Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
|
7030
0

Не тільки бомбардир. Мохамед Салах – машина для асистів

The Athletic пропонує поглянути на гру лідера «Ліверпуля» під іншим кутом

Не тільки бомбардир. Мохамед Салах – машина для асистів
Getty Images/Global Images Ukraine

Коли ви думаєте про Мохамеда Салаха, ви думаєте про бомбардира. З моменту свого приходу з «Роми» в 2017 році єгиптянин більшу частину часу проводить, забиваючи голи у ворота суперників «Ліверпуля». Він став одним із найрезультативніших бомбардирів у світовому футболі, і саме тому Саудівська Про-ліга була так зацікавлена в тому, щоб зробити його своїм наступним значущим придбанням.

Виступи Салаха на початку нинішнього сезону довели, що ці чутки не мали жодного впливу на його гру. Вони лише підкреслили, наскільки він незамінний для «Ліверпуля», і що «Червоні» в разі його продажу втратили б не тільки бомбардира.

У бомбардирів можуть бути й інші чесноти, і інші якості Салаха не завжди отримували належне визнання. Грем Сунесс назвав його «жадібним» і «найегоїстичнішим гравцем, якого я коли-небудь бачив», і його підхід до забивання голів був описаний подібним чином іншими аналітиками і вболівальниками, хоча Клопп завжди захищав його.

Однак у матчі з «Ньюкаслом» 27 серпня, коли його команді потрібен був ідеальний пас із потрібною силою і точністю, вже не вперше цей пас зробив саме Салах.

Його бачення, якість і точність дозволили йому на останніх хвилинах матчу з «Ньюкаслом» віддати ідеальний пас на Дарвіна Нуньєса.

Помітивши забігання...

...його пас виявився дуже доречним для нападника...

...який, пробивши повз Ніка Поупа, приніс одну з найпам'ятніших перемог за час правління Юргена Клоппа, коли після півгодини гри «Ліверпуль» уже поступався в рахунку один м'яч і грав у меншості...

Це був його другий асист у сезоні, і обидва вони були просто чудові.

Проти «Челсі», отримавши пас від Алексіса Мак Аллістера, Салах опинився в ізоляції проти Леві Колвілла. Він понісся вперед і помітив Луїса Діаса, який біг.

Крутячись і розвертаючись, він чекав слушного моменту. Між Колвілом і Тьяго Сілвою утворився зазор, і Салах виконав ще одну вивірену передачу...

...у результаті якої м'яч опинився на блюдечку для Діаса.

Асист Салаха в матчі з «Ньюкаслом» став його 76-м за «Ліверпуль» у всіх турнірах. Це шостий показник серед усіх гравців «Ліверпуля», які дебютували за команду з початку сезону 1969/1970. Більше тільки у Кенні Далгліша (176), Стівена Джеррарда (145), Джона Барнса (101), Стіва Макманамана (85) та Іана Раша (83).

Він вийшов на друге місце за кількістю передач за клуб в АПЛ (60), перевершивши Макманамана (58). Більше тільки у Стівена Джеррарда – 92.

Це може здатися чимось новим для Салаха, змінами в його грі, з огляду на те, що він підбирається до завершальної стадії своєї кар'єри, але тільки в одному з шести сезонів у «Ліверпулі» він завершив сезон із показником менш як у 10 асистів.

Кількість асистів Салаха за сезон у всіх турнірах:

Минулого сезону на рахунку 31-річного гравця 16 результативних передач, зокрема 12 у чемпіонаті, і 30 голів у складі команди, яка більшу частину сезону зазнавала труднощів.

З початку сезону 2017/2018 років тільки Кевін Де Брюйне створив більше голів для партнерів в АПЛ, ніж Салах.

Лідери за кількістю асистів в АПЛ з сезону 2017/2018:

У нападників має бути егоїстична жилка – без неї вони не змогли б досягти тих показників, які постійно демонструють. Салах не намагався приховати свого розчарування, коли був замінений за 13 хвилин до кінця матчу з «Челсі». Він викликав схвальні вигуки вболівальників, коли розірвав стрічку на зап'ясті, і не привітав Юргена Клоппа, коли зайняв своє місце на лаві запасних.

У менеджера не було проблем із реакцією свого гравця. Салах – переможець і любить бити рекорди. Його заміна, як і влучання в штангу воріт «Челсі» в першому таймі, поклала кінець його надіям побити рекорд за кількістю голів, забитих у день відкриття сезону АПЛ. У нього, як і раніше, вісім голів, і він зрівнявся за цим показником з Аланом Ширером, Вейном Руні та Френком Лемпардом.

Іноді Салах воліє пробити по воротах, коли його товариші по команді перебувають у вигіднішій позиції. Одним із найвідоміших прикладів є люта реакція Садіо Мане в матчі з «Бернлі» в серпні 2019 року після його заміни. Однак у Мане і Салаха були чудові стосунки на полі, і сенегальський форвард отримав найбільшу користь із креативу Салаха в усіх змаганнях за час свого перебування на «Енфілді».

Гравці, яким Салах найчастіше асистував у «Ліверпулі»:

Тільки 10 передач на Мане припали на АПЛ. Інший представник «смертоносного тріо», Роберто Фірміно (12), отримав найбільше передач від Салаха в чемпіонаті.

Салах – єдина постійна ланка в оновленій лінії нападу, в яку за останні півтора року прийшли Луїс Діас, Дарвін Нуньєс і Коді Гакпо, і відносини між ними продовжують налагоджуватися. Діас пропустив більшу частину минулого сезону через травми, Гакпо приєднався до команди тільки в січні, а Нуньєсу довелося зіткнутися з деякими труднощами під час адаптації в АПЛ.

Діого Жота прибув у команду влітку 2020 року і посідає третє місце в списку адресатів асистів Салаха з чотирма голами, поряд із Трентом Александером-Арнольдом і Набі Кейта.

Забивати голи – це хліб Салаха, але під час передсезонки його вміння обслуговувати своїх партнерів по нападу проявилося сильніше, ніж два забиті м'ячі.

Загалом гольових передач було сім: Діого Жота, Діас двічі, Нуньєс тричі та молодий Боббі Кларк.

Взаємодія Салаха і Нуньєса продовжувала розвиватися під час передсезонки і розвивалася на основі багатообіцяючих моментів минулого сезону. У сезоні 2022/2023 уругваєць чотири рази асистував Салаху, і сам отримав стільки ж асистів від єгиптянина.

У передсезонці Салах віддав Нуньєсу три гольові передачі, дві з яких припали на матч із «Гройтер Фюртом».

Перша передача була зроблена наприкінці розмашистої командної атаки, яка показала, що вони перебувають на одній хвилі. Салаха запустив флангом Гарві Елліотт.

Нуньєс і Салах передбачали думки один одного. Коли уругвайський нападник кинувся вперед, його партнер затримався й ідеально вивірив свій пас...

...і Нуньєс, обійшовши воротаря, забив гол.

Цей процес не надто відрізнявся від того, як Нуньєс забив другий м'яч у ворота «Ньюкасла».

У другому випадку все було простіше: Нуньєс залишився один на просторі, а в Салаха був величезний коридор для передачі...

...яку Нуньєс і завершив.

Минулого сезону їх звинувачували в тому, що вони намагаються пасувати один одному, навіть коли краще пробити.

Перший гол «Ліверпуля» в передсезонці вийшов дещо комічним: після того як Салах прокинув вільний м'яч на хід Нуньєсу, форвард замість того, щоб пробити, спробував знайти Салаха пасом.

Салах не очікував цієї передачі, але зберіг спокій і повернув м'яч Нуньєсу.

Цього разу він пробив.

Помітно, що дві передачі Салаха проти «Гройтер Фюрта» та й узагалі всі передачі Салаха впродовж усієї передсезонки були пов'язані з тим, що гравці «Ліверпуля» отримували м'яч від нього в просторі або проти ізольованого захисника. У матчі з «Челсі» була створена остання ситуація, а з «Ньюкаслом» – перша.

Проти «Баварії» «Ліверпуль» перемкнув гру на Салаха, у якого було багато вільного простору. Це дозволило йому прорватися до захисника і значно наблизити команду до воріт.

Він помітив забігання Діаса й ідеально вивіряв час для пасу...

...і Діас зміг проскочити повз захисника та пробити.

Два його асисти в матчі проти «Лестера» були однаковими. Жота запустив Салаха вправо...

...той увійшов у штрафний, розкидав захисників і, зберігаючи спокій, віддав передачу на Кларка.

У другому випадку Жота віддав аналогічний пас, але Салах був у ширшій позиції.

Салаха недостатньо швидко закрили, він дочекався, поки Жота увірветься до штрафного...

...і знайшов його чудовим навісом.

Він може створювати можливості і під час гри без м'яча. У грі з «Дармштадтом» він агресивно пресингував, відбираючи м'яч у Крістофа Ціммермана у своєму штрафному.

Йому залишалося тільки віддати м'яч на Жоту...

...який і переправив його в сітку.

У «Ліверпуля» багато атакувальних можливостей, і це видно вже на перших етапах нової кампанії.

Якщо Салах продовжить регулярно забивати голи і віддавати передачі, то недоліки в обороні, які залишаються за його спиною, можуть виявитися не настільки значущими.

Ендрю Джонс, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.