Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Аргентина
| Оновлено 28 серпня 2023, 13:41
2163
3

Аргентинський футбол – чому за ним варто стежити і як це робити

Кубок ліги, який щойно стартував - гарний привід почати стежити за футболом Аргентини

| Оновлено 28 серпня 2023, 13:41
2163
3
Аргентинський футбол – чому за ним варто стежити і як це робити
ФК Патронато

В Аргентині розпочалась друга фаза сезону в найвищому дивізіоні - Кубок Професійної ліги, який стане визначальним для розподілу путівок в континентальні турніри, а його володар зіграє проти переможця першої фази, чемпіона Прімери, у фінальному матчі сезону - Трофеї Чемпіонів.

Аргентинський футбол - дуже цікавий та самобутній, а аргентинські гравці регулярно переходять до Європи - як в топ-чемпіонати та топ-клуби, так і в Україну. Тому він вартий того, щоб за ним спостерігати. А як спостерігати за аргентинським футболом - читайте далі.

Формат — незвичний, як його історія

Мабуть, перше, що впадає у вічі тому, хто хоче спостерігати за чемпіонатом Аргентини — формат його сезону, який збігається з календарним роком і складається з трьох стадій.

Протягом усієї історії аргентинського футболу формат сезону в ньому неодноразово змінювався, змінювались і часові проміжки різних стадій, і кількість команд-учасниць. Пережив аргентинський футбол і спробу проводити національний чемпіонат на європейський лад — з виведенням у 2017 році організації чемпіонату в прем'єрному дивізіоні в окрему автономну організацію — Суперлігу. Але проіснувала Суперліга усього три роки, оскільки, на думку президента Асоціації футболу Аргентини Клаудіо Тапіа, не змогла виконати своє головне завдання — позиціювати аргентинський футбол, як продукт. Дивний закид, але факт — в травні 2020 року за організацію чемпіонату Аргентини знов взялась АФА через новостворену підконтрольну їй структуру — Професійну футбольну лігу (ЛПФ).

Але прийшов коронавірус. Тому першим турніром, який організувала новостворена структура, був Кубок Дієго Марадони, він же — перший розіграш Кубка Професійної ліги, який пройшов з 30 жовтня 2020 по 31 березня 2021 року. І вже тоді його формат був незвичним навіть, як для Південної Америки, де які тільки формати не були, годі вже казати про Європу.

В першій фазі, Класифікації (Fase Clasificación), 24 команди, які брали участь в останньому сезоні Суперліги, були поділені на шість груп по чотири команди, які грали у два кола. За підсумками цього групового раунду по дві найкращі команди з кожної групи вийшли до другої фази — Чемпіонської (Fase Campeón), де у двох групах по шість команд визначали пару фіналістів, які розіграли трофей (виграла столична «Бока Хуніорс», яка після нічиєї 1:1 проти «Банфілда» з передмістя Буенос-Айреса в основний час виграла серію пенальті). Невдахи Класифікації за тим самим принципом провели свою другу фазу — Доповнення (Fase Complementación), яку виграв столичний «Велес Сарсфілд», перемігши у фіналі «Росаріо Сентраль» з рахунком 3:1. І, нарешті, «Велес» та «Банфілд» в останньому матчі визначили володаря путівки в Копа Судамерікана — ним став «Банфілд», який переміг 3:2.

Оскільки коронавірус і не думав відступати, то у 2021-му році стався цікавий момент — ще не завершився розіграш Кубка Дієго Марадони, а вже 12 лютого розпочався сезон в Кубку Професійної Ліги-2021. Але вже тоді визначення володарів путівок у континентальні кубки набуло сучасного вигляду — за сумарною таблицею виступів в чемпіонаті Прімери (його розіграли в другій половині року) та груповому раунді Кубка Професійной Ліги.

Остання глобальна реформа формату сезону в прем'єрному дивізіоні Аргентини відбулась вже в цьому році: чемпіонат Прімери та Кубок Професійної Ліги поміняли місцями. Чемпіонат проходив на початку року — з кінця січня до кінця липня, а розіграш Кубка розпочався 17 серпня і триватиме до 17 грудня.

Формат у версії 2023 року

Перша частина сезону — чемпіонат Прімери. Він проводиться в одне коло — усі 28 команд прем'єрного дивізіону грають кожна з кожною. До речі - 28 їх лише з минулого сезону після того, як Професійна ліга збільшила кількість команд у два етапи за два роки: з 24 до 26 і з 26 до 28. Переможець чемпіонату Примери здобуває титул чемпіона Аргентини та путівку в груповий етап Копа Лібертадорес-2024. Цього року ним став столичний «Рівер Плейт», для якого це вже 38-й національний титул в історії.

Минулими вихідними, 17 серпня, розпочалась друга частина сезону — Кубок Професійної Ліги. Усі команди прем'єрного дивізіону були розділені на дві групи по 14 команд, які також зіграють в одне коло плюс по одному матчу з командою з іншої групи. По чотири найкращі команди кожної групи виходять у плей-офф, де визначають володаря трофея та ще однієї путівки в груповий етап Копа Лібертадорес-2024. При чому в кожному раунді плей-офф кожна пара команд також грає лише по одному матчу.

Третя путівка в груповий етап Копа Лібертадорес-2024 відійде володарю Кубка Аргентини. А це — звичний кубковий національний турнір. Хоча звичний — відносно. Через те, що в ньому виліт команд з Прімери від представників глибин — не так вже й незвичний. В Аргентині всяке буває…

Результати групового етапу також додаються до таблиці чемпіонату Прімери та утворюють зведену таблицю, яка визначає трьох володарів останніх путівок в Копа Лібертадорес-2024. Їх отримують три найкращі команди після тих, які кваліфікувались через чемпіонат Прімери, Кубок Професійної Ліги та Кубок Аргентини.

Розберемо на прикладі минулого сезону:

«Бока Хуніорс» виграла чемпіонат Прімери та Кубок Професійної Ліги, але у зведеній таблиці посіла друге місце. Кубок Аргентини виграв «Патронато», який у зведеній таблиці став 17-м. Тому до найкращої трійки, яка отримала путівки в груповий етап Копа Лібертадорес увійшли «Расінг», «Рівер Плейт» та «Архентінос Хуніорс», а наступна за ними команда, «Хуракан», потрапила у кваліфікацію Копа Лібертадорес.

Наступні шість команд у зведеній таблиці виходять до Копа Судамерікана — і тут все зрозуміло, оскільки це єдиний спосіб потрапити в цей турнір.

По завершенні розіграшу Кубка Професійної Ліги також визначаться команди, які залишать прем'єрний дивізіон і відправляться в Прімеру Насьональ, другий за рівнем ярус аргентинського футболу. До речі, щоб не було плутанини з тою Прімерою, де визначають чемпіона країни, другий ярус зазвичай називають Насьональ В.

Вилетіти в Насьональ В можна двома способами:

перший — посісти останнє місце у зведеній таблиці сезону;

другий — посісти останнє місце в таблиці коефіцієнтів за три останні сезони.

Коефіцієнт вираховується дуже просто — загальна кількість очок, набраних за три сезони в чемпіонаті Прімери та Кубку Професійної Ліги ділиться на сумарну кількість зіграних матчів. Для прикладу візьмемо чинного лідера таблиці коефіцієнтів «Рівер Плейт».



У 2021-му році він зіграв 38 матчів та набрав 75 очок, у 2022-му - 41 матч та 76 очок, в нинішньому сезоні поки що 28 матчів та 61 очко.

Отже, всього за три сезони «Рівер» зіграв 107 матчів та набрав 212 очок. Далі 212 ділимо на 107, округляємо до трьох знаків після коми та отримаємо поточний коефіцієнт «Рівера» - 1.981.

Якщо ж за підсумками сезону в обох таблицях останнє місце посяде одна й та сама команда, то разом із нею до Насьональ В відправиться передостання команда зведеної таблиці. Саме така ситуація може скластись в нинішньому сезоні. В обох таблицях останнє місце з помітним відставанням посідає «Арсенал» з Саранді, тому наразі претендентом на виліт є «Колон» з Санта Фе, передостанній у зведеній таблиці, а не інші аутсайдери таблиці коефіцієнтів - «Платенсе», «Сентраль Кордова» та «Сармієнто».

«Платенсе» та «Сармієнто», до речі, непогано почуваються серед середняків зведеної таблиці, де поруч із ними знаходиться чинний чвертьфіналіст Кубка Лібертадорес «Расінг» з Авельянеди. А найтитулованіша команда в історії Лібертадорес, «Індепендьєнте», наразі серед аутсайдерів зведеної таблиці, але серед середняків таблиці коефіцієнтів.

І така система вильоту до нижчого ярусу — справедлива, оскільки на долю команди не так сильно впливає один невдалий, або навіть провальний сезон. Головне — останнім у ньому не стати.

Знайомі тренерські обличчя

Одна з причин слідкувати за чемпіонатом Аргентини — тренери, серед яких є чимало імен, знайомих тим, хто слідкує за футболом з кінця 90-х або навіть з нульових — Габріель Міліто («Архентінос Хуніорс»), Габріель Хайнце («Ньюеллс Олд Бойс»), Мартін Палермо («Платенсе»), Фернандо Гаго («Расінг»), Мартін Демічеліс («Рівер Плейт»), Кілі Гонсалес («Уніон»), а нещодавно до них доєднався також Карлос Тевес («Індепендьєнте»).

Протягом чемпіонату Прімери «Уракан» тренував Себастьян Батталья, легенда «Боки Хуніорс», який грав і був основним півзахисником в іспанському «Вільярреалі», коли вони вперше в історії вийшли у єврокубки. Але в Аргентині клуби зі звільненнями тренерів не затягують, якщо щось не влаштовує, і декілька змін тренерів в клубі за рік — явище звичне. В «Уракані», наприклад, Батталья був другим, а нинішній тренер Дієго Мартінес — п'ятий у сезоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мартін Демікеліс
Getty Images/Global Images Ukraine. Мартін Демічеліс

А рекордсменом з кількості змін тренерів у нинішньому сезоні є «Велес Сарсфілд». Розпочинав рік уругваєць Александер Медіна, який пішов вже після п'ятого туру. Потім один тур відпрацював тандем виконувачів обов'язки Марсело Браво — Ернан Манріке і новим головним тренером став Рікардо Гарека, який ще торік не став подовжувати контракт із зібрною Перу. «Тигра» на 17-й тур знов підміняв Браво, але вже через два тури Гарека пішов. Ще два матчі провів Браво, а з 22 туру чемпіонату Прімери і дотепер «Велес» очолює Себастьян Мендес, легенда клубу, який зіграв за нього 177 матчів і був у тому складі, який у 1994-му році виграв єдиний в історії клубу Кубок Лібертадорес. Тобто – сім змін тренерів.

Також в чемпіонаті Аргентини дуже багато молодих тренерів. В нинішньому сезоні Кубку Професійної Ліги тренери, молодші за 50 років, працюють в 16 командах з 28, тобто — в більш ніж половині команд. Це — з урахуванням Мартіна Палермо, якому 50 виповниться в листопаді цього року.

І серед гравців є знайомі обличчя

В більш іменитих їх більше, в менш іменитих — менше, але чимало аргентинських гравців, які засвітились у Європі, повертаються в Аргентину — хтось догравати (Хесус Датоло («Банфілд»), Пабло Чаваррія, Дієго Новаретті та Франко Хара («Бельграно»), Рубен Ботта («Колон»), Серхіо Ромеро, Факундо Ронкалья та Маркос Рохо («Бока Хуніорс»), Леонель Ванджоні («Ньюеллс Олд Бойс»), Маріано Андухар, Пабло Піатті та Хосе Соса («Естудіантес») та ще багато), хтось –- перезавантажувати кар'єру (Рікардо Сентуріон («Барракас Сентраль»), Сантьяго Аскасібар та Есекіель Муньос («Естудіантес»), Ігнасіо Пусетто («Уракан»), Раміро Фунес Морі («Рівер Плейт») та ще багато)

Також є й імена, добре знайомі українським вболівальникам — вищезгаданий Соса (екс-«Металіст» (2011-2014)), Франсіско Ді Франко («Атлетіко Тукуман», екс-«Карпати» (2017-2019), екс-«Дніпро-1» (2019-2022)), Хонатан Майдана («Рівер Плейт», екс-«Металіст» (2008-2010)), Домінго Бланко («Індепендьєнте», екс-«Дніпро-1» (2022-2023)).

Крім того, в аргентинський чемпіонат приходять також іноземці-вихідці з сусідніх країн – як імениті (Едінсон Кавані, Маурісіо Ісла, Луїс Адвінкула), так і перспективна молодь, як уругваєць Себастьян Боселлі, найкращий захисник ЧС-2023 U-19, який перейшов до «Рівер Плейта» з рідного «Дефенсора» за дуже скромні гроші, як для гравця його потенціалу (і це розмова для окремої статті).

Але при цьому чемпіонат Аргентини - не віковий, там дуже багато молодих гравців (середній вік усіх команд – близько 25 років), але не юних. Гравці, які в 16-17 років вже виступають за перші команди – велика рідкість. Тому там можна побачити чимало гравців, які можуть згодом перебратись до Європи, при чому – за невеликі кошти. Можливо - навіть в Україну.

Як дивитись матчі чемпіонату Аргентини?

Для цього найкраще підходить платформа Fanatiz, яка була спеціально створена для тих, хто живе за межами Південної Америки. Платформа складається з сайту та мобільного застосунку - дуже зручних та інтуїтивно зрозумілих.

Окрім аргентинського футболу (для тих, хто мешкає не в Америці, доступні чемпіонат Прімери, Кубок Професійної ліги, Насьональ В та Кубок Аргентини з можливістю обрати коментар іспанською або англійською, різноманітні студії, аналітика та можливість перегляду матчів у запису) також на ції платформі є чемпіонат Бразилії (Серії А, В та деякі чемпіонати штатів), чемпіонат Перу (Ліга 1 та 2) і ще багато іншого, і не тільки футбол.

Звичайно – все це не безкоштовно, але ціна за найбільший пакет «Front Row» – 10 євро на місяць, або 80 євро на рік. Можна вибрати окремо пакет Аргентини чи Бразилії, і це коштуватиме 8 та 64 євро відповідно.

Fanatiz. Скріншот головної сторінки сайту

Трансляції аргентинського футболу - також окрема велика тема, але вони дуже якісні. Аргентинська федерація футболу (AFA) робить їх через власну платформу AFA Play, а Fanatiz купує в них готовий продукт. Те саме стосується і чемпіонатів Бразилії та Перу - вони також самостійно створюють трансляції через свої платформи Brasileirao Play та Liga 1 Play відповідно, і продають готовий продукт, зокрема, Fanatiz. Ці платформи також доступні через свої сайти та мобільні застосунки, але вартість підписок там така сама, як і через Fanatiz.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Дмитрий Яковенко
Полная куита. Потерял нить на средине статьи. Пусть сами аргентинцы следят.
igor shmuylo
Когда его смотреть , если у нас разница во времени. Обычно показывают ночью . А ето гдето в 2, 3 ночи . Интересно посмотретькубок либертадореш . 
ash
Краще куплю пакет УПЛ ТБ, значно цікавіше.