Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 25 серпня 2023, 10:19
3155
0

Чемпіонат світу-2023. Прев'ю. Групи E-H

Оглядач Sport.ua Олексій Коляго анонсує Кубок світу з баскетболу

| Оновлено 25 серпня 2023, 10:19
3155
0
Чемпіонат світу-2023. Прев'ю. Групи E-H
Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич

Sport.ua продовжує свою розповідь про майбутній планетарний форум і на черзі представлення квартетів з нижньої частини турнірної сітки, матчі яких пройдуть в Японії (групи E-F) та в Індонезії (четвірки G-H).

Група E

Першою за алфавітом йде група Е, яка, на думку багатьох любителів баскетболу, є найрівнішою та найбільш непередбачуваною на турнірі. У ній віч-на-віч зійдуться Фінляндія, Німеччина, Японія та Австралія.

Дуже солідний ростер тут має збірна Німеччини. Бронзові призери минулорічного Євробаскета включили в заявку на турнір чотирьох гравців НБА – Денніса Шредера, Даніеля Тайса та братів Моріца і Франца Вагнерів. Компанію їм складуть шановані гравці Євроліги, такі як Йоханнес Вогтманн, Йоханесс Тіманн, Маодо Ло та Нільс Гіффі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Денніс Шредер (№17) поведе за собою збірну Німеччини

Представництво найсильнішої ліги світу в Бундестімі могло бути ще більшим. У тренувальному таборі був присутній також і Максі Клебер, але в процесі підготовки до турніру форвард серйозно посварився з Деннісом Шредером, а потім і з місцевою федерацією баскетболу, яка стала в конфлікті на бік захисника Торонто. В результаті Максі Клебер покинув команду. Не допоможе Німеччині на турнірі й Айзейя Хартенштайн.

Не поступається німцям за своїм потенціалом і збірна Австралії. Бумерс, які посіли на минулій світовій першості четверте місце, що стало найкращим результатом в історії їхніх виступів на планетарних форумах, зовсім не проти повторити свій успіх. Для цього вони включили до свого складу одразу дев'ять представників НБА, найбільш помітними з яких є багаторічний лідер команди Патті Міллз та молодий Джош Гідді, який найближчим часом має перейняти у Міллза головну роль в команді (можливо, це станеться вже на цьому чемпіонаті). Також у заявці Джош Грін, Джо Інглс та Матіас Тайбулл. Проте слабким місцем австралійців обіцяє стати фронткорт. Особливо після травми центрового Джока Лендейла із «Х'юстона».. Він отримав пошкодження у товариському матчі проти Південного Судану.

Найсильніший баскетболіст у цій групі носитиме майку збірної Фінляндії. Форвард «Юти Джаз» Лаурі Маркканен продовжує свій вражаючий ігровий прогрес і зіграє на дебютній для себе світовій першості. «Суомі» зараз проводять часткову зміну поколінь. В Азії вже не вийдуть на паркет ветерани Петтері Коппонен та Шон Хафф, які допомагали Маркканену на минулому Євробаскеті. Натомість у строю Сасу Салін, Алекс Мерфі, а також молоді таланти Міро Літтл та Мікаель Янтунен. Втім, Коппонена з його досвідом та талантом фінській збірній ще довго не вистачатиме.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лаурі Маркканен – головна надія збірної Фінляндії

Якщо збірна Фінляндії дочекалася свого найкращого гравця, то про японців такого сказати не можна. Не зіграє на турнірі Руї Хачімура, що одразу дуже ускладнює завдання для самураїв. Так, у команді буде ще один представник НБА, але зусиль форварда «Фінікса» Юти Ватанабе може виявитися замало навіть для подолання першого групового раунду. Японський чемпіонат хоч і зробив пристойний крок вперед останнім часом, але все ж таки ще не набрав тієї сили, щоб збірна, складена з його представників, змогла далеко зайти на Кубку світу. Але не будемо забувати про фактор домашніх стін та відсутність проблем з акліматизацією, що дуже важливо на далекій Окінаві.

Ще раз повторюся: група Е є найбільш непередбачуваною на турнірі і всі команди в ній явно націлені як мінімум на прохід до другого раунду. Але дві з них не зможуть виконати навіть своє завдання-мінімум на майбутній турнір.

Група F

Групу F можна назвати найбільш екзотичною на чемпіонаті. Компанію збірній Словенії в ній складуть Венесуела, Грузія та Кабо-Верде. Причому дві останні команди є дебютантами світової першості.

Саме в цій групі гратиме найбільш статусний гравець чемпіонату. Після відмов та травм багатьох серйозних баскетболістів, зіркою номер один на Кубку світу-2023 стане Лука Дончич зі Словенії. Присутність «золотого хлопчика» автоматично ставить балканців у число фаворитів. Але не все так безхмарно для словенців. У товариському матчі перед турніром дуже серйозну травму отримав інший гравець НБА Влатко Чанчар, ще раніше травмувався Едо Муріч, а Горан Драгіч не піддався спокусі знову одягнути майку збірної.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич (крайній праворуч) поведе за собою збірну Словенії

Лука зі своїм талантом може багато, але сама Словенія без вищезгаданих гравців стає збірною з обмеженим кадровим потенціалом. Зусиль досвідчених Зорана Драгіча, Клемена Препеліча та натуралізованого американця Майка Тобі може не вистачити навіть для чвертьфіналу, а слідом за ними у ростері словенців зовсім не весело. Виходячи з цього, у головного тренера балканців Алєксандра Секуліча буде дуже велика спокуса побудувати у збірній такий собі «Дончич Тім», де вся команда працюватиме на Луку. Але дуже часто на великих турнірах такий формат гри не виправдовує себе.

А ось хто зібрав максимально бойовий склад, то це збірна Грузії. Тут і європейські зірки Торніке Шенгелія та Гіоргі Шермадіні, і представники НБА Гога Бітадзе та Сандро Мамукелашвілі, і дуже сильний натуралізований американець Тед Макфадден, і навіть тридцятисемирічний ветеран Гіоргі Цинцадзе, який грав у «Будівельнику» ще більше десяти років тому. Незважаючи на статус дебютанта, грузинам цілком під силу пошуміти на чемпіонаті.

Кабо-Верде стала найменшою країною, яка будь-коли виступала на чемпіонаті світу, відібравши цей статус у Чорногорії. На турнірі острів'яни всі свої надії пов'язують із бігменом Вальтером Таварешем. Зірка мадридського «Реала» і, на думку багатьох, найсильніший центровий серед тих, хто не грає в НБА, намагатиметься допомогти своїй збірній виступити гідно на дебютному світовому форумі в її історії. А таким результатом цілком можна вважати і непоганий виступ у турнірі за 17-32 місця. На вихід із групи африканцям розраховувати складно, все ж таки за широкою спиною Тавареша дуже скудно з кадровим потенціалом. Хіба що свінгмена Івана Алмейду можна віднести до відомих баскетболістів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вальтер Тавареш – один із найкращих центрових, які виступають в Європі

Збірна Венесуели не є дебютантом світових першостей і у ХХІ столітті зіграє на четвертому планетарному форумі із шести можливих. У команді практично немає більш-менш знайомих широкому колу вболівальників імен. До таких із великою натяжкою можна віднести хіба що форварда Майкла Карреру, який встиг до своїх тридцяти років відзначитись на непоганому європейському рівні. Проте сила венесуельців у зіграності складу та досвіді. Їхній ростер стабільний вже багато років. На минулому турнірі Венесуела навіть вийшла з першої групи. Подивимося, чи зможуть латиноамериканці повторити свій успіх чотирирічної давнини.

Група G

У групі G жереб звів Іспанію, Бразилію, Іран та Кот-д'Івуар. І тут чітко виділяється пара претендентів на вихід до наступного етапу. Більше того, чинні чемпіони світу з Піренейського півострова є одними з основних кандидатів на золоті медалі і цього разу.

Склад іспанців важко назвати ідеальним. Насамперед проблеми торкнулися позиції розігруючого. Гравець НБА Ріккі Рубіо пропускає чемпіонат з особистих причин, а натуралізований американець Лорензо Браун, який чудово замінив Рубіо на минулому Євробаскеті-2022, не приїде до Азії через травму.

Але глибина ростера у «Червоної Фурії» вражає. Незважаючи на суттєві втрати, склад під рукою у метра тренерського цеху Серджіо Скаріоло буде більш ніж серйозний. В строю брати Віллі та Хуанчо Ергангомеси, які на пару з Лорензо Брауном і привели Іспанію до перемоги на минулорічній континентальній першості. У передній лінії присутні молоді таланти з НБА Усман Гаруба та Санті Альдама, а проблему на першому номері спільними зусиллями вирішуватимуть Альберто Діас та Хуан Нуньєс. Окремим рядком варто виділити присутність у команді двох мега-ветеранів всього європейського баскетболу. Руді Фернандес та Серхіо Юль, попри на свої сімдесят три роки на двох, як і раніше, становлять велику загрозу для суперників. Звичайно, багато часу на паркеті вони проводити не будуть, але якісно відіграти ключові хвилини, клатч або просто закинути дуже важливий триочковий через чотири руки або з центру майданчика їм все ще під силу. А про роль двох представників мадридського «Реала» у роздягальні збірної і говорити не доводиться.

Getty Images/Global Images Ukraine. Руді Фернандес

Іспанія традиційно для останніх років двадцяти буде одним із головних фаворитів великого турніру. Конкуренти сильні, але чемпіонську ментальність «Червоної Фурії» ніколи не варто недооцінювати. Вона з лишком перекриває якісь там точкові кадрові проблеми.

Другою домінантною силою в цьому квартеті має стати Бразилія. Представники Південної Америки везуть на турнір своїх ключових гравців, які чудово провели минулий сезон. Йдеться про Яго дос Сантоса та Бруно Кабокло. Допомагатимуть їм сорокарічний ветеран Марсело Уертас з іспанського чемпіонату та його колега по задній лінії Рауль Нето, який цього літа перебрався з НБА до турецького «Фенербахче».

Склад та потенціал у бразильців непоганий, але замахнуться хоча б на чвертьфінал їм буде складно. Виною всьому дуже непроста турнірна сітка. Для виходу у вісімку найсильніших Бразилії належить залишити за спиною щонайменше двох суперників із тріо Іспанія, Франція, Канада. Проте до другого етапу вони мають проходити без проблем.

Група H

В останній за рахунком групі Н підступний жереб звів разом одразу двох претендентів на медалі – збірні Франції та Канади. Компанію їм складуть національні колективи з Латвії та Лівану.

Дуже багато на Кубку світу-2023 очікують від Канади. У «кленових» підібралося дуже сильне покоління, якому під силу взяти медалі на великому турнірі. І тепер у баскетболістів із Північної Америки з'явилася реальна нагода виправдати видані аванси. Поведе Канаду до нових звершень захисник Оклахоми Шей Гілджес-Олександр, який видав просто феноменальний минулий сезон і потрапив до першої символічної збірної НБА. Допомагатимуть йому досвідчений бігмен «Юти Джаз» Келлі Олінік та захисник Нью-Йорка Ар Джей Барретт.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шей Гілджес-Александр – лідер збірної Канади

Склад канадців міг бути взагалі забійним, але незадовго до старту турніру стало відомо, що кленовим не допоможе Джамал Мюррей. Новоспечений чемпіон НБА дуже хотів поїхати до Азії і прибув до тренувального табору перед турніром, але його фізична форма та медичні показники не дозволили йому це зробити.

Збірна Франції везе до Індонезії достатньо досвідчений склад (наймолодшим гравцям у ньому по 25 років) на чолі з бігменом «Міннесоти» Руді Гобером. Загалом фронткорт триколірних на планетарному форумі виглядає дуже сильно. Окрім Гобера, у ньому присутні Матіас Лессор та Гершон Ябуселе, які провели чудові сезони в Євролізі, а також Мустафа Фалль зі своїми 218 сантиметрами зросту. Розбавлять цю габаритну компанію заслужені ветерани Ніколя Батюм та Нандо де Коло, для яких Кубок світу-2023 стане останнім великим змаганням у кар'єрі на рівні збірних. Не можна забувати і про захисника «Нью-Йорка» Евана Фурньє.

Срібним призерам минулого Євробаскета явно під силу взяти медалі і на майбутньому турнірі. Триколірним не вистачатиме Віктора Вембаньями, який зайнятий своїм дебютом у НБА і не приїхав до збірної, але його час прийде пізніше. І без Вембі у досвідченого наставника Венсана Колле зібрано команду, яка готова перемагати.

Планувала кинути виклик двом фаворитам збірна Латвії, але без свого найкращого гравця Крістапса Порзінгіса, який пропускає турнір через травму, зробити це балтійцям буде дуже складно. Тепер навіть вихід з групи для них під великим питанням. Хоча свого вдалого дня брати Давіс і Дайріс Бертаньші та бігмен «Жальгіріса» Роландс Шмітс можуть створити проблеми будь-якому супернику.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.