у порушенні антидопінгових правил.

Спортсменка хотіла б запевнити, що, як і раніше, має намір активно співпрацювати з органами, які розслідують цю справу. Однак вона хоче чітко наголосити, що остання ситуація стосувалася затримки антидопінгового контролю на кілька хвилин. У такій ситуації звинувачення у «уникненні антидопінгового контролю» не зовсім зрозуміле. На думку POLADA, WADA та CAS, якби спортсменка з'явилася о 7:59, а не за кілька хвилин після 8:00, підстав для встановлення порушення не було б. Ми, звичайно, визнаємо та приймаємо той факт, що спортсмен зобов'язаний вказати 60-хвилинне вікно, протягом якого він має знаходитися в заявленому місці, але не можемо зрозуміти, як це можливо у вищезгаданому випадку. У цій ситуації запізнення на кілька хвилин і подальша подача чистої проби суперечила б меті антидопінгових правил щодо цього, тобто здати пробу на тестування в конкретне місце та час.

Антидопінгові правила в такій ситуації несправедливі, оскільки в багатьох випадках антидопінгові контролери прибували до спортсмена за кілька хвилин до закінчення зазначеного 60-хвилинного вікна або буквально через кілька хвилин після вказаного вікна, а в цій ситуації вона була змушена залишитися та провести антидопінговий контроль. Чисто по-людськи кожен має право запізнитися на кілька хвилин.

У ситуації, в якій опинилась спортсменка, чи справді антидопінгові правила досягають своєї мети – боротьби з несумлінними спортсменами? Чи справді вона нечесна як спортсменка у цій ситуації? Здається, вона поводилася так, як і личить чесному спортсмену. Зрозумівши під час тренування, що йде антидопінговий контроль, вона негайно вирушила до заявленого місця та пройшла процедуру. Зразок був чистим. Антидопінгова організація виконала своє зобов'язання, оскільки перевірила пані Малішевську того дня і в заявленому місці», – заявив Татарух.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.