Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 02 вересня 2023, 10:13
5652
31

Опускаємось все нижче і нижче. Дна поки не видно

Валерій Василенко – про проміжні підсумки нашої кваліфікаційної єврокампанії

| Оновлено 02 вересня 2023, 10:13
5652
31
Опускаємось все нижче і нижче. Дна поки не видно
Getty Images/Global Images Ukraine

Але за фактом це – дно. Жодна з наших команд, яка брала участь у кваліфікації єврокубків, не виконала турнірного завдання. Про муки «Зорі» в цьому сенсі дуже й дуже скромно промовчу: луганці апріорі мали запасний аеродром у вигляді обов'язкової участі у груповому турнірі Ліги конференцій, тому повторити долю «Динамо» та компанії не могли за визначенням.

У підсумку в осінній частині єврокубків Україну представлятимуть аж дві команди – «Шахтар» (група ЛЧ) та «Зоря» (група ЛК).

Провал? Однозначно. Причому цілковитий, приголомшливий. Надривний такий провалище, наче залізом по склу.

Однак, якщо ви приготували пару-трійку цеглин, щоб метнути в Луческу, Кучера чи Скрипника, моя вам порада: не поспішайте. Тому що, на моє скромне переконання, краще навряд чи могло бути. А далі, якщо війна затягнеться, може бути й гірше. Значно гірше.

До речі, ви пам'ятаєте, коли востаннє від нашої країни в осінній частині єврокубків грали лише дві команди? Ні, це було не на зорі становлення вітчизняної футбольної Незалежності. Це було значно пізніше: в 2009 році. У тому благополучному році, в якому «Шахтар» виграв Кубок УЄФА. Тоді до групового раунду єврокубків пробилися лише «Динамо» та «Шахтар».

Зараз на дворі страшний та неблагополучний 2023-й. І ми знову маємо лише дві команди у єврокубках. І якщо 14 років тому ми мали повне право гнівно запитувати – а чому так мало наших клубів бере участь у групових стадіях європейських турнірів, то зараз, на жаль, ми не можемо собі дозволити порушувати аналогічне питання. Тому що наш футбол з моменту кацапського вторгнення втратив не тільки у сріблі, вазі чи в фарбах, але опинився в такому розібраному та непривабливому вигляді (та й місці теж), що кидати каміння у його город – це вже моветон.

***

Давайте цю тезу розглянемо на прикладах.

Що, «Динамо» зараз сильніше за «Бешикташ»? Та ні, звичайно. Стамбульський клуб може собі дозволити трансфери рівня Деле Аллі та Окслейда-Чемберлена, тоді як київський клуб може собі дозволити, хіба що, повернути Андрія Ярмоленка.

Так, і в мене теж є безліч запитань до власників столичного клубу Суркісів, і до головного непорозуміння, вибачте, головного тренера команди Луческу, на які, певен, мої адресати не зможуть предметно відповісти. Але якщо говорити дуже локально, дуже і дуже конкретно, то «Динамо» зараз об'єктивно слабше за «Бешикташ».

Мені теж не сподобався поєдинок у відповідь киян проти команди Гюнеша: без шансів, без ризику, без палаючих очей. Але це, швидше, емоційна складова, яка не перекреслює головного: динамівці в обох матчах були справді слабшими за «Бешикташ».

Те, що ледве проповзли «Аріс» - теж навряд чи може бути важким ляпасом Сироті й товаришам. Тому, що «Динамо» нинішнє – це і є рівень «Аріса». Плюс-мінус.

Про «Дніпро-1» без сліз взагалі говорити не вдасться. Це як же треба було постаратися, викрутитися, загадитися, щоб профукати відразу три єврокубки. Мені здається, що цей дніпровський рекорд ще довго матиме статус унікального.

CК Дніпро-1

Але це теж лише емоції. Лише слова.

А насправді… Зізнайтеся, хтось із вас справді був високої думки про тренерські таланти Олександра Кучера? А про селекційний геній Євгена Краснікова, позбавленого відстовбурченої кишені біглого президента «Металіста»? Невже хтось думав, що без суддівського благословення «Дніпро-1» може забратися хоча б до найменш рейтингової єврокубкової групи?

Ну і якщо знову порівнювати потенціали, то «Панатинаїкос» зараз сильніший за «Дніпро-1». Сильніша за дніпрян і «Славія».

Щодо команди з Трнави, то не впевнений, що вони чимось кращі. Але якщо далі пройшов саме «Спартак», то хто кому лікар?

Єдине (крім вильоту одразу із трьох турнірів), чим запам'ятався за грою «Дніпро-1» - грубість. П'ять червоних карток у шести матчах – дуже багато. Грублять та фолять тоді, коли не вистачає майстерності. Це аксіома. Так що пиляйте гирі, Шура.

Про «Ворсклу» говорити взагалі не хочеться. Зізнаюся чесно: ще наприкінці минулого сезону я був упевнений, що п'ята команда в єврокубках для України зараз є недозволеною розкішшю. Згадайте, хто тоді претендував на те п'яте місце: «Олександрія» та «Ворскла». Між першою четвіркою та п'ятою командою УПЛ – майже прірва.

«Ворскла» в підсумку на фінішній стрічці випередила колектив Ротаня. Випередила лише для того, щоб програти грузинській «Ділі».

Я впевнений навіть зараз, що грузинський чемпіонат поступається чемпіонату України. Не так помітно, як у благополучні та хлібні роки, проте. Однак наразі мову потрібно вести не загалом про наш елітний дивізіон, а саме про «Ворсклу». Так ось, саме тепер «Ворскла» - це вершник не тільки без голови, а й без ніг.

Про «Зорю» було згадано вище: команда мала запасний аеродром, на цьому ж аеродромі і влаштовувалася. Хоча за спробу зіграти «поверхом вище» обов'язково треба подякувати бронзовому призеру минулого чемпіонату. Подібною спробою не відзначились ні динамівці, ні дніпряни. Не кажучи вже про полтавців.

У сухому залишку маємо те, що маємо. Лише одна команда зуміла пройти один раунд («Динамо»), «Дніпро-1» зі своїх восьми зустрічей не виграв жодної, «Ворскла» поступилася грузинам, «Зоря» не пройшла чехів.

Я не вірю, що всі наші «кваліфайнери» свідомо «злили воду» чи не хотіли підтримати країну та ЗСУ. Ми зараз просто дуже слабкі на клубному футбольному полі. Ми зараз розібрані, знекровлені, без царя в голові. Тому нам і вказують наше футбольне місце - десь на узбіччі.

Але я впевнений, що коли Україна вкаже місце на цвинтарі кацапській сволоті, все зміниться. І у футболі також. Потрібно набратися терпіння.

І дочекатися.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як прокинули Італію. Визначено дві команди, котрі вийшли до еліти ЧС
Хокей | 05 травня 2024, 08:55 4
Як прокинули Італію. Визначено дві команди, котрі вийшли до еліти ЧС

Угорщина та Словенія підвищилися у класі за підсумками виступів у Дивізіоні 1A

Спортінг – чемпіон. Трубін пропустив два м'ячі. Бенфіка програла на виїзді
Футбол | 06 травня 2024, 01:30 2
Спортінг – чемпіон. Трубін пропустив два м'ячі. Бенфіка програла на виїзді

Орли поступилися команді «Фамалікау», обидва голи були забиті після 70-ї хв.

Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрій Полоз
Багато чого написано правильно, але не з усім згоден... Пишуть, що багато наших сильних гравців залишило Україну після 2022 року. Скільки? 20 чи може 30, чи аж 50? Дійсно сильних поїхали одиниці, а просто футболістів поїхало дійсно кілька десятків. Всі інші тут залишаються, бо нікому вони особливо за кордоном і не треба, а якщо і треба, то отримувати будуть у 2-3 рази менше, ніж тут навіть зараз. Найбільше якісних легіонерів втратив "Шахтар", але якщо порівнювати команди минулої осені і зараз, то за великим рахунком всі гравці в українських клубах на місцях, а результат ще гірший... Чому? Підготовка, мотивація, ще щось... Але якби зараз грали в командах 18-20-ти річні хлопці, то я б зрозумів, а грають одні і ті ж, що і минулого року... А результат ще гірший... Не стільки війна винна, як щось інше... Сам Василенко пише, що немає на полі очей, що горять... Так це що, війна винна? Чи може навпаки треба зад рвати за країну, за ЗСУ, за клуб, за своє їм'я! А не рвуть чомусь... Чому? В чому причина? Не треба все на повномасштабну війну спихувати. Війна з 2014 року почалася і потихеньку ми почали відтоді деградувати, а зараз просто прискорилися.
romanchik.8409
Мне нравится реакция болельщиков Динамо..Это как нужно себя не уважать и доказывать,что Бешикташ гранд!!Нет Грандище с которым команда достойно выглядела..И при этом напомнив,что вот Шахтёру накидают торбу...Это ж нужно быть самим по уши в дерьме и при этом вместо радости от побед своего любимого клуба ( от того,что их нет) лучше обрсрать других... Динамо великий клуб.. Был...Но не унижайте так его...Не достойно проиграть Туркам..Нет.. Признайте,что уровень дно..И когда будете злорадство о Шахтёре проявлять вспомните о своём клубе...
Vladislav Pohily
Без сильних легіонерів розрахувувати на успіхи в ЄК, на жаль, не доводиться. Бувають, звісно, винятки, типу Шахтаря в минулому сезоні, але то винятки. Взагалі, те що ми в нинішніх увовах якось граємо і хоч кудись виходимо, то вже не погано.
ди л
Молимся за Шахтёр и надеемся что с Зарей все сложиться но это не отменяет всего написаного! 
Ну а тем кто пишет -закончится война и все наладится или парни вернуться с войны и все наладят в стране огромный привет!!- на это пойдет десятки лет после окончания этого всего… 
Так же нужно посмотреть реально на владельцев клубов и для чего они его содержали и продолжают содержать…
Владислав Антонов
Усе логічно, рівень європейських клубів росте, бо туди вливається величезне бабло. А в нас і тактична підготовка футболістів слабенька, і достойних тренерів одиниці, і якісних гравців все менше і менше, і нема доходу від телеправ, продажу мерчу чи квитків. Олігархічний футбол на спаді - це жалюгідне видовище. Тому насолоджуємося останнім за довгий час сезоном в ЛЧ і звикаємо до нових реалій.
Умник
Сколько год два пять десять?
Для чего возобновляли упл для пафоса и картинок?
А что война у нас с 2022 года?
Не с 2014 года?
Где сука планирование за 10 лет?
Красиво льете в уши господин Валерий.
Война у нас 10 лет скоро, и мы падаем. И все всех устраивает.
umnuy2
хочу вам коллеги сказать что дно будет позже.У нас вымыли на данный момент всех талантливых юниоров Европа,огромное количество перспективных за рубежом и там останутся.Тут война-никто тут не будет не строить спортивную ифраструктуру не растить молодёжь.Во всех видах спорта нас ждёт яма в ближайшее десятилетие.
Gargantua
это не дно.
Это остатки репутации.
у нас две команды в группе, но ни одна из них квалификацию не прошла.
Шахтер в группе благодаря инерции по рейтингу, а Заря проиграла квалификацию и вылетела в турнир рангом ниже. Опять же благодаря остаткам рейтинга.
То есть реальное место Украины значительно ниже.
Днепр как серебряный призер проиграл все три квалификации в трех турнирах последовательно.
так что это только присказка, сказка впереди.
Микола Унгурян
в принципі вірно щодо даного моменту, але наприклад падіння ДК почалось ж не з початком повномасштабної війни, а набагато раніше.
Ну і відновлення не буде швидким, і воно можливо буде швидшим якщо клуби таки почнуть розвивати дитячо-юнацький футбол
Обсервер Влад
Ну а що ви хотіли: усі легіонери після 24.02.22 звалили, нових немає, тому що ніхто не хоче грати під ракетами і бомбами, українці також хто більш менш знає як виглядає футбольний м'яч, також драпанули в якісь клуби другої ліги чемпіонату умовної Польщі, лиш би з України звалити... залишилася якась дворова пацанва, яка грубо кажучи готова грати за їжу, тому що бабла в країні також немає, щоб платити нормальні зарплати як до війни. Так що усе це безпросвітне дно українського футболу - цілком справедливе і закономірне явище, на жаль.
Алексей
В этом году Динамо опять не выиграют чемпионат, и не удивлюсь, если Динамо займёт 4 или 5 место в итоге 
Xvalenok03
Общие фразы Ничего конкретного. Констатация существующего положения. 
При том, что выводов обобщающих нет. У каждой команды свой путь.  
Единственное что можно сказать - война усугубила кризис в одной конкретной команде, а в других просто повлияла.
Алексей
Пока будут играть такие игроки как Сидарчуки, Динамо постоянно будет так играть, причём Мирча его постоянно ставит в старте, а Бражка для чего с Зари забрали 
Алексей
Динамо уже который сезон дно и нет просвета, при Реброве ещё более менее нормально играли , но с тех пор много времени прошло, даже в чемпионате динамо умудряется занимать 4 место, а каких еврокубках может идти речь 
Max77
Насправді вся ця ситуація вирок всій системі футболу в Україні. Як виявилось без легіонерів наш футбол взагалі нічого із себе не представляє, а де ж та талановита молодь яку вирощують колишні відомі футболісти? Журналісти, які відробляють свій хліб, зробили надутих зірок: Шапаренко, Піхальонок, Попов і т.д., а як виявилось це просто повітря. Люди вибрали футбол професією, і показали повну свою нікчемність, все! Годі за них згадувати, хай шукають собі інше признання. Або грають в Інгульцах або Минаях… 
Danyil Yantsevych
Автор посту забув, що в 2009 році існував ще Металіст? Він у вас в редакції професіонал? Там ще можна вікепедію відкрити, якщо знань не достатньо!
Алексей
Когда ещё не было войны, у Суркисов как всегда ответ нет денег на трансферы 
Фанькин кот
Настоящее дно будет позже. Когда всего одна команда автоматом попадет в ЛК, после проигрыша квалификации ЛЕ. Все остальные вылетят.
mastorent
вполне хорошая статья. так оно всё и есть. помойка наш футбол нынче, как и всё остальное. а причины тому тоже всем ясны - и кацапская нечить немытая, и своя собственная бездарность.
Алексей
Сейчас вкладывают бабло только в баскетбольный и волейбольный клуб Прометей, там неплохие трансферы, жду с нетерпением нового сезона