Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 20 серпня 2023, 04:11
17120
10

Мессі феєрить у США: 9 голів в 6 матчах дають шанс на перший трофей

Аргентинець поки не йшов з поля без забитих м'ячів у жодному з поєдинків за «Інтер Маямі»

| Оновлено 20 серпня 2023, 04:11
17120
10
Мессі феєрить у США: 9 голів в 6 матчах дають шанс на перший трофей
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

15 липня американський футбольний клуб «Інтер Маямі» оголосив про, можливо, головний трансфер усього літнього вікна – підписання аргентинського форварда Ліонеля Мессі, котрий на правах вільного агента залишив «Парі Сен-Жермен» і, незважаючи на мільярдне запрошення із Саудівської Аравії, вирішив продовжити кар'єру там, де це набагато комфортніше – у Сполучених Штатах.

З того часу минуло трохи більше місяця, і за цей короткий час Мессі довів, що один із співвласників «Інтер Маямі» та легендарний екс-півзахисник «Манчестер Юнайтед», «Реала» та збірної Англії Девід Бекхем був абсолютно правий, коли стверджував, що з приїздом аргентинця до MLS здійснилася мрія всієї Америки.

На даний момент Мессі зіграв 6 офіційних матчів у футболці «Інтер Маямі», у яких відзначився 10 результативними діями: 9 голами та 1 асистом. У трьох поєдинках поспіль Ліонель відзначався дублями, та й взагалі поки що жодного разу не залишав поле у ​​своїй новій команді без забитих м'ячів.

Щоправда, безпосередньо в MLS Ліонель поки що так і не зіграв…

В MLS пауза. Там справи у Інтер Маямі йдуть відверто кепсько

Сезон-2023 у MLS розпочався 25 лютого матчем між «Нешвіллом» та «Нью-Йорк Сіті» (2:0). Щодо «Інтер Маямі», за який відтепер виступає Мессі, то ця команда свій перший поєдинок у новому розіграші північноамериканського професійного футбольного чемпіонату провела 26 лютого, причому стартувала із упевненої перемоги (2:0) над «Монреалем». Цікаво й те, що перший гол у тому поєдинку, причому у власному дебюті за «Інтер Маямі», провів колишній центрбек «Шахтаря» Сергій Кривцов, котрий буквально заніс м'яч у сітку після подачі з кутового.

У другому турі команда Філа Невілла також здобула перемогу із рахунком 2:0, але вже над «Філадельфією Юніон», а ось після цього справи у «Інтер Маямі» різко почали погіршуватися. Зокрема, у період з 12 березня по 23 квітня «чаплі» провели в MLS шість поєдинків, у яких зазнали шести поразок із загальною різницею м'ячів 2:9.

Після такої невдалої серії «Інтер Маямі», здавалося б, прийшов до тями і в наступних трьох поєдинках здобув три перемоги, але потім «чаплі» знову зірвалися у прірву, видавши 11-матчову серію без перемог, у тому числі програвши 7 поєдинків поспіль із загальним рахунком 5:16.

Недивно, що 1 червня керівники «Інтер Маямі» ухвалили кардинальне рішення й розірвали контракт із Філом Невіллом, який працював коучем цієї команди з 18 січня 2021-го. Тимчасово виконувачем обов'язків наставника «чаплей» було призначено аргентинця Хав'єра Моралеса, котрий працював до цього із молодіжною командою «Інтер Маямі», але змінити ситуацію на краще цьому фахівцю не вдалося, і вже 28 червня новим коучем команди став 60-річний Херардо Мартіно, відомий по роботі в минулому зі збірними Парагваю, Аргентини та Мексики, а також із каталонською «Барселоною», де він встиг перетнутися з Мессі.

Вже під керівництвом Мартіно «Інтер Маямі» встиг провести в рамках MLS чотири матчі, в яких тричі йшов з поля за нічийного рахунку, а один раз поступився супернику. Після 16 липня сезон у північноамериканській лізі фактично пішов на невелику паузу, і повернеться лише 21 серпня, хоча матч «Інтер Маямі» проти «Шарлотт», який був запланований на цю дату, вже був перенесений і Мессі зуміє дебютувати у MLS не раніше 27 серпня, коли «чаплям» на виїзді належить зіграти проти «Нью-Йорк Ред Буллз».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Наразі «Інтер Маямі» посідає останнє, 15-те, місце у Східній конференції MLS. У команди Мессі та Кривцова лише 18 набраних очок у 22 матчах, і вона одразу на 12 пунктів відстає від дев'ятої позиції, яка дає можливість зіграти у плей-оф за право потрапити до фінальної серії, що визначає головного короля сезону – володаря Кубка MLS.

Щоб виправити ситуацію, в «Інтер Маямі» попереду ще 12 матчів. Регулярна частина сезону в MLS завершиться наприкінці жовтня, коли й стане зрозуміло, чи продовжать «чаплі» боротьбу за право називатися чемпіонами, чи достроково підуть на канікули…

Натомість у Мессі з'явився шанс виграти перший трофей за океаном – Кубок ліг

У період з 21 липня до 19 серпня, скориставшись паузою в MLS, за океаном проводиться третій в історії розіграш турніру під назвою Кубок ліг. Це змагання було засноване у 2019 році і є щорічним, проте у 2020-му тріумфатор не був визначений через пандемію Covid-19, а у 2021-му – через сильну завантаженість багатьох команд (тоді було зіграно лише кілька виставкових матчів, які не мали турнірного значення).

Участь у Кубку ліг беруть команди з MLS, а також із Liga MX – елітарного дивізіону чемпіонату Мексики з футболу. Поки, до речі, попередніми двома переможцями змагання (2019-го та 2021-го) були саме мексиканські команди – «Крус Асуль» та «Леон», проте нинішній розіграш вже однозначно стане моментом тріумфу для американців, бо у фіналі, який відбудеться 20 серпня, зіграють «Інтер Маямі» та «Нешвілл».

Формат розіграшу Кубка ліг досить простий – спочатку йде короткострокова групова стадія (в одній групі – три команди, розділені за географічною ознакою, які грають одна з одною тільки по одному разу). По дві кращі команди з кожної групи виходять до стадії плей-оф, яка починається з 1/16 фіналу й поступово доходить до вирішального поєдинку.

«Інтер Маямі» на чолі із Мессі, який взяв участь у всіх 6 матчах Кубка ліг, виграв всі поєдинки (у групі – в «Крус Асуля» (2:1) та «Атланти Юнайтед» (4:0), після чого послідовно у плей-оф – в «Орландо Сіті» (3:1), «Далласа» (4:4, 5:3 – по пенальті), «Шарлотт» (4:0) та «Філадельфії Юніон» (4:1)), пробившись у фінал. У його суперника по вирішальному матчу – «Нешвілла» – п'ять перемог у шести матчах (на груповій стадії американці з рахунком 3:4 програли мексиканській «Толуці»).

Що стосується Мессі, то Ліонель був буквально нестримний у цих шести поєдинках Кубка ліг. Зірковий аргентинець відзначився одразу 9 забитими м'ячами (оформив по дублю у ворота «Атланти Юнайтед», «Орландо Сіті» та «Далласа»), а також виконав 1 результативну передачу. При цьому, середній показник очікуваних голів у перерахунку на 90 хвилин в Ліонеля у цих поєдинках склав 0,68xG, а реально забитих м'ячів – 1,56!

І все це при тому, що загалом Мессі й близько не показує такої інтенсивності роботи на полі, як у Європі. Скажімо, в останньому сезоні за «Барселону» (2020/21) Ліонель у середньому виконував за матч по 101 дії, із яких 69% були вдалими. В останньому сезоні за «Парі Сен-Жермен» (2022/23) аналогічні показники у аргентинця дорівнювали вже 84 та 68%, а ось у перших шести поєдинках за «Інтер Маямі» в рамках Кубка ліг Мессі в середньому за 90 хвилин робив лише 71 дію на полі при 67% вдалих.

Очевидно, що 20 серпня проти «Нешвілла» Мессі та його партнери намагатимуться зробити все, щоб розжитись першим значним трофеєм в історії клубу та черговим, хоч і першим на новому місці, у кар'єрі легендарного аргентинця. Але вже зараз можна сміливо говорити, що потенціал для встановлення нових рекордів у Мессі колосальний – Ліонель вже за місяць став третім у списку кращих бомбардирів за всю історію клубу (наприкінці січня «Інтер Маямі» відсвяткував 5-річний ювілей від дня заснування), та його відрив у 20 голів від співвітчизника-рекордсмена Гонсало Ігуаїна виглядає цілком швидко досяжним, тим паче, такими темпами.

І навіть якщо «Інтер Маямі» під проводом Мессі не вдасться врятувати сезон-2023 і вийти у фінальну серію MLS, аргентинець отримає ще як мінімум пару спроб підкорити і це змагання (з огляду на контракт, підписаний з «чаплями» до кінця 2025 року). Більше того, нинішнього аутсайдера MLS, якщо довіряти аргентинським ЗМІ, вже запросили взяти участь у розіграші Кубка Лібертадорес-2024, а відомий форвард «Атлетіко» та збірної Франції Антуан Грізманн заявив, що запрошення Мессі стало найкращим, чого досягла вся північноамериканська професійна футбольна ліга за час її існування, а йдеться про відрізок у вже майже три десятиліття.

Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
hater of haters
Ну людина виграла абсолютно все, пройшла гру. Тож заслужена пенсія у своє задоволення.
Але я б не проти поспостерігати ще якийсь рік-другий в топ-чемпі Європи (але тільки не ПСЖ).
Сумно, але ера Мессі-Роналду дійсно підійшла до свого завершення
Swed
Ясно.  На курорте же.  Не жизнь, а песня.
Александр Толстых
Топовый футболист в не топовом чемпионате.Еще бы не феерить.
Умник
Млс ведь сильнее лиги 1))).
Ну смешно же
anacreon
Дякую, що нарешті хоч хтось пояснив, що це за такі смішні напівтовариські Кубки грають Мессі та Роналдо. У Роналдо щось таке схоже, да?
Алекс
а якщо  б грав в УПЛ то ще краще феєрив . подумай
Кепа Ларисабродяга
а если бы играл на первенство Киевской области? мог бы один вообще играть
McLay
Деградує потехеньку у потішній лізі.😁