Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 18 серпня 2023, 11:42
3179
2

ВАГІН: «10 місяців тому грали в чемпіонаті області, а тепер у Першій лізі»

Центральний півзахисник «Хуста» коментує початок виступу команди в чемпіонаті 2023/24 років

| Оновлено 18 серпня 2023, 11:42
3179
2
ВАГІН: «10 місяців тому грали в чемпіонаті області, а тепер у Першій лізі»
ФК Хуст. Ігор Вагін

Півзахисник «Хуста» Ігор Вагін прокоментував старт сезону для команди у Першій лізі.

— Ігоре, якщо оцінити старт сезону для новачка Першої ліги, то природно говорити про складну ситуацію. Однак поглянеш на турнірну таблицю — і стає очевидно, що оди-два вдалі матчі, й стан справ легко виправити…
— Почати треба з того, що за останній рік ми зробили гігантський крок — іще десять місяців тому грали в чемпіонаті області, а потім клуб став професійним, команда дебютувала в Другій лізі й вийшла у Першу. Менше ніж за один рік ми вийшли в Першу лігу, й усі розуміли, що нам там буде нелегко. Об’єктивно кажучи — тут усі команди на голову вищі за нас, і ми можемо досягти свого тільки за рахунок характеру…

— Сильніші за складом?
— І за складом, і за фінансами. Тому нам нелегко й тому зможемо досягти успіху тільки за рахунок максимальної самовіддачі на полі. У Першій лізі всі команди з досвідом, чого нам не вистачає. З другого боку, якщо брати три стартові матчі, то у двох із них ми грали проти «Карпат» і «Епіцентру» — це одні з найкращих команд у лізі… Подивимося. Треба багато працювати.

— Чесно кажучи, це трохи нагадує виправдання на майбутнє — якщо щось не піде, у нас уже готове пояснення…
— Зрозуміло, що ніхто не збирається здаватись. Ми вийшли в Першу лігу не для того, щоби з нас тут знущалися. Ми будемо битися до кінця і сподіваємося, що все у нас вийде. Не вважаємо, що от минули три тури, ми аутсайдери, і так буде далі.

— Іще про «складну ситуацію». За останні два тижні з клубом розсталися Михайло Фляшко та брати Луціви. Тому виходить, що в «Хусті» зараз фізично немає форвардів — жодного… Як із цього вийти?
— Грати без форвардів! Якщо чесно, поки не знаю… Є тренери, вони будуть вирішувати, як грати. Можливо, доведеться змінити схему. Я розумію, що нам буде дуже складно. У нас же значною мірою гра будувалася на Луцівих — на їхньому вмінні боротися за м’ячі, чіплятися за них. Подивимося. Є футболісти, які можуть зіграти на позиції нападника…


ФК Хуст

— Наприклад?
— Наприклад, той же Коля Пилип, або Влад Борисенко, або хтось із нових хлопців, яких на днях мають підписати. Є різні варіанти, які можна спробувати.

— Може, Вадим Мердєєв упорався би з роллю правого форварда…
— Можна Мердєєва, можна Ігоря Тихненка…

— Центрального захисника — форвардом?!
— А чому ні? Він високий, здоровий, біжить, уміє боротися… Тренери вирішать.

— Ти згадав про тактичну схему. Вона в «Хуста» унікальна — 1+4+4+2, із одним опорним, одним атакувальним хавом і двома «чистими» форвардами. Так сьогодні майже ніхто не грає — так грали в 1990-х.
— Погоджуюсь. І в Другій лізі минулого сезону, і в Першій лізі тепер мало яка команда виходить на поле з двома нападниками… Можливо, у нас так склалося тому, що були брати Луціви, обидва на вістрі атаки, які добре працюють в парі, й тренери вирішили не змінювати їхню позицію, ставлячи у склад обох. Можливо, тому Володимир Борисович [Циткін. — sport.ua] таку тактику обрав. Тепер, думаю, будемо грати з одним «чистим» нападником: 4+5+1, 4+3+3, буде видно.

— Що цікаво: стартові ігри сезону показали — фізично команда готова. Не вистачає зіграності? Так, ти вже пояснив — усі клуби Першої ліги вищі за класом. Але все-таки — чого ще не вистачає для результату?
— Фізично ми точно готові. Цієї зими виконали просто колосальну роботу на зборах. Скажу чесно — стільки, як цієї зими, я ще не бігав, і це за десятиліття у професійному футболі! На жодних зборах! А влітку мали відпустку всього на півтори тижні, тобто просто не встигли втратити фізичні кондиції. Ми з «Карпатами» витягли гру, маючи на двох футболістів менше… Чого не вистачає? Іноді банальної концентрації. Або здається, не всі хлопці до кінця усвідомили, що в Першій лізі інший футбол, інші вимоги. Повторюся: я сподіваюсь, усе буде добре, зараз непроста ситуація, але вона може виправитися, виграй ми матч-другий. Тоді ми відчуємо свою силу й почнемо набирати очки.

— Той, хто відвідує тренування «Хуста», може відзначити, що наявна під час занять спортивна агресія чомусь не завжди переноситься на поле в офіційних іграх. І також не завжди туди переноситься впевненість.
— Згоден. Я думаю, що на це потрібні час і досвід. Щоби людина, виходячи на поле, не губилася, не втрачала впевненість у собі… Знаю, що у Першій лізі більшість команд робить ставку на добру фізичну готовність, дисципліну, виконання стандартів. Щоб їм протистояти, треба бути готовим до такого футболу й відчувати впевненість у собі. А стандарти, наприклад, поки що є нашим слабким місцем.


ФК Хуст

— Оцінюючи чотири стартові матчі сезону — три в чемпіонаті плюс один у Кубку, більшість виокремлює виїзд у Львові: мовляв, граючи в меншості, поступилися тільки 0:1. Але за моментами «Карпати» могли вигравати розгромно!
— Мені взагалі не сподобалось, як ми грали у Львові. Сподобалися перші 30 хвилин у Чернівцях: м’яч контролювали, моменти почали створювати. Ну і, зрозуміло, дуже не сподобалося, що було у Стрию, — тут і коментувати нічого не хочеться: тренери здійснили ротацію складу, чим дехто, м’яко кажучи, не скористався, щоби себе проявити… Я би сказав, у всіх цих чотирьох іграх наші суперники не показали чогось особливого.

— Взагалі є відчуття, що, попри все, «Хуст» має склад, із яким можна працювати.
— Працювати можна, але треба розуміти, які завдання стоять перед командою. Якщо просто грати від матчу до матчу — це одне. Є молоді перспективні хлопці, яких чекає хороше майбутнє. А якщо ставити завдання, наприклад, виходу в чемпіонську групу — однозначно потрібне підсилення. Причому у вигляді не одного футболіста…

— А як оціниш конкретно свій виступ? У Першій лізі отримала продовження тенденція — постійні жовті картки. Й також постійно проявляє себе брак швидкості. То виходить, що перше випливає з другого?
— На жаль, у мене ніколи не було високої швидкості. Я цим ніколи не славився, то моє слабке місце… Буває по-різному. Десь не встиг, десь не дограв, а десь навмисно зробив: от у контрольній грі з «Вільхівцями» я спеціально «підловив» футболіста, який погано висловлюється і про наш клуб, і про мене особисто… До речі, ні з «Карпатами», ні з «Епіцентром» жовтих у мене не було. То з «Буковиною» свою картку «спіймав».

— 4 серпня тобі виповнилося 30 років. У всій твоїй кар’єрі відчувається якась незавершеність: із «Минаєм» подолав шлях від чемпіонату області до УПЛ, але у «вишці» не зіграв; двічі пробував себе за кордоном, але недовго…
— Вийшло, як вийшло… Із «Минаєм» я грав від першого матчу до вирішальних у Першій лізі, коли ми вийшли в УПЛ. Тоді підписав новий контракт, думав, буду грати в УПЛ, а мене віддали в оренду… Я дивлюся вперед, зараз маю цікавий період: іще минулого року грав у чемпіонаті Закарпаття, а тепер у складі «Хуста» виступаю в Першій лізі! І здоровий, слава Богу! Хочеться отримати результат і задоволення від футболу.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів
Футбол | 04 травня 2024, 21:40 2
Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 34-го туру Ла Ліги 2023/24

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
romanchik.8409
Вагіна на поле...Кричать вболівальники