Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 вересня 2023, 17:50
5615
1

На півдорозі: перебудова Ліверпуля йде не зовсім за планом

Оцінюємо зміни у стані «червоних»

| Оновлено 12 вересня 2023, 17:50
5615
1
На півдорозі: перебудова Ліверпуля йде не зовсім за планом
Getty Images/Global Images Ukraine

Головний тренер Ліверпуля Юрген Клопп ще минулого сезону неодноразово заявляв, що влітку клуб піде у перебудову. Що менше часу залишалося до відкриття трансферного вікна, то частіше фахівець казав, що червоним треба буде добре попрацювати над підписанням новачків. Це було логічно. Цикл «мерсисайдців» добіг кінця. Багатьом гравцям потрібна була якісна заміна, та й загалом команді потрібен був новий імпульс.

Ліверпуль почав із чищення складу. Після закінчення минулого сезону «червоних» залишили відразу 4 півзахисники: Алекс Окслейд-Чемберлен, Джеймс Мілнер, Набі Кейта та Джордан Хендерсон. Фабіу Карвалью вирушив до РБ Лейпциг на правах оренди. «Мерсисайдців» покинув також форвард Роберто Фірміно. Крім того, чотирьох захисників Ліверпуль відправив у оренду. Команду на тимчасовій основі залишили Келвін Ремсі, Ріс Вільямс, Натан Філліпс та Сепп ван де Берг.

Масовий відхід півзахисників пояснювався тим, що «червоним» справді потрібно було оновити середню лінію. Кейта і Окслейд-Чемберлен грали не так багато, Хендерсон і Мілнер вже досягли пристойного віку (33 і 37 років), а Фабіньо, зважаючи на все, сам захотів піти. З огляду на ситуацію з хавбеками, було очевидно, що «мерсисайдці» влітку зосередяться на оновлення середньої лінії. Про це, зрештою, говорив і Клопп.

Першим літнім новачком Ліверпуля в міжсезоння став Алексіс Макаллістер. «Червоні» підписали 24-річного хавбека з Брайтона за 42 млн євро. Приблизно за місяць до «мерсисайдців» перейшов із РБ Лейпциг 22-річний півзахисник Домінік Собослаї. Сума трансферу склала 70 млн євро. Ліверпуль отримав справді якісне підсилення, що підтверджується цифрами – за двох гравців «червоні» заплатили понад 100 млн євро.

Довгий час Макаллістер та Собослаї залишалися єдиними новачками «мерсисайдців». Цього було мало, особливо з огляду на відхід Хендерсона та Фабіньо. Ближче до закриття трансферного вікна Ліверпуль почав активно шукати опорника. «Мерсисайдцям» був потрібен півзахисник оборонного плану. Собослаї – атакуючий хавбек, а Макаллістер – гравець не зовсім того самого типу, що й Фабіньо. З опорних півзахисників у «червоних» залишався лише 18-річний Стефан Байчетич, для якого минулий сезон став першим на серйозному рівні.

Getty Images. Домінік Собослаї і Алексіс Макаллістер

«Мерсисайдці» звернули увагу на молодих Мойсеса Кайседо та Ромео Лавію. Проте обох гравців перехопив Челсі. Ліверпуль програв «синім» боротьбу за Кайседо, а Лавія сам вибрав лондонський клуб. У терміновому порядку Ліверпуль підписав опорника Штутгарта Ватару Ендо за 20 млн євро. В останній день трансферного вікна «червоні» також підписали хавбека Баварії Райана Гравенберха. Сума угоди склала 40 млн євро.

З одного боку, «мерсисайдці» оновили та омолодили середню лінію. Тобто, зробили все так, як і планували. З іншого, Ліверпуль придбав не всіх гравців із тих, які були на прицілі спочатку. Ендо був хорошим опорником для Штутгарта і непоганим на рівні Бундесліги, але для «червоних» він став пожежним варіантом. Вбудовувати японця в систему доведеться вже протягом сезону. Гравенберха «мерсисайдці» хотіли підписати і раніше, але 40 мільйонів – забагато за футболіста, який отримував мало ігрового часу у Баварії.

Зараз Ліверпуль має 8 півзахисників, але лише один із них яскраво виражений руйнівник – Ендо. Більше половини гравців «червоних» орієнтовані на атаку, але з обороною все не так перспективно. Вірджил ван Дейк вже не виглядає так упевнено, як раніше, Ібраїма Конате – нестабільний, а Джо Гомес тим більше не є тим хлопцем, на якого завжди можна покластися. Є ще Жоель Матіп, але він також не молодшає. Камерунцю вже 32 роки, а у лізі з'являється все більше молодих форвардів.

«Мерсисайдці» влітку шукали захисника, але ця ціль стала другорядною на тлі оновлення середньої лінії. Проте обороні теж треба було приділяти достатньо уваги. Минулого сезону Ліверпуль пропустив 47 м'ячів у АПЛ, що стало найгіршим показником команди з 2016 року. І це при тому, що тоді «червоні» мали більше гравців оборонного плану. Тривожні звістки з'являлися ще під час передсезонної підготовки. «Мерсисайдці» пропустили 2 голи від Карлсруе та по 4 від Баварії та Гройтер Фюрта.

Тоді ж ван Дейк заявляв, що Ліверпуль має дуже великий атакуючий потенціал, але при цьому має проблеми в обороні. Пізніше про це заявив екс-гравець «червоних» Джеймі Каррагер. Він рекомендував «мерсисайдцям» підписати центрального захисника до закриття трансферного вікна. Каррагер припустив, що цього сезону Ліверпуль може у багатьох матчах пропускати по 2-3 голи, як було одразу після приходу Клоппа до клубу. «Червоним» залишається сподіватися, що вони заб'ють більше, ніж суперник.

Загалом, «мерсисайдці» непогано розпочали сезон. У Ліверпуля 1 нічия та 3 перемоги. Але «червоні» поки й не мали по-справжньому грізних суперників. Нинішній Челсі навряд чи можна вважати таким. І при цьому «мерсисайдці» все одно мали проблеми. Ліверпуль пропустив від «синіх» через 20 хвилин після того, як забив сам. Від Борнмута «червоні» пропустили першими на 3-й хвилині, від Ньюкасла – на 25-й. «Мерсисайдці» справді мають величезний потенціал в атаці, але в обороні є проблеми. Отже, перебудова, ймовірно, продовжиться.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
FootFun1
Соромлюсь спитати, а де думки автора? Розповісти про трансфери клубу і його результати в перших турах і я можу..чергове дно від спорт.оа