Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 серпня 2023, 19:40
7923
12

Український Джеймі Тартт: Юрій Климчук став найкращим гравцем старту сезону

26-річний форвард вийшов на пік кар'єри

| Оновлено 19 серпня 2023, 19:40
7923
12
Український Джеймі Тартт: Юрій Климчук став найкращим гравцем старту сезону
ФК Рух. Юрій Климчук

Блогер Sport.ua Ігор Яслик розповідає про головне відкриття старту сезону УПЛ.

Гріліш чи кіногерой?

Головним відкриттям перших турів УПЛ як команда став «Рух», який зараз лідирує. А найкращим гравцем короткого відрізка, що пройшов, можна назвати лідера атаки жовто-чорної команди зі Львова Юрія Климчука. Який, до речі, якраз перед нинішнім сезоном продовжив контракт із «Рухом» до літа 2026 року.

Дивіться самі. У першому турі у грі зі «Зорею» 26-річний форвард спочатку асистував Василю Руничу, потім саме на ньому червону картку отримав захисник луганців Джордан, а на 86-й хвилині Юрій Климчук забив переможний гол.

У другому турі «Рух» знову пропустив першим від «Ворскли» і знову святкував вольову та ще й розгромну перемогу – 4:1. Перший та другий, тобто переможний, голи львів'ян забив Юрій Климчук. Причому він зрівняв рахунок із пенальті, який сам і заробив. УПЛ визнала Климчука найкращим гравцем другого туру.

Минулої суботи у матчі з «Поліссям» Юрій на останній хвилині віддав шикарний асист на переможний гол. А автор м'яча Ілля Квасниця назвав цю передачу однією з найкращих, яку він отримував за кар'єру.

Можна говорити про те, що Юрій Климчук зробив сім результативних дій за три тури - три голи, два асисти, зароблений пенальті та червона картка для суперника, яка стала переломним моментом матчу із «Зорею». Причому в кожній грі саме дії сьомого номера допомагали «Руху» забивати переможний гол.

Але навіть показник 3+2 для трьох турів виглядає переконливо. Та що там, в УПЛ не всі форварди за повний сезон таку статистику наб'ють!

ФК Рух. Юрій Климчук

Зрозуміло, що три тури – це коротка дистанція. А найближчі переслідувачі Климчука за результативними діями провели лише по два матчі. Мова про динамівців Владислава Ваната (3+0) та Віталія Буяльського (2+2, а також зароблений пенальті). Але прямо зараз форвард «Руха» зробив явну заявку на те, щоб стати відкриттям сезону-2023/2024, а то й боротися за звання найкращого бомбардира – без Артема Довбика українську «Золоту бутсу» здобути якось простіше, ніж коли нинішній форвард «Жирони»з його кулеметною скорострільністю грав в УПЛ.

У коментарях вболівальників можна побачити порівняння Юрія Климчука із Джеком Грілішем - зовні (особливо зачіскою) і за силуетом вони схожі. Однак можна зайти далі і згадати персонажа Джеймі Тартта із серіалу «Тедд Лассо» – його явно писали з Гриліша аж до зовнішності. Тартт зразка третього сезону серіалу для «Річмонда» був як Климчук для «Руха». Це і бомбардир, і плеймейкер, і головний технар команди. До того ж у «Руха» немає свого Зави, який прийде на короткий період і затьмарить Тартта.

Коли статистичні портали деталізують виступи Юрія Климчука та ділять матчі на ті, де він грав лівого вінгера чи форварда, то сприймайте все це як умовності. Сьомий номер «Руха» не прив'язаний до конкретної позиції і завдяки своїй мобільності і впевненості, що збільшується з кожним матчем, корисний на багатьох ділянках поля.

Климчук – зрілий лідер молодої команди

«Рух» довіряє вихованцям своєї академії та взагалі молоді. З моменту дебюту в УПЛ середній вік команди постійно знижувався. Нинішнього сезону «Рух» – другий наймолодший колектив елітного дивізіону. Минулого сезону за цим показником жовто-чорні взагалі посідали перше місце.

Якщо виходити із цієї статистики, то можна подумати, що Юрій Климчук – це зовсім молодий футболіст, який почав розкриватися. Проте йому 26 років – ідеальний футбольний вік, який, проте, не дозволяє вже називати уродженця Житомирщини юним суперпроспектом. Та що казати, якщо свій перший гол в УПЛ Климчук забив ще 17 лютого 2018 року у ворота «Олександрії», а перший його матч в еліті припав на 23 квітня 2017 року.

Тоді Юрій ще виступав за кам'янську «Сталь», якій недовго залишалося існувати у професійному футболі. У тій команді він зазвичай грав правому фланзі, іноді навіть у захисті. За «Рух» він виступає з лютого 2019 року - коли клуб ще був приписаний до Винників.

У всіх турнірах за «Рух» у Юрія Климчука 99 матчів, у яких він забив 39 голів та зробив 13 асистів. Конкретно в УПЛ (у тому числі за «Сталь») – 23 голи та 8 асистів у 91 матчі. Тобто лише свій перший гол в еліті він забив не за нинішню команду.

Юрія Климчука пафосно можна назвати справжнім сенатором «Руха», який може встановити кар'єрний рекорд. Поки що найрезультативнішим для нього був сезон-2019/2020, коли він забив 11 голів у 20 матчах і допоміг жовто-чорним піднятися до УПЛ. Також характерно, що Климчук в елітному дивізіоні у складі «Руха» пропустив лише шість зустрічей. І лише одну з них жовто-чорні змогли виграти – у травні у земляків із «Львова», які на той момент відверто розвалилися та програвали всім.

ФК Рух

Климчук видає шикарну статистику під керівництвом Віталія Пономарьова

Багатьом може здатися, що Юрій Климчук класно підготувався саме до нинішнього сезону і видав чудовий відрізок на короткій дистанції.

Однак це не так, а дистанція аж ніяк не коротка. 22 березня Віталій Пономарьов замінив на посаді головного тренера «Руха» відомого, але дещо старомодного Леоніда Кучука, який, складалося враження, сковує молоду команду.

Саме новий наставник поступово прийшов до того, що Юрія Климчука правильно використовувати на позиції в центрі атаки. Тут сьомий номер «Руха» і розкрився максимально. Статистика Юрія Климчука під керівництвом Віталія Пономарьова елітна - 9 голів та 6 асистів у 15 матчах.

Чи бачить Сергій Ребров показники Климчука?

Юрій Климчук зізнався, що як справжній українець до останнього віритиме у виклик до національної збірної. Його гра в липні-серпні точно мала звернути на себе увагу Сергія Реброва.

У нашій збірній конкуренцію на позиції форварда не можна назвати низькою, навіть з огляду на спад Романа Яремчука (сподіваємося, не остаточного). Є Артем Довбик, у червні Ребров довіряв Владиславу Ванату. Не будемо скидати з рахунків Данила Сікана і Назарія Русина. Але цю конкуренцію не можна назвати безнадійною, якщо говорити просто про виклик до збірної, а також з огляду на функціонал та поточну форму Климчука.

Втім, іноді здається, що для збірної України ім'я клубу, за який виступає футболіст, навіть важливіше за досягнення на полі. Не можна виключати, що Юрій Климчук піде на підвищення, а заразом дозволить заробити «Руху» - нагадуємо про довгий контракт форварда з львівським клубом. Наприклад, минулої зими інтерес до Климчука приписували «Легії».

Стежити за виступами футболіста, що розкривається, стає все цікавіше.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Легендарний Леннокс Льюїс відреагував на перемогу Усика у бою з Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 07:44 5
Легендарний Леннокс Льюїс відреагував на перемогу Усика у бою з Ф'юрі

Український боксер став перший абсолютним чемпіоном хевівейту з часів Льюїса

Джервонта Девіс розкритикував перемогу Усика над Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 14:06 10
Джервонта Девіс розкритикував перемогу Усика над Ф'юрі

Чемпіон світу в легкій вазі впевнений, що Тайсон виграв бій

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Муґунот Уух
Ну все, оголосити Рух шампійоном, а цьому Грілішу видати Золотий Мняч
То ж зачекайте ще хоча б турів з 5 та ігор з Шахтарем, Дніпром та Динамо, а тоді вже співайте діфірамби
Argon
Не слідкував за Рухом останніми роками, але після того, як він став молодіжним чемпіоном, випередивши Шахтар і Динамо два роки підряд, звернув на них увагу. Бачив гру молодіжного Руху в єврокубках, подумав, якби ця команда була основою Руху, то б наробила руху в чемпіонаті, соррі за каламбур. Але веду до того, якщо Рух не продасть своїх лідерів (особливо Климчука), плюс додасться молодь, то до Шахтаря і Динамо додасться третя сила, (Дніпро 1 вибачайте, вас там не бачу поки що). Але, якщо 
лідери знов скуплять сильних гравців чемпіонату, будуть варитись знову у цьому малосольному компоті. НЕ ПРОДАВАЙТЕ КЛИМЧУКА! А слідкуйте за командами, які зможуть скласти конкуренцію Шахтарю і Динамо. Полісся і Рух наприклад. Команди дійсно класно грають, поки що. Чим більше класних команд, тим кращий пул. Ви ж цього хочете?
Swed
У нас ещё Очеретько был а=ля Грилишшшшш)
Jaime_Lannister
Джек Гріліш, а не якийсь там Тарт )
antt
Так якраз буде, і вже робить, тянути климчук рух вгору хоча б до єврокубків. Так як Дніпро в минулому сезоні на довбику було більшу частину сезону лідером. І постає питання чого вартий рух без климчука - те що Дніпро без довбика? !
Ігор Бойко
Зарано ще. Тільки три тури зіграли.
Проте якщо продовжить в такому темпі, то можна в збірну кликати, Ванат, Сікан не вражають останнім часом, Яремчук тільки починає набирати, Русин - травма, Кухаревич - не знаю. Так що на заміну Довбику нехай би був
NikoKam1969
Швидкий та креативний футболіст. На сьогоднішній день один з найкращих футболістів нашого чемпіонату. Думаю що цього року разом з Рухом наведе шороху в ЧУ.
dudigo78
Люди, ви реально далекі від футболу. Вам знову кинули кістку і ви на неї клюнули. Можете скрінити, але по завершенні сезону Винники будуть десь в районі перехідних матчів чи близько до них, а про цю "зірку" сільського футболу навіть ніхто і не згадає
Lex Aries
В Мудрика з*явився конкурент в збірній?
New Zealander
Смішно.