Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 19 серпня 2023, 01:38
5013
1

Хорватія – Україна. Прогноз та анонс на півфінал пре-кваліфікації Олімпіади

Наша збірна позмагається за вихід у фінальний поєдинок

| Оновлено 19 серпня 2023, 01:38
5013
1
Хорватія – Україна. Прогноз та анонс на півфінал пре-кваліфікації Олімпіади
fiba.basketball

Поєдинок Хорватія – Україна відбудеться в п’ятницю, 18 серпня, у Стамбулі. Початок зустрічі о 17.00 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал Xsport.

Завершивши груповий турнір пре-кваліфікації Олімпіади-2024 гідною грою проти головного фаворита змагань в особі збірної Туреччини, «синьо-жовті» з другого місця в квартеті зробили крок до півфіналу. На цій стадії турніру суперником команди Віталія Степановського буде фаворит номер два стамбульської частини відбору – збірна Хорватії.

Чоловіча національна команда цієї балканської країни щойно пережила найболючіший і найнеприємніший період у своїй історії. Після сенсаційного провалу в першому раунді кваліфікації на Кубок світу-2023 («картаті» посіли останнє місце у квартеті зі Швецією, Фінляндією та Словенією), хорвати опустилися на дно континентального баскетболу та розпочали свій шлях на Євробаскет-2025 із попереднього раунду. Більше того, Хорватія і там не змогла виграти свою групу з Польщею, Швейцарією та Австрією. В результаті, коли більшість європейських збірних готувалися або до планетарного форуму, або до олімпійської пре-кваліфікації, «картаті» в липні змагалися зі збірними Ірландії та Люксембургу за право зіграти в основному відборі на Євробаскет-2025. Тут вони вже не схибили, але удару по самолюбству хорватів за останні два роки було завдано просто неймовірного.

Проте дослідження підвалів європейського баскетболу не завадило Хорватії минулого вересня зіграти на Євробаскеті-2022, де вони завершили свій шлях у 1/8 фіналу. Такий результат також не можна назвати ідеальним, враховуючи силу ростера балканської збірної, але як мінімум формально до шістнадцяти найкращих команд континенту картаті повернулися.

Планує продовжити своє сходження нагору Хорватія і на олімпійській пре-кваліфікації. Для цього у Стамбулі під прапори збірної зібралася п'ятірка дуже пристойних гравців. У першу чергу з них виділяються четверо статусних і майстерних баскетболістів - бігмен Івіца Зубац і форвард Даріо Шаріч є далеко не останніми людьми в НБА, а натуралізований американський захисник Джейлен Сміт і видовищний форвард Маріо Хезонья більш ніж конкурентні на рівні Євроліги. Додамо до цього молодого таланта Роко Пркачіна, який у свої двадцять років уже є повноцінним гравцем ротації іспанської «Жирони», і отримаємо склад, якого цілком достатньо, щоб виграти змагання в Туреччині. По суті, головними втратами для хорватів на олімпійській пре-кваліфікації стали (якщо не брати до уваги статусних ветеранів на кшталт Анте Томіча) гравець НБА Боян Богданович та ще один молодий талант з потенційним великим майбутнім Карло Маткович.

На груповому турнірі Хорватія здобула три легкі перемоги. Спочатку були розгромлені бельгійці – 86:55, після така ж доля спіткала шведів – 99:67, а в третьому турі хорвати не сильно викладалися у грі проти збірної Нідерландів і витратили на перемогу рівно стільки сил, скільки було необхідно – 89:81, хоча ігрова перевага картатих була незаперечною.

Із хорватами буде дуже важко, але не можна сказати, що підопічні Віталія Степановського приречені ще до стартового свистка. За п'ятіркою лідерів у хорватів йдуть далеко не найсильніші баскетболісти, і якщо у когось із основних гравців картатих не піде гра, або українці зможуть посадити їх на фоли (в ідеалі – обидва варіанти), то удар по потенціалу суперника буде дуже серйозним. До того ж, Хорватія ще не зустрічала серйозного опору в Стамбулі, що може зіграти з ними злий жарт у матчах плей-оф.

Зі свого боку нашу збірну вже пристойно загартували болгари та турки, та й в історичному контексті ми часто даємо гарний бій хорватам. Востаннє це сталося менше року тому на груповому турнірі Євробаскета-2022. Тоді «синьо-жовті» лише трохи поступилися Хорватії – 85:90, але, заради справедливості, і склад у нас тоді був зовсім іншим. Хоч як би там не було, своє завдання-мінімум у Стамбулі наш колектив уже виконав. Тепер можна спробувати стрибнути вище голови і вибити з турніру одного з двох головних фаворитів.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної Хорватії, але у нашої збірної буде свій шанс

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Хорватія – Україна.

18 серпня

ХорватіяУкраїна

ТуреччинаШвеція

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Не футбол - надо  и можно обыгрывать.