Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 18 серпня 2023, 12:01
8716
9

Неймар у ПСЖ: воно було того варте?

The Athletic підбиває підсумки 6-річної кар'єри бразильського форварда в Парижі

| Оновлено 18 серпня 2023, 12:01
8716
9
Неймар у ПСЖ: воно було того варте?
Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Футбол змінився, коли Неймар перейшов із «Барселони» в «ПСЖ» за 222 мільйони євро.

Це був переломний момент для футболу, коли сума трансферу роздула ринок і залежно від того, кого ви запитаєте, була сприйнята або як вимагання, або як гротеск. Але це був не просто футбольний трансфер. Це була декларація про наміри.

Цей крок катарських спонсорів «ПСЖ» у 2017 році став тривожним сигналом сили державної власності і того, як цей вплив може визначати хід розвитку світового футболу. У цьому контексті цілком символічно, що тепер Неймар покинув столицю Франції та вирушив до Саудівської Аравії, підписавши дворічний контракт із клубом «Аль-Хіляль» з Ер-Ріяда за 80 мільйонів фунтів (102 млн доларів), помінявши один багатий фонд на інший. Це знову перетворює його на символ наступної великої зміни влади у футболі. Неймар – напрочуд обдарований футболіст, який дрейфує за вітрами геополітики.

Те, що Саудівська Аравія виявилася єдиним прийнятним варіантом для Неймара через шість років, відображає його власну історію в Парижі.

У 31 рік він має бути на вершині своєї кар'єри, і у нього попереду ще кілька ключових років, але замість цього він вирушає на, як йому здається, позолочену пенсію. Саудівська Аравія – це не те, чим колись був Китай, – він приєднується до найкращого клубу в Азії та однієї з найпопулярніших команд у світі. Але, незважаючи на те, що інвестиційна активність Саудівської Аравії може одного чудового дня перетворити місцеву Про-лігу на елітне футбольне змагання, поки що цього не сталося.

Перехід Неймара в «ПСЖ» мав призвести до того, що бразильський форвард із найдорожчого гравця світу перетвориться на найкращого гравця світу, але цього не сталося. Замість цього на нього чекало розчарування. Він покинув «Барселону», щоб вийти з тіні Ліонеля Мессі, але опинився на сцені, яку йому довелося ділити з Кіліаном Мбаппе, а потім, в останні два сезони, і з Мессі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

На полі він постійно здійснював більше результативних дій, ніж проводив матчів, але через проблеми з травмами за час перебування у Франції він брав участь лише в 55% матчів «ПСЖ». Талант футболіста йшов пліч-о-пліч з його витівками за межами поля. Розчарування відчували всі сторони.

Те, що Неймар неймовірно талановитий, не викликає сумнівів, але він – щось більше. Він – шоумен, що стає дедалі рідкіснішим явищем у сучасній грі, яка складається з вишколених академічних талантів. Його фінти і трюки повинні були розважати, і він приніс видовище на «Парк де Пренс», зробивши крок уперед по шляху, пройденому попередниками, Джей-Джеєм Окочею і Роналдіньо. Він завжди був чудовий і відразу ж задав тон.

У дебютному домашньому матчі з «Тулузою» він забив перший гол, асистував у другому, заробив пенальті, а потім філігранною подачею з кутового допоміг Лейвену Курзава забити ударом бічними ножицями. На завершення він забив другий гол, обвівши на дриблінгу трьох захисників, після чого вколотив м'яч у сітку.

Подібні перфоманси викликали захоплення у вболівальників, які зрештою вступили з ними в конфлікт. Було відчуття привілею від того, що він грає за їхній клуб, але розчарування від усього, що він робить за межами поля, відволікало від радості.

Стосунки з Неймаром були складними.

Одні вважали його найкращим гравцем, який одягав футболку «ПСЖ», підтвердженням могутності клубу, адже бразилець вирішив покинути велику «Барселону», де він грав разом із Мессі та Луїсом Суаресом, заради Франції та «ПСЖ». Але потім виникло обурення з приводу всього, що відбувалося за межами поля, що доходило до гніву в травні цього року, коли деякі вболівальники вийшли на акцію протесту просто до його будинку в Бужівалі, на захід від Парижа. Неймар переніс операцію на щиколотці і не грав за клуб три місяці. Проте, він став мішенню, оскільки був символом проекту власників клубу в Парижі.


ФК ПСЖ. Неймар

Неймар був гламурним придбанням, і ніщо так не характеризує кінець ери «галактікос» у «ПСЖ», як його відхід. Він був рекордним трансфером, шоуменом, зіркою, втіленням індивідуалізму, який визначав клуб в останні роки і, можливо, підірвав здатність «ПСЖ» досягати успіху в Європі. За шість років перебування Неймара в Парижі змінилося п'ять тренерів – в епоху, коли домінувала влада гравця.

Однак для клубу Неймар був статусним придбанням, і він надав бренду клубу більш глобального виміру. «До Неймара «ПСЖ» коштував 1 млрд. євро, тепер ми коштуємо 1,5 млрд. євро», – заявив президент клубу Нассер Аль Хелаїфі на презентації Неймара.

У той час це вважалося перебільшенням, але сьогодні клуб стверджує, що близький до залучення нових американських інвесторів, компанії Arctos, які оцінюють вартість клубу в 4,25 млрд. євро. Неймар зіграв ключову роль у прискоренні цього зростання, оскільки він привернув більше глядачів і міжнародну аудиторію в епоху, коли деякі вболівальники все частіше віддають перевагу не клубам, а гравцям.

На момент підписання контракту у Неймара було більше підписників у соціальних мережах, ніж у Дональда Трампа.

Так, Неймар прийшов із багажем, але для «ПСЖ» це, очевидно, не мало значення. Він приніс розчарування – навіть відчай – від цирку, який його оточував, але він був цінний для проекту.

Було багато відволікаючих чинників.

Він влаштовував пишні вечірки, які потрапляли в заголовки газет і створювали проблеми для його менеджерів, а турніри з покеру проводилися допізна, навіть коли «ПСЖ» грав. Найостанніший приклад – Неймар пропустив матч зі «Страсбуром» у травні, коли його товариші по команді завоювали чемпіонський титул, і, судячи з усього, залишився на ніч у Монако.

Не обійшлося і без скандалів.

У 2020 році компанія Nike розірвала контракт із Неймаром. У травні наступного року Nike повідомила, що це сталося через його відмову співпрацювати з розслідуванням за заявою про сексуальний напад на співробітницю після маркетингового заходу у 2016 році. У заяві компанії 2021 року йшлося про таке: «З боку Nike було б недоречно робити звинувачувальні заяви, не маючи можливості надати підтверджувальні факти. Nike припинила відносини зі спортсменом, тому що він відмовився співпрацювати в межах добровільного розслідування звинувачень у неправомірних діях щодо співробітника компанії». Неймар назвав брехнею твердження про те, що він «не сприяв розслідуванню».


Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

«ПСЖ» оголосив про укладення нового контракту з Неймаром лише за кілька тижнів до заяви Nike у 2021 році.

У будь-якому разі, цей контракт був дещо несподіваним із футбольного погляду. Здавалося, що в постковідних реаліях для такого контракту не було ринкових передумов, до того ж на полі Неймар не показав того, чого від нього очікували. Ці очікування були пов'язані з успіхом у Європі, в основі якого лежав би його талант – рушійна сила для «ПСЖ», як Мессі для «Барселони».

Однак Неймар рідко був доступний у вирішальні періоди сезонів. У фізичній Лізі 1 Неймар страждав, а низка травм плеснової кістки і гомілкостопа обмежувала його участь у грі протягом усіх шести років. Лише двічі він виходив на поле понад 30 разів за сезон і, що особливо важливо, забив лише два голи в плей-офф Ліги чемпіонів. Обидва голи припали на 1/8 фіналу сезону 2019/2020, де «ПСЖ» дійшов до фіналу і програв «Баварії» з рахунком 1:0.

Незважаючи на це, він іде з добре забитою шафою для трофеїв – п'ятьма чемпіонськими титулами, трьома Кубками Франції та двома Кубками Ліги. Але за цей час не було жодного трофея у складі збірної Бразилії, жодного «Золотого м'яча». Вражаюче, але за весь цей час він був удостоєний лише однієї нагороди «Найкращий гравець сезону в Лізі 1». Можливо, він і був видатним гравцем «ПСЖ», коли був доступний, здійснивши 195 гольових дій (118 голів, 77 асистів) у 173 матчах, але його відсутність у вирішальні моменти сезонів кидала тінь.

Неймар завжди відчував себе несумісним із недавніми спробами клубу вступити в нову еру, засновану на вирощуванні гравців, а не на їхній купівлі. Неймар є символом «галактікос» у «ПСЖ». Але цього літа його відхід був ускладнений.

4-річний контракт, підписаний у 2021 році з опцією продовження до 2027 року, був надзвичайно вигідним і від початку перевищував 30 млн євро на рік. В умовах фінансового фейр-плей (ФФП), що переслідує «ПСЖ» з моменту його приходу з «Барселони», необхідно було вивільнити зарплатну відомість. Однак інтерес до Неймара був обмежений.

На початку літа «Аль-Хіляль» зробив пропозицію, але тільки після другої пропозиції перехід став реальним. Новий тренер «ПСЖ» Луїс Енріке дав зрозуміти, що Неймар не входить до його планів, і завдяки трансферу, вартість якого, як вважається, перевищує 80 мільйонів євро, саудівці допомогли «ПСЖ» вибратися з фінансової ями. Полегшивши роботу клубу над відповідністю правилам ФФП, ця угода потенційно відкрила шлях до примирення між ворогуючими сторонами – Кіліаном Мбаппе і «ПСЖ».

У підсумку Неймар покидає Париж як символ паризької надмірності, наріжний камінь епохи, яка принесла увагу до його клубу, але не його особисте сходження на трон.

Безсумнівно, він залишив свій слід у європейському футболі відтоді, як десять років тому перейшов із «Сантоса» на «Камп Ноу», і розважав натовп не менше, ніж дратував своїми витівками за межами поля. Але для гравця його таланту і трансферу, в який було вкладено такі величезні кошти, залишається розчарування в тому, якою могла б бути його спадщина, особливо на полі.

Пітер Рутцлер, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 04 травня 2024, 09:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа
Футбол | 04 травня 2024, 16:38 3
Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа

Завершено регулярний сезон у Чемпіоншипі, в АПЛ вийшли Лестер та Іпсвіч

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ekvato
Отакий він Неймар... Писали би про Мессі чи Роналду, уже би було понад 20 коментарів, а Неймар не награв на хоча б 1. Шкода, бо після Роналдіньо і Роналдо це був 3ій найкрутіший і найтехнічніший бразильський футболіст на моїй пам'яті. І коли Мессі і Роналду перейшли у пенсійні ліги у 37, цей поставив хрест на кар'єрі у 31. Переїзд з Барси був помилкою. Для Мессі теж, але Мессі це зробив частково через фінансові проблеми Барси, Неймар же з власної волі у пошуках кращої долі. Париж ще нікого з великих гравців щасливим не зробив. Так потихеньку там і талант Мбаппе зачахне...
Дані Рохас
я ещё долго буду помнить его 222млн и то как это повлияло на футбол
Viktor Tsimakouridze
Кожен робить свої гроші як може. Неймар грає копанку. Журналіст пише статтю...
Raien
Технічний, так, але на фоні Мессі чи Роналдінью – нічого особливого. Без характеру, слабка дісциплина, купа травм. Самий переоцінений гравець світу.