Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 06 вересня 2023, 17:40
4820
3

Фабрика талантів: найдорожчі продажі в історії РБ Лейпциг

Розповідаємо про рекордні трансфери «биків»

| Оновлено 06 вересня 2023, 17:40
4820
3
Фабрика талантів: найдорожчі продажі в історії РБ Лейпциг
Getty Images/Global Images Ukraine

З-під крила РБ Лейпциг останнім часом виходить дедалі більше якісних гравців. Через систему німецького клубу пройшли багато відомих футболістів, наприклад, Йозуа Кімміх. 2015-го року «бики» продали Штутгарту одного з лідерів нинішньої збірної Німеччини всього за 1,5 млн євро. Але вони далеко не всіх відпускали так легко.

Далі – найдорожчі продажі в історії Лейпцига.

Ібраїма Конате

Куди: Ліверпуль
За скільки: 40 млн євро

Конате перейшов до Лейпцига влітку 2017 року із Сошо на правах вільного агента. «Бикам» дістався безкоштовно гравець, якого вони через 4 роки продали Ліверпулю за 40 млн євро. У француза в Німеччині були різні за успішністю сезони, але головне, що він там змужнів і виріс для топ-клубу.

Щоправда, в Англії в нього поки що теж все складається неідеально. У першому сезоні після переходу до «мерсисайдців» 24-річний центрбек часто сидів на лаві запасних. Минулої кампанії його турбували травми. Можливо, цього сезону Конате стане важливим гравцем для «червоних» з огляду на їхні проблеми в обороні.

Дайо Упамекано

Куди: Баварія
За скільки: 42,5 млн євро

Getty Images. Дайо Упамекано

Упамекано перебував у системі Ред Булл з 2015 року. Спочатку француз перейшов до РБ Зальцбурга з Валансьєна за 2,5 млн євро. У січні 2017 року він вирушив до Лейпцига. Сума трансферу склала вже 18,5 млн євро. Там футболіст провів 4 сезони, де став гравцем основи. Як і Конате, Упамекано залишив «биків» улітку 2021 року, і перейшов до Баварії за 42,5 млн євро.

Трансферна вартість 24-річного центрбека показує його прогрес. З іншого боку, на топ-рівні він поки що не може закріпитися. Іноді француз видає дуже хороші матчі, але в деяких поєдинках може виглядати не так упевнено. Тим не менш, футболіст проводить уже третій сезон у Баварії, де не всі можуть відповідати стандартам. Але в будь-якому випадку, Упамекано потрібно бути стабільнішим.

Тімо Вернер

Куди: Челсі
За скільки: 53 млн євро

Вернер перейшов до Лейпцига зі Штутгарту влітку 2016 року за 23 млн євро. Там він і зробив собі ім'я. Вже в першому сезоні після переходу до нового клубу Тімо забив 21 гол у Бундеслізі. Найкращою в плані результативності для німця стала кампанія 2019/20, в якій він записав на свій рахунок 28 забитих м'ячів. Після цього сезону футболіст перейшов до Челсі за 53 млн євро.

В Англії кар'єра у Вернера склалася не найкращим чином. За 2 сезони у складі «синіх» він забив сумарно лише 10 м'ячів у АПЛ. Форвард був корисний в атаках і періодично асистував партнерам, але від нього чекали насамперед голів. Влітку 2022 року Тімо повернувся до Лейпцига. «Бики» заплатили за гравця 20 млн євро. Наразі 27-річний нападник продовжує кар'єру в стані німецького клубу , де в нього все непогано загалом.

Набі Кейта

Куди: Ліверпуль
За скільки: 60 млн євро

Як і Упамекано, Кейта розпочинав велику європейську кар'єру в РБ Зальцбург, куди перейшов улітку 2014 року з французького Істра. Сума трансферу склала лише 1,5 млн євро. Через 2 роки він перейшов до Лейпцига майже за 30 мільйонів. Там гвінеєць провів 2 сезони і показував хорошу результативність як для центрального півзахисника. Його старання не залишилися непоміченими Ліверпулем.

Влітку 2018 року Кейта перейшов до «мерсисайдців». Сума трансферу становила 60 млн євро. Цікаво, що у «червоних» гвінеєць провів більше часу, ніж у попередніх клубах – 5 років. За цей час він зарекомендував себе хорошим гравцем, але, напевно, так і не вийшов на той рівень, якого від нього чекали в Ліверпулі. Влітку 2023 року 28-річний хавбек перейшов до Вердера на правах вільного агента.

Крістофер Нкунку

Куди: Челсі
За скільки: 60 млн євро

Getty Images. Крістофер Нкунку

Нкунку став великою знахідкою для Лейпцига. У липні 2019 року він перейшов до «биків» із ПСЖ за 19,5 млн євро. Німці зуміли вигідно продати гравця та отримати з нього максимальну користь. У першому сезоні після переходу до нового клубу француз віддав 15 результативних передач. У минулій кампанії футболіст забив 16 м'ячів у Бундеслізі, роком раніше – 20. Крістофер став найкращим гравцем чемпіонату Німеччини та одним із його найкращих бомбардирів.

Зібравши індивідуальні нагороди, Нкунку перейшов до Челсі влітку 2023 року. Сума трансферу склала 60 млн євро. Сині дуже хотіли отримати гравця і не пошкодували – він уже на передсезонній підготовці почав робити різницю. Але тоді ж француз отримав травму коліна, через яку пропустить кілька місяців нового сезону. Наразі 25-річний форвард відновлюється після пошкодження, а клуб шукає рішення щодо його заміни.

Домінік Собослаї

Куди: Ліверпуль
За скільки: 70 млн євро

Ліверпуль регулярно звертається до Лейпцига за молодими талантами. Одним із них став Собослаї. До приїзду в Німеччину угорець провів кілька років в Австрії, виступаючи, зокрема, за РБ Зальцбург. У січні 2021 року він перейшов до биків за 36 млн євро. За 1,5 роки Домінік зіграв 91 матч у складі Лейпцига, забив 20 голів і віддав 22 результативні передачі. Непогані показники для атакувального півзахисника.

Влітку 2023 року Собослаї перейшов до Ліверпуля. Сума трансферу склала 60 млн євро. Футболіст, ймовірно, вартий цих грошей. Він одразу почав грати в основі «червоних» та приносити користь команді. Головний тренер «мерсисайдців» захоплюється гравцем, якого можна використати на кількох позиціях. Адаптація у 22-річного хавбека відбувається досить легко. Домінік має довгостроковий контракт з Ліверпулем і всі шанси стати важливим елементом оновленої команди.

Getty Images. Домінік Собослаї

Йошко Гвардіол

Куди: Манчестер Сіті
За скільки: 90 млн євро

У даний момент Гвардіол є найдорожчим вихідним трансфером РБ Лейпциг. Хорвату знадобилося всього 2 сезони для того щоб заявити про себе і перейти в один із найкращих клубів світу. І «бикам» він приніс гарну вигоду. Німці викупили футболіста у загребського Динамо у липні 2021 року за 36,8 млн євро. Сума чимала, але Лейпцигу вдалося продати гравця набагато дорожче. Прямо зараз він є найдорожчим захисником світу.

Гвардіола чекає цікава пригода під керівництвом його майже однофамільця. Хорват нещодавно розповідав, що адаптація у нього відбувається легко. Ігровий час він отримує пристойний, як для новачка. Хорвату всього 21 рік, а він уже виступає у команді, яка виграла требл у минулому сезоні. Він має всі шанси стати частиною нової і, можливо, такої ж яскравої історії Манчестер Сіті.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Перші четверо, ті що дешевші, однозначно не виправдали сподівань нових клубів. Про трьох останніх, дорогих, поки ще рано щось говорити, особливо незавидне становище у Нкунку - результати роботи Почеттіно не вражають.
ALKOSruLKA
... Інкубатор талантів для АПЛ
Женя Матийчук
Яким чином у червоних вийшло   купити Домініка Собослаї всього навсьог за 60 КК , Моя  субьективна думка що цей трансфер стане одним із успішніших в історї клубу.  Всякі Гріліши, Мудрики, і ще  ціла В топ 5 ліг купа атакуючих хавів  була куплена з цінником 100+ КК , і з їх усіх лише Джуд Белінгем серед усіх топ ліг  грааець такого ж рівня на цій позиції прямо зараз (тільки через те що молодший поставлю англійця #1, а мадяра #2)