Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 вересня 2023, 20:46
13086
0

Португалія – Україна. Прогноз та анонс на матч 1/8 фіналу чемпіонату Європи

В іграх плей-оф права на помилку вже немає. Для виходу до чвертьфіналу треба лише перемагати

| Оновлено 15 вересня 2023, 20:46
13086
0
Португалія – Україна. Прогноз та анонс на матч 1/8 фіналу чемпіонату Європи
CEV

Після завершення групового етапу чоловічого чемпіонату Європи з волейболу для вболівальників розпочалося все найцікавіше. Тепер вже лише від результату окремо взятого поєдинку залежить доля кожної команди. Переможець проходить далі, а той, хто програє, вирушає додому. В одному із восьми матчів 1/8 фіналу зустрінуться Португалія та Україна.

Португалія

Збірна Португалії не належить до фаворитів турніру і взагалі у фінальних етапах чемпіонату Європи вона виступає лише всьоме. Тільки у першому розіграші в 1948 році Португалія увійшла до четвірки кращих (при 6 учасниках). А у 1951 році португальці посіли 7 місце за 12 учасників. Решту років вони були дуже далекі від трійки призерів і навіть у чвертьфінал більше ніколи не пробивалися. Досить сказати, що на двох останніх чемпіонатах Європи Португалія посідала 20 і 15 місця.

На першій стадії нинішньої фінальної частини Євро португальські волейболісти грали в ізраїльському Тель-Авіві у групі D. І щоб пробитися до плей-оф, їм довелося подолати досить складний шлях. Розпочали португальці з перемоги над Румунією 3:0. Але потім були дві поразки від Франції 1:3 і Греції 2:3. Ключовим тут став поєдинок із ізраїльтянами, які на той момент мали в активі дві перемоги. Проте португальська збірна зуміла зібратися і виграла у господарів майданчика в трьох партіях. А в заключному матчі з Туреччиною вирішувалося, з якого місця Португалія вийде з групи. Перемога з рахунком 3:2 дозволила посісти 2 місце і, таким чином, потрапити в 1/8 фіналу на Україну.

Щодо лідерів португальської збірної, якою керує наставник Жуан Жозе, то передусім треба виділити капітана команди догравальника Александра Феррейру. Наприклад, у матчі з Туреччиною він набрав 24 очки. У тій же грі відзначився ще один волейболіст Лоренцо Мартінс, на рахунку якого було 23 очки. А ось діагональний Хосе Пінту набрав 22 очки, але в іншому матчі, із Грецією. Основним зв’язуючим команди є Мігель Таварес, а на позиції ліберо найчастіше діє Іво Касас.

Україна

Наша команда, образно кажучи, заскочила на підніжку поїзда, що вирушає, в останній момент. Лише перемога у трьох чи чотирьох партіях в заключному поєдинку групи В із Іспанією давала українським волейболістам можливість продовжити участь у цьому чемпіонаті Європи. І тут пощастило двічі. Самі українці виграли з необхідним результатом 3:0, та ще й Словенія обіграла Болгарію, що дозволило підопічним Угіса Крастіньша опинитися навіть не на четвертому, а на третьому місці.

Зрозуміло, що Португалія – це Франція і не Туреччина. Особливо не хотілося знову зустрітися зі збірною, якій цього року вже двічі українці поступалися і у Золотій Євролізі, і у Кубку претендентів. Втім, є ще одна теоретична можливість знову побачити протистояння наших хлопців із турецькою командою вже у чвертьфіналі нинішнього Євро, але для цього обом збірним треба перемогти своїх опонентів, відповідно Португалію та Словенію.

А повертаючись до матчу 1/8 фіналу, слід зазначити, що фаворитом тут вважається саме Україна, хоча за рейтингом наша збірна поступається суперникам дві позиції (у Португалії 10 місце, Україна – 12). Справа в тому, що в українців за останні кілька років набагато більше досвіду проведення матчів на високому рівні, включаючи вихід до чвертьфіналу чемпіонату Європи 2019 року та чемпіонату світу 2022 року. А ще наші волейболісти були за два кроки від виходу до Ліги націй наступного сезону і пробилися до кваліфікації Олімпійських ігор 2024. Тож сподіватимемося, що і в цьому матчі Україна доведе, що на даний момент вона сильніша за Португалію.

Статистика матчів

Майбутні суперники зустрічалися один з одним нещодавно на попередньому чемпіонаті Європи, коли опинилися разом у групі А. Українці перемогли з рахунком 3:2, хоча під час гри вели 2:0. До речі, з того складу у нас залишилися Плотницький, Семенюк, Ковальов, Полуян і Остапенко. А ось у португальців знайомих облич значно більше – 9 гравців.

Прогноз на протистояння:

Як вже було сказано, українці мають бути фаворитами майбутнього матчу, та й букмекери дотримуються такої самої оцінки. Бажаємо нашій збірній підтвердити такий статус та поставимо на її перемогу 3:1.

КАЛЕНДАР І РЕЗУЛЬТАТИ МАТЧІВ ЧОЛОВІЧОГО ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ З ВОЛЕЙБОЛУ

9 вересня, субота

Португалія – Україна
Варна (Болгарія). «Palace of Culture». 20:30
ТБ-трансляція на Youtube каналі DIVISPORT
ПОРТУГАЛІЯ - УКРАЇНА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Прогноз Sport.ua – 1:3
Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн
Футбол | 27 квітня 2024, 20:57 9
Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн

Артем Довбик влітку може стати гравцем «Барселони»

Зіграно всі матчі чемпіонату України в чоловічій Суперлізі
Волейбол | 22 квітня 2024, 20:57 0
Зіграно всі матчі чемпіонату України в чоловічій Суперлізі

Золоті медалі виграв «Прометей», а на «МХП Ладижин-ШВСМ-Колос» чекає пониження у класі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.