Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 29 серпня 2023, 18:43
2663
1

Фоден впорається? Холанд забиватиме менше, поки травмований Де Брюйне

The Athletic – про перебудову в грі «Манчестер Сіті» без Кевіна Де Брюйне

| Оновлено 29 серпня 2023, 18:43
2663
1
Фоден впорається? Холанд забиватиме менше, поки травмований Де Брюйне
Getty Images/Global Images Ukraine

Після всього трьох вікендів нового сезону АПЛ ми все ще звикаємо до нових речей.

Поки рано говорити про якісь закономірності нового сезону, просто розмір вибірки занадто малий. Однак це не заважає The Athletic помічати деякі особливості матчів, що вже відбулися.

Цього тижня ми робимо сміливий висновок: Ерлінг Холанд у цьому сезоні не заб'є стільки голів, скільки в попередньому.

Чому? Ну, тут дуже доречний вислів «знайти свої ноги» – точніше, «знайти правильну ногу».

Дозвольте The Athletic пояснити...

Тривала відсутність Кевіна Де Брюйне стане великим ударом для «Манчестер Сіті»: 32-річний футболіст вибув на кілька місяців через травму підколінного сухожилля, отриману в день відкриття сезону в матчі з «Бернлі».

І ніхто не відчує наслідків відсутності Де Брюйне сильніше, ніж Холанд, адже в минулому сезоні він створив 25 моментів (зокрема, один з кутового) для нового центрфорварда «Сіті» в АПЛ – це найвищий показник серед усіх гравців «Сіті» та майже вдвічі більше, ніж у наступного за популярністю постачальника м'ячів для норвежця, Філа Фодена.

Капітан Очевидність доповідь закінчив.

Але почекайте, це ще не все.

Мало хто з гравців у світовому футболі володіє таким же творчим потенціалом, як Де Брюйне, і зв'язок між правоногим бельгійцем і лівоногим Холандом приносить свої плоди, зазвичай знаходячи останнього на дальній штанзі, що видно з тих моментів у відкритій грі, які він створив для скандинавського велетня.

Часом техніка виконання просто вражає уяву, але такі приклади, як передача на Холанда в матчі з «Манчестер Юнайтед» у жовтні, показують, як м'яч іде в бік від воріт завдяки природному закручуванню правою ногою...

...щоб зустріти носок сильнішої лівої ноги Холанда.

З початку сезону 2019/2020 227 ударів Холанда за «Ред Булл Зальцбург», дортмундську «Боруссію» і тепер «Сіті» були нанесені лівою ногою, і тільки 54 – правою. Як правило, він шукає можливість оббігти захисника, щоб отримати м'яч перед воротами під сильнішу ногу.

Досить подивитися на такі приклади, як паси Де Брюйне проти «Вулверхемптона» в січні в АПЛ...

...і проти міланського «Інтера» в червневому фіналі Ліги чемпіонів...

...щоб побачити, що Холанд воліє прориватися ліворуч.

Це відбувається не тільки в ті моменти, коли Де Брюйне перебуває з м'ячем: усі гравці «Сіті» зобов'язані помічати його забіги, щоб віддавати йому під робочу ногу:

Усе це приводить нас до нинішнього сезону.

Оскільки Де Брюйне вибув на найближчий час, Фоден виглядає людиною, здатною заповнити творчу порожнечу в атаці Пепа Гвардіоли. Його блискуча гра проти «Ньюкасла», безумовно, свідчить про те, що він готовий до того, щоб посісти місце Де Брюйне на правому напівфланзі.

Жоден гравець АПЛ не створив більше дев'яти моментів у відкритій грі, як це зробив Фоден, на ранніх стадіях цієї кампанії, але чи зможе лівоногий Фоден настільки ж якісно постачати м'ячі Холанду?

При зміщенні на лівий фланг відповідь позитивна – у матчі з «Ньюкаслом» Фоден грамотно знайшов улюблений прохід Холанда:

Однак, коли Фоден проривався вперед із центральних зон – або з правого напівфлангу – щось змінилося.

Замість того щоб бігти вліво (червона пунктирна стрілка), Холанд перемістився в правий канал (біла пунктирна стрілка), знаючи, що гравець збірної Англії буде менш здатний знайти його з природною траєкторією передачі з лівої ноги.

Отримавши м'яч, Холанд змушений контролювати його зовнішньою стороною лівої стопи, зміщуватися в центр і різко зупиняти свій прорив до воріт...

... залишаючи єдиним варіантом удар з-під захисника:

Через хвилину відбувається те ж саме. Холанд вирішує бігти в правий канал (біла пунктирна стрілка), а не в лівий (червона пунктирна стрілка), коли Фоден на дриблінгу йде на четвірку захисників «Ньюкасла»:

Коли Фоден виконує передачу, Холанд знову контролює м'яч зовнішньою стороною лівої бутси, сповільнюючи атаку...

...і змушений бити слабкою правою ногою, коли навколо нього багато захисників:

Різниця невелика, але кут і траєкторія вхідного пасу в обох випадках визначали результат послідовності дій.

Це нагадує аналіз, проведений колишнім нападником «Арсенала» і збірної Франції Тьєррі Анрі в минулому сезоні в ефірі американського телеканалу CBS Sports, в якому йшлося про те, що Холанд повинен адаптуватися до різних наборів навичок своїх партнерів по команді, щоб максимізувати власну ефективність.

«Ми всі знаємо, що, коли м'яч у Кевіна Де Брюйне, він може знайти Холанда будь-яким способом. Ми знаємо, що він любить робити раптові ривки», – сказав Анрі.

«Арсен (Венгер, його багаторічний тренер в «Арсеналі») сказав мені: «Постав собі правильне запитання». Коли я був нападником, я скаржився на все. Бос сказав: «Як ти думаєш, чи може Денніс Бергкамп віддати тобі м'яч так само, як це робить Фредді Люнгберг?».

Те ж саме можна сказати і про Фодена.

Якщо він продовжуватиме грати на правому фланзі, то йому і Холанду, можливо, доведеться відточувати взаємодію двох лівоногих гравців. З якісної точки зору, передачі, які Фоден може робити з центральних зон, звісно, матимуть іншу траєкторію під час використання його лівої ноги порівняно з гравцем, який сильніше грає правою.

На рівні АПЛ важливі дрібні деталі, і один метр у той чи інший бік може стати різницею між проходом до воріт і витісненням захисниками суперника.

Звичайно, Фоден буде не єдиним постачальником м’ячів для Холанда. Матео Ковачич і Хуліан Альварес, будучи від природи правоногими гравцями, безсумнівно, знайдуть 23-річного футболіста, коли він буде здійснювати забіги ліворуч, і це ще не рахуючи Джека Гріліша, який зміщується до центру з лівого флангу.

Можливо, це і дрібниця, і, як ми вже говорили, на початку сезону ще занадто рано говорити про тенденції, але гра з «Ньюкаслом» дала можливість зрозуміти, яка адаптація може знадобитися від Холанда і його товаришів у найближчі місяці за відсутності чудової правої ноги Де Брюйне.

Марк Кейрі, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн практично недосяжний. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 16 травня 2024, 06:45 1
Золота бутса. Кейн практично недосяжний. Яке місце посідає Довбик?

Кіліан Мбаппе і Ерлінг Холанд ділять 2–3 позиції у списку бомбардирів сезону

Ф'юрі зізнався, чому відмовився проводити дуель поглядів з Усиком
Бокс | 16 травня 2024, 23:46 4
Ф'юрі зізнався, чому відмовився проводити дуель поглядів з Усиком

Бій за титул абсолютного чемпіона світу відбудеться в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія)

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вова Бок
ого! разговорчивый Анри...