Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 23 серпня 2023, 08:39
10000
49

Якщо від гри Шахтаря зараз хтось і тішиться, то це хіба що Йовічевіч

Валерій Василенко – про складну акліматизацію Патріка ван Леувена

| Оновлено 23 серпня 2023, 08:39
10000
49
Якщо від гри Шахтаря зараз хтось і тішиться, то це хіба що Йовічевіч
ФК Шахтар

Вітаючи Патріка ван Леувена з призначенням на посаду головного тренера «Шахтаря», генеральний директор «гірників» Сергій Палкін зазначав, що з цим фахівцем «наші молоді гравці та команда загалом прогресуватимуть ще відчутніше, демонструватимуть яскравий футбол, здобуваючи перемоги та трофеї».

Зрозуміло, що курчат всі ми будемо рахувати восени. Точніше, наприкінці сезону. Тоді й побачимо, скільки в скарбничці нового керманича «помаранчево-чорних» та його команди назбирається цих перемог і трофеїв. І яким буде футбол «Шахтаря» за нового тренера – яскравим чи не дуже.

ФК Шахтар. Патрік ван Леувен і Сергій Палкін (праворуч)

Проте, вже зараз, після дебютного відрізку чемпіонату, можна зробити деякі висновки. Так, ці висновки будуть проміжними, однак, вважаю, артикулювати їх у будь-якому випадку потрібно, бо саме зараз, за ідеєю, і має закладатися фундамент того самого «яскравого» футболу. І тих самих «перемог та трофеїв».

***

Вважаю, що поки що з будівництвом фундаменту ван Леувен відверто не впорався. Причини такої негативної моєї оцінки багато в чому об'єктивного характеру. Хоча є й інший зміст.

Станом на зараз «Шахтар» провів п'ять поєдинків: чотири – у чемпіонаті України, й один – товариський матч проти «Тоттенхема», який підбив рису під професійною кар'єрою Андрія Пятова.

У цих матчах було здобуто дві перемоги, два матчі завершилися внічию, а одна зустріч закінчилася нищівною поразкою – від того таки «Тоттенхема».

Я не вчорашній, та й не особливо помічений у кревній нелюбові до донецького клубу, щоб у цьому випадку змішувати воєдино і грішне, і праведне. Однак, на мій погляд, у цьому випадку цілком доречно повноцінно зарахувати до загального реєстру ван Леувена та його команди матч проти «шпор».

До лондонського поєдинку «гірники» готувалися планомірно: їхній календарний матч УПЛ (проти «Вереса») заради гри у Великій Британії був зміщений на середину тижня. Отже, то не було просто тренування чи бажання змінити обстановку. То було щось схоже на єврокубковий поєдинок – майже з усіма його атрибутами. Окрім турнірного.

Та й склад на той матч ван Леувен виставив аж ніяк не експериментальний, а робочий. За винятком, певна річ, голкіперської позиції.

Загалом, щоб довше не патякати, зазначу, що та гра була в одні ворота. У шахтарські. Наш чемпіон виявився банально не готовим до поєдинку такого рангу. Напевно, у певному сенсі передбачалося, що суперник вийде на поле валяти дурня, віддаючи зайву шану ветерану на воротах.

ФК Шахтар. Андрій Пятов і Гаррі Кейн

Але Кейн та компанія просто розчавили свого опонента. І склалося таке враження, якби «шпори» мали завдання виграти з ще більшою різницею в рахунку, вони б її досягли.

Абсолютно за всіма статистичними показниками «Хотспур» виявився помітно сильнішим за «Шахтар». За володінням м'ячем господарі перевершили гостей рівно втричі.

Можемо констатувати: команди були в рівних умовах з погляду форми (сезон в Україні тільки стартував, в Англії – до старту залишалися лічені дні), але «Шахтар» виявився на голову слабшим за «Тоттенхем».

Але оскільки цей матч все одно був неофіційним, винесемо його поки що за дужки. У дужках залишимо те, що підопічні ван Леувена награли у чемпіонаті країни.

***

Почнемо із кадрового питання. Це саме те, що може (та й має) певною мірою вважатися індульгенцією для нідерландського наставника.

Назарина, Трубін і Ракицький виявилися «поза досяжністю» через дисциплінарні покарання. Степаненко та Судаков вилетіли через травми. Трохи згодом до них приєднався і Бондар. Контракт Михайличенка не було викуплено, і захисник покинув команду. Траоре як мінімум ментально поки що так і не оговтався після тяжкої травми. Загалом ситуація складна навіть для такого клубу, як «Шахтар».

Ван Леувен із першого ж туру (матч проти «Металіста-1925») розпочав пошуки оптимального складу. Проблемні позиції були вирішені наступним чином: у воротах зіграв Різник, на лівому крилі оборони – Топалов, на протилежному – Гочолеішвілі, Матвієнко і Бондар склали пару центрбеків. Місце в основі здобув і півзахисник Кащук.

Якщо говорити загалом, то цільної картинки гри проти «25-х» донеччанам не вдалося «намалювати». Вони досить спокійно зробили рахунок 2:0, але потім так само спокійно дозволили супернику відіграти один м'яч. І у другій частині поєдинку перестали грати. З помітного – важка травма центрбека Бондаря, який вибув орієнтовно на два місяці.

Своєрідним продовженням гри «гірників» проти «Металіста-1925» став двобій проти «Вереса». Ван Леувен вніс одну вимушену зміну до стартового складу: замість молодого Бондаря в центрі захисту з'явився ще молодший Козик.

Знову ж таки, зрозуміти, у що саме грали донеччани в Рівному, було дуже складно. Гра розвалилася на фрагменти. Гол-фантом Матвієнка, вилучення Бондаренка, гол у відповідь Шевченка. І нічия.

Зазначу, що у двох стартових турах волею календаря «Шахтар» зіграв проти одних із найслабших колективів УПЛ, у чому довелося переконатись у наступних матчах. На тлі таких невибагливих суперників чемпіони не виглядали «чарівниками». Вони банально мучилися.

А ще вони небанально фолили. Чотири жовті картки та одна червона (пряма) – проти «Вереса». Далі буде веселіше.

Проти «Олександрії» ван Леувен поставив у центрі захисту до Матвієнка ветерана Чигринського – саме його придбав «Шахтар» як екстрену заміну травмованому Бондарю. Відверто кажучи, цей трансфер пахне авантюризмом: взяли на ринку те, що майже ніхто не хотів брати.

Також привертає увагу поява у стартовому складі Назарини та Очеретька.

Гра – як під копірку із попередніх двох поєдинків: забили – й заспокоїлися. Причому настільки, що у другому таймі пропустили. І ледве втримали перемогу.

У грі проти «Кривбаса» не втримали. Хоча й мали вигравати впевнено, із запасом. Але знову швидко забили – й заспокоїлися. «Кривбас», який грав на контратаках, за допомогою пресингу, не програв, забивши у ворота Різника три м'ячі.

Голкіперська позиція з відходом Трубіна до Португалії стала реальною проблемою для команди: поки що екс-кіпер «Ворскли» не вражає, не рятує, помиляється.

Невдало зіграв і правий захисник Гочолеішвілі, з-під якого суперник забив два м'ячі.

Червону картку заробив Чигринський. У наступному турі ван Леувену знову треба ламати голову, кого ж ставити в пару до Матвієнка.

Знову пряму червону отримав Бондаренко, який щойно відбув дискваліфікацію. Це вже перебір.

Вперше у сезоні в основі команди з'явився Степаненко. Але зіграв не найкращим чином.

Разом: до оптимального, а тим більше ідеального складу «Шахтаря» ще дуже далеко. Через травми та дисциплінарні покарання багато гравців основи зараз недоступні. А ті, хто є найближчим резервом, поки що не тягнуть.

***

Не треба бути провидцем, щоб резюмувати, що основна проблема «гірників» на даний момент – дірява оборона. Власне, проблеми в цій ланці були чітко видно ще в міжсезоння, але клуб на трансферному ринку «підгортав» футболістів іншого профілю.

Вини ван Леувена в такому стані речей, як на мене, небагато. Як мовиться у подібних випадках, це не його вина, це його біда.

Але те, як грає «Шахтар», особливо у другій частині поєдинків – це вже, даруйте, камінь безпосередньо в город головного тренера.

Фактично після кожного із чотирьох зіграних матчів УПЛ ван Леувен речитативом повторював: мовляв, хвилин двадцять граємо майже ідеально, але потім щось відбувається, і втрачається концентрація. Все правильно, тільки в тому, що «щось відбувається», винен саме ван Леувен. Значить не доніс, не докричався, не навчив.

У зв'язку з цим виникає цілком закономірне питання про фізичну форму команди. Якщо футболістів вистачає банально на один тайм, то їхні кондиції явно залишають бажати кращого.

Можливо, з цього приводу тренерський штаб «гірників» просто намагається вивести пік форми на лігочемпіонську кампанію, що може вписуватись у логіку та здоровий глузд. Але ж за такого розкладу можна стільки втратити на внутрішній арені, що потім не наздоженеш.

Про саму гру «Шахтаря» поки що дуже складно судити. З одного боку, цільної структури немає, що було сказано вище. Проблиски її – так, є. Перші тайми проти «Олександрії» та «Кривбаса» місцями були непогані. Але другі тайми все перекреслили.

ФК Шахтар

Не можна не відзначити й той факт, що футболісти ще не встигли повністю перебудуватися на нові ігрові лекала. Якщо за попереднього наставника «Шахтар» грав у компактніший футбол, з короткими передачами, а головним мозковим центром несподівано став Ракицький, то зараз акценти змінилися – на більш вертикальну гру, на фланги. Потрібно звикнути, потрібен час, щоб усе зрослося. Але чи буде він, цей час?

***

Поки що виходить таке. «Шахтар» зараз – явно «сирий». Команда будується на ходу – через кадрові втрати. Команда переходить на нову схему. Поки що все дуже повільно, зі скрипом.

За великим рахунком, «Шахтар» поки що належним чином не готовий ні до чемпіонату України, ні до Ліги чемпіонів, про що засвідчив матч проти «шпор».

І якщо ван Леувен у чомусь і підтвердив вищезгадане припущення Палкіна, то це хіба що в ухилі на молодь. Хоча це, на мою думку, скоріше від безвиході. В іншому новий тренер «Шахтаря» нічим новим та якісним не здивував.

І якщо від гри та результатів «Шахтаря» на старті нового сезону хтось і тішиться по-справжньому, то це, хіба що, Ігор Йовічевіч, казна-чому відправлений у відставку влітку після вирішення майже всіх турнірних завдань. Гіпотетична усмішка на обличчі хорвата може говорити лише про одне: ну і що, вона того вартувала, ваша тренерська рокіровка?

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Промоутер Ф'юрі розповів, чому реванш з Усиком може не відбутися
Бокс | 20 травня 2024, 07:48 8
Промоутер Ф'юрі розповів, чому реванш з Усиком може не відбутися

Френк Воррен не впевнений, що обидва боксери захочуть виходити на другий бій

Динамо веде переговори з колумбійським вінгером із чемпіонату Австралії
Футбол | 20 травня 2024, 22:20 1
Динамо веде переговори з колумбійським вінгером із чемпіонату Австралії

Контракт Анхеля Торреса з австралійським клубом діє до літа 2024 року

Коментарі 49
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Луганчанин
Не только Йовичевич ухмыляется, руководство Зари тоже.
Hatem Тrablssi
Грали нормально при Йові а Зоря при Лувенові... ні Ахмет перемішав карти неграють самі і другим недають
Reineke
Чому грає погано Шахтар чи та ж Зоря зрозуміло - нові тренера. Чому грає погано Дінамо - не зрозуміло. З Дніпром в принципі така ж сама ситуація
VVO
Як то кажуть ціплят по осені рахують. Отож потрібно дочекатись хоча б середини сезону щоб можна було робити якийсь аналіз. А так повилазить цих горе "експертів-журналістів" які клепають подібного роду статті для переглядів і вперед штампувати подібний шлак.
Xvalenok03
Как же динамофилы страдают когда появляется статья про их динаму, где проходит анализ игры динамы. Их это возмущает и бесит. А как же .Священную корову динаму за вымя потрогали.
Но как же их тешит когда появляется статья с анализом игры шахты. Это дает возможность все накопившееся говно от игры любимой динамы вылить на конкурента.
Господа динамофилы. Не забывайте , что динама народная команда. Обсуждать их игру имеет право каждый из народа.
😸
У кротів жодної поваги до клубів упл, постійно поливають брудом всіх!, вже на прицілі всі клуби, всі клуби вних гавно, а вони найкраші  бо "шампіньони" мальовані та називають шахтьор лючшим клубом східної Європи і України, аж смішно до сліз. Який клуб такі і вболівальники, все гниле як і президент клубу так їх кирівництво. Всі хто попадають в цей клуб стають такими ж сами, вони як паразити, які живуть за рахунок інших.
😸
Ох я познущаюся і посміюся з кротів, коли ті будуть грати в ЛЧ. Я вас кротів не переварюю усіма фібрами своєї душі, за вашу гнилу натуру. Вболіватиму за всі команди, які будуть грати з кротами. Чекаю ЛЧ і нових "рекордів" 10:0 , 12:0 або 22:0, як Баварія з аматорами
Злий Глобинець
А в мене питання по придбаннях ШД. Їх, здається, 6 чи 7 на цей сезон. Так що виходить, жоден з них досі не готовий грати в основі? Ну хоч один? Навіщо їх маринують на лавці? І це Патрік такий "розкривач" молодих талантів? Ну-ну...
Max77
Не будучи поклонником Шахтера, хотелось бы спросить автора что он думает по поводу гипотетического матча Тоттенхем-Динамо? Лично мне даже страшно представить… 
vitaha33
А де дівся Ракицький? В нього травма?
Умник
Как фанат Киевского Динамо полностью удовлетворен, жду еврокубков. Потому что это единственная команда которая тащит весь украинский футбол, и вообще ее игроки это лицо,затылок локоть и чашечка сборной.
Микола Унгурян
основна проблема у голкіпері, не тягне Різник на основного. Захист - так, також проблемна ланка.
Щодо гри - то швидше не тренер винен а самі гравці, зарано розслабляються, втрачають концентрацію, не викладаються на всі 100
Alex T
Та торба шахте скорее всего, а тренера уберут, так шо этот сезон для коэф страны будет один из самых худших за последние годы
Виктор Алтухов
Надо смотреть на игру команды, на движение, а эти компоненты, пока, смотрятся лучше, чем у всех в УПЛ, но кадров не хватает явно. Тут примитивы обвиняют Ризныка, а что может сделать вратарь, если защита позволяет делать неберущиеся удары. Уверен, при таком тренере у Шахтера все наладится, а догнать и прегнать таких лидеров, как Рух и прочие, труда не составит. К Европе Шахтер, скорее всего, не готов и будет ли готов - посмотрим.
-PhoeniX-
И почему я, прочитав только заголовок, понял кто является автором этого дерьма?.... Риторический вопрос. У этого автора содержательно получается только своему любимому клубу жопу лизать
BallsToTheWall
Это же не опера или балет.   Це - змагання!   Важен результат,  а тешиться можно в других местах.   Любая грязная и корявая победа для болельщиков лучше самого красивого поражения.
Alex196
Дайте дорогу молодежи .хватит лепить в состав старикам с бородами которые играли еще в начале двухтысячных.
FunnyCat_____
Почему, мне тоже нравится, с нетерпением жду старт в ЛЧ!!!