Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 16 серпня 2023, 18:46
5273
7

Топ-5 «білих» гравців нового сезону НБА

Блогер Sport.ua - про найкращих гравців НБА із білим кольором шкіри

| Оновлено 16 серпня 2023, 18:46
5273
7
Топ-5 «білих» гравців нового сезону НБА
Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич і Нікола Йокич (праворуч)

Останніми днями Остін Рівз звернув увагу на коментар колеги по «Лейкерс» Д'Анджело Расселла про те, як його дискредитують і недооцінюють через його білий колір шкіри. В історії НБА було багато гравців, які пройшли через те саме й стали одними з найвидатніших гравців в історії ліги, як-от Джеррі Вест, Рік Беррі, Дірк Новіцкі, Ларрі Бьорд.

Наскільки я пам’ятаю, завжди говорили: «Білі не вміють стрибати». Це було здебільшого правдою, дивлячись на історію НБА, оскільки кількість елітних білих данкерів була мінімальною, тоді як елітні білі шутери процвітали. Хоча може здатися, що ця стаття має на меті викликати розбіжності, слід відкинути будь-які думки про расизм, оскільки тут ми будемо говорити явно не про це.

Ідея цієї статті полягає в тому, щоб просто вшанувати білошкірих гравців у найсильнішій баскетбольній лізі світу. Так само, якби ми підраховували найкращих темношкірих гравців НХЛ. Це меншини, які досягають успіхів у виді спорту, з яким вони зазвичай не асоціюються. Це не расизм. Це свято боротьби з труднощами на основі історичної тенденції в цьому конкретному виді спорту.

Отже, перейдемо до п’ятірки найкращих білих гравців НБА сезону 2023/24.

Крістапс Порзінгіс

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістапс Порзінгіс

Сезон 2022/23 був потужним для Крістапса Порзінгіса, який повернувся під час сезону, відновившись від травми. Вперше з 2017 року Порзінгіс зіграв за свою команду в 65 іграх регулярки. У минулому сезоні Порзінгіс набирав у середньому 23,2 очка, 8,4 підбирання та 1,5 блок-шота за гру. Це був рекорд за результативністю та один із найкращих показників підбирань у його кар’єрі.

На початку цього міжсезоння Порзінгіс був обміняний в «Бостон Селтікс», що дає йому реальний шанс стати вперше чемпіоном у його кар’єрі. У той час, як «Селтікс» отримали топового гравця у свою передню лінію, латвієць не робить «Селтікс» автоматично чемпіонами, але їхні шанси, безумовно, значно підвищилися.

Лаурі Маркканен

Getty Images/Global Images Ukraine. Лаурі Маркканен

Не думаю, що Лаурі Маркканен потрапив би до цього списку рік тому, перед початком сезону 2022/23. Прогресс Маркканена до рівня гравця Матчу всіх зірок і визнання найбільш прогресуючим гравцем ліги підняли його до п’ятірки найкращих білих гравців у сезоні 2023/24. Після середніх сезонів у «Буллз» і «Кавальєрс» Маркканен перейшов у «Юту», яка відправила Донована Мітчелла в «Клівленд». Трейд дійсно вдався для обох сторін замість того, щоб приєднатися до списку найбільш однобоких угод.

У сезоні 2022-2023 років Маркканен набирав у середньому 25,6 очка і 8,6 підбирання за гру, взявши участь у Матчі всіх зірок. Він також набирав рекордні для себе 49,9% з гри і 39,1% з-за триочкової лінії. У 2023-24 роках він, ймовірно, стане найкращим гравцем «Юти Джаз», оскільки вони продовжують перебудовуватися та намагаються повернутися до плей-оф НБА. Тепер, коли ми знаємо, на що здатний Маркканен, команда може перемкнути свою увагу на створення навколо нього хорошого підбору виконавців та втілення основної мети в реальність набагато швидше, ніж очікувалося.

Домантас Сабоніс

Getty Images/Global Images Ukraine. Домантас Сабоніс

Перед початком свого першого повноцінного сезону в якості гравця «Сакраменто Кінгз» Домантас Сабоніс не очікував, що він допоможе повністю змінити розвиток і рух франшизи. Він і його товариш по команді Де’Аарон Фокс повернули «Кінгз» до плей-оф вперше за 17 років. Сабоніс став лідером НБА за підбираннями - 12,3 підбирання в середньому за гру, що стало рекордним показником у його кар’єрі. Він втретє став учасником Матчу всіх зірок, а також віддав рекордну в кар’єрі середню кількість передач – 7,3.

Пік-н-роли Фокса та Сабоніса були одними із найсильніших речей в останньому сезоні НБА. Тепер «Кінгз» налаштовані на багатообіцяюче майбутнє вперше за майже два десятиліття. Сабоніс знову грає з Фоксом та іншими класними виконавцями, і постарається вивести «Кінгз» на наступний рівень їхнього розвитку і пройти далі першого раунду плей-оф НБА.

Єдине питання полягатиме в тому, чи тиск, який зараз очікується від виходу в плей-оф, не буде занадто великим для Сабоніса та команди. Я б хотів думати, що ні, але траплялися й непередбачувані речі.

Лука Дончич

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич

Наступні два гравці цього списку далеко попереду вищевказаних . З моменту приходу у 2019 році Лука Дончич не зробив нічого, крім того, як покорив НБА своїми універсальними навичками плеймейкера, пасуючого та скорінг-гравця. Він зробив так, щоб гра виглядала легкою та вишуканою.

У сезоні 2022-2023 Дончич провів слабкий сезон із «Даллас Маверікс». Команда зазнала невдачі, оскільки повністю пропустила плей-оф, навіть після придбання іншого зіркового захисника в лиці Кайрі Ірвінга в результаті обміну з «Нетс». Індивідуально Дончич був би кандидатом на MVP, якби команда виправдала очікування і посіла високі місця в регулярному сезоні. Лука набирав у середньому за сезон рекордні 32,4 очка за гру, а також 8,6 підбирання і 8,0 передачі. Крім того, він кидав з гри 49,6% і 34,2% з-за триочкової лінії.

Сезон 2023-24 є важливим для Дончича та «Маверікс» в цілому, оскільки вони намагаються повернутися до плей-оф після найбільш провального сезону за останній час. Здоров’я Дончича, мотивація і зростання, як командного гравця будуть мати невід’ємний вплив на результат. Якщо хтось і може вивести «Даллас» на новий рівень, то це тільки Лука.

Нікола Йокич

Getty Images/Global Images Ukraine. Нікола Йокич

Не думаю, що у когось були сумніви щодо гравця, який посяде перше місце в цьому рейтингу. Як дворазовий MVP, Йокич проводить, мабуть, свій найбільш вражаючий сезон у НБА з «Денвер Наггетс». Протягом останніх чотирьох сезонів Йокич був домінуючим гравцем із його вродженою здатністю розбирати оборону за допомогою таких навичок, як неочікувані кидки і феноменальні передачі.

Протягом регулярного сезону Йокич набирав у середньому 24,5 очка, 11,8 підбирання та 9,8 передачі за гру, майже ставши третім гравцем, який коли-небудь робив тріпл-дабл у середньому за сезон. Сезон Йокича, можливо, не закінчився його третьою поспіль нагородою MVP, але він привів «Наггетс» до першого місця в Західній конференції та навіть більше - перемоги в плей-оф НБА.

Під час плей-оф НБА Йокич став ще кращим, прорізуючи собі шлях через кожного суперника, який виходив проти нього на паркет. У 20 матчах плей-оф Йокіч набирав у середньому 30,0 очок, робив 13,5 підбирань і 9,5 передачі. Кінцевим результатом став перший чемпіонський титул в історії «Денвер Наггетс», а Йокич отримав нагороду MVP фіналу.

Дмитро ОЛІЙНИК

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Денисов
Ще б назвали статтю "П'ять найкращих баскетболістів НБА, яких видно вночі при поганому освітленні" 
Raien
Я аж поперхнувся, читаючи заголовок 
Саша Л
Одразу згадався фільм "Білі не вміють стрибати" 😅 (чи якось так) 
Shortek
Наступна стаття топ 5 ,,чорних,, гравців НБА👌🏿🫵🏿👍🏿
Умник
Самый веселый сайт о спорте.
Просто красавы
Вы представьте случайно забредет на сайт житель Гарлема и прочтет.
Хана это ж вам в редакцию будуь слать все хиты тупака и доктора дре)))))
А так Лука Дончич топ.
Romeo Serhi
Расисты,не называйте белых белыми 😂😂😂😂