Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 26 серпня 2023, 08:26
4473
1

Елтон Аравія – бразилець, котрий змусив саудитів полюбити футбол до Неймара

Він забивав, втікав, жахав воротарів дальніми ударами, і зрештою взяв прізвисько на честь країни

| Оновлено 26 серпня 2023, 08:26
4473
1
Елтон Аравія – бразилець, котрий змусив саудитів полюбити футбол до Неймара
Twitter. Елтон Аравія

15 серпня 2023 року в кар'єрі Неймара розпочався черговий неоднозначний розділ. Колись неймовірно талановитий футболіст, який у певний момент вирішив проміняти «Барселону», де в нього все складалося як по маслу, на багатенький «Парі Сен-Жермен», прийшов до того, що настав час розпрощатися зі старенькою Європою й податися за ще більшими грошима туди, де футбол наразі виведений фактично на рівень державної політики – до Саудівської Аравії.

За трансфер Неймара «Аль-Хіляль» заплатив ПСЖ 90 мільйонів євро, і зараз саудівські вболівальники перебувають у нестямі від щастя, намагаючись усвідомити, наскільки серйозна постать перебралася до них у Про-лігу, і тепер спробує скласти конкуренцію в плані популярності португальцю Кріштіану Роналду.

Втім, що Неймару не вдасться точно, так це стати першим бразильцем, який змусить саудитів буквально полюбити футбол до нестями. Задовго до екс-генія «Барселони» це вдалося зробити Елтону Хосе Хав'єру Гомесу, або просто Елтону, котрий провів у Саудівській Аравії десять років професійної кар'єри, та навіть взяв відповідне прізвисько до свого короткого імені на футболці, ставши Елтоном Аравією.

Шлях у професійний футбол Елтон Аравія розпочинав у рідному для себе «Корінтіансі». Там він у 2005 році встиг стати чемпіоном Бразилії, хоча на полі провів крихти ігрового часу, проте та команда «тімау» по праву вважається однією з найбільш легендарних, адже разом із Елтоном підкорювати футбол у ній починали молоді Карлос Тевес, Хав'єр Маскерано, Жо, та й про центрбека Бетао, який згодом перейшов до «Динамо» і став помітною фігурою для київської команди, забувати не варто.

На початку 2006 року 20-річного на той момент Елтона за 1,65 мільйона євро придбала «Стяуа». У Румунії бразильцеві довелося провести всього півроку (9 матчів, 1 забитий м'яч), після чого його продали саудівському «Аль-Насру» за 500 тисяч євро. Примітно, що коли через три роки фанатам «Стяуа» було запропоновано обрати символічний склад команди за останнє десятиріччя, то місце в ньому знайшлося і для Елтона, який вразив румунських уболівальників своєю неймовірною швидкістю, технікою та неординарністю рішень.

Елтон дійсно є нестандартним, якщо так можна сказати, гравцем. Його зріст становить лише 154 сантиметри, а це тільки на 2 сантиметри вище, ніж у відомої австралійської поп-діви Кайлі Міноуг. Довгий час у різних рейтингах саме Елтона Аравію називали найнижчим футболістом-професіоналом сучасності, але цей свій фізіологічний «мінус» прудкий бразилець вміло заповнював іншими якостями. Зрештою, можливо, антропометрія і не дала Елтону шансів показати себе на серйозному рівні в Європі, зате дала можливість стати справжнім улюбленцем вболівальників у Саудівській Аравії, для яких бразилець допоміг зробити з футболу справжнє шоу.

В «Аль-Насрі» Елтон провів два досить успішні сезони, і хоча розжитися трофеями гравцю та клубу тоді не пощастило, зате бразилець настільки закохав у себе арабських вболівальників, що ті навіть почали носити пишні перуки, намагаючись наслідувати свого кумира, котрий має аналогічну шевелюру.

У серпні 2009 року Елтон повернувся до Бразилії, підписавши на правах вільного агента контракт із «Форталезою», але вже через півроку знову з'явився на Близькому Сході. Цього разу південноамериканець підписався грати за «Дубай», який через певний час віддав його в оренду іншому еміратському клубу – «Аль-Васлу», а пізніше відпустив вільним агентом у бразильський «Спорт Ресіфі».

До Саудівської Аравії Елтон повернувся у лютому 2011 року, і це стало для нього однією із «золотих» сторінок у кар'єрі. Бразилець підписав контракт з «Аль-Фатехом», у якому відіграв п'ять років, і в сезоні-2012/13 допоміг цій команді сенсаційно і вперше в історії стати чемпіоном (той тріумф все ще залишається єдиним для команди з Ель-Хаси, за яку з 2018 до 2022 років згодом грав Максим Коваль – єдиний український легіонер в історії сучасної саудівської Про-ліги).

Всього за «Аль-Фатех» Елтон відіграв 143 матчі, у яких відзначився 53 забитими м'ячами та 34 результативними передачами. Саме в той період бразилець взяв собі прізвисько на честь країни, яка дала йому дуже багато чого у плані кар'єри – Елтон Аравія.

Вихованець «Корінтіанса» був надзвичайно популярною фігурою у Саудівській Аравії, його буквально обожнювали на стадіонах, але це не завадило Елтону Аравії вляпатися у серйозний скандал. Бразильця ледь не заарештували лише через те, що він погодився сфотографуватися із уболівальницями.

«Я фотографувався із жінками. Вони були одягнені в цей чорний одяг, всі прикриті, але тут з'явився охоронець, щоб заарештувати мене. Вони відвезли мене до поліцейського відділку, і я мав зателефонувати до клубу. Це був момент, який мене налякав, але потім я звик до культури цієї країни», – розповідав Елтон бразильським журналістам.

І нехай лише згодом у Саудівській Аравії почали пом'якшуватись правила щодо відвідування футболу жінками, що низка оглядачів ставить у заслугу спадкоємному принцу Мухаммеду ібн Салману аль-Сауду, Елтон Аравія по-справжньому закохався у тамтешній футбол, культуру та традиції.

У 2016 році Елтон залишив «Аль-Фатех», щоб недовго пограти у Катарі, але потім повернувся до Саудівської Аравії, де виступав за «Аль-Кадісію» та «Аль-Вахду». У перервах між виступами за ці дві команди бразилець ненадовго повертався на батьківщину, щоб підтримувати форму у лавах КРБ, а з «Аль-Вахди» у вересні 2020-го пішов в еміратську «Аль-Хамрію».

Влітку 2021-го Елтон Аравія залишив «Аль-Хамрію», і з того часу де-факто є вільним агентом, хоча про завершення кар'єри поки що не повідомляв. Нині бразильцеві 37 років, і він продовжує жити фактично на дві країни, часто буваючи не тільки на історичній батьківщині, а й у Саудівській Аравії, що так уподобалася йому. Там Елтон має низку рекламних та соціальних проектів – в тому числі, він допомагає популяризувати футбол серед дітей, зокрема, дівчаток.

Ще Елтон Аравія бере участь у промоції низки компаній та навіть видів спорту, які поки що не є настільки відомими й популярними для саудівської публіки, як футбол.

Але головне – у Саудівській Аравії все ще пам'ятають магічну ліву ногу Елтона, його фантастичні швидкісні забігання по полю, видатні за точністю та своєчасністю передачі на партнерів та абсолютно фантастичні й шалені за траєкторією дальні удари, що часто змушували капітулювати саудівських воротарів, котрі полюбляють вийти «на прогулянку» із рамки.

Очевидно, що Неймар перебуває на значно вигідніших стартових позиціях з точки зору початку свого шляху у саудівському футболі. На користь новачка «Аль-Хіляля» говорять його численні титули із «Барселоною», «Парі Сен-Жермен», а також досягнення у збірній Бразилії – це все те, чого не було в Елтона. Однак навряд чи Неймара колись полюблять так само щиро й беззастережно, як це сталося в історії нашого сьогоднішнього героя. Для саудитів він, навіть зі зростом як у підлітка, завжди буде справжньою величиною, і для багатьох, мабуть, це твердження не зміниться, навіть після появи у Про-лізі зірок калібру Неймара чи Кріштіану Роналду. Хоча б тому, що справжня симпатія та любов – то назавжди, і це те, чого не купиш за гроші. Вже хто-хто, а досвідчені та далеко не бідні саудити знаються на цьому точно.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maldiniua .
Судячи з відео, рівень саудівського футболу не вражає.