Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 24 серпня 2023, 12:13
16860
7

4 голи у 5 матчах. Чи реально Яремчуку стати основним форвардом Брюгге

Колумніст Sport.ua – про перспективи форварда збірної України у бельгійському клубі

| Оновлено 24 серпня 2023, 12:13
16860
7
4 голи у 5 матчах. Чи реально Яремчуку стати основним форвардом Брюгге
Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку минулого року форвард збірної України Роман Яремчук за 17 мільйонів євро перейшов із «Бенфіки» у «Брюгге». Повернення до Бельгії, де вихованець академій «Карпат» та «Динамо» до цього провів чотири роки у лавах «Гента», здавалося для нападника практично ідеальною можливістю повернутися на колишній рівень впевненості та результативності, але все пішло зовсім не за таким сценарієм.

Сезон травм, розчарувань та тренерської чехарди

Сезон-2022/23 видався абсолютно невдалим для «Брюгге». 18-разовий чемпіон Бельгії цього разу зумів фінішувати лише на четвертому рядку у турнірній таблиці, пропустивши вперед «Антверпен», «Генк» та «Юніон Сент-Жиллуаз». Це означало одне – у новому сезоні «Брюгге» таки здобув путівку до єврокубків, що правда, лише у третьосортну Лігу конференцій, а це навряд чи відповідає амбіціям уболівальників та керівництва.

Яремчук провів у минулому чемпіонаті Бельгії 23 поєдинки, в яких відзначився лише 2 забитими м'ячами та 3 результативними передачами. Загалом на полі українець провів 874 хвилини, будучи набагато більше гравцем ротації, але не основної обойми. Хоча спочатку, судячи із суми інвестицій у трансфер Романа, боси «Брюгге» розраховували бачити саме Яремчука ключовою фігурою у нападі своєї команди.

Getty Images/Global Images Ukraine

З об'єктивних причин, які завадили Яремчуку з ходу заграти у «Брюгге», варто виокремлювати досить часті проблеми зі здоров'ям. Українець провів у лазареті команди сумарно близько трьох місяців, заліковуючи то пошкодження коліна, то розрив литкового м'яза.

Також через проблемні результати «Брюгге» під час сезону-2022/23 очолювали три різних головних тренери. Спершу безпосереднім босом для Яремчука та його партнерів був бельгієць Карл Хуфкенс, який залишив клуб наприкінці грудня 2022-го, на його місце прийшов англієць Скотт Паркер, котрий протримався на тренерському містку трохи більше двох місяців, а закінчували чемпіонат «чорно-сині» вже під орудою 41-річного бельгійця Ріка де Міла, який працював в асистентах спочатку у Хуфкенса, а потім і у Паркера.

Сварка з керівництвом – істина чи конспірологія?

Ще одна вкрай неприємна та незрозуміла ситуація сталася із Яремчуком вже ближче до кінцівки минулого сезону. Коли на початку квітня журналісти запитали Ріка де Міла, чому український форвард не потрапив навіть у заявку на матч 32-го туру чемпіонату проти «Серена», той чітко й ясно дав зрозуміти, що готовий ставити до складу лише тих футболістів, які краще підготовлені прямо тут і зараз, а українець, мовляв, програє конкуренцію, через що опиняється на трибунах.

Вже наприкінці квітня Рік де Міл повідомив, що Яремчук сильно перехворів і не готовий допомагати команді на полі, внаслідок чого до фінішу сезону український нападник встиг зіграти лише в одному поєдинку за «чорно-синіх» – у четвертому турі чемпіонського плей-оф проти «Антверпена» (2:0), коли вийшов на поле у ​​стартовому складі та провів 58 хвилин, після чого був замінений, так і не відзначившись результативними діями.

А вже на початку травня український журналіст Віктор Вацко поділився інсайдами про те, що Яремчук не грає за «Брюгге» з абсолютно нефутбольних причин. Нібито у українського форварда стався конфлікт із виконавчим директором бельгійського клубу Вінсентом Маннартом.

«Мені підтвердило кілька джерел: у Яремчука сталася конфліктна ситуація з одним із керівників клубу – Вінсентом Маннартом. Маннарт має великі кадрові рішення щодо тренерських штабів, яких у «Брюгге» змінилося багато. Наскільки я розумію, Роман не грає з нефутбольних причин. Звичайно, якби він виходив на ті кілька хвилин та забивав, можливо, було б інакше. Але забивав Яремчук востаннє у жовтні. З іншого боку, Яремчук такий форвард, якому потрібна довіра та підтримка. У «Генті» в нього це було, і він забивав багато», - заявив Вацко у своїй авторській програмі на Youtube.

Getty Images/Global Images Ukraine

Офіційні особи «Брюгге» не стали коментувати подібні чутки, але вже у середині травня в бельгійській пресі з'явилася інформація про те, що керівництво «чорно-синіх» розчароване показниками українського нападника та збирається позбутися його у літнє трансферне вікно. При цьому повідомлялося, що у «Брюгге» розуміють, що, швидше за все, клубу не вдасться компенсувати інвестовані у купівлю Яремчука 17 мільйонів євро, а тому будуть готові навіть до того, аби вести переговори щодо оренди нападника.

Новий тренер – новий шанс?

Наприкінці травня «Брюгге» відрапортував про те, що починаючи із сезону-2023/24 головним тренером команди буде норвежець Ронні Дейла. Цей фахівець раніше приводив «Стремсгодсет» до титулу чемпіона Норвегії, «Селтік» – до чемпіонства у Шотландії, а з «Нью-Йорк Сіті» вигравав Кубок MLS – головну нагороду професійного футбольного сезону в Північній Америці.

Сезон-2022/23 Дейла відпрацював у «Стандарді», проте результатами не вразив, а тому його призначення у «Брюгге» можна сприймати не інакше, як визнання колишніх заслуг.

Дейла з ходу дав зрозуміти, що ставити хрест на Яремчуку не збирається як мінімум доти, доки українець є його підопічним та не покине клуб. Норвезький фахівець дав Роману можливість проявити себе у передсезонній підготовці, але у товариських матчах український нападник не показав себе настільки яскраво, щоб у Дейли не було шансів не ставити Яремчука в основу.

«Мої двері завжди відчинені для усіх. І поки гравець показує, що він гідний моєї довіри, я ніколи не зачиню двері. Так, я говорю і про Яремчука, якого ми посилено намагаємося повернути на колишній рівень. Поки що я намагаюся зробити кожного гравця команди кращим. Роману це поки що не вдається, але він залишається гравцем «Брюгге». Я намагатимуся й далі. Поки що він ще тут. Так, двері не зачинені, поки він не піде з команди зовсім або не буде відданий у оренду», – заявив Дейла наприкінці липня.

Конкуренти серйозні, але Яремчуку є чим відповісти

Наразі у Дейли в «Брюгге» дійсно підібралася досить амбітна та якісна група гравців у лінії нападу, а це означає одне – виграти конкуренцію Яремчуку за місце в основі буде не так вже й просто, тим паче, що норвезький тренер вважає за краще грати із одним форвардом на вістрі, використовуючи номінальну розстановку 4-2-3-1.

Getty Images/Global Images Ukraine

Номінально у першій команді «Брюгге» п'ять центральних нападників. Окрім Яремчука, це ще 24-річний іспанець Ферран Хутгла (придбаний влітку минулого року у «Барселони» за 5 мільйонів євро), 22-річний бразилець Ігор Тіаго (перейшов цього літа з «Лудогорця» за 7,9 мільйонів євро), 19-річний іспанець Віктор Барбера (підписаний цього літа з «Барселони» на правах вільного агента), а також 19-річний клубний вихованець Ромео Вермант.

Поки Дейла вважає за краще робити ставку на Ігора Тіаго, котрий вже забив 3 м'ячі у 4 поєдинках бельгійського чемпіонату, а також відзначився 1 голом в 4 матчах Ліги конференцій. Ймовірно, що форвардом № 1 у норвезького фахівця міг би стати і Хутгла, котрий забив 13 м'ячів у 34 іграх минулого чемпіонату Бельгії, але зараз іспанець травмований і поки що незрозуміло, коли він зможе знову повернутися на поле.

Барбера та Вермант поки що виглядають для «Брюгге» чимось подібним на віддалену перспективу, а тому реальний конкурент в Яремчука наразі (з огляду на проблеми зі здоров'ям у Хутгли) у стані «чорно-синіх» лише один – це Тіаго.

На відміну від бразильця, Яремчук на старті сезону краще проявив себе у єврокубках. Зокрема, Роман у двох матчах кваліфікації Ліги конференцій проти ісландського «Акюрейрі» відзначився одразу 4 забитими м'ячами. Більше того, у гостьовому матчі, коли українець записав на свій рахунок хет-трик, в його активі опинилося одразу 9 ударів по воротах (8 – у площину) та одразу 13 дотиків у штрафному майданчику суперника. Завдяки цьому Яремчук на старті сезону-2023/24 має досить презентабельну статистику, яка за деякими компонентами (вже зазначеними вище ударами та дотиками у штрафному майданчику) виглядає зовсім чимось неймовірним.

Щоправда, навіть у цих цифрах можна знайти суттєвий мінус – наприклад, якість ведення єдиноборств в атаці. Яремчук нині виграє лишень 23% таких дуелей, хоча у сезоні-2020/21 цей показник в нього становив 31%, а у дебютному в Бельгії сезоні-2017/18 – й зовсім 35%.

У чемпіонаті Бельгії-2023/24 на рахунку Яремчука поки що тільки 3 виходи на заміну та жодної появи у стартовому складі, а також нуль результативних дій. Остання обставина свідчить явно не на користь версії, що українцеві вдасться швидко переконати Дейлу у своїй спроможності бути корисним та виграти конкуренцію за місце в основі у Ігора Тіаго, під якого були виділені свіжі інвестиції та котрий був придбаний, вочевидь, безпосередньо під вимоги нового коуча «Брюгге».

Втім, у футболі буває всяке, і поки Яремчук не залишив «Брюгге», зачиняти перед ним двері у стартовий склад «чорно-синіх», як справедливо зазначав Дейла, не слід у жодному разі.

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перша ліга. Лівий Берег забезпечив собі перехідні матчі
Футбол | 03 травня 2024, 19:50 1
Перша ліга. Лівий Берег забезпечив собі перехідні матчі

Клуб із Київської області побореться за вихід в УПЛ

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 25
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
coba777
Хочеться, щоб Роман врешті вистрілив. Він на це заслужив.
Footbulka
Цікава стаття👍
Тарік1994
Дуже хочеться, щоб у Романа пройшла криза бо стилістично дуже подобається та й взагалі Роман найсильніший форвард у збірній з часів завершення кар'єри Шевченка (я маю наувазі його пік форми)
Андрій Бартків
Якщо чесно, то занадто багато символів практично ні про що. Переповідання подій минулого сезону - суто для збільшення кількості знаків (і, очевидно, гонорару за матеріал; хоча я й сам би так робив). Маніпулятивний заголовок, в який винесено суто результат побиття слабенького ісландського клубу. Конкретної відповіді на запитання "чи реально яремчуку стати основним" так і немає. Можна відразу скролити в самий кінець, прочитати "
roman_kros
В першу чергу треба дивитися кому він забивав. Об'єктивно він забив відверто слабкому сурернику всі свої голи. Це не показник, ціна таких голів низька, треба забивати сильним, щоб на щось розраховувати, - інакше тільки лавка.
apepa
выздоровит испанец и Рома сядет на банку.
potemkin78
так он вроде 4 гола в одном матче забил