Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 24 серпня 2023, 13:37
2059
1

Слід Луческу, пам'ятні поразки від Динамо, думки про реванш

Все, що потрібно знати про «Бешикташ» – суперника «Динамо» у кваліфікації ЛК

| Оновлено 24 серпня 2023, 13:37
2059
1
Слід Луческу, пам'ятні поразки від Динамо, думки про реванш
Getty Images/Global Images Ukraine

У вирішальній сутичці за вихід до групового турніру Ліги конференцій «Динамо» зійдеться зі своїм старим знайомим – турецьким «Бешикташем». До вашої уваги – візитівка стамбульського клубу.

Минулий/нинішній сезони

У чемпіонаті Туреччини 2022/2023 «Бешикташ» посів третє місце. На чемпіонство «чорні орли» не претендували, а ось за другий рядок довго сперечалися з «Фенербахче». У підсумку на фінішній стрічці заклятих суперників розділили лише два очки – на користь «Фенера».

Минулий сезон «чорно-білі» пройшли рівно: не було ні провалів, ні шарахань з боку в бік. «Бешикташ» зазнав лише чотирьох поразок у сезоні: стільки ж невдач і у «Галатасарая». Проте аж дев'ять нічиїх не дозволили підопічнім Гюнеша претендувати на вищу сходинку.

Найкращим бомбардиром «Бешикташа» минулого сезону став Дженк Тосун. В активі форварда збірної Туреччини – 13 м'ячів. Показник – так собі, якщо врахувати, що найкращим голеадором сезону став Валенсія з «Фенербахче» - 28 голів.

Чемпіонат Туреччини сезону 2023/2024 лише розпочався. Після другого туру «Бешикташ» посідає восьме місце, маючи у своєму активі чотири очки (перемогли «Фатіх Карагюмрюк» 1:0 та поділили очки з «Пендікспором» 1:1).

Тренер

Очолює «орлів» наддосвідчений турецький фахівець Шенол Гюнеш.


Getty Images/Global Images Ukraine. Шенол Гюнеш

Колишній наставник національної збірної Туреччини прийшов до стамбульської команди по ходу минулого чемпіонату. Гюнеш змінив французького наставника Ісмаеля, відправленого у відставку восени минулого року.

Для 71-річного тренера це вже не перше пришестя в «Бешикташ». Гюнеш очолював «чорних орлів» у 2015 – 2019 роках. Тоді маститому фахівцю (під його керівництвом національна збірна Туреччини вийшла до півфіналу ЧС-2002) вдалося двічі здобути чемпіонський титул та вивести своїх підопічних до чвертьфіналу Ліги Європи.

До речі, у момент першого приходу Гюнеша до «Бешикташа», його команда в рамках групового турніру Ліги чемпіонів перетиналася з «Динамо» (2016 рік).

Кияни тоді невдало провели груповий турнір, завчасно застовпивши за собою останнє місце у групі. А ось «Бешикташ» до останнього туру претендував на вихід у плей-оф. І для того, щоб ця мрія стала дійсністю, стамбульцям потрібно було в останньому турі перемогти на виїзді в Києві.

Але в підсумку замість перемоги «Бешикташ» зазнав однієї з найпринизливіших у своїй єврокубковій історії поразок – 0:6. І замість 1/8 фіналу Ліги чемпіонів вирушив до Ліги Європи.

Той матч ще запам'ятався заворушеннями фанів на трибунах «Олімпійського» та розглядом справи в УЄФА.

До речі, нинішнє протистояння між «Бешикташем» та «Динамо» пройде під знаком реваншу за події семирічної давнини. Принаймні саме під таким «соусом» бачать майбутні матчі буйні вболівальники «чорно-білих».

Слід Луческу

Іронія долі, але нинішній наставник «Динамо» Мірча Луческу залишив помітний слід і у «Бешикташі».

Румунський спеціаліст очолював стамбульську команду у 2002 – 2004 роках.

Під керівництвом Луческу «Бешикташ» став чемпіоном Туреччини (2003 рік) - вперше за останні вісім років.


ФК Динамо. Мірча Луческу

Мірча привів «Бешикташ» і до одного з найгучніших успіхів команди на євроарені: у сезоні 2002/2003 стамбульці пробилися до чвертьфіналу Кубка УЄФА. Тоді на стадії 1/16 турніру під керівництвом Луческу «орли» пройшли «Динамо» Михайличенка - 3:1 та 0:0.

До речі, чвертьфінал Кубка чемпіонів є найвагомішим здобутком «Бешикташа» у єврокубках. Туди вони пробилися вже далекого 1987 року. Де були розбиті нашим «Динамо» (7:0 за сумою двох матчів).

Лідери команди

Нинішній «Бешикташ» – збалансована та непогано укомплектована команда, без зірок першої величини, але й без відвертих слабких місць.

Тон у ній задають досвідчені легіонери, однак і «питома вага» турецьких футболістів теж висока.

Основний голкіпер – 32-річний Мерт Гюнок, який є капітаном команди. На слуху лише останні сезони. До цього був запасним у «Фенербахче».

Пара центрбеків – 28-річний Даніель Амарті з Гани та 30-річний Омар Коллі з Гамбії.

Особливу увагу слід звернути на правого захисника – 27-річного француза Валентена Розьє – швидкого та технічного гравця. На протилежному фланзі діє 29-річний француз Артур Масуаку.

У центрі півзахисту вирізняються опорник збірної Боснії 26-річний Амір Хаджіахметович та 29-річний Саліх Учан.

За креатив відповідає колишній футболіст «Бенфіки» 24-річний Жедсон Фернандеш.


Getty Images/Global Images Ukraine

В атаці вже давно грає 31-річний камерунець Венсан Абубакар, якого можна вважати головною зіркою «Бешикташа». Щоправда, його зірка сяє вже не так яскраво, як раніше.

Помітну роль в атаці відведено і 32-річному Дженку Тосуну.

Роль форварда у схемі 4-3-3 (цю ігрову модель найчастіше використовує Гюнеш) виконує і номінальний вінгер 23-річний Джексон Мулека із ДР Конго.

Літні трансфери

Цьогорічне трансферне вікно для «Бешикташа» пройшло під знаком активності. Команді вдалося провернути відразу кілька помітних придбань.

Про Амарті вже було сказано вище – він прийшов з «Лестера» як вільний агент. А ось за Масуаку стамбульці заплатили «Вест Хему» два мільйони євро.

Найдорожчою покупкою цього літа для «Бешикташа» став 27-річний півзахисник збірної Косово Мілот Рашиця, за якого «орли» заплатили «Норвічу» 5,25 мільйонів євро.

Безкоштовно на береги Босфору перебрався відомий за виступами за «Ліверпуль» 30-річний Алекс Окслейд-Чемберлен.

Розщедрився «Бешикташ» на придбання опорного півзахисника «Ланса» Жана Онана. За 23-річного камерунця «орли» заплатили 4,04 млн євро.

Останнє на даний момент придбання - 25-річний казахський півзахисник Бахтієр Зайнутдінов, за якого «Бешикташ» відстібнув кацапському цска 4,5 мільйона євро.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Микола Унгурян
достатньо глянути на трансферну політику двох клубів і зрозуміти хто готувався до сезону, а хто робив вигляд що готується