Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 21 серпня 2023, 06:12
1524
0

Туреччина – Хорватія. Прогноз та анонс на фінал пре-кваліфікації Олімпіади

Два головні фаворити посперечаються за перемогу в турнірі

| Оновлено 21 серпня 2023, 06:12
1524
0
Туреччина – Хорватія. Прогноз та анонс на фінал пре-кваліфікації Олімпіади
Getty Images/Global Images Ukraine

Поєдинок Туреччина – Хорватія відбудеться в неділю, 20 серпня, у Стамбулі. Початок зустрічі о 20.00 за київським часом.

На жаль, для шанувальників українського баскетболу, стамбульська пре-кваліфікація Олімпіади пройшла без несподіванок. Наша збірна виглядала гідно і намагалася нав'язати боротьбу більш сильнішим командам, але у фіналі опинилися ті, кому пророкували участь у вирішальному матчі одразу після жеребкування. Фаворит номер один в особі збірної Туреччини в боротьбі з фаворитом номер два у вигляді збірної Хорватії розіграють єдину перепустку до основного раунду кваліфікації найближчих Олімпійських ігор.

Після перемоги над Україною у заключному матчі групового раунду, господарі турніру в півфіналі зустрілися зі збірною Швеції та очікувано не зазнали проблем із ще однією синьо-жовтою збірною – 105:84. Найкращими серед підопічних Ергіна Атамана традиційно стали заокеанські гравці. Фуркан Коркмаз набрав 18 очок і додав до них п'ять передач, а дует великих Омер Юртсевен (16 очок + 9 підбирань) та Альперен Шенгюн (16 очок + 5 підбирань) забезпечили своїй команді перевагу в трисекундній зоні.

Вже вкотре на турнірі тренерський штаб господарів використав широку ротацію і в результаті показник зіграного ігрового часу в кожного із тріо лідерів турецької збірної не досяг навіть двадцяти чотирьох хвилин. Такі ж показники у команди й по всій пре-кваліфікації. У жодного з гравців збірної Туреччини в середньому за турнір немає навіть тих же двадцяти чотирьох хвилин проведених на майданчику. Лідером за цим показником є Альперен Шенгюн – 23,6 зіграних хвилин за поєдинок. Тож такий грамотний підхід Ергіна Атамана може дати господарям майданчика додатковий козир.

Зі свого боку лідерам хорватів довелося провести більше часу у півфіналі проти нашої збірної. Представники НБА Івіца Зубац та Даріо Шаріч зіграли з підопічними Віталія Степановського трохи більше тридцяти хвилин, Джейлен Сміт майже тридцять (29:44), а Маріо Хезонья був на майданчику двадцять сім з половиною хвилин. Якщо брати цю категорію по ходу турніру в цілому, то тут найкращі гравці хорватської збірної також провели більше часу в середньому на майданчику і лише у Хезоньї показник у 21,2 хвилини буде меншим, ніж у лідерів Туреччини. Тож у плані збереження ігрових сил (все ж таки турки проводитимуть п'ятий матч за дев'ять днів, а хорвати – за вісім) перевагу матимуть господарі паркету.

У розрізі ігрової статистики та відсотків реалізації кидків команди приблизно рівні за більшістю ігрових показників. В одних аспектах трохи кращі турки (середня кількість набраних очок, підбирань та передач, менша кількість втрат, більше перехоплень), а в інших трохи попереду хорвати (відсоток реалізації середніх кидків та штрафних, більше виконаних блок-шотів). Але є одна дуже важлива категорія, де турки мають солідну перевагу. Відсоток реалізації дальніх кидків у хорватів непоганий – 37% (8,5 із 23), але у турків він просто відмінний – 50,5% (12,0 із 23,8). Якщо господарі турніру й надалі продовжать так результативно атакувати здалеку, то розраховувати на перемогу у вирішальному поєдинку балканцям буде дуже важко.

До фіналу з більш кращою стартовою позицією підходить збірна Туреччини. На їхньому боці менш виснажені лідери та ширша ротація гравців. Добре налагоджена реалізація триочкових кидків, які в сучасному баскетболі вирішують дуже багато. Фактор домашнього майданчика та галасливих уболівальників, а вони безперервно будуть тиснути на гостей та суддів. Не можна забувати і про дуель головних тренерів. Ергін Атаман є одним із найшанованіших наставників у європейському баскетболі, тоді як тренеру хорватів Йосипу Сесару до свого турецького колеги ще треба зростати і зростати.

Проте головне протистояння у сьогоднішньому матчі відбуватиметься у трисекундній зоні, де зібрана більшість найкращих гравців у протиборчих командах. Якщо Івіца Зубац та Даріо Шаріч зуміють передавити Альперена Шенгюна та Омера Юртсевена, то шанси Хорватії на успіх різко злетять вгору. Ця дуель обіцяє стати окрасою зустрічі. Але, повторюся, більшість передматчевих розкладів говорять на користь збірної Туреччини.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної Туреччини

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 27
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.