Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 25 серпня 2023, 11:03
3404
5

Чемпіонат світу-2023. Прев'ю. Групи А-D

Sport.ua анонсує майбутню світову першість з баскетболу

| Оновлено 25 серпня 2023, 11:03
3404
5
Чемпіонат світу-2023. Прев'ю. Групи А-D
fiba.basketball

Найближчої п'ятниці візьме свій старт головна баскетбольна подія року. У трьох азіатських країнах (Філіппіни, Індонезія та Японія) розпочнеться дев'ятнадцятий Чемпіонат світу з баскетболу. Це буде другий турнір в історії, в якому візьмуть участь тридцять дві команди, і вдруге поспіль зліт найкращих команд планети прийматиме Азія (чотири роки тому баскетбольний Мундіаль відбувся в Китаї).

Формула турніру залишилася незмінною. Тридцять два учасники світової першості було розбито на вісім груп по чотири команди в кожній. Два найкращі колективи з кожного квартету в результаті кваліфікуються до другого групового раунду, де на них чекає об'єднання з двома найкращими командами із сусідньої групи (A-B, C-D, E-F, G-H). Результат матчу між збірними, які вийшли з однієї групи до другого раунду, буде враховуватися й надалі. За аналогічним принципом буде продовжено чемпіонат і для команд, які посіли у групі третю та четверту позиції. Вони продовжать боротьбу за підсумкові 17-32 місця. Після другого групового етапу вісім найкращих збірних світового форуму продовжать боротьбу у традиційному плей-оф зі стадії чвертьфіналу, а для решти колективів турнір завершиться і команди посядуть свої місця у підсумковій класифікації згідно з додатковими показниками.

Перше, що варто відзначити на цьому змаганні, склад учасників є далеко не найбільш очікуваним. На турнірі буде одразу чотири дебютанти (Латвія, Грузія, Кабо-Верде, Південний Судан) і водночас кілька сильних команд пропускають чемпіонат. Насамперед впадає у вічі відсутність срібного призера минулої першості – збірної Аргентини. Також пролетіли повз планетарний форум такі серйозні команди як Туреччина, Хорватія, Нігерія та міцні середняки на своїх континентах на кшталт Чехії, Польщі, Тунісу, Сенегалу.

Однак набагато більш важливим для всіх любителів баскетболу буде наступний факт – нинішній турнір буде досить бідним на по-справжньому зіркових баскетболістів через безліч травм та відмов. Достатньо сказати, що із трьох головних європейських зірок НБА (Янніс Адетокумбо, Нікола Йокич та Лука Дончич) на світовому форумі зіграє лише словенський «золотий хлопчик». При цьому і збірна США виступить у далеко не найоптимальнішому складі. Також не приїде до Азії і багато зірок Євроліги.

Втім, і тих майстровитих гравців, що доїхали, цілком достатньо, щоб повести запеклу і непередбачувану боротьбу за медалі. Що ж, не будемо порушувати алфавітний порядок і детальніше познайомимося з командами верхньої половини турнірної сітки.

Вдруге поспіль господарі турніру (в даному випадку точніше буде сказати – основні господарі турніру, адже саме в Манільській агломерації пройде більша частина зустрічей та вирішальні матчі плей-оф) на першому етапі отримують дуже комфортну групу.

Група A

Навіть незважаючи на те, що Філіппіни були посіяні при жеребкуванні в першому кошику (на правах організатора), варіанти жереба для них були значно більш суворішими. Але в результаті, група А сформувалася у такому вигляді: Філіппіни, Ангола, Домініканська Республіка, Італія.

До успіху господарів поведе їхня головна (і єдина) зірка – захисник «Юти Джаз» Джордан Кларксон. Представник НБА дуже хотів зіграти за історичну батьківщину (його мати родом із Філіппін), але не зміг за всіма правилами оформити собі баскетбольне громадянство острівної країни через юридичні нюанси ФІБА. Однак взаємне бажання місцевої федерації баскетболу та Кларксона було таким великим, що Філіппіни витратили на гравця дуже цінний для збірних середньої руки слот натуралізованого баскетболіста.

Джордан у значній мірі став головним медіа обличчям цього чемпіонату. Він присутній на величезній кількості бордів, афіш, з ним знято безліч рекламних роликів. Очікування від гри Кларксона на Філіппінах дуже великі. Проте слідом за ним у збірній з талантами не густо. Основними помічниками людини з НБА мають стати досвідчені Джунмар Фаярдо та Япет Агілар, а також місцевий молодий талант Кай Сотто.

Збірна Домініканської Республіки багато в чому схожа на Філіппіни. Головною зіркою там також буде гравець із НБА. Бігмен Карл-Ентоні Таунс є одним з лідерів «Міннесоти» і повертається до збірної після десятирічної перерви. Востаннє триразовий учасник Матчу всіх зірок НБА грав за Домінікану ще до початку свого шляху в найсильнішій лізі світу. А ось помічники у переможця Конкурсу триочкових 2022 року будуть солідніші, ніж у Кларксона. Серед них Андрез Феліз, Жан Монтеро та Анхель Дельгадо, які перебувають на хорошому рахунку в Європі. А ось кого домініканцям сильно не вистачатиме, то це ветерана НБА Ела Хорфорда.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карл-Ентоні Таунс

Збірна Італії відкриває наш парад втрат перед Кубком світу. За Скуадру Адзурру не зіграють гравці основного складу Ніко Меніон та Даніло Галлінарі. Натомість у строю представник «Юти» Сімоне Фонтеккіо та статусні ветерани Ніколо Меллі, Акілле Полонара і Луїджі Датоме. Окремо варто виділити особу останнього. Через світову першість Луїджі Датоме прощається з активним баскетболом. Після турніру італієць завершує свою блискучу кар'єру та переходить на менеджерську посаду.

Група B

У групі В жереб звів Сербію, Китай, Пуерто-Ріко та Південний Судан. Тут головним фаворитом з відривом являється європейська команда. Однак на турнір Сербія приїде в далеко не найсильнішому складі. В Азії не буде їхньої головної зірки. Один із найкращих гравців НБА Нікола Йокич не допоможе команді. Компанію йому в плані неприбуття до збірної склав один із найкращих захисників Євроліги Васіліє Міцич. Також відсутні Неманья Б'єліца, Нікола Калініч, Неманья Недович та інші. Натомість у строю захисник Атланти Богдан Богданович, молодий талант із «Маямі» Нікола Йович, основний центровий «Олімпіакоса» Нікола Мілутінов.

Помітні суперечки викликає особа головного тренера. Светіславу Пешичу вже 73, він зробив собі ім'я ще в дев'яностих – першій половині нульових, але зараз його закостенілі тренерські підходи викликають безліч питань. На останніх великих турнірах (Кубок світу-2019 та Євробаскет-2022) серби мали просто забійні склади з Йокичем на чолі, але обидва рази провалилися. Проте місцеві баскетбольні управлінці продовжують вірити у Пешича. Можливо, цього разу, не маючи під рукою стільки зірок, ветеран тренерського цеху дасть результат. Втім, навіть із усіма своїми втратами Сербія все одно один із фаворитів турніру.

За другу путівку боротьбу з приблизно рівними шансами на успіх поведуть три інші збірні у цьому квартеті. Китайцям у ній допоможе форвард «Міннесоти» Кайл Андерсен. Тут та сама історія, що в Кларксона. У гравця НБА знайшли китайське коріння, але не зуміли зробити баскетбольне громадянство за всіма правилами, і він буде натуралізованим баскетболістом. Пуерторіканцям допоможе їхній досвід (майже всі гравці в заявці народилися ще в минулому столітті), а один із найекзотичніших учасників турніру в особі збірної Південного Судану зібрав майже топовий як для себе склад. За дебютанта турніру зіграють досвідчений захисник Мерієл Шайок, який пограв у НБА та Євролізі, бігмен «Лейкерс» Веньєн Гебріел, а також Керлік Джонс. MVP Ліги розвитку виступатиме як натуралізований баскетболіст. Не приїде лише один із найбільш неординарних гравців НБА Бол Бол.

Група С

У групі С зіграє постійний фаворит будь-якого планетарного форуму – збірна США. Компанію їй складуть команди з Греції, Йорданії та Нової Зеландії.

Незважаючи на дуже невдалий виступ на минулому турнірі (лише сьоме місце), американці знову везуть на Кубок світу далеко не найкращий склад. Враховуючи підвищений інтерес до цієї команди, слід оголосити його повністю:

Тайріз Халібертон («Індіана Пейсерс»), Остін Рівз («Лос-Анджелес Лейкерс»), Джален Брансон, Джош Харт (обидва – «Нью-Йорк Нікс»), Ентоні Едвардс («Міннесота Тімбервулвз»), Мікел Бріджес, Кемерон Джонсон (обидва – «Бруклін Нетс»), Брендон Інгрем («Нью-Орлеан Пеліканз»), Паоло Банкеро («Орландо Меджик»), Джарен Джексон («Мемфіс Гріззліс»), Боббі Портіс («Мілуокі Бакс»), Уокер Кесслер («Юта Джаз»)

Getty Images/Global Images Ukraine. Джарен Джексон (№13) і Брендон Інгрем

Звичайно, ростер непоганий і навіть дуже сильний. Але назвати збірну США абсолютним претендентом на золоті медалі також не можна. Достатньо сказати, що на турнір не приїхала жодна по-справжньому велика зірка НБА калібру Леброна Джеймса, Стефа Каррі, Ентоні Девіса, Даміана Лілларда та багатьох інших. Так, американці будуть одними з фаворитів, можливо, найголовнішими претендентами на перемогу, враховуючи кадрові проблеми в інших збірних. Однак при цьому їхня поразка десь в умовному півфіналі також не повинна здивувати.

У баскетболі минули часи, коли американці привозили на планетарний турнір свій четвертий-п'ятий склад і вигравали титули. Греки, іспанці, аргентинці не дадуть збрехати. Зараз команді США необхідно привозити якщо не основних зірок, то як мінімум навколотопів. Подивимося, що вийде цього разу. Є ще один важливий момент, тренером цієї команди буде Стів Керр. Тут місцеві функціонери не стали розмінюватися на дрібниці, колективом керуватиме один з кращих наставників сучасної НБА.

Греція до останнього моменту сподівалася на приїзд Янніса Адетокумбо, рвався на турнір і сам гравець, але травма не дала можливості зіграти на чемпіонаті одному з найкращих баскетболістів НБА. Також не помічник в Азії його брат Костас (натомість у заявці є Танасіс). Втратою номер два за своєю важливістю для греків стане одночасна відсутність двох дуже досвідчених гравців задньої лінії. Ветерани Костас Слукас та Нік Калатес взяли самовідвід. Явно не додав позитивних емоцій грекам і конфлікт між головним тренером Дімітрісом Ітудісом та форвардом Дімітрісом Аграванісом, за підсумками якого гравець залишив розташування команди.

Їхню відмову має компенсувати натуралізований американець Томас Волкап. Уродженець штату Техас є одним із лідерів «Олімпіакоса» і останнім часом виріс у дуже сильного фахівця з гри в захисті у європейському баскетболі. Також у строю суперветеран Костас Папаніколау та Янніс Папапетру. Для виходу із групи цього має вистачити. Але навіть чвертьфінал турніру для греків буде під великим питанням.

Збірні Йорданії та Нової Зеландії спробують завадити еллінам, але віриться в це важко. Перші можуть розраховувати на натуралізованого американського форварда Рондея Холліс-Джефферсона, який шість років пограв у НБА, але зараз скотився до рівня чемпіонату Пуерто-Ріко і дуже габаритного центрового Ахмета Аль-Двайрі (також відомого як Ахмет Дюверіоглу). Його українські вболівальники можуть пам'ятати за іграми між «Прометеєм» та «Бурсаспором» минулого сезону, за турецький клуб бігмен і виступав. А Нова Зеландія везе на турнір ростер, майже повністю складений із гравців, які виступають в Австралії або у внутрішній першості і, звичайно, свою неповторну хаку.

Група D

У групі D схрестять шпаги національні колективи з Литви, Єгипту, Мексики та Чорногорії. Тут балтійці без особливих проблем мають проходити далі, але їхні плани точно більш серйозні, ніж другий груповий раунд. Однак по цих планах дуже сильно б'є відсутність Домантаса Сабоніса. Одна з двох литовських зірок у НБА пропускає турнір через травму, а без сина легендарного центрового Литва втрачає значну частину свого потенціалу. Також не зіграють на Мундіалі загартовані Євролігою Рокас Гедрайтіс та Маріюс Григоніс.

За двох тепер доведеться віддуватися центровому «Нью-Орлеан Пеліканс» Йонасу Валанчунасу. Допомагатимуть йому досвідчені представники фронткорту Міндаугас Кузмінскас та Донатас Мотеюнас, які не один рік пограли в Євролізі. У задній лінії основну силу литовців складуть плеймейкер «Барселони» Рокас Йокубайтіс та свінгмен «Жальгіріса» Ігнас Браздейкіс.

Getty Images/Global Images Ukraine. Йонас Валанчунас

З глибиною складу у Литви проблеми. Слідом за перерахованими гравцями йдуть баскетболісти нормальні, але далеко не чемпіонського рівня. Втім, жереб був прихильний до балтійців. У другому груповому турнірі їм гіпотетично доведеться поборотися за чвертьфінал із такими ж знекровленими греками і втрати Литви виглядають менш критичними.

На друге прохідне місце із квартету D претендує Чорногорія. Балканська команда стала однією з небагатьох на майбутньому світовому форумі, хто зміг зібрати свій ідеальний склад. Бігмен із «Чикаго» Нікола Вучевич, дуже досвідчений Боян Дублєвич, молодий Марко Сімонович, який в останніх двох сезонах не надто вдало пробував свої сили в НБА, а цього літа поповнив склад сербської «Црвени Звєзди», натуралізований американський захисник Кендрік Перрі. Усі вони зіграють на турнірі. Інше питання, що загальна стеля у збірної все ж таки нижча, ніж у литовців, але поступитися своїм місцем у другому раунді чорногорці не повинні.

Із цим точно не будуть згодні збірні Мексики та Єгипту, але не надто видно, за рахунок чого вони зможуть обіграти європейців. Мексиканці приємно здивували у кваліфікації, але на основну частину турніру гравців із місцевого чемпіонату явно обмаль, а на плечах Франциско Круза, який минулий рік проводив у турецькій першості та тридцятисемирічного Пола Столла далеко не заїдеш. Такий же слабкий кадровий потенціал і у збірної Єгипту. Ситуацію для африканців вже зовсім скоро можуть змінити кілька талановитих проспектів із американських коледжів, але вони ще надто молоді, щоб давати помітний результат тут і зараз.

***

З командами, що грають у групах Е-H, у тому числі, зі збірною Словенії з Лукою Дончичем у складі, Sport.ua познайомить вболівальників у другій частині матеріалу.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 23
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

В НБА назвали найбільш переоціненого та недооціненого баскетболіста ліги
Баскетбол | 27 квітня 2024, 06:44 0
В НБА назвали найбільш переоціненого та недооціненого баскетболіста ліги

Більшість проголосували за Руді Гобера і Дерріка Вайта

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Кто бы там ни приехал, а это будет зрелище высшей пробы!
Sean Paul
Як можна було Грузію пропустити вперед у відборі?