Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 25 вересня 2023, 14:47
11680
1

Перемоги Коко і Джоко, зміна перших ракеток, провал українок

Огляд головних подій US Open 2023

| Оновлено 25 вересня 2023, 14:47
11680
1
Перемоги Коко і Джоко, зміна перших ракеток, провал українок
Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

143-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу вийшов багато в чому прогнозованим, але не без сюрпризів. Здебільшого вони були не завжди приємні для українських уболівальників, але загалом для фанатів цього виду спорту було на що подивитися.

Головним результатом проведення американського мейджора стало те, що в новій редакції світового рейтингу зміняться перші ракетки світу в усіх розрядах. Новак Джокович випередить Карлоса Алькараса, Аріна Соболенко потіснить Ігу Свьонтек, замість Ніла Скупськи парний чоловічий рейтинг очолить Остін Крайчек, Катерина Синякова поступиться місцем Коко Гофф і Джессіці Пегулі.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Новак Джокович [2] – Даніїл Медведєв [3] – 6:3, 7:6(5), 6:3

Перед стартом турніру мало хто сумнівався в тому, що титул розіграють Карлос Алькарас і Новак Джокович. Все ж вони здавались на голову вищими за своїх опонентів, а Даніїл Медведєв, який останніми роками міг конкурувати навіть з великими на харді, підходив до турніру не в найкращій формі. Після жеребкування стало зрозуміло, що зупинити Джоковича на шляху до фіналу може тільки серйозна травма або форс-мажор на корті, шанси на це були невеликі. Новак полоскотав нерви своїм уболівальникам лише в одному матчі, віддавши два перші сети співвітчизнику Ласло Дьєре. За останні роки це стало звичною ситуацією для Джоковича. У 2021-му він відігрався з 0:2 за сетами у фіналі Ролан Гаррос проти Стефаноса Циципаса, торік здійснив такий камбек в 1/4 фіналу Вімблдону проти Янніка Сіннера. Загалом у кар'єрі серба тепер 7 перемог за таким голівудським сценарієм. До показника Федерера залишилося виграти ще один такий матч.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Медведєв цього разу явно не відчував такого великого тиску, як раніше, і це йому, можливо, допомогло. Уже в третьому колі він легко здолав аргентинця Себастьяна Баеса, який набрав серйозний хід, після чого стало зрозуміло, що переможець US Open 2021 тут явно зайде щонайменше до півфіналу. Далі були перемоги над такими непоганими тенісистками, як Алекс де Мінаур і Андрєй Рубльов, але їхній рівень явно не дотягує до топ-4 на мейджорах (наприклад, Рубльов програв 9 із 9 чвертьфіналів). У півфіналі Медведєв у чотирьох сетах переграв Алькараса, що здивувало багатьох, найочікуваніший фінал не відбувся.

У матчі за титул Джокович грав впевненіше і крім тай-брейку другого сету не виникало сумнівів у його перемозі. Новак виграв 24-й титул Grand Slam, три з яких цього сезону. Він відірвався на 2 титули від Надаля і на 4 – від Федерера. У жінок 24 титули вигравала Маргарет Корт. У 36 років і 111 днів серб став найбільш вікови переможцем Відкритого чемпіонату США з тенісу.

З іншого цікавого варто відзначити, що після поразки від Майкла Ммо у другому колі кар'єру завершив Джон Ізнер. Він зіграв рекордну кількість тай-брейків в історії – 829. Асоціація професійного піклболу запросила у свій вид спорту Джека Сока та Ежені Бушар. Схоже, що на цьому вони з тенісом уже закінчили.

Найкращий матч

Друге коло
Домінік Штрікер [Q] – Стефанос Циципас [7] – 7:5, 6:7(2), 6:7(5), 7:6(6), 6:3

Циципас невдало виступав на американських турнірах, але мав хорошу можливість надолужити згаяне на US Open. Минулого року грек вибув тут у першому раунді і над ним не тяжіла проблема захисту очок. Тим не менш, у Нью-Йорку в нього знову нічого не вийшло. Цього разу він не зміг дійти навіть до рекордного для себе третього кола. Уже в другому раунді 21-річний Домінік Штрікер видав проти Циципаса епічну 5-сетову зарубу з трьома тай-брейками, в якій швейцарець виявився успішнішим, хоча Стефанос і подавав на матч у четвертій партії. Після 4 годин і 10 хвилин матчу Штрікер відсвяткував першу в кар'єрі перемогу над суперником із топ-10. Домінік виграв ще один п'ятисетовик проти Бенджамена Бонзі, але в четвертому раунді нічого не зміг протиставити американцеві Тейлору Фрітцу.

Прорив турніру – Бен Шелтон, Рінкі Хідзіката, Маттео Арнальді

Цього року одразу кілька молодих тенісистів відмінно проявили себе на US Open. Найдалі за всіх дійшов 20-річний Бен Шелтон. Він уже привернув до себе увагу на Відкритому чемпіонаті Австралії, де тільки в 1/4 фіналу його зупинив співвітчизник Томмі Пол, який практикує залишати автографи на лобі та туалетному папері. У Нью-Йорку їхня зустріч повторилася стадією раніше і Шелтон взяв реванш. Також він обіграв Домініка Тіма, Аслана Карацева, а в чвертьфіналі зупинив торішнього півфіналіста Френсіса Тіафо. У півфіналі Шелтона поставив на місце лише Новак Джокович, який краще за всіх у світі знає, як грати проти тенісистів із подачею понад 230 км/год. У серба 13-0 у кар'єрі проти представників США на US Open, ба більше, він жодного разу не програвав їм тут більше одного сету. Після завершення матчу серб зімітував фірмове святкування Шелтона, що було досить дивно, адже Бен ніколи не виявляв до нього неповаги. Американець ніби як не образився, заявивши, що переможець може робити на корті все, що захоче. Найцікавіше полягає в тому, що Шелтон цього сезону сумарно виграв 10 матчів на мейджорах і 7 матчів на всіх інших турнірах рівня ATP. З понеділка Бен буде в топ-20, хоча ще рік тому був за межами топ-150.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бен Шелтон

22-річний Рінкі Хідзіката до цього сезону був відомий більше як гравець на рівні ITF і челенджерів, але прогрес був постійним. На Australian Open він уперше виграв матч одиночного розряду, а в парному взагалі здобув титул у дуеті з Джейсоном Кублером. На US Open у Хідзікати була хороша сітка, спочатку він обіграв Павла Котова, потім легко розібрався з Мартоном Фучовичем і вперше пробився до другого тижня мейджора після перемоги над китайцем Чжаном Чжичженем. В 1/8 фіналу Хідзікату зупинив Френсіс Тіафо.

Маттео Арнальді тільки з цього сезону почав грати в основі турнірів Grand Slam, у Франції йому навіть вдалося подолати стартовий раунд. На кортах Нью-Йорка 22-річний італієць виявився сильнішим за Джейсона Кублера (відмова), Артура Фіса, а також Кемерона Норрі. Лише в четвертому раунді Арнальді обіграв лідер світового рейтингу Карлос Алькарас.

Головні невдахи – Каспер Рууд і Хольгер Руне

Норвезький тенісист не зміг захистити минулорічний фінал і опуститися на чотири позиції у світовому рейтингу. У Нью-Йорку уродженця Осло вже в другому колі зупинив Чжан Чжичжень. Більшого очікували і від Хольгера Руне, який перебував у цій же чверті турнірної сітки, але представник Данії захищав лише третій раунд, і виліт у першому ж матчі не сильно похитнув його позиції. Чого не можна сказати про його тренера – після завершення змагань співпрацю з Патріком Муратоглу було припинено.

Улюбленець фортуни – Борна Гойо

Борна Гойо почав змагання у кваліфікації, а в основі по непоганій сітці також дійшов до четвертого раунду. У першому раунді йому в суперники дістався болівієць Уго Дельєн. У другому раунді міг бути Фелікс Оже-Альяссім, але канадець програв Маккензі Макдональду. У третьому Борна міг зіграти проти 20-ї ракетки турніру Франсіско Черундоло, але той програв чеху Їржі Весели. Усіх несподіваних переможців Борна обіграв сам і дійшов до боса – в 1/8 фіналу його зустрів Новак Джокович. Хорват не став хлопчиком для биття, але й особливих шансів не спостерігалося. Серб виграв за 2,5 години в трьох партіях.

Наші

Цього року двоє українців були представлені у кваліфікації. Віталій Сачко та Олексій Крутих дебютували на американському мейджорі з поразок, але навіть їхня присутність тут не може не радувати. Віталій зараз проводить один із найкращих відрізків за останній час і постійно прогресує, а в Олексія – спад. Із середини червня він не виграє матчів.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Коко Гофф (США) [6] – Аріна Соболенко [2] – 2:6, 6:3, 6:2

19-річна американка підійшла до турніру в неймовірній формі, вигравши турніри у Вашингтоні та Цинциннаті. Саме під час американської серії вперше відчувалося, що Гофф стала цілісною тенісисткою, практично без вразливих місць. За останній час вона покращила не лише захисні навички та стала кращою в русі, а й додала в ігровому інтелекті. Зараз це вже тенісистка, яка може вносити серйозні корективи у свою гру під час поєдинку, раніше таке за нею спостерігалося нечасто.

Загалом, навряд чи титул Коко став для когось несподіванкою. Їй уже давно пророкували славу сестер Вільямс, у 2019-му вона дійшла до четвертого кола Вімблдону і стало зрозуміло, що великі перемоги не оминуть її стороною. З того часу вона грала у фіналі Ролан Гаррос і часто показувала високі результати на мейджорах. Цього разу все зійшлося воєдино і американка вперше підняла титул над головою. Гофф стала першою американською тінейджеркою з 1999 року (після Серени Вільямс у Нью-Йорку), хто зміг виграти турнір Grand Slam в одиночному розряді.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

Шлях до фіналу для Коко був не з простих. У першому раунді вона віддала сет німкені Лаурі Зігемунд, після чого розібралася з 16-річною Міррою Андрєєвою. Далі були трисетові перемоги над Елізе Мертенс і Каролін Возняцкі з повним домінуванням у фінальній партії. В 1/4 фіналу не відбулася зустріч проти першої ракетки світу Іги Свьонтек, а Альона Остапенко, яка вибила польку до цього, виявилася не готовою до такого протистояння в денній сесії. У півфіналі Коко була сильнішою за чешку Кароліну Мухову, а в поєдинку за титул здобула вольову перемогу над Аріною Соболенко, в якої не виявилося плану "B", коли все пішло не за її сценарієм. Після матчу вона зігнала злість на своїй ракетці та викинула її в сміття.

Чемпіонка в новій редакції вперше підніметься до топ-3, фіналістка дебютує в статусі лідера рейтингу WTA.

Крім розбитої ракетки, Соболенко запам'яталася ще одним неприємним моментом у півфіналі, де вона видала гучну репліку з матюками в бік свого боксу. Було б дуже дивно почути від Свьонтек на корті щось на кшталт «kurwa, ja pierdole», а ось дивлячись на Аріну, навіть «б****» у ролі сполучного елемента мови після після кожного слова не здивує.

Найкращий матч

Третє коло
Сорана Кирстя [6] – Єлена Рибакіна [4] – 6:3, 6:7(6), 6:4

Рибакіна не була серед найбільших фавориток перед стартом змагань, хоча місце в рейтингу натякає на те, що вона завжди готова до великих перемог. Турнір для представниці Казахстану розпочався казково, спочатку вона без шансів переграла українку Марту Костюк, після чого на матч із нею не вийшла австралійка Айла Томлянович. У третьому раунді Рибакіна була явною фавориткою протистояння з Сораною Кирстею, але 33-річна румунка довела, що списувати з рахунків її ще зарано. Тригодинний матч вийшов інтригуючим і дуже сподобався вболівальникам. Звичайно ж, Єлена не зіграла на свій максимум, а подвійна помилка на першому ж матчболі говорить багато про що. Кирстя довела, що це не було випадковістю, і в наступному раунді вибила ще й олімпійську чемпіонку Белінду Бенчич, вперше з 2009 року пробившись до 1/4 фіналу турніру Grand Slam. Далі сил не вистачило, Кароліна Мухова розібрала румунку у двох сетах, хоча моментами здавалося, що в цій зустрічі все ще може змінитися.

Прорив турніру – Пейтон Стернс

Ім'я Пейтон Стернс знайоме вболівальникам тенісу. Цього року вона провела солідний ґрунтовий сезон, зіграла у фіналі на змаганнях WTA 250 у Боготі, вибила Остапенко з Ролан Гаррос. На домашній землі всі американки вдвічі небезпечніші, що Стернс і підтвердила. У неї була непогана сітка і завдяки перемогам над Вікторією Томовою, Кларою Таусон та Кеті Бултер Пейтон вперше в кар'єрі пробилася до другого тижня мейджора.

На стадії 1/8 фіналу Стернс зупинила чемпіонка Вімблдону Маркета Вондроушова. До речі, у цьому матчі через важкі м'ячі чешка отримала травму. Наслідком якої стало зняття Маркети з парного розряду, де вона грала разом із Барборою Стрицовою. Враховуючи, що це був прощальний турнір для другої, ситуація вийшла максимально неприємна. На матч 1/4 фіналу одиночного розряду Вондроушова все ж вийшла, але скласти серйозну конкуренцію Медісон Кіз не змогла.

Getty Images/Global Images Ukraine. Пейтон Стернс

Головні невдахи – Марія Саккарі, Іга Свьонтек, Медісон Кіз

Цього року невдах було багато. Восьма ракетка світу Марія Саккарі вибула вже в першому раунді, програвши іспанці Ребеці Масаровій, відчувши на корті запах канабісу. Також у першому матчі Саккарі програла на Ролан Гаррос і на Вімблдоні, схоже на проблеми в плані психології. Гречанка вже 100 тижнів поспіль у першій десятці, але останнім часом її переслідують невдачі.

Іга Свьонтек потужно стартувала, знищуючи суперниць у перших раундах. На жаль для всіх уболівальників польської тенісистки, вона вчетверте поспіль програла Альоні Остапенко з Латвії. Свьонтек уже давно скаржилася на тиск свого статусу і це не дивує. 75 тижнів поспіль у званні першої ракетки, коли від тебе чекають перемоги на кожному турнірі – випробування не для звичайних смертних. Рано чи пізно втрата першого місця мала відбутися. Головне, щоб це допомогло Ізі знайти шлях до нових перемог. Нам вона в статусі першої ракетки світу дуже до душі.

Медісон Кіз цього року могла брати титул. Фіналістка 2017 року підійшла до турніру в хорошій формі, а що найголовніше – без особливих травм. Нові м'ячі вочевидь мали допомогти ультраатакувальній грі Медісон стати ще результативнішою, що і сталося. У третьому колі Кіз обіграла схожу за стилем тенісистку Людмилу Самсонову, після чого неймовірно впевнено відчепила третю сіяну Джессіку Пегулу. Після перемоги над Вондроушовою американка успішно розпочала півфінал проти Аріни Соболенко, в якому подавала на перемогу. На жаль для Медісон, у найважливіший момент руки затремтіли. Сльози на післяматчевій пресконференції були через розуміння того, що цей поєдинок мав закінчитися інакше.

Улюблениця фортуни – Яніна Вікмаєр

33-річна бельгійка не змогла дограти фінал кваліфікації, але доля подарувала їй не тільки другий шанс у вигляді статусу лакі-лузера, а й суперницю з кваліфікації. Вікмаєр у першому колі змагалась проти 39-річної ексдругої ракетки світу Вєри Звонарьової та обіграла її. Далі на шляху Яніни стала Медісон Кіз і фортуна вже була безсила.

Наші

В основній сітці зіграли п'ять українських тенісисток, які пройшли за рейтингом. Перед турніром очікування були невеликі, в результаті вийшло ще гірше.

Еліна Світоліна починала проти Анни-Лєни Фрідзам з Німеччини, це була чудова розминка для першого раунду. У другому матчі суперниця була серйознішою і принциповішою. З Анастасією Павлюченковою Еліна грала неодноразово, були в неї і великі поразки в матчах із цією тенісисткою, як, наприклад, на AO-2017. До змагань Світоліна підходила на тлі травми стопи і навіть перемога в цій зустрічі стала чудовим досягненням. Українка програла першу партію, але змогла оформити камбек.

У третьому раунді проти Джессіки Пегули спочатку шансів було не так багато, але американка в другому сеті відіграла набагато нижче своїх можливостей. До рахунку 2:2 у третій партії на корті точилася рівна боротьба, після чого Пегула помітно додала і стало зрозуміло, що Еліні тут ловити нічого. У підсумку виступ нашої першої ракетки вийшов таким, як і у всіх прогнозах. Тепер головне добре відновитися.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна та Джессіка Пегула

Ангеліна Калініна ніяк не може повернутися на шлях перемог і більше одного матчу на турнірах не виграє з травня. Жереб видав їй у першому колі Сару Соррібес Тормо, яка якраз перед мейджором виграла титул на кортах Клівленда. Іспанці вдалося відновитися і в двох близьких сетах саме вона святкувала перемогу, хоча можливість перевернути хід зустрічі в українки теж була. У наступному раунді Соррібес Тормо програла Ван Сіньюй. До речі, китаянка вперше пробилася до топ-16 на мейджорі, зупинила її лише Кароліна Мухова.

Марта Костюк отримала в суперниці по першому колу Рибакіну і особливих очікувань від цього матчу не було. Єлена взяла переконливий реванш за поразки в Аделаїді та в півфіналі юніорського Australian Open 2017. Пізніше Марта зізналася, що грала ще й застудженою. Крім результату неприємно здивувало те, що Костюк після матчу побажала Рибакіній виграти US Open. Зрозуміло, що це було сказано на емоціях після розгромної поразки, але не варто забувати, що суперниця – уродженка москви, хоч і виступає під прапором Казахстану. Українським уболівальникам чути такі репліки до болю неприємно.

У парному розряді Костюк у першому ж матчі в дуеті з Єленою-Габріелою Русе переграла Ангеліну Калініну в тандемі з Іриною-Камелією Бегу. Костюк і Русе дійшли до 1/8 фіналу, де програли третім сіяним Гофф і Пегулі.

Леся Цуренко на відміну від Калініної та Костюк може записати собі в актив виступ в одиночному розряді. Цуренко в першому матчі мала зіграти проти Б'янки Андреєску, але канадка знялася з турніру. У підсумку Леся змагалася з переможницею кваліфікації Ельзою Жакемо, перемігши француженку в трьох важких сетах. Далі українка вийшла на одну з найзручніших для себе в минулому представниць топ-30 – Єкатерину Александрову. Але та зараз переживає хороші часи, тож шанси були примарними. Результат матчу не здивував (1:6, 3:6), але все одно прикро. Тим паче, що Александрова була знищена Вондроушовою в наступному раунді зі схожим рахунком.

Катерині Байндл начебто і пощастило з жеребом, але Анна Кароліна Шмідлова також зараз переживає найкращі моменти в кар'єрі з 2015 року. Матч був рівним, Катя могла проходити далі, але прикрі помилки у важливі моменти цьому завадили. Словачка дійшла до третього раунду, де поступилася потужній китаянці Ван Сіньюй.

Даяна Ястремська вперше в кар'єрі стартувала на US Open у кваліфікації та була єдиною з українок, хто цього року реально претендував на виграш путівки в основну сітку. Перед стартом турніру вона перемогла на змаганнях WTA 125 у польських Козерках, це давало надію. У відбірковому турнірі Даяна розібралася з Гізер Вотсон, після чого взяла реванш у Ежені Бушар за поразку в Мадриді. До речі, не забула українка і про те, що канадка називала її допінгісткою, після матчу в Нью-Йорку Ястремська демонстративно не потиснула суперниці руку. Дуже схоже на Даяну, вона образ не забуває. У фіналі кваліфікації Ястремська програла румунці Єлені-Габріелі Русе.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Дарина Снігур, Катаріна Завацька та Юлія Стародубцева невдало виступили у відбірковому турнірі, програвши в першому раунді. Дарина не змогла захистити минулорічний вихід до другого кола основи, а для Юлії це був дебют на турнірі.

Людмила Кіченок у парі з Альоною Остапенко в цьому сезоні не вражають. На US Open уже в другому раунді вони програли «нейтральному» дуету Еліна Аванесян / Камілла Рахімова. У міксті пошуміти з поляком Яном Зелінським також не вийшло – вибування у першому колі.

Надія Кіченок відмінно почала виступ у парному жіночому розряді в дуеті з американкою Даніель Коллінс. На старті був переграний один із найсильніших на цей момент тандемів Сторм Сандерс / Елізе Мертенс (Австралія/Бельгія). Успіх закріпити не вдалося, у другому матчі Кіченок і Коллінс програли парі Татьяна Марія / Аранча Рус (Німеччина/Нідерланди). У міксті з аргентинцем Максімо Гонсалесом також нічого не вийшло – вибування у першому раунді від Єни Сібахари і Мате Павича (Японія/Хорватія).

Одеситка Марина Заневська, яка з 2016 року захищала кольори Бельгії, зіграла на US Open прощальний матч. Їй випало змагатися в першому колі з Аріною Соболенко, і результат був передбачуваним.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Раджив Рам / Джо Солсбері [3] – Рохан Бопанна / Меттью Ебден [6] – 2:6, 6:3, 6:4.

Рам і Солсбері втретє поспіль виграли парний титул на американському мейджорі. Також вони разом вигравали Australian Open 2020.

Жіночий парний розряд. Фінал

Габріела Дабровскі / Ерін Раутліфф [16] – Лаура Зігемунд / Вєра Звонарьова [12] – 7:6(9), 6:3.

Для обох тенісисток це перший трофей у жіночому парному розряді на турнірах Grand Slam. Раніше Дабровскі двічі перемагала в міксті.

Мікст. Фінал

Анна Даніліна / Харрі Хеліоваара – Джессіка Пегула / Остін Крайчек [1] – 6:3, 6:4.

Хеліоваара і Даніліна вперше в кар'єрі стали переможцями турніру Grand Slam. У 2022 році Анна в парі з Беатріс Хаддад Майєю поступилася у фіналі Australian Open.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті прокоментував гол Сане, який Лунін пропустив у ближній кут
Футбол | 01 травня 2024, 01:05 1
Анчелотті прокоментував гол Сане, який Лунін пропустив у ближній кут

Карло не звинуватив когось конкретно, але заявив, що гравці діяли погано

По-крупному і без напруги. Динамо в Києві розгромило Верес
Футбол | 01 травня 2024, 17:27 299
По-крупному і без напруги. Динамо в Києві розгромило Верес

Команди провели на «Лобановського» відкладений матч 5-го туру УПЛ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Максим Котов
Стероидное быдло получило по заслугам в финале