Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 03 вересня 2023, 14:59
20229
2

Неспішно і креативно. Як грає Жирона Циганкова і Довбика

The Athletic розбирає гру підопічних Мічела в матчі проти «Севільї»

| Оновлено 03 вересня 2023, 14:59
20229
2
Неспішно і креативно. Як грає Жирона Циганкова і Довбика
Getty Images/Global Images Ukraine

Минулими вихідними переможці Ліги Європи приймали на своєму полі команду, яка нещодавно піднялася в Ла Лігу. Як і очікувалося, зіткнення ідентичностей було очевидним.

Бойовий стиль «Севільї» під керівництвом Хосе Луїса Менділібара став ковтком свіжого повітря: прямий, нехитрий та інтенсивний. Але, зазнавши третьої поразки поспіль на початку нової кампанії, виконавши за цей час 50 навісів у штрафний майданчик, «Севілью» при цьому змусили виглядати схожою на нерозторопного аутсайдера. І зробила це команда, яка цілком може претендувати на місце в топ-7 у нинішньому сезоні.

«Жирона», як завжди, була добре навчена і дуже весела, здобувши виїзну перемогу 2:1. Вони пропустили 21 удар по воротах, 13 разів втратили м'яч у першій третині поля – втім, вони цього й очікували.

Одна з найрухливіших команд Іспанії, «Жирона» в захопливому поєдинку трималася на сміливості та вмінні грати крізь пресинг «Севільї». Перемога, поразка чи нічия – підопічні Мічела гарантують захоплююче видовище...

Каталонський клуб, який є сестринським клубом «Манчестер Сіті» і частково належить Пере Гвардіолі, не дивує тим, що він грає в привабливий футбол, заснований на володінні м'ячем. Проте, очікувалося, що їхній розмірений підхід до побудови атак постраждає в цьому сезоні після переходу в «Барселону» диригента півзахисту Оріоля Ромеу.

Рішенням Мічела стало переміщення талановитого Алеша Гарсії на позицію опорного хавбека. 26-річний футболіст любить переміщатися по всьому полю, забезпечуючи своїх партнерів, і тільки п'ять гравців створили більше моментів у Ла Лізі минулого сезону.

У суботу до нього приєднався захисник Мігель Гутьєррес, який перебудовувався в півзахист і постійно пропонував себе для передачі, щоб «Жирона» завжди мала можливість вийти з оборони під пресингом.

Минулого сезону тільки «Барселона», «Реал» і «Атлетіко» зробили більше передач на своїй половині поля, ніж «Жирона» – терпіння і володіння м'ячем знову стали ключовим чинником.

Інструкції Мічела стали максимально зрозумілі під час перерви на водопій, коли мікрофон вихопив його пристрасну розмову з командою, яка вже вела в рахунку на той момент.

«Ви повинні довше тримати м'яч у своїх ногах», – сказав він. «Кожен окремо, ви повинні довше тримати м'яч. Якщо це не неможливо, зробіть дотик. Це може бути важко в умовах високого тиску, але ви повинні тримати м'яч і проявляти індивідуальність. Ви повинні тримати м'яч, хлопці.

Пройдіть вперед на два метри, віддайте пас, прийміть правильну позицію, щоб прийняти м'яч, і йдіть уперед.

Два дотики, мінімум. Постійно фінтити, йти то в один бік, то в інший, ховати м'яч, грати так, ніби ви граєте на вулиці».

Серія інструкцій, що свідчать про технічну майстерність і сміливість, необхідні для гри в стилі «Жирони».

Уже за кілька миттєвостей після початку гри «Жирона» отримує м'яч і починає активно будувати атаку з однієї третини поля в іншу. Віктор Циганков віддає м'яч Янгелю Еррері, який в один дотик намагається віддати пас Савіо на фланг. Передача виявляється занадто сильною і м'яч виходить за межі поля.

Камера перемикається на бічну лінію. Мічел у люті кидає пляшку з водою на землю. Тренер Санті Поу піднімає вгору два пальці.

«Мінімум два дотики».

У перерві Ерреру замінили.

У другому таймі «Жирона» продовжує діяти, попри посилення тиску. Замість Еррери на поле виходить центральний захисник Хуанпе, а Давід Лопес переходить у півзахист, що зайвий раз підтверджує позиційну універсальність команди.

Переможний гол приходить через 10 хвилин, у результаті атаки, що виправдовує задумки Мічела. Спочатку Гарсія отримує передачу в півзахисті, не боячись поставити шипи на м'яч і викликати пресинг, навіть перебуваючи спиною до своїх гравців.

Заохотивши пресинг «Севільї», він віддає м'яч назад підписаному влітку Дейлі Блінду. Юссеф Ен-Несірі, Олівер Торрес і Лукас Окампос роблять крок уперед, очікуючи пасу в правий бік.

Натомість Блінд опускає плече і робить фінт ліворуч, після чого передає м'яч флангом на ізольованого Савіо, який опиняється віч-на-віч із захисником.

Безліч дотиків, акцент на форму тіла та різкий пас уперед, коли з'являється нагода; у результаті білд-апу шість гравців «Севільї» залишаються за лінією м'яча.

Савіо проскакує повз свого суперника і зміщується в центр, потім переводить м'яч на протилежний бік, де трохи пізніше Арнау Мартінес підбирає м'яч і віддає під удар Гарсії.

Крім приємного стилю гри, індивідуальні зірки «Жирони» тільки підсилюють враження.

19-річний Савіо, орендований у «Труа» з французької Ліги 2, вразив уяву своїм дриблінгом, а також влучивши у штангу після чудового дриблінгу з флангу.

Циганков – ще один талановитий гравець на правому фланзі, невловимий вінгер, який полюбляє зміщуватися всередину поля з лівої ноги, і з моменту переходу в команду в січні цього року на його рахунку вже сім результативних передач.

Одна з двох команд Ла Ліги, які забили і пропустили в минулому сезоні понад 50 голів, «Жирона» посідає друге місце в новому сезоні, набравши сім очок з дев'яти можливих.

На каталонців варто звернути увагу через азарт, безстрашність і сучасний, вільний підхід.

Том Гарріс, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(77)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Классная статья.
Summertime
А как они играют?   Они ведь пока плывут по течению. Ничья с Сосьедадом? Так  у тех парней уж 3 ничьи.  Победа над Севильей?  Так у неё одни поражения.   Хетафе и сегодня беспобедный  Лас-Пальмас.   У них всё впереди, как и у нашего Руха с Полесьем.