Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 10 серпня 2023, 20:01
4011
2

Славія: чеський Клопп, український слід, тотальний футбол

Все, що потрібно знати про суперника «Дніпра-1» у кваліфікації Ліги Європи

| Оновлено 10 серпня 2023, 20:01
4011
2
Славія: чеський Клопп, український слід, тотальний футбол
ФК Славія Прага

У третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи віце-чемпіон України «Дніпро-1» зустрінеться із віце-чемпіоном Чехії – «Славією». На відміну від дніпрян, празький клуб – завсідник єврокубкових турнірів. Тож команді Кучера точно не буде легко у цьому протистоянні. Ті, хто називав саме нашу команду фаворитом у сутичці, трохи поспішили, бо останніми роками «червоно-білі» небезпідставно вважаються серйозною бойовою одиницею не лише за мірками внутрішнього чемпіонату, а й євроарени.

***

«Славія» – один із двох (поряд із заклятими земляками зі «Спарти») китів чеського футболу. Дербі «S» – («Славія» - «Спарта») – найвогненніше та найзнаковіше протистояння в чемпіонаті Чехії за всю його історію.

Минулого сезону саме два празькі гранди боролися за золоті нагороди першості. Переможця змагань довелося визначати за «фотофінішем»: обидві команди набрали однакову кількість турнірних балів, тож чемпіона довелося визначати за додатковими критеріями. Оскільки перевага в особистих зустрічах була за «спартанцями», саме вони стали чемпіонами Чехії сезону 2022/2023. До речі, вперше протягом останніх дев'яти років.

«Славія» задовольнилася статусом віце-чемпіона. Однак підсолодити гіркоту невдачі «червоно-білим» минулого сезону таки вдалося: вони стали володарями Кубка Чехії. У фіналі перемогли ту саму «Спарту» – 2:0.

***

Починати розповідати про команду заведено з футболістів, з головних зірок. Але в даному випадку необхідно зробити виняток – надто оригінальним і харизматичним є наставник празьких «червоно-білих».

Індржиха Трпишовського на Батьківщині називають одним із найперспективніших тренерів нового покоління. Не виключено, що в найближчому майбутньому саме він очолить національну збірну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Індржих Трпишовський

Хоча сам Індржих мріє про «Манчестер Юнайтед», уболівальником якого є змалку.

«Чеський Клопп» (таке у нього прізвисько) по суті є «чеським Моурінью»: як і «Особливий», Трпишовський ніколи не грав професійно у футбол. Але про «гру мільйонів» знає, без перебільшення, все.

Свій шлях нагору Індржих розпочав із глибин чеського футболу: очолював маловідомі навіть за тамтешніми мірками колективи. Але фактично на кожному робочому місці зумів досягти результату. І його запросили до елітного дивізіону.

Спочатку був «Слован» із Лібереця. Потім, з 2017 року, у кар'єрі Трпишовського з'явилася «Славія». З того часу вони разом.

За цей час молодий тренер зумів по три рази виграти зі своїми підопічними чемпіонат та Кубок країни.

Його сватали до багатьох закордонних клубів (у тому числі й українських), але він поки що залишається вірним «Славії». За словами 47-річного наставника, після «Славії» він має намір взяти тайм-аут, бо працює без відпочинку вже 23 роки.

Трпишовський – яскравий апологет тотального футболу. Він вимагає від своїх підопічних, насамперед, універсалізму. Наприклад, номінальний центрбек Голеш за потреби може зіграти і в опорній зоні, і на місці правого лінійного. Ще більшим універсалізмом вирізняється півзахисник Оскар.

Футбол «Славії» – це домінування, володіння м'ячем та високий пресинг. У найкращих матчах «Славія» Трпишевського нагадує «Ліверпуль». Звідси й порівняння із Клоппом.

Хоча порівнюють не лише через манеру гри команд. Чех, як і німець, вміє розкривати футболістів, знаходити для них нові амплуа.

Завдяки розумному, тотальному футболу «Славії» вдалося пошуміти і на євроарені. Зокрема, 2019-го, коли пражани пробилися до чвертьфіналу Ліги Європи, де поступилися «Челсі». А до цього, у 1/8 фіналу, переграли гегемона ЛЄ – «Севілью».

***

Трпишовський – прихильник атакуючої моделі – 3-4-3, де захисники грають у лінію. За такою ігровою схемою «Славія» грала і минулого сезону, почала і нинішній.

Після трьох турів у чемпіонаті Чехії підопічні Трпишовського мають максимум очок, проте посідають друге місце (після «Спарти»), поступаючись різницею забитих і пропущених м'ячів.

У міжсезоння «Славія» втратила основного лівого захисника Юрасека. Ну, як втратила: продала до «Бенфіки» за 14 мільйонів євро. Напевно, шанувальникам «червоно-білих» варто шкодувати і про відхід з команди форварда Олайїнка, який пішов у «Црвену Звезду».

Однак цього міжсезоння празький колектив зумів і підсилитися. Придбали у «Сігми» форварда Читіла – за 600 тисяч євро. Як вільний агент до клубу прийшов з «Мольде» центрбек Шиньян. А ось за нападника Тиджані та півзахисника Валлема «Славія» заплатила майже три мільйони євро.

Лідерами команди є голкіпер Коларж (хоча є і ще один хороший воротар Мандоус), центрбеки Голес і Вічек, універсальний «солдат» Оскар, правий вінгер Масопуст, атакуючий півзахисник Лінгр (найдорожчий за версією порталу Transfermarkt: чотири млн євро), форвард Юречка.

ФК Славія Прага. Ондржей Лінгр

***

Є у складі «Славії» й українські футболісти. Вже не перший сезон кольори празького клубу захищає центральний захисник Тарас Качараба, який є кандидатом до національної збірної України. Позаминулого чемпіонату Тарас був беззаперечним гравцем основи. Минулого сезону він також зіграв чимало (29 матчів), але статус основного гравця втратив.

«Червоно-білим» належить контракт ще одного українця – захисника нашої молодіжки Максима Таловєрова. Першу частину сезону він провів в оренді у «Словані», а другу – у ЛАСК. Його угода зі «Славією» розрахована до літа 2026 року. Але не виключено, що найближчим часом пражани продадуть Таловєрова: на нього є серйозний попит.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 23
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 27 квітня
Футбол | 27 квітня 2024, 11:00 0
СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 27 квітня

Важливі події у всіх видах спорту спільно від Sport.ua та GGBET

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
Масопуста помню.
за Яблонец играл. очень хороший игрок.
Максим Колісник
Славію Дніпру не пройти