Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
1787
0

Баєр, АЗ й інші. Клуби, за чиєю тактикою варто спостерігати в новому сезоні

The Athletic – про найцікавіші з точки зору тактики клуби світу

Баєр, АЗ й інші. Клуби, за чиєю тактикою варто спостерігати в новому сезоні
Getty Images/Global Images Ukraine. Хабі Алонсо

Боротьба за титули в топ-лігах Європи вимирає.

Минулого сезону «Арсенал» потіснив «Манчестер Сіті», але тепер клуб Пепа Гвардіоли виграв п'ять із шести останніх чемпіонатів АПЛ. Дортмундська «Боруссія» якимось чином не змогла виграти Бундеслігу 2022/2023 у заключний день, подарувавши мюнхенській «Баварії» 11-те чемпіонство поспіль. А «ПСЖ» 9 разів за 11 років ставав чемпіоном Ліги 1.

Але якщо ви турбуєтеся, що все це стає трохи повторюваним, не хвилюйтеся, адже є безліч інших сфер, де все постійно змінюється, наприклад, тактичні підходи, які ми зараз розглянемо.

Серед них – гострий футбол Хабі Алонсо в леверкузенському «Баєрі», «антипозиційний» підхід у Бразилії, роль захисника Соф'яна Амрабата і... «Мідлсбро».

Поїхали.

«Баєр» Леверкузен (Німеччина)

Хабі Алонсо вступає у свій перший повноцінний сезон як головний тренер леверкузенського «Баєра». «Я просто знав, що він здатний покращити команду», – сказав спортивний директор німецького клубу Симон Рольфес, коли Алонсо був призначений на посаду в жовтні минулого року.

З першої ж гри, виграної у «Шальке» з рахунком 4:0, Алонсо віддає перевагу схемі 3-4-3 з латералями. Центральні півзахисники, лівий і правий центральні захисники, латералі та 10-ті номери утворювали широкі ромби, які дозволяли проникати в оборону за допомогою різких передач.

Тут правий центральний захисник Оділон Коссуну грає стінку з фланговим захисником Жеремі Фрімпонгом, виманюючи суперника в пресинг і підключаючи 10-го номера Муссу Діабі.

Діабі забігає за центральну лінію і робить передачу на хід Фрімпонгу, який оббігає його і забиває.

Леверкузенці завжди насичують штрафний майданчик, у цьому прикладі їх було п'ятеро, включно з обома фланговими захисниками (у цьому матчі центральний захисник П'єро Інкап'є грав на лівому фланзі).

У 26 матчах Бундесліги минулого сезону під керівництвом Алонсо леверкузенці посіли четверте місце за кількістю очок (45), і іспанець став першим за останні 20 років тренером клубу, який виграв 7 матчів поспіль, що допомогло їм вийти в півфінал Ліги Європи.

«Баєр» завершив сезон на шостому місці й обіграв удома трьох із чотирьох лідерів: «Баварію» (2:1), «РБ Лейпциг» (2:0), «Уніон Берлін» (5:0).

Перший гол у ворота «Лейпцига» є досконалістю схеми Алонсо 3-4-3: центральний захисник – центральний півзахисник, проникаючий пас на 10-го номера, пас назад 9-му номеру, який в один дотик завершує атаку.

«Баєр» був варіативним як у плані авторів голів – 11 гравців забили 4 і більше м'ячів у всіх турнірах – і в типах голів. «У нас швидкі гравці, тому якщо ми діятимемо компактно та наполегливо, то зможемо обігрувати команди в контратаках», – сказав Рольфес.

Минулого сезону тільки «Карабах» (50) провів більше вертикальних атак, ніж «Баєр» (49) у Лізі Європи та Лізі чемпіонів.

«Ланс» (Франція)

Минулого сезону команда Франка Еза була великим руйнівником у Лізі 1. «Ми не такі, як «ПСЖ». У нас немає команди зірок. У нас командна робота», – каже президент «Ланса» Жозеф Угурлян.

А ось за кількістю очок вони були схожі на «ПСЖ», відставши від чемпіонів лише на один бал – 85 проти 84. Суперсилою «Ланса» була його оборона, найкраща в чемпіонаті Франції за кількістю пропущених м'ячів (29), найбільшою кількістю сухих матчів (15) і найменшою кількістю поразок (4).

Тактика: 3-4-3, при захисті – 5-4-1. «Ланс» атакував експансивно (володіння м'ячем становило в середньому 55,6%), високо пресингував і контратакував рівною мірою.

Ось схема 3-4-3 у матчі з «ПСЖ». Флангові захисники висуваються вперед, а два десяті номери просувають м'яч через широкі трикутники/ромби.

А ось середній блок 5-4-1.

Минулого сезону вони програли вдома лише один раз (0:1 «Ніцці»), вигравши 17 із 19 матчів на «Стад Боллар-Делелі»: 41 забитий м'яч, лише 13 пропущених за восьми сухих матчів, що дає змогу вважати цей стадіон фортецею.

Перемога над «ПСЖ» з рахунком 3:1 на новий рік стала кульмінацією сезону. Ця перемога стала 100-ю для Еза і поклала край 23-матчевій безпрограшній серії гостей.

Минулого сезону у «Ланса» було найбільше точних навісів у штрафний майданчик з гри (105) у Лізі 1, а перший гол того дня був забитий саме з навісу. Вони розкривають півзахист «ПСЖ», коли центральний півзахисник Секо Фофана робить передачу парашутом на Флоріана Сотоку, одного з 10-х номерів команди.

«Ланс» вміє терпляче вибудовувати гру, але щойно вони проривають півзахист суперника, то одразу йдуть на ворота. Подача Сотоки виявляється занадто сильною, але лівий захисник Массадіо Айдара, один із шести гравців попереду в цій атаці, наздоганяє м'яч біля дальньої штанги.

Він переправляє м'яч у центр, і Пшемислав Франковскі відкриває рахунок.

Другий гол – блискавична контратака. Центральний захисник Кевін Дансо блокує пас Кіліана Мбаппе на краю штрафного майданчика «Ланса», і м'яч рикошетом потрапляє до Фофана. Той виходить з-під пресингу за допомогою дриблінгу, і починається контратака.

У «Ланса» відмінно виходить забезпечувати м'ячами ранні забіги нападників, залишаючи 9-го номера Лоїса Опенду високо під час оборони. Фофана відмовляється від більш простих передач обом 10-м номерам (червоні стрілки), а замість цього розрізає центральних захисників «ПСЖ» і випускає бельгійця на простір.

Опенда не втрачає самовладання, обігрує Маркіньоса, який наздоганяє його, і влучає в дальній кут.

Відтоді «Ланс» втратив і Опенду (найкращого бомбардира минулого сезону з 21 голом у чемпіонаті), який перейшов до німецького «РБ Лейпциг», і Фофана, який вирушив до саудівського «Аль-Насра». Це не новий для них сценарій. Минулого сезону вони посіли друге місце, втративши найкращого бомбардира команди 2021/2022 Арно Калімуендо (який був орендований у «ПСЖ» і нині грає в «Ренні») і найкращого асистента Джонатана Клаусса (проданий у «Марсель»).

Третій гол «Ланса» в матчі з чемпіонами – гол у високому пресингу (в минулому сезоні у команди було дев'ять голів після високого відбору м'яча, що є другим показником у Лізі 1 після 11 у «Ренна»).

Айдара і Фофана накидаються на Фабіана Руїса, який приймає м'яч спиною до воріт. Айдара відбирає його, і м'яч потрапляє до Опенди.

Опенда віддає м'яч п'ятою назад на Франковскі, і той б'є в нижній кут.

Цього сезону «Ланс» уперше за 20 років потрапив до Ліги чемпіонів. З ким би жереб не звів їх у групі, їхні матчі не можна пропустити.

АЗ Алкмаар (Нідерланди)

«Вони – команда, побудована на володінні м'ячем, вони знають, як це робити», – говорив у минулому сезоні гравець «Вест Хема» Мікаїл Антоніо. Майбутні переможці, «Вест Хем», вибили їх у півфіналі Ліги конференцій, але вони доставили чимало проблем багатьом командам, пройшовши цей шлях.

Їхня схема 4-3-3 є типово голландською: Йорді Класі в основі трикутника півзахисту, вінгери з широкими флангами та вузько розташовані захисники. За словами головного тренера Паскаля Янсена, стиль АЗ – це «пресинг, домінування, дисципліна, але з можливістю творчості».

Це видно з першого голу, забитого у квітні в домашньому матчі з «Ваалвейком». Лівий захисник Мілош Керкез зміщується в центр, і АЗ переводить м'яч на край штрафного майданчика гостей.

Вони грають справа наліво, потім назад, і в підсумку правий захисник Юкінарі Сугавара передає м'яч із глибини поля півзахиснику Свену Мейнансу, який вбігає з глибини. Вісім асистів Сугавари в чемпіонаті стали рекордними для всіх гравців АЗ у минулому сезоні, але при цьому 17 гравців АЗ зробили хоча б одну гольову передачу.

АЗ посів третє місце в Ередівізіе 2022/2023 за кількістю серій з більш ніж 10 пасів (408), і друге місце за кількістю передач, що завершилися ударом/дотиком у штрафному майданчику суперника (115).

Гол, забитий у лютому у ворота «Ексельсіора» (5:0), є чудовим прикладом змін позицій і широкої гри АЗ. Правий вінгер Єнс Одгор проникає всередину, а лівий захисник Керкез (який перейшов до «Борнмута») переміщається в напівпростір.

Відчувши це, лівий вінгер Йеспер Карлссон (який забив кілька ефектних голів) опускається глибше, отримує пас від лівого центрального захисника Пантеліса Чацідіакоса і віддає перший пас на хід Мейнансу.

Мейнанс за допомогою дриблінгу проникає в штрафний майданчик і б'є в нижній кут.

В АЗ існує добре налагоджений шлях з академії до першої команди, що підтверджують не лише Керкез, а й Оуен Вейндал (нині в «Аяксі»), Мірон Боадю («Монако»), Тейн Копмейнерс («Аталанта»), Тіджані Рейндерс («Мілан»), Келвін Стенгс (Феєноорд») – усі вони вийшли з молодіжного складу. Минулого сезону АЗ виграв Юнацьку лігу УЄФА, і цього сезону ці талановиті молоді гравці мають закріпитися в дорослому складі.

АЗ – клуб-продавець, від якого чекають на високе місце, але не на перемогу в чемпіонаті, проте він відмінно виступає проти інших команд «великої четвірки» в Нідерландах. Якщо об'єднати їх, «Аякс», «Феєноорд» і ПСВ Ейндховен у міні-лігу з чотирьох команд за останні чотири сезони, то АЗ виграв більше за всіх матчів (13 із 22) і набрав більше за всіх очок (41).

«Флуміненсе» (Бразилія)

Деякі з найцікавіших тактичних підходів можна знайти далеко від Європи. Фернандо Дініз із «Флуміненсе» – яскраве тому підтвердження. Дініз також є тимчасовим головним тренером збірної Бразилії, поки вона очікує на прихід Карло Анчелотті наступного літа.

Сучасна європейська тактика позиційна – вона пов'язана із зайняттям простору, розташуванням гравців/груп гравців і формою команди, тоді як у «Флуміненсе» вона відносна.

За словами Дініза, стиль клубу з Ріо-де-Жанейро «антипозиційний». «Гравцям дозволено переміщатися по позиціях, поле залишається більш відкритим, це більш вільна гра, ніж позиційна. У деяких моментах гравці всі разом переміщаються на одні й ті самі ділянки поля, і навіть у межах цієї ділянки поля гравці міняються позиціями».

Таке одностороннє скупчення гравців можна спостерігати у двох наведених нижче скріншотах, обидва рази атаки призводять до голів після дотепних передач.

Розташування гравців ближче один до одного сприяє швидким комбінаціям, створює перевантаження і, як передбачається, збиває з пантелику захисників, які не можуть передбачити, як саме «Флуміненсе» буде їх атакувати.

Приємна новина: сезон бразильської Серії А триває з травня по грудень. Тож за ними можна спостерігати вже зараз. Після 17 ігор «Флуміненсе» посідає четверте місце з 28 очками, лише на три відстаючи від «Греміо», що посідає друге місце.

Тільки «Сан-Паулу» (59,4%) в середньому володіє м'ячем більше, ніж їхня команда (59,2%), а «Флуміненсе» здійснює найбільше спроб дриблінгу.

Деякі з їхніх найцікавіших дій відбуваються під час штрафних ударів.

Візьмемо, приміром, їхній останній гол у ворота «Рівер Плейта», який вони забили на початку травня в Копа Лібертадорес (перемога 5:1). Гансо виконує передачу вперед на Леле, який віддає пас Джону Кеннеді. Той віддає пас на хід набігаючому Джону Аріасу.

Аріас на дриблінгу вривається до штрафного майданчика і б'є в нижній кут.

Аналогічно, ось останній гол у виїзній перемозі над «Америкою» у квітні в Серії А.

Гансо знову виконує штрафний удар, а у фінальній третині поля знаходяться тільки три білі футболки «Флуміненсе». В одній із них перебуває Леле, який проривається в центр, отримує передачу від Гансо, імітує удар, обводить захисника...

...після чого пробиває по воротах.

«Мідлсбро» (Англія)

«Мідлсбро» звільнив Кріса Вайлдера на початку жовтня минулого року після лише двох перемог в 11 матчах, що стало найгіршим початком сезону з 1986 року. Команда посідала 22-ге місце з 24 у Чемпіоншипі. У команду прийшов Майкл Каррік, колишній півзахисник «Манчестер Юнайтед» і збірної Англії, а також в.о. головного тренера, який у віці 41 року вперше спробував себе в ролі топ-менеджера.

У 35 матчах, що залишилися, «Мідлсбро» посів третє місце в дивізіоні за кількістю очок (65), мав третій показник володіння м'ячем (59%) і забив найбільше голів (71). Опинитися в півфіналі плей-оф – це частковий провал, але фінішувати четвертим з того місця, де їх покинув Вайлдер, – це неймовірний переворот.

«Я хочу бачити вільний атакувальний футбол, і ми зіграли в дуже хороший, легкий для очей футбол», - сказав Каррік.

На папері це схема 4-2-3-1, але вони проводять ротацію зліва, висуваючи вперед захисника Раяна Джайлза (який був узятий в оренду у «Вулвз» і щойно перейшов до «Лутона», клубу, що виграв плей-оф), а лівий вінгер Райлі МакГрі зміщується всередину, створюючи варіацію 3-4-3. МакГрі – «десятка» в опорній зоні півзахисту, а «Мідлсбро» атакує за рахунок пасу в два дотики і забігів третього гравця.

Після приходу Карріка «Мідлсбро» частіше за інші команди Чемпіоншипа атакував за допомогою пасу в два дотики і забігань третього гравця.

Вони можуть розташуватися на половині поля суперника і перехоплювати м'яч, як це було в грі з «Хаддерсфілдом», де лівий центральний захисник Дарраг Леніхан опинився в останній третині поля, щоб підтримати атаку. 10-й номер МакГрі – гравець, що сполучає.

«Мідлсбро» притискає «Хаддерсфілд» до своїх воріт, а їхні червоні футболки добре розподілені в останній третині поля. МакГрі в підсумку віддає передачу на Чубу Акпома, але у нього є ще чотири варіанти передачі.

За Карріка Акпом здійснив прорив.

Він забив перший гол за час правління Карріка у виїзній поразці від «Престона» наприкінці жовтня і в підсумку забив 25 разів у 32 матчах під керівництвом Карріка, постійно знаходячи якісні можливості для прострілів і забиваючи стільки ж голів своєю неробочою лівою ногою та головою (14 у сумі), скільки й робочою правою ногою (14).

Джайлс п'ять разів асистував Акпому, що є найкращою комбінацією асистента+голеадора в лізі.

Тут, проти «Лутона» в грудні, «Мідлсбро» грає впоперек поля через свого 10-го номера (вони рідко віддають довгі діагоналі), щоб пройти від правого захисника Ісайї Джонса до Джайлса.

Джайлс підсікає м'яч на дальню штангу на Акпома, який пробиває головою.

У цьому сезоні «Мідлсбро» буде одним із фаворитів на вихід в АПЛ.

«Фіорентина» (Італія)

Минулого сезону «Наполі», який завоював чемпіонський титул, домінував в аналізі італійської Серії А, і сам по собі був цікавий з тактичної точки зору, але «Фіорентина», яка добралася до фіналів двох кубків, також є командою, на яку варто звернути увагу.

Вони програли контратакувальним «Інтеру» та «Вест Хему» у фіналах Кубка Італії та Ліги конференцій відповідно, але грають експансивно та рухливо під керівництвом головного тренера Вінченцо Італьяно. Він розпочинає свій третій сезон на посаді головного тренера і може покращити результати двох попередніх сезонів, де посів сьоме та восьме місця.

У схемі 4-3-3 за високого володіння м'ячем опорник Соф'ян Амрабат, один із героїв ЧС-2022 у складі несподіваних півфіналістів, Марокко, відіграє роль «захисника», опускаючись глибше на позицію між центральними захисниками.

На обох флангах відбуваються ротації та комбінації, а правий захисник Додо грає інсайда. Лівий захисник Крістіано Бірагі був найбільшою творчою загрозою команди і є більш традиційним атакувальним захисником.

Минулого сезону в Лізі конференцій вони виконали 87 точних навісів у штрафний майданчик, що більш ніж удвічі більше, ніж у будь-якої іншої команди. Загрозу для штрафного несли «дев'ятки» Лука Йовіч і Артур Кабрал, а й правий вінгер Ніколас Гонсалес відмінно справляється з завершенням атак ударами головую на дальній штанзі.

Минулого сезону «Фіорентина» посіла друге місце в Серії А за володінням м'ячем (56,1%), поступившись тільки чемпіону «Наполі», а також четверте місце за кількістю відборів у фінальній третині поля (89) і третє місце за кількістю перехоплень м'яча, які закінчувалися ударом (51).

У фіналі Кубка Італії вони сміливо персонально пресингували «Інтер» і в результаті високого пресингу забили перший м'яч – це команда, за якою варто спостерігати як без м'яча, так і з м'ячем.

Ліам Тарм, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін виграв другий титул Ла Ліги. У Андрія в Реалі вже вісім трофеїв
Футбол | 04 травня 2024, 21:41 2
Лунін виграв другий титул Ла Ліги. У Андрія в Реалі вже вісім трофеїв

Восьмий трофей у складі Реала

Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19
Футбол | 03 травня 2024, 22:23 1
Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19

Команда Михайленка потрапила до групи з Нідерландами, Словенією, Казахстаном

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.