Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 28 серпня 2023, 17:00
7353
1

Захист Алькараса і Свьонтек, натиск Джоковича, прощання Ізнера і Заневської

Прев'ю до US Open 2023

| Оновлено 28 серпня 2023, 17:00
7353
1
Захист Алькараса і Свьонтек, натиск Джоковича, прощання Ізнера і Заневської
Getty Images/Global Images Ukraine

143-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу цього року пройде без будь-яких обмежень, практично всі охочі зможуть узяти в ньому участь. У чоловічому одиночному розряді очікується чергова велика битва між Карлосом Алькарасом і Новаком Джоковичем, у жіночому – все більш заплутано, але до числа фавориток додалося кілька потужних американок.

Перед стартом основних змагань було зіграно благодійний матч, на якому цього року зібрали менше для України, ніж попереднього, але сам факт проведення такого івенту однаково не може не тішити. Окремо варто відзначити виступ у міксті Еліни Світоліної разом із Гаелем Монфісом. Француз обіцяв, що наприкінці кар'єри зіграє з Еліною в змішаному парному розряді на офіційному рівні.

Цей турнір стане останнім для Джона Ізнера. Американський гігант зі зростом 2.08 м прийняв рішення завершити кар'єру у віці 38 років. На US Open він двічі грав у чвертьфіналі (2011 і 2018). У парному турнірі Джон зіграє зі співвітчизником Джеком Соком, для якого це теж буде прощання з тенісом, він продовжить кар'єру в піклболі на професійному рівні.

Чоловіки

Основні турніри, що передували US Open

ATP 500 Вашингтон. Фінал
Ден Еванс – Таллон Грікспор – 7:5, 6:3
ATP Masters 1000 Торонто. Фінал
Яннік Сіннер – Алекс де Мінаур – 6:4, 6:1
ATP Masters 1000 Цинциннаті. Фінал
Новак Джокович – Карлос Алькарас – 5:7, 7:6(7), 7:6(4)

Цього року американська серія турнірів вийшла досить цікавою, без тотального домінування тих чи інших тенісистів.

Джокович відпочивав до змагань у Цинциннаті, зате там у нього все склалося. Серб без особливих проблем дійшов до фіналу, де змагався з лідером світового рейтингу Карлосом Алькарасом. Матч за титул видався епічним і одним із найкращих в трисетовому форматі. Іспанець виграв перший сет і вів із брейком у другому, але Джоковичу вдалося зробити те, що в нього виходить найкраще – успішніше зіграти на важливих м'ячах. На тай-брейку другої партії Ноле відіграв матчбол, а в третьому сеті – взяв своє в 13-му геймі з першого матчпойнту. Матч затягнувся на 3 години 50 хвилин і став чудовим тизером для майбутнього фіналу US Open у п'ятисетовому форматі. Втім, у Нью-Йорку з великою часткою ймовірності можливі сюрпризи, але поки що це найбільш робочий варіант.

У Торонто Алькарас вибув у 1/4 фіналу, поступившись американцеві Томмі Полу, шанс на найбільший титул у кар'єрі отримали інші суперники. Найкраще подарунком долі скористався 22-річний італієць Яннік Сіннер, який уже не вперше претендує на трофеї такого калібру. У поєдинку за титул Сіннер розібрався з Алексом де Мінауром, для якого це теж був один із найкращих виступів у кар'єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Букмекери як переможця майбутнього турніру реально розглядають тільки двох тенісистів – Джоковича (2.2) і Алькараса (2.75). Коефіцієнт на Сіннера становить близько 15, у решти ближче до 30 і більше. У списку фаворитів міг бути Даніїл Медведєв, який круто розпочав сезон, але останнім часом його гра погіршилася, серйозних досягнень немає. У Цинциннаті він програв Александру Звєрєву, який тільки більш ніж через рік після травми на Ролан Гаррос 2022 знову повертається на топрівень.

Результати жеребкування непогані, найцікавішою буде перша чверть, найбільше несподіванок очікується в другій і третій.

У першій чверті сітки з Алькарасом гратимуть Яннік Сіннер, Александр Звєрєв, Кемерон Норрі, Григор Димитров та учасники фіналу у Вашингтоні Таллон Грікспор і Ден Еванс. Також тут є ветерани Енді Маррей і Стен Вавринка.

У другій – до Даніїла Медведєва та Андрєя Рубльова потрапили Карен Хачанов, Алекс Де Мінаур, Хуберт Хуркач, Борна Чорич і Маттео Берреттіні. Є тут і досвідчені Гаель Монфіс, Джон Ізнер, Душан Лайович і Дієго Шварцман. Чорич у першому раунді змагатиметься проти 22-річного аргентинця Себастьяна Баеса, який виграв у серпні титули ATP 250 у Кітцбюелі та Вінстон-Сейлемі.

Трохи нижче традиційно розташувалися Каспер Рууд і Хольгер Руне. З ними за путівку в півфінал вестимуть боротьбу Френсіс Тіафо, Томмі Пол, Себастьян Корда та Александр Бублік. Також тут присутні кілька тенісистів, які можуть здивувати, це Аслан Карацев, Домінік Тім, Джей-Джей Вульф і Адріан Маннаріно.

У нижній чверті до Джоковича вирушили Стефанос Циципас, Тейлор Фрітц, Фелікс Оже-Альяссім, Крістофер Юбенкс, Лоренцо Музетті та Франсіско Черундоло. Є ще кілька цікавих персонажів, але видимих шансів у матчі з головним фаворитом у них не спостерігається.

Що стосується боротьби за тенісну корону, то її практично немає, Джоковичу достатньо виграти один матч, щоб повернутися на першу сходинку. Усе через те, що минулого року він не грав у Нью-Йорку через ковідні обмеження, а Алькарасу потрібно захищати титул. Карлос, до слова, може стати першим тенісистом після Федерера, який захистить титул на US Open. Роджер перемагав на цих кортах з 2004 по 2008, після чого ніхто не зміг виграти в Нью-Йорку хоча б два титули поспіль.

Пропускають турнір Ян-Леннард Штруфф (травма стегна), Денис Шаповалов (коліно), Нік Кірьос (зап'ястя), Пабло Карреньйо Буста (лікоть), Рейллі Опелка (стегно), Марін Чілич (коліно), Роберто Баутіста-Агут (розтягнення зв'язок), Кеї Нісікорі (коліно) та Мікаель Імер, який оголосив про завершення кар'єри у 24 роки після того, як його відсторонили від тенісу на півтора року за порушення антидопінгових правил.

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Карлос Алькарас [1] – Яннік Сіннер [6]
Даніїл Медведєв [3] – Хуберт Хуркач [29]
Френсіс Тіафо [10] – Томмі Пол [4]
Тейлор Фрітц [9] – Новак Джокович [2]

Наші

На відміну від минулого року одразу двоє українців були представлені у кваліфікації. Віталій Сачко та Олексій Крутих дебютували на американському мейджорі, але поступилися в першому раунді відбору. Віталій програв італійцеві Раулю Бранкаччо, Олексій не зміг здолати фіналіста US Open 2018 Кевіна Андерсона. Обидва суперники українців програли в наступних матчах.

Жінки

Основні турніри, що передували US Open

WTA 500 Вашингтон. Фінал
Коко Гофф – Марія Саккарі – 6:2, 6:3
WTA 1000. Монреаль. Фінал
Джессіка Пегула – Людмила Самсонова – 6:1, 6:0
WTA 1000 Цинциннаті. Фінал
Коко Гофф – Кароліна Мухова – 6:3, 6:4

Цього року на турнірах US Open Series найкраще показали себе американки. Тенісисткам зі США чудово підійшли важкі м'ячі, якими вони винесли з кортів усіх конкуренток. Найуспішніше це робила 19-річна Коко Гофф (на численні прохання саме так ми тепер іменуватимемо її на сайті), яка виграла два з трьох головних турнірів серпня. Єдиної поразки в Монреалі їй завдала співвітчизниця Джессіка Пегула, яка в результаті і виграла титул на Відкритому чемпіонаті Канади.

Перша ракетка світу Іга Свьонтек загалом грала непогано, але в Монреалі та в Цинциннаті була зупинена на стадії півфіналу. Цікаво, що полька вперше програла Гофф, раніше в неї було 7 перемог у цьому успішному матчапі. З огляду на те, що ці тенісистки на всіх турнірах Grand Slam цього сезону потрапляють в одну чверть сітки, то цього разу такий жереб гірший якраз для Свьонтек.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Друга ракетка світу Аріна Соболенко також не показала чемпіонських результатів, у Цинциннаті її вдруге за рік у важливому півфіналі вибила чешка Кароліна Мухова. Проте, Аріна зберігає непогані шанси дебютувати в званні першої ракетки світу після US Open. Для цього їй потрібно виступити не гірше, ніж Свьонтек.

Що стосується результатів жеребкування, то вони збалансовані. У першу чверть сітки до Свьонтек і Гофф потрапили Петра Квітова, Вероніка Кудерметова, Даніель Коллінз, Дженніфер Бреді, Алізе Корне та Еліза Мертенс. У першому колі очікується цікавий матч між Альоною Остапенко та Жасмін Паоліні. Також тут зіграє експерша ракетка світу Каролін Возняцкі, у другому раунді можливий її матч із Квітовою.

У другій чверті до Єлени Рибакіної та Марії Саккарі жереб визначив Белінду Бенчич, Кароліну Мухову та Вікторію Азаренко. Тут є й українки Ангеліна Калініна, Марта Костюк і Катерина Байндл. Також очікується цікавий матч першого раунду Слоан Стівенс – Беатріс Хаддад-Майя.

Трохи нижче розташувалися Джессіка Пегула, Каролін Гарсія, Маркета Вондроушова, Людмила Самсонова, Медісон Кіз, Катерина Александрова та Анастасія Потапова. Не найкраща частина сітки для Еліни Світоліної, яка й так із травмою. Також тут знаходиться Леся Цуренко.

У нижній чверті Аріні Соболенко спробують скласти конкуренцію Онс Жабер, Дар'я Касаткіна, Чжен Ціньвень, Донна Векич і Барбора Крейчикова. Є й досвідчені Вінус Вільямс, Кайя Канепі, Барбора Стрицова. Сюрпризів можна очікувати від Софії Кенін і Кароліни Плішкової, але шанси на це невеликі. Поєдинком із Соболенко, ймовірно, завершить кар'єру одеситка Марина Заневська, яка виступає під бельгійським прапором. Також через кваліфікацію сюди пробилася уродженка Києва Єва Ліс, яка грає за Німеччину.

Букмекери серед основних фавориток бачать чинну чемпіонку Свьонтек (3.4), а також Соболенко (5.0) і Гофф (6.5). Непогані шанси залишають Рибакіній (9.0) і Пегулі (9.5).

Не зіграють на турнірі Паула Бадоса (завершила сезон), Б'янка Андреєску (стресовий перелом спини), Сімона Халеп (тимчасово усунута через порушення антидопінгових правил), Шелбі Роджерс (бореться з травмами), Чжан Шуай (запланувала перерву в кар'єрі) і Кеті Макнеллі (травма ліктя). З колишніх топів Наомі Осака тільки нещодавно стала мамою, Анжелік Кербер народила в лютому, а Гарбіньє Мугуруса поки що взяла паузу в кар'єрі.

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Іга Свьонтек [1] – Коко Гофф [6]
Єлена Рибакіна [4] – Кароліна Мухова [10]
Маркета Вондроушова [9] – Джессіка Пегула [3]
Онс Жабер [5] – Аріна Соболенко [2]

Наші

В основній сітці зіграють п'ять українських тенісисток, які пройшли за рейтингом. У кваліфікації виступали ще чотири представниці України, але тільки Даяна Ястремська мала реальні шанси пробитися в основу, дійшовши до фіналу відбору. До речі, Даяна вперше грала тут кваліфікацію, під час першого стрімкого підйому в рейтингу їй вдалося виступити в Нью-Йорку п'ять разів в основі за рейтингом. Дарина Снігур, Катаріна Завацька та Юлія Стародубцева програли в першому раунді відбору.

Еліна Світоліна на американських кортах непогано показала себе на змаганнях у Вашингтоні, де в конкурентному матчі програла Джессіці Пегулі. Далі була розгромна поразка від Даніель Коллінс у Монреалі та звістка про травму гомілкостопа. Зазвичай ця проблема так швидко не зникає, але ні перед Ролан Гаррос, ні перед Вімблдоном ніхто не очікував від Еліни того, що вона зробила. Можливо, і цього разу станеться чергове диво. За сіткою в третьому колі видніється зустріч із Пегулою і це буде головним іспитом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна и Джессіка Пегула

Ангеліна Калініна в серпні виграла 2 матчі з п'яти і знялася з останнього турніру в Клівленді, хоча провела там дуже непоганий поєдинок проти Ани Богдан з Румунії. Напевне, найбільше за цей час уболівальникам запам'яталася прикра поразка в матчі з п'ятою ракеткою світу Онс Жабер у Цинциннаті. У третій партії українка вела 5:1 (30-30), після чого якимось дивним чином розгубила перевагу. Раніше за Ангеліною подібного не спостерігалося, якраз саме вона відома своїми вольовими якостями, але після успішного турніру в Римі ми подібного не спостерігаємо. Ангеліна починає в понеділок з іспанкою Сарою Соррібес Тормо, яка тільки в суботу виграла турнір у Клівленді. Дуже непроста суперниця, у третьому колі є ймовірність зустрітися з Саккарі.

Марта Костюк одразу потрапила на Єлену Рибакіну і це, швидше за все, вирок. Марта непогано почала у Вашингтоні, а зараз має три поразки поспіль від Самсонової, Чжен і Паоліні. До речі, з жеребом Костюк цього року не складається, на всіх турнірах Grand Slam у першому колі вона грає з сіяними, три з них – із топ-10. Хоча в цьому є прорахунки і команди українки. Вона цілком могла зіграти на турнірах WTA 250 і добити рейтинг до посіву. Але було обрано інший шлях.

Леся Цуренко пройшла кваліфікацію в Монреалі, після чого знялася через біль у лікті. За словами українки, для неї м'ячі на американській серії занадто важкі, через що організм дає збій. Замість Андреєску, яка відмовилася від участі, Леся проведе зустріч із кваліфаєркою Ельзою Жакемо і це непогана новина. Далі Єкатерина Александрова або Лейла Фернандес, з ними буде важче.

Катерина Байндл непогано відіграла на недавньому турнірі в Чикаго, але знялася перед чвертьфіналом. Якщо зі здоров'ям усе гаразд, то їй під силу обіграти Анну Кароліну Шмідлову, хоча словачка зараз у хорошій формі. Проти Саккарі у другому колі шансів буде відверто небагато.

Матчі основної сітки розпочнуться в понеділок, старт ігрового дня о 18:00 за Києвом. У перший день на корт вийдуть Катерина Байндл (1-й запуск), Марта Костюк (2-й запуск) і Ангеліна Калініна (3-й запуск). Загалом, дуже зручно для глядачів, можна буде подивитися поєдинки за участю українок, не жертвуючи сном.

Як завжди нагадую, що за рахунку 6:6 у заключному сеті тенісисти тепер грають тринадцятий гейм до 10 виграних очок на всіх турнірах Grand Slam. Раніше в Нью-Йорку тай-брейк у фінальній партії був звичайним – до семи очок.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
В Алькараса шлях до фіналу близький до екстремального, в Джоковича ж сітка-прогулянка. Хтось дуже хоче, щоб серб виграв двадцять четвертий мейджор.