Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 жовтня 2023, 18:46
21331
44

Холанд? Золотий м'яч віддадуть Мессі, а в Сіті є де Брюйне і Родрі

Блогер Sport.ua Ігор Яслик вважає, що норвежець поки що недостатньо крутий для «Золотого м'яча»

| Оновлено 30 жовтня 2023, 18:46
21331
44
Холанд? Золотий м'яч віддадуть Мессі, а в Сіті є де Брюйне і Родрі
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Найкраще знаються на спорті букмекери. Ні, не ідеально, далеко не ідеально. Але вони відповідають за своє бачення грошима. Наразі коефіцієнти на те, що Ліонель Мессі у 2023 році візьме восьмий за кар'єру «Золотий м'яч», копирсаються в районі 1,2. А ось на те, що нагорода дістанеться Ерлінгу Холанду, коефіцієнт у середньому становить такі смачні і привабливі, але навряд чи досяжні 4,0. Норвежець може себе заспокоювати тим, що у 2016 році кеф на перемогу іншого блондина Дональда Трампа над Хілларі Клінтон був ще вищим.

Дуже схоже, що організатори церемонії «Золотого м'яча» 2022 року знали, що робили, коли вручали нагороду напередодні чемпіонату світу. Враховуючи, що саме в Катарі Ліонель Мессі набув справжньої і безперечної величі, то при голосуванні десь наприкінці грудня Лео напевно б забрав приз, а Карім Бензема залишився б ні з чим – забули б усі його титаничні досягнення в «Реалі».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

І ось ця чарівність, шлейф від якої тягнеться ще з кінця минулого року, напевно, пошириться і на весь 2023 рік. Як би круто не грав Ліонель Мессі зі старту кар'єри в «Інтер Маямі» (10 голів і один асист у 7 матчах), але це лише додаток до катарського мундіалю. Втім, хоч би як скептично хто ставився до Кубка ліг, але в цього начебто напівтовариського турніру є своє значення. «Інтер Маямі», аутсайдер МЛС на даний момент, завдяки успіху в ньому кваліфікувався в північноамериканський аналог Ліги чемпіонів. Для цього б вистачило й третього місця, але Лео привів команду до титулу. Це якось більше важить, аніж успіх в арабській Лізі чемпіонів, де в серпні феєрив Кріштіану Роналду.

Про думку букмекерів ви вже прочитали, але очевидно, що багато хто бачить володарем «Золотого м'яча» 2023 року Ерлінга Холанда. І приведуть на його користь десятки аргументів у вигляді голів. 54 голи у 57 матчах за «Манчестер Сіті» у всіх турнірах. 36 голів у минулому сезоні АПЛ – це вже історичний рекорд ліги. А цього сезону вже й «Бернлі» від 23-річного норвежця отримав парочку м'ячів.

Цифри фантастичні. Навіть Кріштіану Роналду в АПЛ стільки не забивав. Але є нюанси. Якщо взяти вирішальні матчі, то виявиться, що Ерлінг Холанд у них не домінував від слова «зовсім». Матчів цих можна виділити вісім: півфінали проти «Реала» та фінал з «Інтером» у Лізі чемпіонів, півфінал та фінал Кубка Англії, три суперкубкові поєдинки (свіжий проти «Севільї», а також два англійські). І ось у них Ерлінг Холанд не забив жодного голу і взагалі не відзначився результативними діями. А в трьох навіть у площину примудрився жодного разу не влучити. Слабкувато для найкращого гравця планети, чи не так?!

Не збираюся стверджувати, що Ерлінг Холанд набив статистику виключно на аутсайдерах та середняках, бо це буде неправдою. І навіть аутсайдерам та середнякам потрібно ще забити, а йдеться про АПЛ – найкращу лігу світу, в якій кожен гол важить більше, ніж у будь-якому іншому чемпіонаті.

Але все ж таки справжній найкращий гравець повинен вирішувати у вирішальних же матчах. Або тягти свою не зіркову збірну. А Ерлінг Холанд поки що не грав на великих турнірах, хоча на Євро вже виступають 24 команди. І, до речі, осіння частина відбору до чемпіонату Європи 2024 року виглядає останнім шансом 23-річного форварда набити багато вистів. А там збірній Норвегії буде дуже важко.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд, Бернарду Сілва, Родрі та Кевін де Брюйне (зліва направо)

Якби «Золотий м'яч» 2023 року вручали гравцю «Манчестер Сіті», то Ерлінг Холанд міг би і це голосування не виграти. За заслуги і стабільно високий рівень протягом багатьох років нагороди гідні Кевін де Брюйне (на жаль, знову отримав серйозну травму), Бернарду Сілва або Ілкай Гюндоган, нехай той пішов до «Барселони».

А є ще один прихований кандидат, який у 2023 році виграв навіть більше, ніж його партнери з «Манчестер Сіті». Йдеться про переможця Ліги націй Родрі, який одразу після фіналу Ліги чемпіонів відіграв повноцінні 210 хвилин у «Фіналі чотирьох» згаданого турніру для збірних за Іспанію.

Уявити в ролі володаря «Золотого м'яча» футболіста із функціоналом навіть праймового Серхіо Бускетса неможливо. Але Родрі з весни виглядає якраз помітно удосконаленою версією Бускетса, яка ще й почала забивати. Родрі красиво вразив ворота «Баварії» у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, відкривши рахунок у протистоянні, а його гол «Інтеру» важить більше, ніж пента-трик Холанда у матчі з «Лейпцигом». Варто зазначити, що іспанський півзахисник і нинішній сезон почав результативно – один гол і два асисти у чотирьох матчах.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 44
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Правильно!  Нехай сначала обгонит девку на 400 метров.
Oleh Stranger
Господи, наконец-то хоть одна статья разумная! То, что Холланд много забил это конечно круто, но всё же без его голов Ман Сити смог бы выиграть требл и без него, например с Альварезом. А вот без Де Брюйне Ман Сити мог бы уже и не осилить ЛЧ да и не факт, что чемпионат осилили. Практически во всех важных матчах он решал, его вклад был больше. Что насчёт Месси, в чемпионате Франции у него отличный показатель. Если не ошибаюсь, то он второй после Мбаппе по результативным действиям и шли они впритирочку. Поэтому те, кто говорит, что у Месси сезон провальный, то с этим сложно согласиться. И не спорю, что МЛС ни в какое сравнение с Англ лигой, но когда с приходом одного игрока команда аутсайдер начинает побеждать из матча в матч, подумайте, смог бы так Холланд? Сомневаюсь. Без Холланда Сити может легко существовать, а без Де Брюйне нет. Холланду нужно стать Лидером команды, чтобы Де Брюйне так не выделялся, чтобы Сити явно был слабее без него. Тогда и заслужит свой ЗМ.
Tasha19
Нагорода ЗМ давно втратила свою значимість. 
jugulator
Лионель Месси в 2023 году возьмет девятый в карьере «Золотой мяч»
Видимо, сразу два получит, так как сейчас у него их семь.
aka_MIK
Посмотрел все голы Холланда за Мансити - красивых среди них раз-два и обчелся, в основном первый добежал ножку-голову подставил. Да, эффективно,  но как на лучшего игрока мира пока не тянет
fly
Хотя Шейхи может Мбапе уже купли мяч что б он не уходил. 
fly
Нуу.. Холонд может и не тянет с выиграшем ЛЧ и АПЛ и лучшим бомбардиром в них. Но у
Месси с другой стороны за год только ЧМ. Да шикарное выступление, но на этом все. Чемпионат фтранции - сезон никакой провел. США  рассматривать это всеравно что рассматривать чимпионат Катара.
Вася Пупкин
Та, ясно. Якщо в 2010 році Мессі дали ЗМ при 0 голів на ЧС2010, і при забитих м'ячах в ЛЧ  тільки в 4-х матчах з 11-ти, то зараз тим більше дадуть)
McLay
Тепер МЛС сама престижна ліга?🤪😁😂
maldiniua .
Три переможці Кубка Ліг (опечатка)
maldiniua .
Три переможці Ліги націй вийшли в Лігу чемпіонів КОНКАКАФ, переможець одразу в 1/8 фіналу цього турніру (аналогічно, як і чемпіони Мексики та МЛС). Ліга націй офіційний турнір зони КОНКАКАФ. Ваше приниження до напівтовариського турніру недоречне. Любий кубок будь-якої країни за вашою логікою можна вважати напівтовариським турніром, враховучи ставлення до цих турнірів найсильніших команд цих країн.  
І ще "Золотий м'яч вручають за підсумками сезону 2022-2023р., тому результати Мессі та Холанда у новому сезоні не враховуються. Так, що у Холанда по суті не має резервів для набивання собі балів, хіба на наступний ЗМ.
Первый Среди Равных
Нагорода "Золотий мяч" , конкретно ця, від Франс Футболу, уже давно себе дискредитувала і перетворилася на суб'єктивне лайно. Усі звикли сприймати цю нагороду як найпрестижнішу і як таку, що визначає кращого футболіста світу. Золотий Мяч = кращий в світі. А це не так. Він повинен сприйматися як "приз журнала Огоньок", вибір редакції. 
Набагато більш об'єктивною нагородою є "Кращий футболіст року ФІФА", вони наприклад, в 2020 визнали кращим Левандовського (коли Франс Футбол свій приз поляку дати зажали і відмінили взагалі нагородження), і в 2021 теж ФІФА нагородила Левандовскі. (правда, в 2022 таки дали Мессі а не Бензема, але ладно). 
Boris TheBlade
Дрогба, Снейдер, Рибери, Левандовски, теперь очередь Холланда)
bzzzzzz
Я непонимаю как Холанду можно не дать ЗМ, чувак просто все рекорды по голам побил в первый же сезон в МанСити и выиграл ЛЧ (на секундочку). То что он не забивал в ключевых матчах, надо понимать что Холанд в МС играет роль типичного ЦЗ, и он зависим от команды, он в каком-то смысле скован. Очевидно что против сильных команд, много не создашь. Кроме того мало кто замечает насколько много Холанд делает даже играя без мяча, насолько он отрабатывает в защите.
Давать Месси ЗМ, только за ЧМ, бред... у аргентины было много ключевых игроков, не только месси
Reineke
Мессі дійсно Крут но я за Холланда обома руками
Умник
Сделайте гному уже ожерелье с них.
Он перешел в дом престарелых какой золотой мяч.
Если Эрлинг вынес Апл.
Гном в апл максимум бы до ворот добежал.