Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 07 вересня 2023, 19:01
7482
19

Мудрик у Челсі: усе пішло не за планом. Чи зможе він це змінити?

The Athletic – про причини невдач українця в перший рік на «Стемфорд Брідж»

| Оновлено 07 вересня 2023, 19:01
7482
19
Мудрик у Челсі: усе пішло не за планом. Чи зможе він це змінити?
Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Мудрик

Показники Михайла Мудрика такі: вісім матчів в основі, 813 хвилин (включно з виходами на заміну), жодного голу і дві результативні передачі.

Після тих зусиль, яких доклав «Челсі», щоб випередити «Арсенал» у боротьбі за українця в січні, вони могли б розраховувати на набагато вищу віддачу від своїх інвестицій.

На момент приходу в команду Мудрик вважався одним із найкращих молодих гравців. Відтоді статус 22-річного гравця став трохи скромнішим...

В Англії не припиняють виявляти пильну увагу до нього, оскільки він увійшов до складу збірної України, яка цими вихідними зустрінеться з командою Гарета Саутгейта у відбірковому матчі чемпіонату Європи.

Про те, що його не залишає байдужим, стало відомо з його особистого акаунта в Instagram у середу, за три дні до гри. Мудрик розмістив графічне зображення конфлікту між росією і його батьківщиною. У нього 1,6 млн. підписників у соціальній мережі, багато з яких – молоді футбольні фанати. Хоча попередження Instagram про чутливий контент блокує це зображення, яке на момент написання статті не було видалене і сильно контрастує з наступною фотографією, на якій гравець зустрічається з уболівальниками, воно, тим не менш, шокує.

Судячи з його останнього виходу в складі «Челсі», який викликав ще більше запитань і, звісно, ще більше несхвальних вигуків з боку вболівальників «Стемфорд Брідж», Мудрик підходить до паузи на матчі збірних з мінімальною впевненістю в собі.

Вийшовши на поле наприкінці матчу, коли «Челсі» програвав 1:0 «Ноттінгем Форест» минулої суботи, Мудрик не становив особливої загрози. В українця було 22 хвилини, включно з дев'ятьма хвилинами доданого часу, щоб допомогти команді Маурісіо Почеттіно зрівняти рахунок. Натомість його гра підкреслила, наскільки він зараз загублений.

З огляду на те, що Мудрик є атакувальним гравцем, який полюбляє бігти на захисників і доставляти м'ячі до штрафного майданчика, його ефективність була не надто високою. За даними Opta, він завдав лише одного удару, зробив сім передач (чотири точних) і чотири навіси. Мабуть, найяскравішим свідченням того, наскільки комфортно було захищатися проти нього гравцям «Ноттінгем Форест», є статистика, згідно з якою на ньому жодного разу не сфолили. На даний момент він не той гравець, про нейтралізацію якого потрібно турбуватися.

Легко було б назвати Мудрика невдахою, що «Челсі» помилився, заплативши за його придбання 70 млн. євро (61,6 млн. фунтів, 75,5 млн. доларів), або що краще б він перейшов до «Арсеналу». Але, можливо, до його ситуації слід ставитися з більшим розумінням, оскільки вона не така однозначна, як може здатися.

Почнемо з того, що трансфер Мудрика відбувся на початку року. Мало того, що переговори проходили в напруженій обстановці – «Арсенал» кілька тижнів вважався фаворитом, а «Челсі» в останній момент вирвав перемогу у своїх суперників, – так ще й два місяці він не грав у футбол, оскільки український сезон пішов на зимову перерву. Це означало, що Мудрику доведеться заново проходити передсезонну підготовку.


Getty Images/Global Images Ukraine

Але «Челсі» не міг дозволити собі чекати. Їхня кампанія перебувала в стані вільного падіння, вони програли 7 із 14 попередніх матчів. Нове придбання мало грати. Лише за шість днів після виходу на поле «Стемфорд Брідж» Мудрик дебютував з лави запасних у матчі з «Ліверпулем». На «Енфілді» Мудрик справив враження, але відтоді йому не вдавалося досягти такого рівня.

Нікого не повинно дивувати, що Мудрик не добився успіху в «Челсі» минулого сезону. Він прийшов у клуб, де настрій у таборі погіршувався з кожним невдалим тижнем і результатом. Головний тренер Грем Поттер регулярно змінював стартовий склад, намагаючись переломити ситуацію. Це означало, що Мудрик то з'являвся в команді, то зникав із неї, граючи (коли його випускали) з різними гравцями. Не було можливості вибудувати ритм гри.

Деякі гравці рахували дні до свого літнього від'їзду. Поттеру навіть не довелося чекати так довго – його звільнили у квітні, залишивши догравати решту сезону Бруно Сальтору (одна гра), а потім Френку Лемпарду (11 матчів).

І це при тому, що 22-річний гравець вперше живе далеко від дому і погано знає англійську мову. Прикладом тому може слугувати його перше інтерв'ю англійським ЗМІ під час передсезонного турне клубу по США в липні. Після перемоги «Челсі» над «Брайтоном» з рахунком 4:3, в якій він відзначився, інтерв'ю тривало близько 90 секунд, а відповіді складалися загалом менш ніж зі 100 слів.

Мудрик переживав і продовжує переживати за друзів і близьких, які залишилися в Україні і яким доводиться справлятися з ситуацією, коли країна перебуває у стані війни з росією. Як би ви поводилися в повсякденному житті в такій ситуації? Зарплата в 97 тис. фунтів на тиждень, хоча й дуже приємна, не може допомогти в цьому.

Якщо виключити з рівняння разову появу Сальтора, то Мудрик за вісім місяців у «Челсі» працює вже з третім тренером. Маурісіо Почеттіно перебуває в процесі формування команди, яка пережила ще одне вікно значних покупок і продаж. Після двох поразок у перших чотирьох матчах АПЛ Почеттіно теж опинився під тиском.


Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Мудрик

Незважаючи на те, що в передсезонці Мудрик продемонстрував кілька обнадійливих ознак – він забив чудовий гол у ворота «Брайтона», – він лише тричі виходив на заміну і провів у складі команди Почеттіно лише 67 хвилин, чому не сприяла невелика травма гомілки.

Очевидно, що у Мудрика є багато можливостей для вдосконалення. Питання в тому, чи вдасться це зробити?

Мудрик також повинен узяти на себе частину відповідальності за те, що в нього поки що не все виходить. The Athletic поспілкувався з джерелами в «Челсі» і близькими до гравця – на умовах анонімності, щоб захистити стосунки, – щоб отримати більше інформації про те, що відбувається.

Перш за все, його не можна звинуватити в тому, що він мало працює. Він любить проводити додаткові заняття в тренажерному залі, можливо, навіть занадто. Як пояснює одна з довірених осіб: «Він займатиметься в тренажерному залі до і після звичайних тренувань. Йому це подобається.

Він робитиме те, про що його попросить «Челсі» в плані тренувань, але завжди знайде час для додаткових занять у тренажерному залі. Гравці помічають його цілеспрямованість. Він хоче бути кращим. Люди повинні залишити його в спокої. Він хороший хлопець».

Однак дехто вважає, що він занадто часто відвідує тренажерні зали, навіть ті, що знаходяться за межами клубу. Джерела повідомили The Athletic, що «Челсі» справді попросив його трохи знизити інтенсивність занять у тренажерному залі, оскільки вважають, що він переборщує.

Це не фаза, через яку він проходить. У донецькому «Шахтарі» він уже регулярно займався подібними вправами. Там його привчили до роботи з важкими вагами та пауерліфтингу. Мудрик вважає, що це сприяє його витривалості та фізичній готовності.

Крім того, це, безсумнівно, одне з тих занять, якими він захоплюється поза полем, щоб розважитися в новій обстановці. Ще одна розвага – відеоігри. Це не є чимось незвичайним для футболіста, але одне з джерел повідомило, що він проводить за цим заняттям більше годин, ніж більшість інших. Оскільки геймери змагаються і спілкуються інтернетом, це дає можливість спілкуватися з людьми по всьому світу, включно з друзями в Україні, у будь-який час доби.

Ще одним свідченням його самовідданості стала участь у липні в чемпіонаті Європи U-21 року, де він дійшов до півфіналу. У червні він вийшов у стартовому складі збірної України в матчі з Північною Македонією (3:2), взявши участь у двох голах команди.


УАФ. Михайло Мудрик

Готовність опуститися на щабель нижче навряд чи є ознакою зарозумілості людини, яка спочиває на лаврах. Його метою було не тільки допомогти Україні завоювати трофей, а й отримати більше ігрової практики, щоб почати сезон у «Челсі» в хорошій формі.

Він із задоволенням повернувся до партнерів по збірній і зробив три гольові передачі у двох матчах. Він також взяв участь у благодійному матчі на «Стемфорд Брідж» 5 серпня, організованому з метою збору коштів для України.

Один з учасників гри зауважив: «Коли я його побачив, він був дуже сором'язливий, не вимовив жодного слова. Він виглядає так, ніби його потрібно обійняти. Його англійська не дуже хороша. Мовний бар'єр досить жорсткий.

Гра за збірну України на Євро U-21 підвищила його впевненість у собі, він виглядав щасливішим, перебуваючи серед знайомих йому людей, серед українців. Він був далеко від критики. Те ж саме було і з благодійним матчем на «Стемфорд Брідж». Але відсутність в основі в стартових матчах сезону за «Челсі», схоже, знову відкинула його назад. Видно, що в ньому є гравець».

Про Мудрика судять за його трансферною вартістю, а не за його досвідом. Регулярно можна зустріти інформацію про те, що його вартість становить 88 млн. фунтів (100 млн. євро), оскільки в угоду включено додаткові бонуси, пов'язані з результатами.

Однак угода з «Шахтарем» передбачає надбавку в розмірі 5 млн. євро, які виплачуються за перемогу в АПЛ і Лізі чемпіонів окремо, тобто «Челсі» муситиме виграти обидва змагання по кілька разів, щоб «Шахтар» отримав усі 100 млн. євро. За нинішнього стану справ «Челсі» може ще довго не турбуватися про те, що йому доведеться хоча б раз заплатити додаткову суму. Незважаючи на ці застереження, принаймні один із клубів АПЛ вважає вартість Мудрика сильно завищеною, згідно зі своєю моделлю даних.

Не дивно, що він виглядає дещо сирувато. До переходу в «Челсі» Мудрик провів за «Шахтар» всього 65 матчів на дорослому рівні (включно з 21 матчем на правах оренди за чернігівську «Десну» і київський «Арсенал»). Навіть якщо додати до цього 11 матчів за збірну України і 20 матчів за «Челсі», він все ще не набрав 100 матчів на найвищому рівні.

Прийняття тактичних вказівок – це робота над собою. Минулого місяця він не допоміг сам собі в матчі з «Вест Хемом», коли «Челсі» залишився вдесятьох до перерви через травму Карні Чуквуемека. Почеттіно хотів випустити Мудріка на заміну, але «Челсі» довелося догравати останні хвилини в меншості, оскільки він занадто довго готувався.


Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Мудрик

Але він явно справив хороше враження на своїх товаришів по команді, які високо його оцінюють. В інтерв'ю під час передсезонного турне клубу по США в липні цього року віце-капітан Бен Чілвелл чітко висловив свої почуття.

«У Мудрика я бачу нескінченний потенціал, який ще не реалізований», – сказав Чілвелл. «Я говорив йому про це, і не просто говорив. Я говорив йому, що він ще не реалізував цей потенціал, з тієї чи іншої причини.

Йому потрібно вирішувати, коли навішувати, коли бити, коли йти в дриблінг, коли пасувати, і я сподіваюся, що зможу допомогти йому в ухваленні рішень. Він може стати дуже хорошим гравцем. Я просто намагаюся направляти його. Він має бути впевнений у своїх силах, у тому, що ми всі повністю підтримуємо його».

Чілвелл – не єдиний, хто висловив слова підтримки та поради. Минулого сезону інший старший гравець звернув увагу Мудрика на те, що під час наближення до штрафного майданчика суперника він схильний поспішати, що свідчить про його надмірне бажання все встигнути. Йому порадили бути спокійнішим у фінальній третині, вірити у свій талант – голи та передачі прийдуть.

Ще одним свідченням того, що його цінують, стало інтерв'ю, яке він дав на початку цього року разом із партнерами по команді Веслі Фофаною, Чуквуемекою та Бенуа Бадіашилем. Фофана сказав, що Мудрик – найшвидший гравець з усіх, з ким йому доводилося стикатися, швидший, ніж Кіліан Мбаппе. Деякі вболівальники придумали для нього прізвисько «український Болт», але його використовують не в найкомпліментарнішому ключі, маючи на увазі, що він – це тільки швидкість і мало що ще.

Його спринтерські якості, безумовно, є головною перевагою. Але «Челсі» часто грає проти команд, таких як «Ноттінгем Форест», які сидять глибоко і не дають йому простору для розбігу. Крім того, Мудрик частіше виходить на заміну (12 разів із 20), ніж у стартовому складі, а це значить, що він часто виходить на заміну, щоб врятувати гру, яка невдало складається, що збільшує тиск на його плечі, вимагаючи від нього результатів за короткий період часу.

Наприкінці минулого сезону Лемпард розповів, що однією з причин, через яку Мудрик не був постійним гравцем команди, було те, що тренерський штаб намагався поліпшити оборонну сторону його гри.

Перед матчем із «Форест», у якому нападник повернувся до ладу після травми гомілки, Почеттіно сказав, що він зосередився на тому, щоб поліпшити Мудрика психологічно і фізично. Головний тренер «Челсі» сказав: «Він повинен відчувати себе комфортно, відчувати себе по-справжньому сильним. Він страждав із самого початку.

Ми зосереджені на тому, щоб допомогти йому стати по-справжньому сильним і здоровим. Ніхто не може виступати, якщо не почувається сильним у своєму тілі. Ми працюємо у всіх сферах, які необхідні йому для гарного самопочуття. Я сподіваюся, що найближчими тижнями він почне набирати свою форму».

У тому короткому інтерв'ю англійським журналістам влітку Мудрик зізнався, що показав лише 20% того, на що здатний. Він також сказав, що найбільше на даний момент навчився терпіння.

Тепер йому потрібно, щоб і інші виявляли до нього таке ж терпіння.

Саймон Джонсон і Ліам Туомі, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ
Футбол | 06 травня 2024, 09:50 1
Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ

Екснаставник «галактікос» – про суперництво команд в півфіналі турніру

Заміна топ-форварду? Відомо, за скільки Жирона готова відпустити Довбика
Футбол | 07 травня 2024, 00:44 0
Заміна топ-форварду? Відомо, за скільки Жирона готова відпустити Довбика

Артем може замінити Віктора Осімхена в «Наполі»

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
упустили главное, что в ЛЧ он играл в контратакующей команде
и бличтал он когда перед ним было много пространства и возможность разбежаться.
а в Челси его выпускают на последние 20 минут, когда Челси уже проиграывает и соперник выставил автобус.
в таких условиях Мудрик и в УПЛ ничего не показывал, а в Англии и подавно.
селекционеры должны были предупредить, что игрок талантлив, но тактически довольно одноплановый.
karimj
Замість відеоігр, краще вчив би англійську мову. 
pas2012
Тренажерний зал,все має бути в міру.Так появилася сила,але втратив пластичність.Але нажаль в нього тренер бодібілдер а не футбольний тренер,зажав його за сильно.Це звичайно думка зі сторони але він тепер як робот бігає. Михайлу успіхів звичайно,і віри у власні сили, які в нього однозначно є!Але потрібно краще взяти психолога а не тренера бодібілдера,бо зараз більше проблем в голові чим в силі!Хай щастить Михайлу!
Віктор Коробка
Побажаємо Михайлу терпіння та наснаги. Да забити збірній Англії!
anonymous
Дуже круто, що ви перекладєте статті Атлетика, дякую
kadaad
Все пошло четко по плану. В Шахтере все играли на Мудрика, да и уровень ЧУ по сравнению АПЛ просто смешен, там он ферил.....Челси неслабо попал на деньги.
igor shmuylo
Все шеф клиен уесжает , гипс снимают . Тут как говориться плохому танцору балабоны мешают если не чего не изменится то еще хуже будет   .  
Andrew заDOOMчивый
Может Абрашка бабло выводил, а Ахметов помогал. Конечно под санкциями это трудно сделать,вот и расписали договорняк. Там ещё одного Ензо купили ещё дороже у португальцев,а ведь Рома самый богатый гражданин этой страны. А Кайседо за 115 это наверное действительно попадалово. Если честно судя по трансферам пенсов, то привид начальника Камчатки не покидает клуб.
wojsergivan
Ахметов как всегда развел на бабло
McLay
20% так і лишаться, а може бути і гірше.(Коноплянка)
Zdolaemo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andrew заDOOMчивый
Кроме Аршавина,так никто не смог закрепиться в АПЛ. Хотя в начале 90 тых играл Кончельскис в Мю, правда манки в те времена влетали даже ротору. Так вот Шева великолепно играл в Милане и придя в Челси поставил крест на карьере. Зинченко вроде бы поначалу старался,а потом видать перешёл на фотосессию с Ладой Седан и всё пошло ко дну. Мудрик игрок он может не плохой, но для АПЛ он не тянет,а то что заплатили столько денег,они же не ему достались. Если вы покупаете Жигули по цене Феррари, машина же не виновата,что больше 120 не выжимает.