Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 11 вересня 2023, 16:07
13221
3

Хто замінить Сімеоне? Схоже, в Атлетіко з'явився кандидат з Мексики

«Матрацники» спеціально підготували «майданчик» за океаном, який має забезпечувати клуб кадрами

| Оновлено 11 вересня 2023, 16:07
13221
3
Хто замінить Сімеоне? Схоже, в Атлетіко з'явився кандидат з Мексики
Getty Images/Global Images Ukraine. Дієго Сімеоне

23 грудня нинішнього року виповниться 12 років, як аргентинський фахівець Дієго Сімеоне є головним тренером «Атлетіко». За цей час із мадридською командою «Індіанець» виграв два чемпіонські титули в Ла Лізі, двічі тріумфував у розіграшах Ліги Європи, а ще по два рази брав Суперкубок УЄФА та Суперкубок Іспанії, на додачу до яких може похвалитися однією перемогою у Кубку Іспанії.

Діючий контракт Сімеоне з «Атлетіко» розрахований до літа 2024 року, і поки все йде до того, що вже у найближчі місяць-півтора сторони розпочнуть попередні контакти щодо його потенційної пролонгації. Втім, варіанту, за якого Сімеоне та «матрацники» в результаті розійдуться, також виключати не варто: чи то команда провалить поточний сезон і боси забажають поставити біля керма нового головного тренера, чи то сам 53-річний фахівець вирішить, що настав час йому щось нарешті поміняти у кар'єрі, спробувавши сили в іншому місці. А якщо так, то босам «Атлетіко» вже варто замислюватися над тим, кого потенційно можна вважати наступником Сімеоне, і хто реально здатний замінити «Індіанця», причому без втрати у якості, тобто в результатах команди.

І тут, як це не дивно, у «матрацників» може з'явитися досить цікавий варіант, який зараз перебуває в них практично під носом. Йдеться про досить маловідомого у Європі 37-річного бразильця Густаво Леала, котрий наразі є коучем мексиканського клубу «Атлетіко Сан-Луїс».

Закордонний фарм-клуб мадридців

«Атлетіко Сан-Луїс» – це наймолодший клуб із учасників поточного розіграшу елітарного футбольного мексиканського дивізіону. Фактично він був заснований 28 травня 2013 року, але перші кілька років свого існування перебував, якщо так можна висловитися, у підвішеному стані, поки не знайшов нових інвесторів, які й забезпечили клубу адекватне фінансування та обрали зрозумілий вектор розвитку.

24 квітня 2017 року після тривалих переговорів із колишніми інвесторами та місцевою владою, новим власником «Атлетіко Сан-Луїс» став мадридський «Атлетіко». «Матрацники» придбали контрольний пакет акцій мексиканського клубу (51%), залишивши решту в руках групи різних місцевих фізичних осіб.

Із самого початку «Атлетіко Сан-Луїс» був необхідний мадридському «Атлетіко», як свого роду майданчик для пошуку та вербування талановитих футболістів з Мексики та прилеглих країн. Найбільш амбітне завдання полягало у тому, щоб здібні гравці, пройшовши через систему «Атлетіко Сан-Луїс» й показавши себе у Лізі МХ (таку назву носить елітарний футбольний дивізіон чемпіонату Мексики), згодом переїжджали до Європи, де ставали б важливими фігурами у складі «Атлетіко», або ж дозволяли мадридцям отримувати додаткові гроші на трансферному ринку від їхнього продажу в інші клуби.

Про те, щоб вже у найближчій перспективі «Атлетіко Сан-Луїс» став обов'язковим конкурентом мексиканським грандам (передусім, «Америці», «Гвадалахарі», «Толуці», «УАНЛ Тігрес») у боротьбі за чемпіонство не йшлося. В результаті фарм-клуб мадридських «матрацників» за останні роки в елітарному дивізіоні мексиканського футболу ніколи не фінішував вище десятого місця – саме таку «стелю» сам для себе встановив «Атлетіко Сан-Луїс» у Клаусурі-2021/22, коли опинився 10-м.

Втім, певні амбіції в «Атлетіко Сан-Луїс» таки проглядалися. Зокрема, у лютому минулого року головним тренером команди було призначено Андре Жардіна – фахівця, який із 2019 року працював коучем збірної Бразилії U-20, а влітку 2021 року привів «селесао» до перемоги у футбольному турнірі на Олімпійських іграх в Токіо. Але навіть із досить статусним бразильським фахівцем мексиканський фарм-клуб мадридського «Атлетіко» не зміг досягти суттєвих результатів: 13-те місце в Апертурі-2022/23 та 12-те місце у Клаусурі-2022/23.

У червні 2023-го Жардіна заманила до себе «Америка» з Мехіко, а ось головним тренером «Атлетіко Сан-Луїс» став Густаво Леал – той фахівець, якого багато експертів у Мексиці та Іспанії нині всерйоз пророкують у наступники Дієго Сімеоне…

Молодий тренер-вундеркінд, який ніколи не грав у футбол

Густаво Леал народився 9 травня 1986 року у Ріо-де-Жанейро, і, як його зірковий колега-співвітчизник Карлос Алберто Паррейра, ніколи не грав у футбол на професійному рівні.

Твіттер Атлетіко Сан-Луїс. Густаво Леал

У 2014 році, коли Леалу було лишень 27, він отримав своє перше самостійне тренерське призначення у кар'єрі – став коучем «Флуміненсе» U-17. Не боячись експериментів та переїздів, дуже скоро Леал опинився у Словаччині, де очолив друголіговий клуб «СТК 1914 Саморін», але робота в Європі не принесла молодому наставнику миттєвої слави та успіху, і менш ніж через рік Густаво повернувся до лав «Флуміненсе», проте цього разу отримав у керування вже команду U-20.

Власне, у «Флуміненсе» Леал і продовжував працювати, доки не отримав запрошення від Андре Жардіна увійти до його тренерського штабу у збірній Бразилії U-20. З юнаками «селесао» Густаво Леал відпрацював аж до завершення Олімпійських ігор у Токіо, а потім залишив команду та дочекався нового запрошення від Жардіна на початку 2022-го – тепер вже у «Атлетіко Сан-Луїс».

Однак коли Жардін пішов з «Атлетіко Сан-Луїс» в «Америку», то Леал не вирушив за екс-босом, а прийняв пропозицію самостійно очолити мексиканський фарм-клуб мадридського «Атлетіко». І поки 37-річний бразильський фахівець дивує всіх – після семи турів в Апертурі-2023/24 «Атлетіко Сан-Луїс» впевнено лідирує, маючи в активі 16 очок (5 перемог, 1 нічия та 1 поразка). Це одразу на п'ять пунктів більше, аніж в «Америки» Жардіна, але та має ще матч у запасі.

Примітно, що на відміну від Жардіна, Густаво Леал ставить «Атлетіко Сан-Луїс» достатньо вертикальний футбол, у якому вітається агресивний пресинг. Команда не ставить за мету контролювати м'яч, зате любить швидкі контратаки, і за їхньою кількістю в перерахунку на один матч уже вдвічі перевершує свій торішній показник (за Жардіна «Атлетіко Сан-Луїс» у середньому за матч проводив 1,54 контратаки, а за Леала цей показник у команди дорівнює нині 3,89!). Все це чудово нагадує мадридський «Атлетіко», через що Густаво Леала, власне, й починають активно сватати у іспанський клуб, якщо той не домовиться із Дієго Сімеоне про пролонгацію співпраці.

Цікаво й те, що Густаво Леал чудово розпочав сезон зі своїми підопічними, не маючи значних фінансових можливостей. У останнє трансферне вікно, якщо спиратися на відкриті дані, клуб витратив на новачків лише 700 тисяч євро, а найдорожчим, з точки зору оціночної вартості на Transfermarkt, футболістом команди є 23-річний уругвайський хавбек Хуан Мануель Санабрія (5 млн євро), підписаний із мадридського «Атлетіко» за нерозкриту суму.

Найкраща кампанія з Атлетіко Сан-Луїс може привести Леала у Мадрид

Поки що «Атлетіко Сан-Луїс» проводить свою найкращу кампанію у нетривалій клубній історії. Мексиканська преса не втомлюється нахвалювати молодого Густаво Леала, а той, у свою чергу, постійно наголошує на колосальному прогресі, якого домагаються його підопічні від місяця до місяця.

«Я дуже пишаюся тим, що ми тут будуємо. Було дуже приємно грати та перемагати так, як ми це робимо. Наша ігрова ідея – це щось незаперечне, це те, як ми розуміємо, як можна ефективніше досягати результатів. З початку року ми подорослішали як команда, і я відчуваю, що ми навчаємось щодня. Важливо, щоб ми продовжували розвиток. Ми не знаємо, куди ми можемо дійти, але ми знаємо, що нам потрібно вдосконалюватись щодня. Ми не збираємося обмежувати себе», – заявив нещодавно Леал, коментуючи успішну серію своєї команди у Лізі МХ.

Швидше за все, після завершення сезону в Лізі МХ ми все ж таки не побачимо чемпіонства «Атлетіко Сан-Луїс» – це було б надто великою казкою, навіть в уяві найсміливішого фантазера на цій планеті, проте… Якщо за шість років співпраці мексиканський клуб зумів виростити лише одного цікавого футболіста для мадридського «Атлетіко» (аргентинського центрфорварда Ніколаса Ібаньєса, котрий перебрався до Іспанії влітку 2019 року за 900 тисяч євро, не зіграв жодного матчу за «матрацників», а через два сезони був проданий за 3 мільйони євро в «Пачуку»), то, можливо, це означає, що справжня користь від цього фарм-клубу для «матрацників» може полягати зовсім не у гравцях, а в тренерах, і Густаво Леал, схоже, готовий стати першим, хто спробує виправдати цю тезу, якщо раптом сезон-2023/24 виявиться невдалим для іспанського гранда, або ж Дієго Сімеоне просто набридне залишатися у Мадриді.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pricolist
Дякую автору за цікаву статтю, побільше б таких матеріалів. Але все ж думаю Сімеоне в Атлетико до кінця своєї тренерської кар'єри, тим паче всі сторони задоволені співпрацею.