Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 07 вересня 2023, 17:47
32256
5

62-мільйонний новачок Ман Сіті відмовився грати за Бразилію. Чому?

Матеуса Нунеса не спокусила перспектива опинитися у лавах 5-разових чемпіонів світу

| Оновлено 07 вересня 2023, 17:47
32256
5
62-мільйонний новачок Ман Сіті відмовився грати за Бразилію. Чому?
Getty Images/Global Images Ukraine. Матеус Нунес

Європейський футбол топ-рівня на початку вересня традиційно взяв невелику паузу, спричинену необхідністю проведення поєдинків національних збірних. Зокрема, вже найближчим часом у зоні КОНМЕБОЛ (Південна Америка) стартує кваліфікаційний турнір, покликаний визначити шістьох щасливчиків, які отримають прямі путівки на чемпіонат світу-2026 у Мексиці, Канаді та США. Змагальний процес триватиме до листопада 2025-го, коли в ньому й буде остаточно поставлено крапку.

Беззаперечними фаворитами відбору на ЧС-2026 у зоні КОНМЕБОЛ традиційно є Аргентина (діючий чемпіон світу) та Бразилія. Однак у складі останніх не буде 25-річного уродженця Ріо-де-Жанейро Матеуса Нунеса, котрий на самій «стрічці» роботи трансферного вікна змінив клуб у англійській Прем'єр-лізі, та за 62 мільйони євро перейшов із «Вулверхемптона» до «Манчестер Сіті».

Нунес ще кілька років тому відмовився виступати за національну команду своєї батьківщини та віддав перевагу грі за збірну Португалії. Чому ж це сталося і якою мотивацією керувався півзахисник? Давайте про все по порядку…

Нунес народився в Бразилії, але свій шлях у футбол розпочав у Португалії

Матеус Нунес з'явився на світ у Ріо-де-Жанейро, проте коли йому було 12 років разом із матір'ю та вітчимом-англійцем покинув Бразилію і відбув до Європи. Родині хлопчика надала притулок Португалія, де згодом юний Нунес почав допомагати родичам заробляти гроші, приносячи користь у пекарні, що належала його хрещеному батьку.

У паузах між навчанням та підробітком Нунес почав займатися футболом, опинившись у дитячій школі однієї з нижчолігових португальських команд – «Ерісейренсе». Там юний півзахисник провів час практично до 20-річчя, після чого отримав запрошення від «Ешторіла». Однак кар'єра у стані «канарок» в Нунеса виявилася вкрай нетривалою: він зіграв лише 6 матчів за першу команду у другому за силою дивізіоні португальського професійного футболу, а вже в січні 2019 року несподівано отримав пропозицію перебратися до «Спортінга».

Лісабонський клуб заплатив за більшу частину економічних прав на Нунеса 500 тисяч євро, і спочатку розраховував, що півзахисник продовжуватиме свій розвиток у резервній команді. Проте прогрес, який показав Матеус, дуже швидко привернув увагу Рубена Аморіма, котрий у березні 2020 року був призначений головним тренером «Спортінга», і за короткий час зумів багато чого змінити у грі команди, зробивши її значно агресивнішою та якіснішою.

Усього за два роки: з дубля Спортінга – до англійської Прем'єр-ліги

4 червня 2020 року Рубен Аморім у виїзному поєдинку 25-го туру Прімейри проти «Віторії» з Гімарайнша (2:2) дозволив дебютувати Матеусу Нунесу не лише за «левів», а й у елітарному дивізіоні португальського футболу. Хавбек із 73-м номером на футболці з'явився на полі у стартовому складі й провів 66 хвилин, отримавши жовту картку. Однак перший виступ бразильця справив позитивне враження на наставника «Спортінга», тому що Нунес відзначився 18 точними передачами із 19 виконаних, а також виграв 56% єдиноборств в обороні та показав хорошу агресію, що проявилася у 4 фолах.

Завдяки цьому Рубен Аморім ще до кінця сезону-2019/20 дав Нунесу можливість зіграти ще у дев'яти поєдинках Прімейри, й загалом статистика хавбека виявилася більш ніж пристойною: у середньому за 90 хвилин бразилець відзначився 88% точних передач, 50% виграних єдиноборств, 80% успішних обведень, 7 відборами та 0,2 жовтими картками при показнику фолів у 3,5 в перерахунку на один повний поєдинок.

На сезон-2020/21 Аморім визначив Матеуса Нунеса як гравця основного складу, внаслідок чого хавбек зіграв у чемпіонаті 31 поєдинок, із яких 12 розпочинав у стартовому складі, а у 19 з'являвся на полі, виходячи на заміну. Саме той чемпіонат «Спортінг» несподівано для багатьох португальських футбольних оглядачів зумів завершити в ранзі чемпіона, а через рік, у сезоні-2021/22, Матеус Нунес вже перетворився на беззаперечно ключового виконавця для лісабонських «левів»: 33 матчі у чемпіонаті, із яких 31 – в стартовому складі.

Примітно, що ще у жовтні 2020 року «Спортінг» погодився заплатити «Ешторілу» ще 450 тисяч євро, аби остаточно стати власником 100% економічних прав на півзахисника. Крім того, в цей же час боси лісабонців домовилися про підписання нового контракту і з самим Нунесом, збільшивши не лише термін перебування хавбека на «Жозе Алваладе», а й піднявши клаусулу футболіста із 45 до 60 мільйонів євро.

Getty Images/Global Images Ukraine. Матеус Нунес

І якщо наприкінці 2020-го 60 або навіть 45 мільйонів євро за Матеуса Нунеса здавалися більшості вболівальників та експертів просто цифрою «зі стелі», яку ніколи й ніхто не запропонує «Спортінгу» за де-факто ноунейма, то через два роки ці ж люди нахвалювали менеджмент «левів» за неймовірну прозорливість. Все через те, що влітку 2022 року Нунес перебрався до «Вулверхемптона», а лісабонський клуб отримав від цього продажу 45 мільйонів євро – суму, що стала на той момент другою (після продажу цього літа Мануеля Угарте в «Парі Сен-Жермен» за 60 мільйонів євро – вже третьою) у списку найбільших, отриманих від вихідних трансферів, після Бруну Фернандеша, за якого МЮ раніше виплатив «левам» 65 мільйонів євро.

Доленосна похвала від Гвардіоли

15 лютого 2022 року «Спортінг» на рідному стадіоні провів перший поєдинок 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті», у якому без варіантів «згорів» опоненту з Туманного Альбіону – 0:5. У цьому матчі Матеус Нунес нічим особливим не вирізнявся, проте після поєдинку головний тренер «містян» Хосеп Гвардіола не тільки заявив, що рахунок на табло «не відображає різницю між командами», а й персонально виділив хавбека «Спортінга», назвавши того ні багато ні мало, а «одним із найкращих гравців у світі».

Ця похвала від Гвардіоли, вочевидь, і стала доленосною у кар'єрі Нунеса. Вже влітку 2022-го хавбек перейшов до «Вулверхемптона», де з ходу і без особливих проблем зумів стати ключовим футболістом першої команди. У дебютному сезоні в англійській Прем'єр-лізі Матеус відіграв 34 матчі за «вовків», із яких 30 – у стартовому складі. Якщо на момент переїзду на «Молінью» оціночна вартість хавбека на Transfermarkt становила 35 мільйонів євро, то вже через рік виступів у АПЛ вона зросла до 45 мільйонів, і, напевно, могла б бути ще вищою, якби «Вулверхемптон» зберігав здатність боротися за місця у верхній половині таблиці, що було властиво «вовкам» у сезонах-2018/19 та 2019/20, а не борсатися в районі зони вильоту із реальною небезпекою спікірувати до Чемпіоншипу.

Несподіваний трансфер до Манчестер Сіті

Влітку 2023 року «Манчестер Сіті» виявляв серйозну зацікавленість у підписанні хавбека «Вест Хема» Лукаса Пакети. Торги по 26-річному бразильцю йшли кілька тижнів, і «містяни» підняли ставку із 70 до 88 мільйонів фунтів, встигнувши попередньо узгодити 6-річну трудову угоду з самим гравцем, але… В певний момент у цьому трансфері почало виникати надто багато складнощів, і в результаті угода не відбулася, а у ЗМІ з'явилося безліч версій, чому це могло статися.

«Манчестер Сіті», бажаючи підсилити середню лінію, яка виявилася ослабленою через серйозне пошкодження у Кевіна Де Брюйне, в екстреному порядку вийшов на босів «Вулверхемптона» із пропозицією про продаж Матеуса Нунеса. Спочатку за хавбека «містяни» запропонували 47 мільйонів фунтів, але отримавши відмову продемонстрували готовність заплатити 53 мільйони фунтів (62 мільйони євро).

У «Вулверхемптоні» наполягали на 60 мільйонах фунтів відступних за Нунеса, проте змушені були змінити позицію після того, як сам хавбек влаштував бойкот, переставши відвідувати тренування команди, вимагаючи трансферу до «Манчестер Сіті». В результаті угода все-таки відбулася, і у 4-му турі АПЛ Нунес опинився вже у заявці «містян», провівши у запасі весь матч проти «Фулхема» (5:1).

Немає сумнівів, що Гвардіола не форсуватиме події, і буде підпускати Нунеса до ігор за першу команду дуже обережно, якщо й взагалі не дозовано. Також Матеуса не виявилося і у заявці, яку головний тренер збірної Португалії Роберто Мартінес 1 вересня оголосив на прийдешні матчі відбору на Євро-2024 проти Словаччини (8 вересня) та Люксембургу (11 вересня).

Втім, чому ж збірна Португалії, а не Бразилія?

Найважче рішення у кар'єрі

Ще у вересні 2021 року, коли Матеус Нунес виступав у лавах «Спортінга», хавбек отримав виклик від Тіте до національної збірної Бразилії. «Селесао» якраз зіткнулися із труднощами напередодні ігор відбору на ЧС-2022 проти Чилі, Аргентини та Перу, коли не змогли розраховувати одразу на сімох гравців з англійської Прем'єр-ліги. Аліссона, Фабіньо та Роберто Фірміно не відпустив «Ліверпуль», Едерсона, Габріела Жезуса – «Манчестер Сіті», Фреда – «Манчестер Юнайтед», Тьягу Сілву – «Челсі», а Рафінью – «Лідс». Клуби мотивували своє рішення тим, що після повернення футболістів зі збірної їх, швидше за все, змусять пройти карантин, пов'язаний із пандемією Covid-19, що всерйоз послабить команди, які перебувають у розпалі змагального процесу, як на внутрішній, так і не міжнародній аренах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду (ліворуч) та Матеус Нунес у збірній Португалії

На той момент Нунес мав можливість виступати як за збірну Бразилії, так і за Португалію, оскільки прожив на території цієї країни достатню кількість часу й встиг набути громадянство. Як не дивно, але Матеус відмовився від можливості зіграти за п'ятиразових чемпіонів світу, заявивши, що це рішення стало для нього «найважчим у кар'єрі», а також зазначивши, що виклик до збірної Бразилії був для нього «одним із моментів, якими він більш за все пишається».

Незабаром ситуацією скористався тодішній наставник збірної Португалії Фернанду Сантуш, котрий викликав Нунеса на жовтневий спаринг із Катаром (3:0), а також поєдинок кваліфікації на ЧС-2022 проти Люксембургу (5:0). У матчі проти азіатів хавбек зіграв 71 хвилину, а проти європейських «червоних левів» – 10.

«Нунес вже деякий час шукав можливості зіграти за збірну Португалії, і тепер у нього з'явився шанс показати, що він на це заслуговує», – прокоментував дебют хавбека за португальську збірну Сантуш.

Сам же футболіст тоді ще раз публічно пояснив, чому відмовив Бразилії та вирішив грати за Португалію: «Після довгих розмов та роздумів із родиною я дійшов висновку, що грати за Португалію – найкращий варіант. Думаю, тут я буду щасливий».

Оцініть матеріал
(72)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Ну класна ж стаття, пізнавальна! Чи деяким коментуючим дурням подобається читати як охоронець Мессі когось там побив? Мало адекватних дописувачів залишилося!
StrikeX
Схожий на Агуеро... символічно, що гратиме у Сіті
T-800
остановите эту Землю, я  сойду
Swed
По заголовку можно подумать что через Манчестер Сити уже прошло 61 999 999 игроков.  И вот он - 62-х миллионный.
vazazh
Относительно наших спецов -коров - еще и не такое можно прочитать. Они у нас дебилы - поголовоно. А относительно Нуньеса - да хрен с ним , где оно будет играть. В Португалии, Бразилии ( уже нереально), оно такое же г., как рооник