Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 08 вересня 2023, 10:26
11616
24

Пропаща сила. Гармаш міг би стати легендою Динамо, але не склалося

Валерій Василенко – про відхід Дениса Гармаша і втрачене покоління

| Оновлено 08 вересня 2023, 10:26
11616
24
Пропаща сила. Гармаш міг би стати легендою Динамо, але не склалося
Getty Images/Global Images Ukraine

З динамівців, яких вчасно не відпустили грати за кордон, а під завісу кар'єри в «біло-синій» команді перетворили на щось схоже на «валізу без ручки» (нести важко, але кинути теж шкода), легко можна скласти пару-трійку команд. Не копаючи глибоко, відразу виникають у пам'яті прізвища Гусєва, Шовковського, Хачеріді, Мілевського, Алієва. Тепер до цього довгого списку приєдналися й Сидорчук із Гармашем.

Про специфічне ставлення до перспектив своїх провідних гравців керівництва «Динамо» сказано вже стільки, що нового додати не вийде за всього бажання. У мене такого бажання якраз і немає. Як і водночас, саме зараз немає особливого бажання говорити криві слова на адресу Суркісів. Я не був у шкурі президента футбольного клубу, тому не знаю, як поводився б на їхньому місці.

Зараз я хотів би поговорити трохи про інше. Про те, що багато футболістів із наведеного вище списку (і дуже багато хто, які до цього реєстру не потрапили) так і не зуміли повністю реалізувати свій талант саме у «Динамо». І в даному випадку не обов'язково всі шишки мають сипатися на адресу одіозних братів.

Далі йтиметься про Дениса Гармаша – на даний момент, про «останнього з могікан», який залишає столичний клуб явно не так, як міг би. Як мав би.

Зізнаюся одразу: я не є затятим прихильником таланту цього футболіста. Однак, як на мене, я вмію віддавати належне. Тому й заявляю, що якщо Денис і реалізував щось від свого потенціалу у команді зі столиці України, то це хіба що наполовину. Інша половина виявилася незатребуваною. І не лише з його вини. Скоріше навпаки.

***

Дениса Гармаша брали до «Динамо» в 17-річному віці. Брали як гравця атаки. І він дуже швидко прогресував і в юнацьких командах «Динамо», і в збірних України відповідного віку.

Тут за всього бажання не вдасться обійти стороною його подвиги на юнацькому Євро (серед 19-річних), де він став найкращим бомбардиром турніру, одним із найкращих його гравців і, головне, чемпіоном Європи.

Вже тоді по Гармашу Суркіс мав пропозиції від серйозних клубів. Але Дениса не захотіли відпускати за жодні гроші, резонно вважаючи, що такий самородок може по-справжньому розкритися в Києві, після чого його можна буде продати за великі гроші.

Ідея дуже правильна, але її втілення - лайно. Так вже сталося, що Гармаш з моменту його «прописки» у першій команді (2009 рік), не зміг потрапити до «свого» тренера. Не зміг повністю розкритися та реалізувати свій багатий потенціал.

Плеймейкером, розігруючим, заточеним винятково на атаку Гармаш був лише на зорі своєї «дорослої» кар'єри. Потім його перепрофілювали на опорника. Ця трансформація почалася ще за каденції Юрія Сьоміна.

ЮрПалич, незважаючи на свою «гастрономічну» зовнішність та суть, на той час був непоганим тренером. І цілком можливо, що зміг би зліпити з Гармаша «українського Пірло». Але через різні причини він у Києві не затримався.

Далі на чолі «Динамо» були або збиті льотчики, або тимчасові правителі. Їм було не до того, щоб няньчитися з талановитим, але проблемним футболістом. Тому Гармаш був наданий собі, а Блохін й товариші – собі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Денис Гармаш проти Серхіо Агуеро

Сергій Ребров та Денис Гармаш – окрема тема. Анітрохи не сумніваюся в профільних характеристиках Сергія Станіславовича, але зауважу, що з Денисом у нього не склалося. Так буває.

Згодом тренер згадував, чому не зрослося. За словами Реброва, Гармаш, Хачеріді та Рибалка – немов три богатирі, яким було все байдуже. От якби «вони були окремо», була б зовсім інша розмова.

Але іншої розмови не вийшло. Ребров пішов, прийшли Хацкевич та Михайличенко. І про ігровий прогрес Гармаша довелося забути.

Як зазначив нещодавно той же Ребров про Гармаша, «він грав лише серцем, а його треба було підкорити якійсь тактиці».

***

Підкорити ... Це слово я трактую, як навчити. Навчити, донести, приборкати зрештою, нікому з динамівських тренерів Гармаша так і не вдалося.

Його короткострокове заслання в нетрі турецького футболу теж закінчилося безуспішно. Не той клуб, не та ліга, не той вік.

Парадоксально, що свою другу і останню динамівську молодість Гармаш знайшов, виступаючи під керівництвом Мірчі Луческу.

Досвідчений румун використовував Дениса не лише в центрі поля, а й на вістрі атаки. І як форвард Гармаш виявився в рази кориснішим за Бесєдіна і компанію.

Але знову ж таки, повністю перезапустити кар'єру не вдалося. І Гармаш уже не той (перевалило за тридцять), та й Луческу – не той тим більше (це я знову про вік).

Денис до останнього у «Динамо» продовжував «грати серцем». Але з кожним разом робити це було все складніше, бо він помітно дисонував із командою, у якої серця якраз і не було.

Getty Images/Global Images Ukraine. Денис Гармаш

Тому його відхід «за взаємною згодою сторін» - рішення в обставинах, що склалися, правильне і логічне. Та й команда вже потребує зміни поколінь.

Але з погляду кар'єри як такої – рішення явно запізніле. Щось на кшталт пізнього відходу Мілевського.

І Артем, і Денис – однозначні динамівські «інфант терриблі». Особливо перший, який скоріше зі своєї вини профукав кар'єру. Гармаш - персонаж дещо іншого порядку, іншого тіста. Не сумніваюся, що там точно можна було вправити мізки, якби своєчасно взялися за цю процедуру.

Але комусь було не до того, у когось не вийшло, а хтось хисту ментора і не мав.

У підсумку Гармаш так тихо, непереконливо і лише під рідкі оплески фінішує у рідному клубі, і на йоту не дотягнувшись до негласного статусу «українського Пірло».

Хоча явно заслуговував на більше.

Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Надії ще живі. Дніпро-1 мінімально обіграв Кривбас
Футбол | 06 травня 2024, 16:46 203
Надії ще живі. Дніпро-1 мінімально обіграв Кривбас

Команда Юрія Максимова перемогла вперше за останні п'ять матчів

Україна виграла ЧС з хокею. Як це сталося і що далі
Хокей | 06 травня 2024, 14:00 3
Україна виграла ЧС з хокею. Як це сталося і що далі

Українська збірна пробилася до Дивізіону 1A

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віктор Коробка
Здається, проблема Дениса в тому, що він так і не подорослішав, зостався хлопчиком-розбишакою. Таке враження, що його або розпестили в дитинстві, або навпаки, суворо виховували, і він, як з ланцюга зірвався. Сучасний футбол - це не тільки гра, а ще й важка праця, причому не тільки фізична, а ще й мозкова, психологічна, інтелектуальна. І з цим в нього були досить великі проблеми. Так, автор правий - був би гарний наставник, то, можливо й вийшо б всю експресію Гармаша направити в необхідне русло. Але де ті наставники? Лобановські рідко народжуються, нажаль.
Serhii P.
Талант мав - це факт, тому що став чемпіоном Європи U-19 у 2009 році та кращим бомбардиром того турніру. Але не розвинув свйюій талант, грав на природних задатках 
Ossa8860
Деніс - легенда. Ніколи не було нудно.
Oleksandr Kelym
В цивілізованому світі всі футболісти, які прагнуть великих успіхів знають, що для цього треба СВІДОМО і тяжко працювати!  Саме цього так не достає нашим футболістам і історії Мілєвського та Гармаша тому наочне підтвердження: спортсмени на яких покладали величезні надії так і не досягли вершин своїх можливостей! В Європі прагнеш великих досягнень - тяжко працюй, подивіться на Роналдо: перший приходе на тренування і йде з них останнім і це при тому, що він має П'ЯТЬ золотих м'ячів !  Коли розвалився СРСР і колишні любителі стали отримувати професійні європейські зарплати - вони повірили, що це цілком заслужено і нічого не поміняли у ставленні до тренувань і до спорту, як до професії! Ось тому, коли поїхали легіонери рівень нашого футболу різко впав.
Людмила Павловська
Він ніколи не боявся іти в підкат, зіграти грубо, послати суддю, він легко заводився, і ніхто його не міг зупинити. Він не був боягузом. 
Xvalenok03
Не обязательно быть внутри команды, чтобы сделать вывод - сукисы не умели отпускать игроков на пике их карьеры в динаме. На пике когда они стоили максимально.
Все эти продажи ярмоленко, гармаша, сидорчука больше похожи на распродажу старья.
Gargantua
не было в нем никогда трудолюбия, амбициозности.
играл всегда по наитию, для удовольствия и азарта
McLay
Наші ''пісатєлі'' найпісатєльйніші у всьому світі!😁
Henriklarsson11
Якщо людині завжди щось перешкоджає, то скоріш за все винні не обставини, а сама людина. Може потрібно було самому за голову братись, а не чекати поки хтось врозумить і перевоспітає. Скільки їх таких непризнаних геніїв яким обставнини не дали рокритися, та кожен другий таксист
Fan_GOOD_FootBall
Досить вже писати цю чепуху. І доречі для тих хто в танку подивіться інтерв'ю Лобановського В.В. де він відповів вже на це питання так. Ви що честно гадаєте, що Я ( ЛВВ) як тренер свідомо буду ставити у стартовий состав, у матчах лігі чемпіонів,чи в будь яких інших турнірах, футболістів слабших, а сильніших навіть у заявку не буду брати. 🤔 Та звичайно НІ. А не ставлю я їх тільки тому що вони не можуть виконати на футбольму полі те що вимагає від них тренер. І ось і вся загадка. А як на мене И.М. Суркіс для багатьох з них взагалі солодке життя, і я честно іноді не розумію, вони що йому таке роблять. Щоб за п'ять років 3-5 раз вийти на заміну у офіційному матчі. Та отримувати за по 20-50 $ на місяць. Да хто з такої казки захоче кудись переходити. Там напрягатимуть, давай грай, будуть ставити у старт на кожен матч. Да на хуя воно треба. Підписую з ДК ще на 5 років 
reese
пропащий заголовок статті... Денис крутий, а все інше н'юанси. Удачі в житті і в новому клубі!
Sok73
З повагою. Класний гравець. 
apepa
Не стал легендой потому что симулянтом был большим. Падал и выпрашивал пенальти. Легенды так не делают.
Игорь Городищев
Для Дениса головне карти, який ще там футбол ...
Alex T
Разговоры ни о чем
Fan_GOOD_FootBall
З нову, черговий автор, у статті про одну людину, яка багато років відіграла в фк клубі Динамо Київ. Половину розповіді витратив на тему, яка роздувається ще з часів СССР. Що ні бито ФК Динамо Київ, це клуб який купляє, та нібито навмисно, псує кар'єри талановитим футболістам. За часів Лобановського В В. накидували гівно на вентилятор, нібито Васильович збирає футболістів технічних, з інтелектом, не високого зросту, не дуже великої комплекції і яким нібито і не потрібно грати у відборі. В він навпаки їх бідних нещасливих заставляє бігати тести купера, потім по колу, потім поперек поля, м'яча взагалі забороняє торкатися. Ну а якщо дає шанс зіграти, то ставить в захист замість того щоб хоча у середню ланку. Ну і звісно вони провалють шанс і він їх гноїть у глибокому запасі, до самого завершення їх кар'єри. Років по десять.
 А на поле ставив тупих атлетів костюмів.Які не м'яч прийняти не можуть, не пас толковий віддати. А золоті м'ячі їм давали бо боялися СССР. А в 90-х клуб став приватний, і додався ще злий президент який їх тримає, і не пас віддати не  . Пограти в інші клуби. Платить їм високі ЗП та заставляє продовжувати контракти, під дулом пістолета. Та невеличких надбавок до з.п. у 0.5-1 мільйон долларів США. Ось такі дві " не ХОРОШІ" людини запороли кар'єру батальону футболістів, як би не ДК то вони 100% не гірше Мессі були б. 
seregka1991
Чому так тхне ігорем юрічем?
Mykola_nik
Нікому той Гармаш і Сидорчук в європі не потрібен...От згадаєте, що помучаться пів року, рік і назад. І знову будуть тягнути Динамо на дно... разом дедом
stalevar1250
Хачериди 2.0 версия
Кстати, а где сам Хач?? 
Alexander Киев
дінама могло би зайняти 4-місце в УПЛ, а також грати у ЛК  але щось не склалося